De Bijenkorf (warenhuis)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Bijenkorf
De Bijenkorf (warenhuis)
De Bijenkorf in Amsterdam
De Bijenkorf in Amsterdam
Onderdeel van Selfridges
Onderdeel sinds 2011
Oprichting 1870
Hoofdkantoor Amsterdam, Nederland
Producten Kleding
Schoeisel
Beddengoed
Meubilair
Sieraden
Schoonheidsproducten
Huishoudelijk
Website Over de Bijenkorf
Portaal  Portaalicoon   Economie
De Bijenkorf in Eindhoven
De Bijenkorf Amsterdam - interieur

De Bijenkorf is een Nederlandse warenhuisketen. De Bijenkorf is in 1870 opgericht door Simon Philip Goudsmit (1845-1889), en is uitgegroeid van een kleine fourniturenwinkel op de Nieuwendijk 132 in Amsterdam tot een warenhuis in het bovenste marktsegment met vestigingen in diverse steden.

De Bijenkorf verkoopt diverse producten waaronder voor een groot deel kleding voor dames, heren en kinderen en aanverwante accessoires zoals tassen, sjaals, schoenen en laarzen, cosmetica en parfum, boeken, cd's en elektronica, kookartikelen, meubels en woonaccessoires, sportartikelen en reisartikelen.

Geschiedenis[bewerken]

Aanvankelijk werd er alleen garen en band verkocht maar geleidelijk werd het assortiment groter. Het was een eenvoudige winkel met vier man personeel. Na de dood van Simon Goudsmit in 1889, hij overleed aan een ernstige ziekte, nam neef Arthur Isaac de leiding over[1] en bouwde met de weduwe Goudsmit de zaak verder uit. Ook haar zoon Alfred kwam toen hij oud genoeg was in de zaak. Hij en Arthur Isaac gingen een steeds groter assortiment voeren en vergrootten de zaak door de aankoop van een aantal naastliggende panden. In 1909 besloot hij de losse panden door nieuwbouw te vervangen.

In 1912 werd op het braakliggende terrein van de vroegere Beurs van Zocher aan het Damrak een houten noodgebouw betrokken waar de zaken zich gunstig ontwikkelden. Men besloot ernaast een nieuw gebouw neer te zetten. Om de financiering met de hypotheekbanken rond te krijgen werd de fourniturenwinkel omgezet naar een warenhuis. Door de Eerste Wereldoorlog loopt de bouw vertraging op. Het warenhuis kon pas in 1915 geopend worden.[2] Verschillende malen werd het pand later ingrijpend uitgebreid en verbouwd en het is nog steeds een indrukwekkend gebouw aan het Damrak en de Dam.

Op 25 maart 1926 werd het filiaal Den Haag geopend waar in 1923 het bouwterrein aan de Grote Markt voor aangekocht was. Eveneens in 1926 richtten de stichters de HEMA op die in de Kalverstraat gevestigd werd en bedoeld was voor financieel minder bedeelden.[3] Dit bedrijf groeide de eerste jaren voorspoedig, mede doordat het gebruik kon maken van de inkoopkennis van de Bijenkorf-inkopers.

In 1930 werd het filiaal Rotterdam van architect Willem Dudok aan de Schiedamse singel geopend. Het was een opzienbarend gebouw dat bij het bombardement van Rotterdam in mei 1940 verwoest werd. In 1957 werd een nieuw filiaal in Rotterdam geopend. In 1930 werd de Bijenkorf lid van de internationale Warenhuisvereniging waar onder andere Le Printemps in Parijs en Harrods in Londen lid van waren,[4]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest de Bijenkorf als joods bedrijf overgedragen worden aan vertrouwelingen[5] en kon de leiding vluchten, samen met een selectie van het personeel. Ruim 700 medewerkers werden door de nazi's vermoord.

In 2004 werd De Bijenkorf met moederconcern Vendex/KBB overgenomen door het Amerikaanse concern Kohlberg Kravis Roberts & Co. en het Nederlandse AlpInvest Partners.[6]

In 2010 werken in totaal 4100 medewerkers voor het concern. In november 2010 maakte de Canadese multimiljonair Galen Weston (Wittington Investments) bekend dat De Bijenkorf onder de vleugels komt van het Britse bedrijf Selfridges, dat de slogan voert The customer is always right. De verkoop werd februari 2011 definitief.

Het bedrijf groeide uit tot een winkelketen met vestigingen in de steden:

De vestigingen in Groningen, Breda en 's-Hertogenbosch zijn gespecialiseerd in mode. Het distributiecentrum, ook wel Centraal Magazijn genoemd, is sinds 1973 gevestigd in Woerden.

