TOP Oss

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Top Oss)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
TOP Oss
Naam Tot Ons Plezier Oss
Bijnaam TOP
Opgericht 9 april 1928
Plaats Vlag Oss Oss
Stadion Frans Heesenstadion
Capaciteit 4700
Voorzitter Vlag van Nederland Mari van der Heijden (interim sinds 2016)[1]
Algemeen directeur Vlag van Nederland Peter Bijvelds
Trainer Vlag van België Bob Peeters
Topscorer(s) Vlag van Nederland Marcel van der Sloot (58)
Wedstrijden Vlag van Nederland Raymond Koopman (314)
(Hoofd)sponsor Hendriks Bouw en Ontwikkeling
Begroting € 1,8 miljoen
Competitie Eerste divisie (2021/22)
Prijzen Landskampioen Schaal.png Topklasse (3de niveau) (1)
Website toposs.nl
Tenue
Geldig voor 2020/21
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

TOP Oss (afkorting van Tot Ons Plezier Oss), tot 1994 TOP genoemd en van 2009 tot 2018 FC Oss, is een betaaldvoetbalorganisatie uit Oss (Noord-Brabant). Vanaf het seizoen 2018/19 heeft de club weer de naam TOP Oss, zoals de club tussen 1994 en 2009 ook heette. De club komt momenteel uit in de Eerste divisie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Geschiedenis van TOP Oss voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Volgens overlevering voetbalden Toon Steinhauser en de broers Piet en Cor van Schijndel altijd in Oss op een plein na schooltijd. op 9 april 1928 besloten zij een vereniging op te richten. KMD (Klein Maar Dapper) werd als naam gekozen, maar toen bleek dat meer clubs die naam hadden viel de keuze op TOP (Tot Ons Plezier).

Eind jaren veertig: De aanloop naar het profvoetbal[bewerken | brontekst bewerken]

Eind jaren 40 speelde TOP reeds geruime tijd in de top van de Tweede Klasse A. Eerst onder trainer Jan Bijl, en later nam Janus Spijkers het roer over. De ontlading was ook groot toen de club eindelijk het kampioenschap in 1949 had gewonnen. In de Tweede Klasse A, werd in de beslissingswedstrijd thuis tegen naaste concurrent VV DESK uit Kaatsheuvel gespeeld. Het stadion aan de Hescheweg was in deze wedstrijd uitverkocht, terwijl het gemiddeld aantal toeschouwers van 2500 dat seizoen ook hoog was. Het kampioenschap gaf recht op een plek in de nacompetitie voor promotie naar de Eerste Klasse. Hierin was coach Janus Spijkers niet in staat om met zijn ploeg het succes in de competitie te herhalen. Met dit succes had TOP echter zijn naam wel gevestigd in de (sub)top van het Nederlands voetbal.

Jaren vijftig: debuut in het betaald voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

In 1954 besloot het bestuur van TOP een proflicentie aan te vragen om niet achter te blijven bij de andere clubs die het betaalde voetbal ingingen. Met ingang van het seizoen 1955/1956 nam TOP deel aan de profcompetitie van de KNVB. Het eerste jaar sloot TOP af met 15 punten uit 30 wedstrijden, bij een publieke belangstelling van gemiddeld 5000 toeschouwers. In dit eerste seizoen was Piet Timmermans de clubtopscorer. Het volgende jaar werd de club laatste in de Tweede Divisie B en daarom werd besloten terug te keren naar de amateurs. Zo kwam er een einde aan twee jaar betaald voetbal.

Jaren 60 t/m 80: gloriejaren als regioclub[bewerken | brontekst bewerken]

Na de terugkeer naar het amateurvoetbal nam TOP weer deel aan de tweede klasse van het amateurvoetbal. Via deze tweede klasse wist de club zich gestaag op te werken tot een topclub in het Nederlands amateurvoetbal. Na twee seizoenen werd TOP namelijk in 1959 kampioen, waarmee een promotie naar de Eerste Klasse werd gerealiseerd. Hierna is de club gegroeid tot een topclub in de Hoofdklasse, en wist men twee keer de KNVB Districtsbeker te winnen, namelijk in de jaren '60 en '70.

