Halofyt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door PAvdK (overleg | bijdragen) op 14 nov 2017 om 23:08. (Categorie:Vegetatiekunde verwijderd; Categorie:Ecologie toegevoegd (HotCat.js))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
zeeaster in het duin
Lamsoor op de kwelder

Een halofyt of zoutplant is een plant die kan groeien in een bodem met een hoog zoutgehalte (bijvoorbeeld 3% keukenzout), zoals die voorkomen in kustgebieden (zoals kwelders, kustduinen, mangroven), zoutsteppen en zoute halfwoestijnen. Het kunnen zowel natrium als kaliumhoudende bodems zijn. De echte halofyten slaan het zout op in het cytoplasma of maken organische verbindingen aan om zo een compatibele oplossing te maken, genoemd de organische osmosestrategie.

Halofyten kunnen ingedeeld worden in planten die zout tolereren, de echte halofyten en in facultatieve halofyten die zout uit de weg gaan. Deze laatste groep planten groeien bijvoorbeeld alleen in het regenseizoen als de zoutconcentratie laag is of ze houden het zoutgehalte in de plant laag door het op te slaan in bladeren die later afvallen of door de zoutklieren of blaasharen op de bladeren het overtollige zout uit te scheiden. Weer andere zijn eigenlijk succulenten die veel water kunnen vasthouden.

Voorbeelden van echte halofyten aan de Noord- en Oostzeekust

Voorbeelden van facultatieve halofyten aan de Noord- en Oostzeekust

Voorbeelden elders