Turken in België

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Turkse dag bij de Yunus Emre-moskee in Genk.
Turkse vlaggen in Sint-Joost-ten-Node.

Turken in België zijn ofwel Turken die buiten België zijn geboren en nu in België leven of Turken die in België geboren zijn. Er leven nu momenteel ongeveer 230.000 Turken in België.

Immigratie van Turkije naar België begon in 1963. Van de meer dan 200.000 Turken die in België wonen, is het vooral de derde generatie. Turken vormen een van de grootste allochtone groepen. Van deze 200.000 Turken zijn er zo'n 35.000 Koerden. Omdat zij geen officieel erkende identiteit hebben worden ze ook meegeteld bij de Turkse immigranten. Ruim 60% heeft/had een statuut als oorlogsvluchteling.

Demografie[bewerken]

De meerderheid van de Turken wonen in Schaarbeek in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De Haachtsesteenweg, met zijn pizzeria's, gebakwinkeltjes en cafés, doet denken aan een Turkse straat. Bovendien zijn er 82 Turkse verenigingen in Brussel.[bron?]

Volgens het Turkse consulaat in Antwerpen is het aantal Turken daar ongeveer 75.000.[bron?]

Ook in Gent wonen er veel Turken, vooral dan in de wijken aan het Rabot in de Sleepstraat en in Ledeberg.

Ongeveer een kwart van de Turkse immigranten in België is afkomstig van het district Emirdağ in de Turkse provincie Afyon.[1] Ook zijn er Turken afkomstig van Piribeyli, gelegen in de provincie Konya.

De meeste Koerden zijn afkomstig uit Mardin, Elazığ en Konya. Zij wonen verspreid over de grootste provinciesteden zoals Charleroi, Luik, Brussel, Leuven, Antwerpen en Genk.

De spanningen tussen de Koerdische en Turkse gemeenschap lopen ook in België regelmatig uit de hand. Op 17 november 1998 werd het gebouw waar het Koerdisch Instituut te Brussel gevestigd is, het gebouw van het Cultureel Centrum van de Koerden en de lokalen van de Assyrische Vereniging in brand gestoken. Ondanks televisiebeelden, krantenknipsels en ander bewijsmateriaal, waarop de daders duidelijk herkenbaar zijn, werd niemand voor deze misdaad in beschuldiging gesteld. De daders waren nochtans zeer goed identificeerbaar op de tv-beelden.

In 1999 werden in Brussel verschillende Turkse cafés en horecazaken vernield door PKK-aanhangers. In 2007 staken extreemrechtse Turken Koerdische lokalen in Sint-Joost-ten-Node in brand. Ook het Koerdisch Instituut te Brussel werd ernstig beschadigd. Eind 2011 werd een lokaal van extreemrechtse Turken in de Van Kerckhovenstraat in Antwerpen-Noord aangevallen met molotovcocktails. Hierna ontstonden hevige rellen tussen honderden mensen in Deurne, daarbij raakten 5 mensen gewond. Een week van zware spanningen werd beëindigd door overleg tussen Antwerps burgemeester Patrick Janssens, het Koerdische FEK-BEL en Turkse verenigingen. In 2013 werd een bomaanslag gepleegd op een Koerdisch cultureel centrum in Genk. In de dagen na de aanslag raakten 6 mensen van Turks origine gewond bij vechtpartijen.

Eind 2014 werd opnieuw brandstichting gepleegd in een Koerdisch cultureel centrum in Anderlecht. Korte tijd later werden 2 Turkse verdachten aangehouden maar deze werden ondanks camerabeelden en getuigenissen vrijgelaten.

Het Koerdische parlement in ballingschap (KNK) bevindt zich in Sint-Gillis en de Koerdische miljoenenzender ROJ-tv bevindt zich in Denderleeuw. Die politie viel in 1996 en op 4 maart 2010 bij de Koerdische televisiezender. Hierbij werd telkens veel materiële schade geleden maar geen belastend materiaal gevonden. Op hetzelfde moment gebeurden ook invallen op 25 andere lokalen in België. Nergens werd belastend materiaal gevonden. In Verviers werd eerst aangekondigd een vuurwapen gevonden te zijn maar dat werd later ontkend.

Parlementsleden[bewerken]

Er zijn in juli 2010 een federale senator (Güler Turan, sp.a), drie federale kamerleden (Meyrem Almaci, Groen!, Zuhal Demir, N-VA, en Özlem Özen, PS), drie Vlaamse volksvertegenwoordigers (Güler Turan en Fatma Pehlivan, sp.a, en Veli Yüksel, CD&V), twee Brusselse volksvertegenwoordigers (Emin Özkara, PS, en Mahinur Özdemir, cdH) en een Waalse volksvertegenwoordiger (Serdar Kiliç, PS) van Turkse afkomst, plus een gewestelijke staatssecretaris in Brussel, Emir Kir (PS).

Bekende personen[bewerken]

Externe links[bewerken]