Voormalige vestigingen[bewerken]

  • Arnhem (1975 - december 2013), hier is nu een vestiging van Primark
  • Enschede (2002 - december 2013), hier is nu een vestiging van Primark
  • Venlo (2005 - 2008) (outlet)
  • Lelystad, Bataviastad, (voor 2006) (outlet)

Belangrijkste vestigingen[bewerken]

Amsterdam[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie De Bijenkorf (Amsterdam) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Bijenkorf in Amsterdam, staat aan de Dam (en aan het Damrak en het Beursplein), waardoor het gebouw, deels, het decor vormt van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Het ontwerp is van de architecten J.A. van Straaten en B.A. Lubbers; de realisatie vond plaats onder meer door IJsbrand van der Veen tussen 1912 en 1915. Het gebouw is sinds 2001 een rijksmonument en gebouwd in een historiserende stijl, o.a. refererend aan het tegenoverliggende Paleis op de Dam.

De Amsterdamse Bijenkorf is met 20.000 m² de grootste vestiging van de warenhuisketen. In de zomer van 2008 is de vijfde etage geopend. Hier bevindt zich onder andere het restaurant Bijenkorf Kitchen, met uitzicht over Amsterdam.

Den Haag[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie De Bijenkorf (Den Haag) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
De Bijenkorf in Den Haag

De Bijenkorf in Den Haag, is gevestigd in een gebouw aan de Wagenstraat en de Grote Marktstraat, naar een ontwerp van de architect Piet Kramer. Het is een van de laatste gebouwen met alle stijlkenmerken van de Amsterdamse School, gebouwd met een frame van gewapend beton en plastische baksteenvormen. Het trappenhuis, gemaakt van gebeeldhouwd tropisch hout met art-decovormen, is voorzien van glas-in-loodramen waarvoor onder meer P.A.H. Hofman tekende, en van beeldhouwwerk van onder anderen Hildo Krop en John Rädecker. Ook bevat het de eerste roltrap van Nederland.

Het pand werd in 1926 opgeleverd en is in 1962 en 1997 gerenoveerd. Veel van de renovaties uit 1962, die toen als modern en onontbeerlijk golden, zijn tijdens de grote verbouwing in de jaren 90 weer teruggedraaid. Zo is bijvoorbeeld de lichthal in een meer eigentijdse vorm teruggekomen (overigens zonder vide). Daarnaast zijn in de afgelopen jaren de beroemde glas-in-loodramen in het monumentale trappenhuis volledig gerenoveerd en zijn nu weer in volle glorie te bewonderen.

Rotterdam[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie De Bijenkorf (Rotterdam) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
De huidige Bijenkorf aan de Coolsingel in Rotterdam
De voormalige Bijenkorf in Rotterdam, 1935
Bioscoopjournaal uit 1957 over de opening van de Bijenkorf in Rotterdam door burgemeester van Walsum
De Bijenkorf gebouw in Nederlands-Indië (1900-1940)

Het huidige gebouw dateert uit 1956 en is het symbool van de wederopbouw van de stad Rotterdam. Het gebouw staat prominent tegenover de Beurs aan de Coolsingel.

De voorganger van de huidige vestiging Rotterdam werd in 1930 geopend en stond aan het Van Hogendorpplein (thans het Churchillplein), op de hoek met de huidige Blaak en was ontworpen door architect Willem Dudok. De grondwerkzaamheden begonnen in 1929 en de eerste paal werd geslagen op 13 juni van dat jaar. De opening op 16 oktober 1930 was een gebeurtenis waar 70.000 mensen op afkwamen. De Bijenkorf van Dudok was voor de oorlog het eerste gebouw in Rotterdam dat de beschikking had over roltrappen en een elektrische vloermat voor het automatisch vegen van schoenzolen.

Tijdens het bombardement van 14 mei 1940 werd het gebouw grotendeels verwoest. Het deel dat behouden was gebleven (ongeveer een derde) deed tot de opening van het nieuwe gebouw in 1956 nog dienst als warenhuis, hierna nog drie jaar als opslagruimte. In 1960 werd het op last van de gemeente - feitelijk net 30 jaar oud - gesloopt in verband met de aanleg van de Westblaak en de metro naar Rotterdam-Zuid.

De nieuwe, huidige Bijenkorf verrees een stukje verder aan de Coolsingel en is ontworpen door de Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer (1902–1981), in samenwerking met de Nederlandse architect Abraham Elzas (1907-1995), die de vaste architect van het Bijenkorfconcern was.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties