Attractiepark Toverland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Toverland)
Ga naar: navigatie, zoeken
Attractiepark Toverland
Entree
Entree
Slagzin 'Magisch mooi' en 'Feel the Magic'
Locatie Sevenum, Vlag van Nederland Nederland
Eigenaar Jean Gelissen
Opening 19 mei 2001
Bezoekers 673.000 (2014)
Attracties
Totaal 34
Achtbanen 4
Waterattracties 5
Darkrides 0
Officiële website
Attractiepark Toverland op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Attractiepark Toverland (kortweg Toverland) is een deels overdekt attractiepark in het Nederlandse Sevenum.

Tijdlijn[bewerken]

Draaiende achtbaan Dwervelwind.
Wildwaterbaan Djengu River.
Het Paard van Troje in Troy-Area.

Geschiedenis[1][bewerken]

2001 - Op 19 mei opende Toverland met een indoorhal: het 'Land van Toos', zodat men ook bij minder goed weer genoeg bezoekers zou trekken. Attracties van het eerste uur waren onder andere: waterglijbaan Hara Kiri, Tea Cups, achtbaan Boomerang, zweefmolen Sim Sa la Swing en enkele speeltoestellen. Naast de indoorhal in de buitenlucht, bevonden zich een waterspeelplaats, draaimolen en doolhof.

2004 - In dit jaar opende het twee themagebied 'Magic Forest'. Tevens een indoorhal en een buitengebied ten noorden van het Land van Toos. De attracties die in dat jaar openden waren onder andere: Villa Fiasco, Backstroke, Swampies Swing en de inmiddels afgebroken Woudracer, de eerste bobkart van de Benelux. In het buitengebied werd de Booster Bike in gebruik genomen, de eerste motorfietsachtbaan ter wereld. Van 3 juli t/m 2 augustus stond de attractie Wilde Maus in het attractiepark. De wildemuis-achtbaan was van een kermisexploitant en stond er, omdat Boosterbike waarschijnljjk later zou openen dan de bedoeling was.[2][3]

2005 - Op 8 mei vond er een ongeval plaats met de boomstamattractie Backstroke. De oorzaak, een te laag waterpeil.[4]

2007 - Attractiepark Toverland opende een geheel nieuw themagebied. Ditmaal geen indoorhal, maar een volledig buitengebebied onder de naam Troy-Area gethematiseerd naar het Oude Griekenland. Het themagebied telde slechts een attractie: de houten achtbaan Troy, de hoogste, langste en snelste houten achtbaan van de Benelux.

2008 - Opening van het Toverhuis, een interactieve walkthrough.

2010 - Circa drie jaar na de opening van de achtbaan Troy, krijgt het themagebied Troy-Area er twee attracties bij. Op 8 juli openen het schommelschip Scorpios en de Paardjes van Ithaka, een paardenbaan. Ook deze attracties werden

2011 - De eerste indoorhal: het Land van Toos werd eind van dit jaar gemoderniseerd en gedecoreerd conform de thema's: 'oosters toveren en 'Westers toveren'. In dit jaar ontving Toverland voor het eerst sinds de opening meer dan 500.000 bezoekers.

2012 - Opnieuw bereidde Attractiepark Toverland uit, met de bouw van opnieuw een nieuw themagebied, Magische Vallei. Eind september datzelfde jaar opende de eerste attractie in dat themagebied, draaiende achtbaan Dwervelwind, de grootste draaiende achtbaan van Nederland. Kort hierop sloot Dwervelwind, zodat het gehele themagebied afgebouwd kon worden.

2013 - Het themagebied Magische Vallei opent in april haar deuren. Grote en opvallende attracties zijn achtbaan Dwervelwind en de 450 meter lange wildwaterbaan Djengu River. Tevens opent in het themagebied Coco Bollo, watercarousel Tolly Molly en enkele speel- en klimtoestellen. Ook werd tijdens de bouw van de Magische Vallei de in- en uitgang van de achtbaan Booster Bike verplaatst in de richting van het nieuwe themagebied.