In de jaren '80 wist TOP twee keer de Hoofdklasse C te winnen. De grote belangstelling vanuit de gemeente Oss, samen met de sportieve resultaten, en het financiële draagvlak resulteerde in een groter groeiende behoefte aan een terugkeer naar het betaald voetbal, wat men nog kende uit de jaren '50.

Jaren negentig: terugkeer in het betaald voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

In 1991 keerde TOP terug in het betaalde voetbal. Een marktonderzoek leek uit te wijzen dat er voldoende draagvlak voor zou zijn. Ook de KNVB ondersteunde de overgang naar de Eerste divisie omdat aan alle voorwaarden, zowel sportief als financieel, kon worden voldaan. Het bestuur wist de leden ervan te overtuigen dat TOP (opnieuw) de stap naar het betaalde voetbal wilde en moest maken. Uiteindelijk stemde de vergadering toe. In de beginjaren pendelde TOP onder de trainers Piet Schrijvers, Bram Braam en Hans Dorjee heen en weer tussen de middenmoot en de onderste regionen van de eerste divisie. In het eerste seizoen werd TOP 19e in de eerste divisie en schakelden ze in het bekertoernooi eredivisionist FC Volendam uit na strafschoppen. In het tweede seizoen werd TOP 9e en schakelde het weer een eredivisionist uit in het bekertoernooi. Dit keer werd de verliezend finalist van het vorige jaar Roda JC verslagen en TOP mocht in de achtste finale een uitwedstrijd tegen Feyenoord spelen; die ging met 3-1 verloren. Vanaf het seizoen 1994/1995 veranderde de naam van TOP in TOP Oss. Smaakmakers in deze periode waren onder andere Thijs Waterink, Remco Torken, en Peter Wubben. Laatstgenoemde heeft tevens het eerste doelpunt na de terugkeer in het profvoetbal tegen SC Heerenveen gemaakt. Toen Adrie Koster in 1995/1996 trainer werd, werden de prestaties constanter. Yuri en Tim Cornelisse braken door en TOP Oss werkte zich op tot stabiele middenmoter. Tevens wist Jerry Taihuttu in 1996 een unieke statistiek op zijn naam te schrijven door in 1 wedstrijd 6x te scoren. Dit was in de met 7-2 gewonnen wedstrijd tegen FC Eindhoven. Hiermee is Taihuttu samen met Johan Cruijff en Marco van Basten de enige speler die zo vaak in een profwedstrijd wist te scoren. Twee seizoenen later nam Lex Schoenmaker de fakkel over van Koster en onder hem maakte TOP een succesvol seizoen door. Na het vice-winterkampioenschap werd door een mindere tweede seizoenshelft de nacompetitie op een haar na gemist. Vervolgens braken magere jaren aan. In het tweede seizoen onder Schoenmaker en onder diens opvolger Jan Versleijen gleed TOP af naar de kelder van de Eerste divisie. Wel werd het stadion grondig verbouwd van een naar drie zittribunes.

Jaren 2000: ontwikkeling tot middenmoter in de Eerste Divisie[bewerken | brontekst bewerken]

Ook onder Wim van Zwam werden de prestaties niet aanzienlijk verbeterd. In 2000/2001 was het slechts aan topscorer Jansen (30 goals) te danken dat TOP Oss 10e werd, maar na zijn vertrek eindigde de club als laatste met honderd tegendoelpunten. In dit seizoen nam keeper Raymond Koopman na 10 jaar en meer dan 300 duels afscheid van TOP e het betaald voetbal.

