NS R-net FLIRT

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Abellio Flirt)
Zie het artikel Stadler FLIRT voor algemene informatie over het treintype FLIRT
NS R-Net Flirt
Een R-Net FLIRT klaar voor vertrek op station Alphen aan den Rijn.
Product Elektrisch treinstel
Type Flirt 3
Aantal 6
Aantal delen 2
Nummering 2010-2015
Fabrikant Stadler Rail
Exploitant NS
Huisstijl R-net
Inzetgebied Gouda – Waddinxveen – Boskoop – Alphen aan den Rijn
Spoorwegnet Nederland
Lijn(en) Gouda – Alphen aan den Rijn
Bouwjaar 2015-2016
Indienststelling 11 december 2016
Samenstelling van de bakken:

mBk + ABk

Aantal delen 2
Asindeling Bo‘ 2‘ 2‘
Assen 6
Spoorwijdte 1435 mm
Massa 98,5 ton
Lengte over buffers 45,70 m
Breedte 2.820 mm
Hoogte 4.120 mm
Omgrenzingsprofiel EN 15273 / G2
Maximumsnelheid 140 km/h
Dienstsnelheid 140 km/h
Versnelling 0,95 m/s2
Wieldoorsnee 920mm (kopbak)
760mm (jacobsdraaistel)
Minimale boogstraal 100 m
Vloerhoogte 780 mm (laag)
808 mm (bakovergang)
1.180 mm (hoog)
Deuren Elektrische zwenk-schuifdeuren
4 per zijde
Deurbreedte 1300 mm
Aantal zitplaatsen 103
Zitplaatsen 1e klas 20
Zitplaatsen 2e klas 67
Aantal klapzittingen 16
Aantal staanplaatsen 132 (4 pers./m²)
Techniek
Stroomsysteem = 1.500 V
Voedingsspanning = 1,5 kV
Aandrijving elektrisch
Vermogen 3.000 kW
Continuvermogen 1500 kW
Trekkracht 100 kN
Treinbeïnvloeding ATB-EG

(Daarnaast ook gereed voor inbouw ATB-NG)

Treinradio GSM-R
Remsysteem Dako
Remopschriften DK-P-A-E-Mg
Remgewicht P 132 t
Koppeling Scharfenbergkoppeling
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Verkeer & Vervoer

De NS R-Net Flirt betreft een serie van zes treinstellen van het type Stadler Flirt 3 van de NS die via dochteronderneming Abellio Rail zijn besteld. De stellen zijn aangeschaft voor inzet op de spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn. De treinstellen zijn eigendom van NS Reizigers, maar vormen een aparte deelserie, naast de Flirt-stellen voor het Hoofdrailnet.

De FLIRT (acroniem voor Flinker Leichter Innovativer Regionaltriebzug) is afgeleid van de Stadler GTW, met als belangrijkste verschil dat de aandrijfeenheden zich bij de FLIRT achter de cabines bevinden (i.p.v. in een aparte motorwagen). Dit treintype wordt gekenmerkt door licht en ruimte in het interieur door het gebruik van jacobsdraaistellen gecombineerd met brede open bakovergangen en een lage vloer. De lage vloer in combinatie met een uitschuifbare treeplank maakt het treinstel gemakkelijker toegankelijk voor personen met een fysieke beperking. Door het lage gewicht van het treinstel in combinatie met een hoog aanzetkoppel is het uitermate geschikt voor treindiensten met veel stops en korte haltetijden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De treinstellen zijn aangeschaft na de gunning van de concessie Treindienst Alphen aan den Rijn – Gouda voor de periode 2016-2031.[1] De stellen zijn besteld via een order van de Duitse NS-dochteronderneming Abellio Rail NRW. Het gaat hier om min of meer standaard treinstellen die daardoor relatief snel geleverd konden worden.[2] De treinstellen zijn gebouwd in de hoofdvestiging van Stadler, in de Zwitserse plaats Bussnang.

Op 3 december 2015 werd het eerste treinstel, met treinstelnummer 2010, in Nederland afgeleverd. In 2016 volgden de overige vijf treinstellen. Tussen januari 2016 en december 2016 werden er diverse testritten op het Nederlandse spoor gedaan, waarbij ook tevens het treinpersoneel ervaring op kon doen met deze treinstellen.

Ontwerp en bouw[bewerken | brontekst bewerken]

De Flirt-treinstellen bestaan uit twee rijtuigen die bij de bakovergangen opgelegd zijn op jacobsdraaistellen. Door het gebruik van een jacobsdraaistel is de bakovergang kort en breed, wat zorgt voor een grote mate van transparantie. Hierdoor hebben deze treinstellen brede bakovergangen en een lage vloer, zoals ook gebruikelijk is bij metro's en trams. Het ruime zicht door het gehele treinstel in combinatie met de aanwezige camera's heeft de bedoeling een gevoel van veiligheid op te leveren. De vloerhoogte is met 780 mm precies gelijk aan de hoogte van de meeste perrons.

Van binnen ontbreken dwars-/kopwanden en tussendeuren, alleen de eerste en tweede klas worden door glazen deuren en tussenwanden van elkaar gescheiden. De treinstellen zijn onder andere voorzien van airconditioning, een reizigersinformatiesysteem met TFT-displays en automatische omroep, (beveiligings)camera's en een noodoproepsysteem waarmee na bediening van de reizigersnoodrem akoestisch contact met de machinist mogelijk is. De R-net FLIRT is in tegenstelling tot de reguliere NS FLIRT voorzien van inklapbare buitenspiegels (net als bij de Arriva FLIRT) en zandstrooiers. Ook ontbreken de buitendeuren van de cabine.

De treinstellen zijn voorzien van ATB-EG fase 4 en ATB-Vv.

Blik op het interieur met rechts loungebanken.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Reizigers hebben onder meer toegang tot usb-oplaadpunten voor het opladen van mobiele apparaten, stopcontacten, en een gratis toegankelijk wifi-netwerk.[2] Verder zijn de treinstellen voorzien van een lage vloer, uitschuiftreden en een rolstoeltoegankelijk toilet om het reizen voor mensen met een fysieke beperking makkelijker te maken. In de treinstellen bevinden zich eerste en tweede klas afdelingen, een lounge en een ruimte voor het opstellen van fietsen. De eerste klas kenmerkt zich door het gebruik van lederen stoelen en een tapijtvloer. De stoelen zijn van het type Sophia, en zijn gebouwd door het Spaanse Fainsa.[3] In de daluren en zomermaanden kunnen reizigers gratis hun fiets meenemen.[4]

Aangezien de treindienst over de spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn deel uitmaakt van het R-net, zijn de stellen geleverd in de R-net-huisstijl. Dit weerspiegelt zich in het grijs/rode uiterlijk en de specifieke interieurkenmerken, zoals het patroon van de stoelen en de signalering aan boord.[4] De huisstijl van R-net werd ontworpen door ontwerpbureau FromAtoB Public Design.

Inzet[bewerken | brontekst bewerken]

De treinstellen worden sinds 11 december 2016 planmatig ingezet in de reizigerdienst op de spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
8600 Sprinter (NS) Alphen a/d RijnGouda Rijdt onder de formule van R-net. Vormt een kwartierdienst met de serie 8700 (Behalve 's avonds en in het weekend).
8700 Sprinter (NS) Alphen a/d RijnGouda Rijdt onder de formule van R-net. Rijdt niet 's avonds en in het weekend. Vormt een kwartierdienst met de serie 8600.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Stadler FLIRT van NS R-net van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.