Werner von Blomberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Werner von Blomberg
Generalfeldmarschal Werner von Blomberg
Generalfeldmarschal Werner von Blomberg
Geboren 2 september 1878
Stargard in Pommern, Duitse Keizerrijk
Overleden 14 maart 1946
Neurenberg, Amerikaanse Zone
Begraven Bergfriedhof Bad Wiessee, Bad Wiessee, Duitsland[1]
Land/partij Flag of the German Empire.svg Duitse Rijk
Flag of Germany (3-2 aspect ratio).svg Weimarrepubliek
Flag of German Reich (1933–1935).svg nazi-Duitsland
Onderdeel War Ensign of Germany 1903-1918.svg Deutsches Heer
Flag of Weimar Republic (war).svg Reichswehr
Balkenkreuz.svg Heer (Wehrmacht)
Dienstjaren 1907 - 1939
Rang Collar tabs of Generalfeldmarschall of the Heer.svg Generalfeldmarschall Large.png Generalfeldmarschal
Leiding over Oberbefehlshaber der Wehrmacht
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

Onderscheidingen Zie decoraties
Ander werk Minister van Defensie (later Minister van Oorlog)

Werner Eduard Fritz von Blomberg (Stargard in Pommern, 2 september 1878 - Neurenberg, 14 maart 1946) was een Duitse veldmaarschalk tijdens het regime van Hitler.

Levensloop[bewerken]

Opkomst[bewerken]

Von Blomberg werd geboren als zoon van Emil von Blomberg en Emma Tschepe. Hij was afkomstig uit een oorspronkelijk Pruisisch adellijk geslacht. Hij ging naar de Duitse militaire academie in 1904. Hij studeerde af in 1907 en een jaar later (in 1908) werd hij al toegevoegd aan de generale staf. In de Eerste Wereldoorlog werd hij onderscheiden met de Pour le Mérite. In 1920 werd hij stafchef van de Doebritzbrigade en in 1921 werd hij stafchef van het militaire district Stuttgart. In 1925 was hij de verantwoordelijke voor de training van nieuwe soldaten. Vanaf 1927 was hij een belangrijk figuur in het Truppenamt. Toen hij echter een discussie had met de machtige generaal Kurt von Schleicher in 1929, werd hij weggepromoveerd tot Opperbevelhebber van Oost-Pruisen.

Hoogtepunt[bewerken]

Toen Hitler aan de macht kwam, in 1933, werd Von Blomberg benoemd tot minister van defensie. Vanaf dat moment werd hij één van Hitlers meest trouwe volgelingen, wat hem de bijnaam "Rubberen Leeuw" opleverde. Als minister werkte Von Blomberg hard om zowel de kracht als de grootte van het Duitse leger, dat werd gelimiteerd door het Verdrag van Versailles, uit te breiden.
In 1934 moedigde Von Blomberg Hitler aan om de SA uit te schakelen. Hij geloofde immers dat de SA zowel voor Hitler als voor het leger een grote bedreiging vormde. Hij nam deel aan de Nacht van de Lange Messen. Toen een paar weken later Rijkspresident Von Hindenburg stierf, liet Von Blomberg in allerijl de Duitse soldaten een eed van trouw zweren aan Hitler, die daarmee buiten de grondwet om tot staatshoofd (Führer) werd geproclameerd.

In 1935 veranderde het ministerie van Defensie in het ministerie van Oorlog, en werd hij behalve minister ook opperbevelhebber van het leger. In 1936 kreeg hij de rang van veldmaarschalk, als eerste na de capitulatie van 1918.

Val[bewerken]

Omdat hij een van de meest invloedrijke mensen in het leger was, beraamden Hermann Göring en Heinrich Himmler, beiden beducht om hun macht te verliezen, een complot om Von Blomberg onschadelijk te maken.
De gelegenheid deed zich voor in 1938, toen Von Blomberg, die net 60 was geworden, in het huwelijk trad met Erna Gruhn (ook wel "Eva" of "Margareta"), een typiste van 26. Een politie-agent ontdekte dat Gruhn een prostituee was met een crimineel verleden. Hij rapporteerde dat onmiddellijk aan de Gestapo, en dus ook aan zijn baas, Hermann Göring. Göring informeerde Hitler, alhoewel beide mannen als getuige optraden op het huwelijk. Hitler beval Von Blomberg om het huwelijk te annuleren, wat die weigerde. In januari 1938 nam hij ontslag, nadat Göring dreigde om het verleden van zijn vrouw openbaar te maken. Hitler kwam dit niet slecht uit; een paar maanden eerder had Von Blomberg zich al kritisch uitgelaten over de naar zijn zin te vroeg geplande aanvalsplannen van Hitler op de Hossbach-conferentie.
Zowel Von Blomberg als zijn vrouw werden een jaar verbannen naar het Italiaanse eiland Capri. De rest van de Tweede Wereldoorlog speelde hij geen belangrijke rol meer. In 1945 werd hij gevangengenomen door de geallieerden, waarna hij getuige was op de Processen van Neurenberg. In 1946 overleed hij in gevangenschap.

Militaire loopbaan[bewerken]

Flag of the German Empire.svg Deutsches Heer
German Imperial Army Leutnant insignia.png Leutnant 13 maart 1897
German Imperial Army Oberleutnant insignia.png Oberleutnant 18 mei 1907
German Imperial Army Hauptmann insignia.png Hauptmann 20 maart 1911
German Imperial Army Major insignia.png Major 22 maart 1916
Flag of Weimar Republic (war).svg Reichswehr
German Imperial Army Oberstleutnant insignia.png Oberstleutnant 20 december 1920
German Imperial Army Oberst insignia.png Oberst 1 april 1925
Collar tabs for the Generals of the Heer.svg Rank insignia of Generalmajor of the Wehrmacht v.svg Generalmajor 1 april 1928
Collar tabs for the Generals of the Heer.svg Rank insignia of Generalleutnant of the Wehrmacht v.svg Generalleutnant 1 oktober 1929
Collar tabs for the Generals of the Heer.svg Rank insignia of General of the Wehrmacht v.svg General der Infanterie 30 januari 1933
Collar tabs for the Generals of the Heer.svg Wehrmacht Generaloberst.gif Generaloberst 31 augustus 1933
Flag of German Reich (1933–1935).svg Heer (Wehrmacht)
Collar tabs of Generalfeldmarschall of the Heer.svg Rank insignia of Generalfeldmarschall of the Wehrmacht v.svg Generalfeldmarschall 20 april 1936

Decoraties[bewerken]

  • Gemeinsames Flugzeugfuhrer-Beobachter Abzeichen mit Brillianten[3]
Bronnen, noten en/of referenties
Wikiquote Wikiquote heeft een collectie Engelse citaten gerelateerd aan: Werner von Blomberg