Vanaf 2002/2003 werd het roer omgegooid. Het duo Bert Zwanenburg en Harry van den Ham renoveerde de organisatie en de selectie. Via een driejarenplan moest TOP Oss de weg omhoog zien te vinden. Het eerste seizoen was meteen het succesvolste met de 9e plek in de eindstand. De twee daaropvolgende seizoenen was een dalende lijn te bespeuren (11e en 16e) en Van den Ham vertrok. Zijn opvolger Hans de Koning leek met TOP Oss op weg naar een abominabel seizoen toen het team plotseling de geest kreeg en voor het eerst in de geschiedenis een periodetitel won. De supporters lieten zich gedurende het seizoen in steeds grotere getale zien. De beloning voor de periodewinst was deelname aan de play-offs om promotie. In de eerste ronde werd AGOVV Apeldoorn geklopt en in de tweede ronde vonden vervolgens drie heroïsche confrontaties met NAC Breda plaats. Na de 0-0 thuis kwam TOP Oss in de return in Breda van een 2–0 achterstand terug tot 2–2 en dwong zo een allesbeslissende derde wedstrijd af. In een uitverkocht en sfeervol stadion wist TOP Oss met spelers zoals Marcel van der Sloot, Wilko de Vogt, Charles Kazlauskas, en Dirk Schoofs opnieuw NAC Breda van winst af te houden (1–1). Pas in de verlenging delfden de Ossenaren het onderspit (1–3). Het volgende seizoen kon TOP Oss de hoge verwachtingen niet waarmaken. De selectie bleef intact, maar het aantal nederlagen en tegendoelpunten was veel te hoog om een rol van betekenis te spelen en TOP Oss werd dan ook kleurloos 17e. Een seizoen later kroonde Hans de Koning zich definitief tot succesvolste coach van TOP Oss ooit door voor de tweede keer in drie jaar de play-offs te bereiken, ditmaal door een achtste plaats in de eindrangschikking. In het seizoen 2008/2009 mocht TOP Oss, door het winnen van de vijfde periode, wederom meedoen aan de play-offs, maar promotie werd wederom niet afgedwongen.

Identiteitsverandering 2009[bewerken | brontekst bewerken]

In het seizoen 2009-2010 onderging de club een gedaantewisseling. De naam van de club veranderde van TOP Oss naar FC Oss en ook de clubkleuren, het logo en het stadion werden aangepast.[2] Jong TOP Oss werd opgeheven en de jeugdopleiding werd samengevoegd met die van N.E.C. en ging spelen onder de naam N.E.C./FC Oss.

De jaren als FC Oss (2009-2018)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 april 2010 eindigde de club als laatste op de ranglijst van de Jupiler League, en FC Oss was daardoor aanvankelijk gedegradeerd naar de nieuw te vormen Topklasse. Door het faillissement van SC Veendam op 12 mei 2010 leek FC Oss toch in de Jupiler League te kunnen blijven spelen, maar door de vernietiging van het faillissement van BV Veendam op 4 juni 2010, degradeerde FC Oss alsnog naar de Topklasse.

Het jaar daarop werd FC Oss, onder leiding van Dirk Heesen kampioen van de Topklasse zondag. Belangrijke spelers waren onder andere Geoffrey Galata, Roel van de Sande en clubtopscorer Jean Black. Ondanks de degradatie was de publieke belangstelling met gemiddeld ~2000 supporters nog onverminderd. Het algeheel amateurkampioenschap tegen zaterdagkampioen IJsselmeervogels werd verloren. IJsselmeervogels wilde niet gebruik maken van het promotierecht waarna dat recht bij FC Oss terechtkwam. De club maakte daar gebruik van en keerde in 2011 terug naar de Eerste divisie. Op deze manier werd de club niet alleen kampioen van het derde niveau van de voetbalpiramide, maar keerde de club ook direct weer terug naar de Eerste divisie. Hiermee was dit de tweede keer in de historie is dat TOP naar de eerste divisie promoveert (eerder in 1991). Deze terugkeer pakte goed uit en de ploeg eindigde in de middenmoot.

Desondanks is op 27 april 2012 afscheid genomen van clubman Dirk Heesen. Zijn contract werd na negentien jaar dienst als speler, jeugdtrainer, assistent-trainer en hoofdcoach, niet verlengd. Een overgang van Anton Janssen van N.E.C. naar FC Oss werd in februari 2012 bekendgemaakt. Spelers als Simone, Van der Sloot en Van de Sande werden behouden en er kwamen versterkingen, zoals Ossenaar Koopmans.

In september 2013 vertrok Janssen als hoofdtrainer naar N.E.C. Gert Aandewiel volgde hem op. Rein Baart werd zijn assistent-coach.