2014 - 23 juli vond er een ongeval plaats in de attractie Djengu River]] met als gevolg vier gewonden.[5][6] Op 26 oktober werd Woudracer gesloten om vervolgens afgebroken te worden en plaats te maken voor vrijwel indentieke bobkart Maximus' Blitz Bahn. Tevens ontving Attractiepark Toverland in dit jaar een Zoover Award voor beste attractiepark van Nederland.[7] Qua bezoekersaantallen verbrak Toverland zijn eigen record. Het park verwelkomde 621.000 bezoekers. Tot slot werd eind 2014 begonnen met de ombouw van Woudracer.

2015 - Op 12 januari werd de draaimolen in het buitengebied van het Land van Toos gesloten om vervolgens verplaatst te worden naar het Magic Forest. De trampolines die in de indoorhal stonden zijn verplaatst naar de Tovertuin. Op 28 maart opende in het Magic Forest het nieuwe 'sub-themagebied': Oostenrijk tegelijkertijd met de nieuwe bobkart Maximus' Blitz Bahn. Maximus' Blitz Bahn is de eerste attractie van Toverland met een voorshow en achtergrondverhaal. Een aantal bestaande attracties werd meegenomen in het thema van de Blitz Bahn door onder andere de naam te veranderen naar het Duits. Zo werd Villa Fiasco hernoemd naar Villa Fiasko en Twist & Turn heet tegenwoordig Wirbelbaum en de verplaatste draaimolen wordt hernoemd naar Karussell.[8] In het themagebied opende ook een nieuw horecapunt, een biergarten.

Toekomstvisie[bewerken]

In de komende jaren wil Toverland uitbreiden totdat het vijf keer zo groot is. Zo zouden er nieuwe themagebieden ontwikkeld worden en zullen er twee nieuwe achtbanen en een uitkijktoren gebouwd worden. Tevens wil Toverland een hotel bouwen en zijn ingang verplaatsen.[9][10][11][12]

Opzet[bewerken]

Houten achtbaan Troy.
Boomstamattractie Backstroke.
Dwervels in de Magische Vallei.

Attracties[bewerken]

Het attractiepark telt circa 35 attracties. Het attractietype achtbaan komt het meest voor het attractiepark. Ook is er een groot aanbod aan kinderattracties en speel- en klimtoestellen.

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van attracties in Attractiepark Toverland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Themagebieden[bewerken]

Toverland telt vier themagebieden.

Land van Toos[bewerken]

Het Land van Toos is het eerste themagebied van het attractiepark. Het themagebied is indoor en is het gedeelte waarin bezoekers het park betreden. Het themagebied is vernoemd naar de mascotte van Toverland: Toos Toverhoed. Toos heeft een zwijn genaamd Morrel. Het Land van Toos is gethematiseerd naar 'oosters en westers toveren'. Het attractieaanbod bestaat voornamelijk uit kinderattracties en speeltoestellen. Een opvallende attractie in het themagebied is de achtbaan Boomerang. Het traject ligt door het gehele themagebied.

Magic Forest[bewerken]

De Magic Forest is het tweede themagebied van het attractiepark en tevens indoor. Het themagebied is gethematiseerd naar een bos, echter zal het oostelijke gedeelte door de komst van Maximus' Blitz Bahn gedecoreerd worden naar het thema Oostenrijk.

Troy-Area[bewerken]

Troy-Area is het derde themagebied van Toverland in het westelijke gedeelte van Toverland. Het is het eerste themagebied dat zich volledig in de buitenlucht bevindt. Het themagebied staat in het teken van het Oude Griekenland en bestond kort na de opening alleen uit de achtbaan Troy. Drie jaar later werd het themagebied uitgebreid met twee nieuwe attracties.

