Nieuwolda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Pompidom (overleg | bijdragen) op 13 jun 2011 om 14:27. (Link naar doorverwijspagina gerepareerd (N362 naar Provinciale weg 362), met behulp van pop-ups)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Nieuwolda
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nieuwolda (Groningen)
Nieuwolda
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Oldambt
Coördinaten 53° 15′ NB, 6° 59′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nieuwolda (Gronings: Nijwolde of 't Hammerk) is een dorp in de landstreek en gemeente Oldambt in de Nederlandse provincie Groningen. Nieuwolda was tot 1990 een zelfstandige gemeente. Het dorp telt volgens gegevens van het CBS 1.210 inwoners (2008).

Geschiedenis

Kerk.

Nieuwolda is ontstaan in de zestiende eeuw. In 1545 werd een nieuwe zeedijk aangelegd ter bedwinging van de Dollard. Het dorp is aan die dijk ontstaan. De oorspronkelijke naam was Midwolderhamrik, ofwel de gemeenschappelijke gronden in het buitengebied van Midwolda. In de loop der eeuwen werd er steeds meer land op de Dollard teruggewonnen. Op dat nieuwe land was het goed boeren. Het dorp staat daarom in Groningen ook bekend als 't Golden Hamrik. De rijkdom van de boeren is terug te vinden in de fraaie gebouwen in het dorp.

De kerk van Nieuwolda dateert uit 1665. Op de torenspits staat geen weerhaan, maar een zeemeermin, als verwijzing naar het land dat op de zee is teruggewonnen.

Van 1910 tot 1934 had het dorp een station aan de door de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij aangelegde spoorlijn Zuidbroek - Delfzijl.

In het dorp bevinden zich een museumgemaal en een kinderwagenmuseum. Ten noordwesten van het dorp ligt het Hondshalstermeer. Door het dorp loopt Internationale Dollardroute voor fietsers. Langs Nieuwolda loopt de N362.

Zie ook

Zie de categorie Nieuwolda van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.