Nadat de club in het seizoen 2013/14 op 19e plaats was geëindigd, veranderde er het nodige bij FC Oss aan het begin van het seizoen 2014/15. Willy Boessen werd de nieuwe trainer van FC Oss en nieuwe spelers als Kevin van Veen, Jordi Balk, Istvan Bakx, Dean van der Sluys en een aantal gehuurde spelers van onder andere Willem II behoorde tot de selectie van FC Oss. Van Veen maakt tot en met januari 2015 16 treffers. Net voor het sluiten van de winterse transferperiode verkocht FC Oss Kevin van Veen aan Scunthorpe United (League One in Engeland), voor ongeveer €300.000. Op 27 februari werd FC Oss tweede achter N.E.C. om de derde periodekampioenschap. Doordat N.E.C. de eerste periode al had gewonnen kreeg FC Oss deze derde periode. Hierdoor is de club verzekerd van de nacompetitie op het einde van het seizoen.

In 2017 vierde de club de mijlpaal van het 25ste seizoen in de Eerste Divisie. In de laatste wedstrijd van het seizoen waren er festiviteiten. Tevens nam Joep van den Ouweland in deze wedstrijd afscheid als profvoetballer. Hij deed dit in de wedstrijd tegen de Graafschap. De club waar hij net als in Oss ook 5 jaar heeft gespeeld.

Terug als TOP Oss[bewerken | brontekst bewerken]

In het najaar van 2017 werd bekend dat de club vanaf het seizoen 2018/19 weer onder de naam TOP Oss zou gaan spelen. Per 1 juli 2018 is de voormalige naam nieuw leven ingeblazen. Tevens werd deze naamswijziging gebruikt om een nieuw clublogo te introduceren. Dit logo is samen met de supporters gekozen, en combineert elementen van de voorgaande logo's. Hiermee doet het recht aan de volledige clubhistorie.

Het eerste seizoen na de naamswijziging was meteen de meest succesvolle uit de clubhistorie. Smaakmakers zoals Bryan Smeets, Huseyin Dogan, Nick Olij, en Ragnar Oratmangoen droegen bij aan zeer attractief voetbal. Met meer dan 60 punten, een 6de plek in de competitie, een positief doelsaldo (+8), en de halve finale van de nacompetitie werden de begrotingstechnische verwachtingen ruim overschreden. Daarnaast zijn ook sportieve hoogtepunten geboekt met bijvoorbeeld uitoverwinningen bij FC Twente, NEC, Go Ahead Eagles, en Sparta. Als gevolg hiervan wisten ook meer supporters de weg naar het stadion te vinden. Zo was de thuiswedstrijd tegen Sparta in de nacompetitie met meer dan 4300 toeschouwers bijna uitverkocht.

2018 – heden[bewerken | brontekst bewerken]

In het seizoen (2019/20) was TOP wisselvallig. In het KNVB Bekertoernooi werd onder andere via een stadsderby tegen derdedivisionist OSS '20 de achtste finale gehaald. In deze derde ronde was AZ Alkmaar de tegenstander in het Frans Heesenstadion. In de competitie waren de resultaten wisselvallig en werden weinig punten gehaald. Het seizoen werd echter voortijdig afgebroken door de maatregelen in de bestrijding van de COVID-19-uitbraak. In het seizoen 2020/21 eindige TOP Oss op een verdienstelijke tiende plek in de Keuken Kampioen Divisie. In het voorjaar van 2021 maakte de club bekend dat het aflopende contract van trainer Klaas Wels niet verlengt zou worden. Hij werd opgevolgd door de Belg Bob Peeters. Daarnaast dwongen Ruben Roosken en Philippe Rommens beiden een transfer naar de Eredivisie af.

Namen van de club[bewerken | brontekst bewerken]

TOP heeft door de jaren heen verschillende namen gehad. Hieronder staat een historisch overzicht:

Jaar Naamsverandering
1928 Ontstaan van voetbalclub Klein Maar Dapper (K.M.D.) in Oss.
1928 In hetzelfde jaar wordt de naam gewijzigd naar sv Tot Ons Plezier (T.O.P.).
1994 T.O.P. promoveert in 1991 naar de Eerste Divisie. In 1994 wordt de plaatsnaam toegevoegd aan de clubnaam: TOP Oss.
2009 De naam wordt naar FC Oss gewijzigd.
2018 Naamsverandering. De door supporters zo geliefde letters T.O.P. worden weer in ere hersteld: TOP Oss.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

seizoen 2005/2006 - 3de periode
seizoen 2008/2009 - 5de periode
seizoen 2014/2015 - 3de periode
seizoen 2005/2006
seizoen 2006/2007
seizoen 2008/2009
seizoen 2014/2015**
seizoen 2018/2019
seizoen 2010/2011**
seizoen 1991/1992*
seizoen 2010/2011**
seizoen 1985/1986*
seizoen 2010/2011**
seizoen 1985/1986*
seizoen 1987/1988*
seizoen 1990/1991*
seizoen 1948/1949*
seizoen 1958/1959*
seizoen 1963/1964 *
seizoen 1972/1973 *
* TOP
** FC Oss

