Turken in België

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Turkse dag bij de Yunus Emre-moskee in Genk.
Turkse vlaggen in Sint-Joost-ten-Node.

Turken in België zijn ofwel Turken die buiten België zijn geboren en nu in België leven of Turken die in België geboren zijn. Er leven nu momenteel ongeveer 230.000 Turken in België.

Immigratie van Turkije naar België begon in 1963. Van de meer dan 200.000 Turken die in België wonen, is het vooral de derde generatie. Turken vormen een van de grootste allochtone groepen.

Demografie[bewerken]

De meerderheid van de Turken wonen in Schaarbeek in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De Haachtsesteenweg, met zijn pizzeria's, gebakwinkeltjes en cafés, doet denken aan een Turkse straat. Bovendien zijn er 82 Turkse verenigingen in Brussel.[bron?]

Volgens het Turkse consulaat in Antwerpen is het aantal Turken daar ongeveer 75.000.[bron?]

Ook in Gent wonen er veel Turken, vooral dan in de wijken aan het Rabot en in de Sleepstraat.

Ongeveer een kwart van de Turkse immigranten in België is afkomstig van het district Emirdağ in de Turkse provincie Afyon.[1] Ook zijn er Turken afkomstig van Piribeyli, gelegen in de provincie Konya.

Parlementsleden[bewerken]

Er zijn in juli 2010 een federale senator (Güler Turan, sp.a), drie federale kamerleden (Meyrem Almaci, Groen!, Zuhal Demir, N-VA, en Özlem Özen, PS), drie Vlaamse volksvertegenwoordigers (Güler Turan en Fatma Pehlivan, sp.a, en Veli Yüksel, CD&V), twee Brusselse volksvertegenwoordigers (Emin Özkara, PS, en Mahinur Özdemir, cdH) en een Waalse volksvertegenwoordiger (Serdar Kiliç, PS) van Turkse afkomst, plus een gewestelijke staatssecretaris in Brussel, Emir Kir (PS).

Bekende personen[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Manco A., Éd. Sociographie de la population turque et d'origine turque. Quarante ans de présence en Belgique [1960–2000]. Dynamiques, problématiques, perspectives. Bruxelles: Centre des Relations européennes, 2000; pp. 237.