Tweede Kamerverkiezingen 1888

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tweede Kamerverkiezingen 1888
Datum 1888
Land Vlag van Nederland Nederland
Te verdelen zetels 100
Opvolging verkiezingen
    1891
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Dit artikel geeft een overzicht van de Tweede Kamerverkiezingen van 1888.

Aanleiding[bewerken | brontekst bewerken]

In 1887 waren er verkiezingen geweest voor beide kamers van de Staten-Generaal in verband met het aannemen van een wijziging van de Grondwet. Bij die wijziging was ook de regeling van het kiesrecht betrokken en was het aantal leden van de Tweede Kamer op 100 gebracht. Nadat de wijziging in 1887 in de nieuwe kamers was aangenomen werd de Tweede Kamer weer ontbonden om verkiezingen volgens de nieuwe regeling mogelijk te maken.

Bijzonderheden[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de verkiezingen in 1888 werd voor het eerst een socialist in de Tweede Kamer gekozen. Na een herstemming in het Friese district Schoterland werd Ferdinand Domela Nieuwenhuis verkozen voor de Sociaal-Democratische Bond.
Ook nieuw was dat voor het eerst de 'rechtse' partijen, daarmee werd destijds bedoeld de confessionele partijen, een meerderheid behaalden.

Uitslag[bewerken | brontekst bewerken]

partij % zetels
Liberalen inclusief Liberale Unie 40,7 46
Anti-Revolutionairen 31,4 27
Katholieken 20,7 25
Radicalen 2,0 -
Sociaal-Democratische Bond 0,9 1
Conservatieven - 1
Totaal - 100

Formatie[bewerken | brontekst bewerken]

Gezien de rechtse meerderheid lag het voor de hand dat er een 'christelijk' kabinet zou komen. Aan de rechterzijde waren de Anti-Revolutionairen de grootste groep. Hun voorman Abraham Kuyper had zich niet verkiesbaar gesteld. Dat gaf de Koning de gelegenheid een andere AR-man, Mackay tot formateur te benoemen. Het kabinet dat gevormd werd bestond uit 4 Anti-revolutionairen, 2 katholieken en 2 conservatieven.