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Bijgewerkt tot 11 juni 2018

Nat. Naam Functie Sinds
Bestuur
Vlag van Nederland Mari van der Heijden Voorzitter
Directie
Vlag van Nederland Peter Bijvelds Algemeen Directeur
Vlag van Nederland Jurgen Wevers Operationeel manager 2016

Eerste elftal[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie[bewerken | brontekst bewerken]

Bijgewerkt tot 5 december 2020

Nr. Nat. Naam Contract Vorige club
Keepers
30 Vlag van België Bo Geens 2021 Vlag van België Lierse Kempenzonen
1 Vlag van Nederland Ronald Koeman jr. 2021 Vlag van Nederland Almere City
13 Vlag van Nederland Jordy Rondeel 2021 Vlag van Nederland De Graafschap
Verdedigers
3 Vlag van Nederland Trevor David 2022 Vlag van Nederland ADO Den Haag
5 Vlag van Nederland Ruben Roosken 2022 Vlag van Nederland FC Emmen
8 Vlag van Nederland Rick Stuy van den Herik 2023 Vlag van Nederland NAC Breda
15 Vlag van Suriname Vlag van Nederland Lorenzo Pique 2021 Vlag van Nederland FC Volendam
22 Vlag van Nederland Niels Fleuren 2020 Vlag van Nederland FC Emmen
4 Vlag van Nederland Jan Lammers 2022 Vlag van Indonesië Borneo FC
27 Vlag van Nederland Brian Vogelzang 2021 Vlag van Nederland NEC Nijmegen
Middenvelders
6 Vlag van Nederland Lion Kaak 2022 Vlag van Nederland De Graafschap
14 Vlag van België Olivier Rommens 2021 Vlag van Nederland NAC Breda
21 Vlag van Nederland Grad Damen 2022 Vlag van Nederland NAC Breda
19 Vlag van Nederland Sjoerd Overgoor 2021 Vlag van Nederland Go Ahead Eagles
10 Vlag van België Philippe Rommens 2021 Vlag van Nederland PSV
7 Vlag van Nederland Matthijs van Nispen 2021 Vlag van Nederland De Graafschap
31 Vlag van Nederland Joshua Sanches 2021 Vlag van Nederland Sparta Rotterdam
32 Vlag van Nederland Jarni Koorman 2021 Vlag van Nederland PEC Zwolle
Aanvallers
9 Vlag van Nederland Dennis van der Heijden 2021 Vlag van Italië Carpi FC 1909
11 Vlag van Nederland Cas Peters 2021 Vlag van Nederland FC Volendam
25 Vlag van Nederland Lars Hutten 2021 Vlag van Nederland Fortuna Sittard
18 Vlag van Nederland Giovanni Büttner 2021 Vlag van Nederland Go Ahead Eagles
12 Vlag van Nederland Kyvon Leidsman 2022 Vlag van Nederland Almere City FC
23 Vlag van Nederland Lion Kalentjev 2021 Vlag van Nederland NEC Nijmegen
28 Vlag van Uruguay Mateo Aramburú amateur Vlag van Engeland Barnsley FC
33 Vlag van Nederland Mart Remans 2021 Vlag van Nederland Roda JC Kerkrade
34 Vlag van Nederland Dean Guezen 2021 Vlag van Nederland Cambuur Leeuwarden

Staf[bewerken | brontekst bewerken]

Bijgewerkt tot 25 februari 2019

Nat. Naam Functie Sinds Contract Vorige club
Technische staf
Vlag van Nederland Klaas Wels hoofdtrainer 2017 2021 Vlag van Nederland RKVV DESO
Vlag van Nederland Marcel van der Sloot assistent-trainer 2017 2021
Vlag van Nederland Pieter Tuns assistent-trainer 2019 2020
Vlag van Nederland Wim Ribbens keeperstrainer/teammanager
Medische staf
Vlag van Nederland Rob den Dikken fysiotherapeut
Vlag van Nederland Tom van der Linden fysiotherapeut
Vlag van Nederland Jip Spierings clubarts
Overige staf
Vlag van Nederland Marc van Griensven materiaalman
Vlag van Nederland Mari Kuijs materiaalman
Vlag van Nederland Wilton van Tilburg materiaalman

Statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Eindklasseringen[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1932 7e
  Derde klasse D
 • 1933 6e
  Derde klasse E
 • 1934 2e
  Derde klasse D
 • 1935 1e
  Derde klasse D
 • 1936 1e
  Derde klasse D
 • 1937 1e
  Derde klasse D
 • 1938 2e
  Derde klasse E
 • 1939 1e
  Derde klasse E
 • 1940 8e
  Noodcompetitie
 • 1941 12e
  Tweede klasse C
 • 1942 3e
  Tweede klasse D
 • 1943 3e
  Tweede klasse D
 • 1944 7e
  Tweede klasse D
 • 1945
 • 1946 2e
  Tweede klasse B
 • 1947 5e
  Tweede klasse B
 • 1948 3e
  Tweede klasse B
 • 1949 1e
  Tweede klasse A
 • 1950 3e
  Tweede klasse A
 • 1951 5e
  Tweede klasse A
 • 1952 7e
  Tweede klasse A
 • 1953 2e
  Tweede klasse A
 • 1954 6e
  Tweede klasse A
 • 1955 7e
  Tweede klasse A
 • 1956 15e
  Eerste klasse (prof) C
 • 1957 15e
  Tweede divisie B
 • 1958 3e
  Tweede klasse A
 • 1959 1e
  Tweede klasse A
 • 1960 6e
  Eerste klasse C
 • 1961 8e
  Eerste klasse D
 • 1962 9e
  Eerste klasse E
 • 1963 10e
  Eerste klasse E
 • 1964 8e
  Eerste klasse E
 • 1965 2e
  Eerste klasse E
 • 1966 4e
  Eerste klasse E
 • 1967 3e
  Eerste klasse E
 • 1968 5e
  Eerste klasse E
 • 1969 9e
  Eerste klasse E
 • 1970 7e
  Eerste klasse E
 • 1971 8e
  Eerste klasse E
 • 1972 3e
  Eerste klasse E
 • 1973 9e
  Eerste klasse E
 • 1974 3e
  Eerste klasse E
 • 1975 3e
  Hoofdklasse C
 • 1976 8e
  Hoofdklasse C
 • 1977 6e
  Hoofdklasse C
 • 1978 4e
  Hoofdklasse C
 • 1979 9e
  Hoofdklasse C
 • 1980 2e
  Hoofdklasse C
 • 1981 3e
  Hoofdklasse C
 • 1982 11e
  Hoofdklasse C
 • 1983 2e
  Hoofdklasse C
 • 1984 5e
  Hoofdklasse C
 • 1985 9e
  Hoofdklasse C
 • 1986 1e
  Hoofdklasse C
 • 1987 3e
  Hoofdklasse C
 • 1988 2e
  Hoofdklasse C
 • 1989 4e
  Hoofdklasse C
 • 1990 8e
  Hoofdklasse C
 • 1991 1e
  Hoofdklasse C
 • 1992 19e
  Eerste divisie
 • 1993 9e
  Eerste divisie
 • 1994 18e
  Eerste divisie
 • 1995 9e
  Eerste divisie
 • 1996 12e
  Eerste divisie
 • 1997 11e
  Eerste divisie
 • 1998 7e
  Eerste divisie
 • 1999 16e
  Eerste divisie
 • 2000 18e
  Eerste divisie
 • 2001 10e
  Eerste divisie
 • 2002 18e
  Eerste divisie
 • 2003 9e
  Eerste divisie
 • 2004 11e
  Eerste divisie
 • 2005 16e
  Eerste divisie
 • 2006 11e
  Eerste divisie
 • 2007 17e
  Eerste divisie
 • 2008 8e
  Eerste divisie
 • 2009 14e
  Eerste divisie
 • 2010 19e
  Eerste divisie
 • 2011 1e
  Derde divisie
 • 2012 14e
  Eerste divisie
 • 2013 10e
  Eerste divisie
 • 2014 19e
  Eerste divisie
 • 2015 9e
  Eerste divisie
 • 2016 19e
  Eerste divisie
 • 2017 15e
  Eerste divisie
 • 2018 15e
  Eerste divisie
 • 2019 6e
  Eerste divisie
 • 2020 16e
  Eerste divisie
 • 2021 10e
  Eerste divisie
🛈 Uitleg
 • 1955 – 1994: TOP
 • 1994 – 2009: TOP Oss
 • 2009 – 2018: FC Oss
 • 2018 – heden: TOP Oss

