Arkema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arkema
Logo
Beurs Euronext: AKE
Oprichting 2004
Oprichter(s) Total
Sleutelfiguren Thierry Le Hénaff, CEO
Hoofdkantoor Colombes, Frankrijk
Werknemers 14.000
Industrie chemie
Omzet/jaar € 6,1 miljard (2014)
Website www.arkema.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Arkema is een Franse multinational met een beursnotering aan de Euronext 100 die zich richt op de productie van hoogwaardige chemicaliën. Het bedrijf ontstond in 2004 door de afscheiding van de chemietak van het Franse olieconcern Total en heeft 90 productielocaties op drie continenten: Europa, Azië en Noord-Amerika. Onder Arkema vallen ook de bedrijven CECA en Coatex. De onderneming telt wereldwijd ongeveer 14.000 werknemers en heeft een hoofdzetel in Colombes in Île-de-France, nabij Parijs.

Geschiedenis van Arkema[1][bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis van Arkema tot 2004[bewerken | brontekst bewerken]

Arkema is een jong bedrijf dat pas bestaat sinds 2004. Het bedrijf ontstond door de afscheiding van de chemietak van het Franse olieconcern Total. Arkema is een samenvoeging van een aantal bedrijven met een lange(re) geschiedenis. In 1983 ontstond het bedrijf Atochem na een samenvoeging van Aquitaine Total Organico of ATO (1973), Produits Chimiques Ugine Kuhlmann of PCUK (1971) en Chloé Chimie (1983). Al na zeven jaar, in 1990, werd het bedrijf in twee delen opgedeeld: de specialistische chemie verschoof na een acquisitie naar Total, terwijl ATO Chemie de petrochemische tak van Orkem overnam. De afscheiding van de twee delen duurde niet lang, want in 2000 voegden Total en het in 1993 tot Elf ATO omgedoopte bedrijf hun activiteiten samen tot Atofina S.A. Na de afscheiding van Total werd Atofina op 1 oktober 2004 een zelfstandige onderneming: Arkema.

Arkema vanaf 2004 tot heden[bewerken | brontekst bewerken]

Op 18 mei 2006 deed Arkema zijn intrede op de effectenbeurs van Parijs, waarna het in juni 2011 toetrad tot de CAC next 20. In 2012 trad het bedrijf naar buiten met een nieuwe meerjarenvisie en introduceerde de huidige slogan innovate chemistry.

Bedrijfsstructuur en aandeelhouders[bewerken | brontekst bewerken]

Aandeelhouders[bewerken | brontekst bewerken]

Het aandeel Arkema is vrij verkrijgbaar op de Beurs van Parijs. Van de aandeelhouders is bekend:

  • Werknemers 5,5%
  • Individuen 9,4%

Bedrijfsstructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Arkema beschikt over een zeskoppige directie die wordt aangevoerd door CEO Thierry Le Hénaff.

Tabel van overnames[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Bedrijfsonderdeel Product(en) Overname-partner Koop/verkoop Locaties
1987 CECA (1)(2) Speciaalchemie CECA Koop
2007 Coatex (1) Reologische additieven Onbekend Koop Moerdijk, Genay, Chester, São Paulo, Changshu, Gunsan
2007 Cerexagri Agrarisch: gewasbescherming Phosporus United Verkoop onder meer Vondelingenplaat
2010 Onbekend Acryl Dow Chemical Koop Diverse
2012 Onbekend Pvc Klesch Group Verkoop Berre-l'Étang, Balan, Saint-Fons, Saint-Auban, Fos-sur-Mer, Levera en Vauvert
2012 Casda Biomaterials Polymeer 10 Casda Koop Hengshui
2012 Seppic Alkoxylaten Seppic Koop Zwijndrecht

(1) Zijn bestaande organisaties en merken binnen Arkema.

(2) Is in de jaren tachtig al samengevoegd bij ATO maar heeft altijd zijn eigen organisatie behouden.

Producten, faciliteiten en vestigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Producten[2][bewerken | brontekst bewerken]

Arkema heeft zijn activiteiten verdeeld in drie organisaties, die de volgende producten leveren:

Arkema is marktleider op een aantal van zijn producten, zoals de polyamiden 11, 12 en 13. Het grootste deel van zijn wereldwijde omzet behaalt Arkema uit coating solutions (37%) tegenover industriële chemicaliën (33%) en highperformancematerialen (30%).