Magische vallei[bewerken]

Dit is het vierde themagebied in het zuiden van het park. Ook dit gedeelte is volledig in de buitenlucht. Het themagebied is vernoemd naar het fictieve volk de Dwervels. In het gehele gebied zijn animatronics te vinden van Dwervels. Opvallende attracties zijn Djengu River en Dwervelwind. Het themagebied heeft enkele overeenkomst met het Volk van Laaf in attractiepark de Efteling.

Bezoekersaantallen[bewerken]

In 2014 ontving Toverland meer bezoekers dan het voorgaande jaar. 673.000 personen bezochten het park, een groei van 8,4%.[13] Het bedrijf ontving in 2013 621.000 bezoekers.[14] Volgens eigen cijfers 23,6% meer dan het bezoekersaantal van 2012.


Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Toverland Fansite Geschiedenis
 2. RCDB Wilde Maus
 3. Coaster Junkies Wilde Maus
 4. www.rides.nl gewonden door ongeluk in toverland - 8 mei 2005
 5. Looopings Gewonden bij ongeluk met wildwaterbaan Toverland - 23 juli 2014
 6. Looopings Oorzaak ongeluk Toverland: kapotte boot - 24 juli 2014
 7. Attractiepark Toverland Zoover Award
 8. Looopings Attracties Toverland krijgen Duitse namen - 9 februari 2015
 9. Looopings Toverland is niet voor watjes - 31 augustus 2014
 10. Looopings Uitbreidingsplannen Toverland worden concreet - 29 augustus 2014
 11. Dagblad De Limburger Toverland bijna vijf keer zo groot - 30 augustus 2014
 12. Toverland Fansite Interview Peter van Holsteijn
 13. Toverland Fansite Beste jaar ooit voor Toverland - 2 januari 2015
 14. Bezoekersrecord voor Toverland, L1.nl, geraadpleegd 19 november 2013.
België: Bellewaerde · Bobbejaanland · Boudewijn Seapark · Mega Speelstad · Plopsaland De Panne · Plopsa Indoor Hasselt · Plopsa Coo · Walibi Belgium
Bulgarije: Sofia Land
Denemarken: Bakken · BonBon-land · Djurs Sommerland · Fårup Sommerland · Legoland Billund · Tivoli Gardens · Tivoli-Karolinelund
Duitsland: Belantis · CentrO Park · Churpfalzpark · Eifel Park · Europa-Park · Fort Fun · Hansa-Park · Heide-Park · Holiday Park · Hollywood- und Safaripark · Legoland Deutschland · Movie Park Germany · Phantasialand · Rasti-Land · Ravensburger Spieleland · Schwaben Park · Serengeti Park · Skyline Park · Steinwasen-Park · Tripsdrill · Wild- und Freizeitpark Klotten · Wunderland Kalkar
Finland: Linnanmäki · PowerPark · Särkänniemi
Frankrijk: Bagatelle · Disneyland Park · Walt Disney Studios Park · Futuroscope · La Mer de Sable · Nigloland · Parc Astérix · Parc Saint-Paul · Walibi Sud-Ouest · Walibi Rhône-Alpes · Walygator Parc
Hongarije: Vidámpark
Italië: Cinecittà World · Fiabilandia · Gardaland · Italia in Miniatura · Mirabilandia · Movieland Studios
Nederland: Attractiepark Slagharen · Avonturenpark Hellendoorn · Duinrell · Familiepark Drievliet · Efteling · Plopsa Indoor Coevorden · Toverland · Walibi Holland
Noorwegen: Tusenfryd
Oostenrijk: Wiener Prater
Polen: Lunapark · Rabkoland · Silezisch attractiepark
Spanje: Isla Mágica · Parque de Atracciones de Madrid · Parque Warner Madrid · PortAventura · Terra Mítica · Tibidabo
Verenigd Koninkrijk: Alton Towers · Camelot · Chessington World of Adventures · Drayton Manor · Flamingo Land · Legoland Windsor · Lightwater Valley · Oakwood · Pleasure Beach Blackpool · Thorpe Park
Zweden: Liseberg · Skara Sommarland · Tivoli Gröna Lund
Zwitserland: Conny-Land