Seizoensoverzichten (betaald voetbal)[bewerken | brontekst bewerken]

Clubstatistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie (Over de periode 1991/1992-2008/2009)
Gespeelde wedstrijden 636
Gewonnen 198
Gelijkspel 143
Verloren 295
Punten 697
Doelpunten voor 861
Doelpunten tegen 1082
Grootste overwinning FC Oss - FC Emmen 8-0(2013/2014)
Grootste nederlaag SC Heerenveen - FC Oss 11-1 (2011/2012)

Spelersstatistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Meeste competitiewedstrijden voor TOP in het betaald voetbal
1. Raymond Koopman 314
2. Lorenzo Pique 258
4. Rick Stuy van den Herik 242
4. Dirk Schoofs 229
5. Dennis Janssen 215
6. Marcel van der Sloot 214
7. Wilko de Vogt 209
8. Berry Arends 202
9. Edwin de Wijs 168
10. Ruben Jordan 164
11. Roel van de Sande 157
12. Thijs Waterink 153
13. Davy Zafarin 151
14. Leon van Dalen 147
15. Istvan Bakx 145
16. Mischa Rook 140
17. Fatih Kamaci 136
18. Lion Kaak 134
19. Jay Driessen 132
Meeste doelpunten voor TOP
1. Marcel van der Sloot 58
2. Edwin de Wijs 50
3. Stefan Jansen 43
4. Jerry Taihuttu 41
5. Thijs Waterink 41
6. Erik Quekel 36
7. Fatih Kamaci 35
8. Tom Boere 33
9. Marinus Dijkhuizen 30
10. Remco Torken 29

Zie ook Lijst van spelers van TOP Oss.

Trainers[bewerken | brontekst bewerken]

Supporters[bewerken | brontekst bewerken]

Mascotte[bewerken | brontekst bewerken]

De mascotte van TOP Oss is Ozzie. Ozzie is een os die het rood wit gestreepte shirt van de club draagt. Ozzie is altijd aanwezig bij activiteiten van de kidsclub, en loopt ook in de rust van elke thuiswedstrijd door het stadion.

Fanatieke aanhang[bewerken | brontekst bewerken]

De fanatieke supporters van TOP Oss zitten op de C-tribune achter de goal. Onder de C-tribune is niet alleen de amateurtak van de club (SV TOP) gevestigd, maar ook het supportershome van Vak C.[3]

Rivaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de terugkeer in het betaald voetbal (1992) heeft TOP Oss een sportieve rivaliteit met FC Den Bosch. Daar beide stadions slechts 20 km van elkaar liggen is er dan ook sprake van een derby die door beide supportersgroepen fanatiek wordt beleefd.

Clublied[bewerken | brontekst bewerken]

Het clublied van TOP wordt voor aanvang van elke thuiswedstrijd in het Frans Heesen Stadion gespeeld. De tekst is[4]:

Aan de Hescheweg ligt ons terrein Daar wil zondags iedereen zijn Rood en wit die zijn er niet te stoppen En willen alle tegenstanders kloppen Ze geven hen steeds weer van katoen Dus worden ze kampioen

Het rood en wit dat is de kleur der Ossenaren De grootste club van Oss, haar naam is T.O.P. Er is geen andere club die haar kan evenaren Al vijftig jaar draaien zij reeds al mee

Onze jongens steeds vooraan Laten de anderen in hun hemdje staan Ze vechten steeds in de voorste regionen Om toch maar weer met de punten thuis te komen En zo blijft de club nog lang bestaan En elke supporter is voldaan

Het rood en wit dat is de kleur der Ossenaren De grootste club van Oss, haar naam is T.O.P. Er is geen andere club die haar kan evenaren Al vijftig jaar draaien zij reeds al mee

Al gaat het soms niet al te best De bal is rond, dat is de pest Toch konden zij met hun allen hun draai wel vinden Want het zijn ook allemaal dikke vrinden En ook ons publiek was steeds tevree En daarom zingen ze nu ook allemaal mee

Het rood en wit dat is de kleur der Ossenaren De grootste club van Oss, haar naam is T.O.P. Er is geen andere club die haar kan evenaren Al vijftig jaar draaien zij reeds al mee Al vijftig jaar draaien zij reeds al mee

Stadion[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Frans Heesenstadion voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

TOP speelt sinds 1946 aan de Heescheweg. Het complex is in die jaren uitgegroeid tot een multifunctioneel stadion (Frans Heesenstadion).