Vestigingen[3][bewerken | brontekst bewerken]

Arkema in Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Arkema beschikt over productielocaties in Duitsland (Günzburg, Kirchheimbolanden, Leuna, Vastorf en Zwickau), Groot-Brittannië (Strood en Grimsby), Denemarken (Bronderslev) en Zwitserland (Bex). In Italië en Spanje beschikt Arkema over fabrieken en verkoopafdelingen. De activiteiten in Italië concentreren zich met name rond de industriële Povlakte met fabrieken in Boretto, Alessandria, Foggia, San Pietro di Legnano, Padova en Rho. De activiteiten in Spanje concentreren zich vooral op de autonome regio's Catalonië en Baskenland met fabrieken in Mollet del Vallès, Sant Celoni en Alonsotegi. Arkema bezit in Oost-Europa alleen een fabriek in Wrocław, Polen. Verder bezit het bedrijf verkoopkantoren in Hongarije, Tsjechië en Rusland.

Arkema in de Benelux[bewerken | brontekst bewerken]

Arkema heeft drie productielocaties in Nederland: Ritthem (Sloegebied, bij Vlissingen), Brummen en op de Vondelingenplaat in de Haven van Rotterdam. Verder heeft dochteronderneming Coatex een productielocatie op industrieterrein Moerdijk. In België bezit dochteronderneming CECA een productielocatie in Zwijndrecht, gelegen in de Haven van Antwerpen. Deze fabriek richt zich op de productie van alkoxylaten.

Arkema in Frankrijk[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste fabrieken van Arkema bevinden zich in Frankrijk en komen allemaal voort door samenvoegingen en aankopen van andere ondernemingen tot Arkema in 2004. Arkema bezit fabrieken in: Balan (chloorchemie), Bernouville, Carling, Châteauroux, Chauny, Colombes, Feuchy, Genay, Honfleur, Irigny, Jarrie, La Chambre, Lacq, Lannemezan, Marseille, Mont, Parentis-en-Born, Riom, Saint-Auban, Saint-Bauzile, Serquigny. Verder bevindt zich ook het hoofdkantoor in Frankrijk, in Colombes. Tevens heeft Arkema vijf onderzoekscentra in Frankrijk: Lacq, Lyon, Serquigny, Carling en Verneuil.

Arkema in Zuid- en Noord-Amerika[bewerken | brontekst bewerken]

Arkema beschikt in Canada over een fabriek in Bécancour in het Franstalige Quebec en in Mexico beschikt de onderneming over fabrieken in El Chapo en Metamoros. Het gros van de activiteiten in Noord-Amerika speelt zich af in de Verenigde Staten, waar Arkema productielocaties heeft in Alsip, Axis, Bayport (acryl), Beaumont, Birdsboro, Blooming Prairie, Bristol, Calvert City, Chatham, Chester, Clear Lake, Crosby, Franklin, Geneseo, Grand Rapits, Houston, Louisville, Memphis, Kansas City, Pinneville, Saukville, Hahnville, Torrance en West Chester. Ook bezit Arkema in de Verenigde Staten meerdere onderzoeks- en technische centra. In Zuid-Amerika beschikt Arkema over een tweetal fabrieken in de staat São Paulo in Brazilië.

Arkema in Azië[bewerken | brontekst bewerken]

Arkema en zijn dochteronderneming Coatex bezitten in Azië fabrieken in China (Shanghai, Hengshui, Changshu, Guangzhou en Jiangsu). Verder beschikt het bedrijf in China over twee technische centra, een onderzoekslocatie en twee (verkoop)kantoren. In Japan beschikt Arkema over een fabriek nabij Fukuoka en diverse (verkoop)kantoren. De fabrieken van Arkema in Zuid-Korea bevinden zich in Jinhae en Gunsan. In India heeft het bedrijf fabrieken in Cuddalore en nabij Bombay, tevens bezit in Arkema een fabriek in Maleisië, die gevestigd is in Pasir Gudang.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]