Het stadion bestaat uit 3 tribunes met een totale capaciteit van 4750 supporters. Aan de vierde zijde is als onderdeel van de talentencampus een school gebouwd. In de periode 2016-2018 is het stadion verder verbouwd. Het resultaat hiervan is dat o.a. de hoofdtribune grondig is gerenoveerd. Deze huisvest nu ook een restaurant, business club en meerdere skyboxen.

Tijdens reguliere competitiewedstrijden zitten er ongeveer 2000 supporters op de tribune.

Voetbalacademie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1992 werd -samen met de terugkeer naar het betaald voetbal-, de TOP Oss jeugdopleiding opgericht. Samen met de reorganisatie die leidde tot de naamswijziging; fuseerde de opleiding van TOP met die van NEC Nijmegen. Deze gecombineerde voetbalacademie heeft van 2009 tot 2019 bestaan onder de naam ‘’NEC Nijmegen/FC Oss Voetbalacademie’’ (later werd dat NEC Nijmegen/TOP Oss). De academie gaat sinds 1 juli 2019 weer door het leven als Voetbalacademie NEC en valt weer volledig onder NEC. Echter, TOP werkt nog steeds samen binnen deze jeugdopleiding met NEC.

Zowel de uit de individuele, als de gecombineerdeerde voetbalacademie zijn verschillende voetballers doorgestroomd naar het betaald voetbal. In het onderstaand overzicht staat een selectie van doorgebroken jeugdspelers van TOP.

Doorgebroken spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Erelijst VA NEC/TOP Oss[bewerken | brontekst bewerken]

 • N.E.C./TOP Oss A1: Eerste divisie B 2010
 • N.E.C./TOP Oss A1: Finalist beker 2016
 • N.E.C./TOP Oss B1: Bekerwinnaar 2017

Internationals met een link naar TOP[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlands Elftal[bewerken | brontekst bewerken]

Verschillende spelers die in de jeugdopleiding van TOP hebben gespeeld, hebben later hun debuut gemaakt in Oranje. Voorbeelden zijn Marc van Hintum, Vincent Janssen en Arnaut Groeneveld. Ook heeft Ossenaar Cihat Çelik tijdens zijn gehele jeugdopleiding bij TOP in alle jeugdelftallen (t/m Nederlands Beloftenelftal) gespeeld.

Daarnaast is Kees Aarts in 1966 gedebuteerd in het Nederlands Elftal (tegen Oostenrijk). Aarts is via het Schaijkse DAW bij TOP terecht gekomen alwaar hij furore maakte. Uiteindelijk heeft Aarts van TOP de overstap gemaakt naar Willem II. Vanuit Willem II heeft hij vervolgens de stap naar ADO gemaakt. Bij de laatstgenoemde club debuteerde hij tevens in Oranje.[5]. Jan Ruijs is een keeper uit dezelfde generatie als Aarts, en speelde van 1955 tot 1961 bij TOP waarna hij zijn loopbaan vervolgde bij NEC Nijmegen. Ruijs was in deze periode ook keeper bij het Nederlandse militaire elftal.

Keeper Herman Teeuwen speelde van 1979 tot 1988 bij TOP. In die tijd kwam Teeuwen ook uit voor het Nederlands amateurvoetbalelftal. Na zijn periode bij TOP kwam Teeuwen ook nog uit voor RKC Waalwijk. Na zijn actieve spelers loopbaan was Teeuwen ook actief in de directie van TOP.

In het Frans Heesenstadion in het verleden een (jeugd)interland gespeeld.

Overige internationals[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele spelers die tijdens hun Osse dienstverband uitkwamen voor hun nationale elftallen zijn:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]