NH (omroep)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Radio Noord-Holland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NH
NH (omroep)
Opgericht 1 januari 1989
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdzetel Aletta Jacobslaan 9
1066 BP Amsterdam
Uitzendgebied Noord-Holland
Televisiezender(s) NH
Radiozender(s) NH Radio
Status Actief
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

NH, voorheen RTV NH en RTV Noord-Holland, is de regionale radio- en televisieomroep voor de provincie Noord-Holland. De omroep is gevestigd te Amsterdam. De zender is begonnen op 1 januari 1989 als Radio Noord-Holland met een zendtijd van drie uur per dag; later is dat uitgebreid tot 24 uur per dag. Sinds 2016 heet de radiozender NH Radio. Het is de officiële calamiteitenzender van Noord-Holland.

Geschiedenis[bewerken]

STAD Radio Amsterdam (1976 - 1989, STAD staat voor Stichting Amsterdamse Draadloze omroep), ook wel bekend als Radio STAD, was een publieke radiozender in Amsterdam. In 1989 is het station opgegaan in Radio Noord-Holland.

Radio Noord-Holland is op 1 januari 1989 begonnen met uitzendingen. Eerst drie uur per dag, maar dat werd uiteindelijk 24 uur per dag. Er waren in het begin vier edities (Het Gooi, Kennemerland, Amsterdam en Noord, maar al snel werd dat aantal teruggebracht tot twee: Zuid (Groot-Amsterdam, Kennemerland, Haarlemmermeer, de Zaanstreek en het Gooi) en Noord (grofweg boven het Noordzeekanaal met uitzondering van de Zaanstreek/Purmerend).

Sinds 3 januari 2000 maakt de omroep ook televisie-uitzendingen. Ook daar werd enige tijd met twee edities gewerkt: één voor de regio Groot-Amsterdam, Zaanstad en Purmerend, en één voor de rest van de provincie. Vanwege de hoge mate van fragmentatie in de exploitatie van het kabelnetwerk en de komst van digitale televisie bleek het echter moeilijk om ervoor te zorgen dat de editie-uitzendingen op de juiste plek terechtkwamen, daarom is hiermee gestopt.

Tot augustus 2014 verzorgde de omroep naast de radio- en televisie-uitzendingen ook teletekstpagina's. Op de internetsite is naast het laatste nieuws ook programma-informatie te vinden. Radio en televisie zijn tevens via internet te beluisteren en te bekijken.

Sinds februari 2011 zijn het nieuws en de programma's ook te zien via een gratis te downloaden app.

Bestuur[bewerken]

NH is een publieke omroep op regionaal niveau. De directie bestaat uit Paul van Gessel (algemeen directeur) en Ger Welbers (commercieel directeur).

AT5[bewerken]

In 2012 werd de zender AT5 door het toenmalige RTV Noord-Holland, Het Parool en de AVRO overgenomen. Paul van Gessel en Ger Welbers van NH vormen de directie van AT5. Bart Barnas, sinds 2012 hoofdredacteur van AT5, was van september 2013 tot juli 2017 tevens hoofdredacteur van NH. In 2013 heeft het Commissariaat voor de Media een voorstel tot fusie van RTV NH en AT5 afgewezen.

Radiofrequenties[bewerken]

NH Radio is in de hele provincie te ontvangen en wordt onder andere op de volgende frequenties uitgezonden:

  • Amsterdam: 88,9 MHz
  • Alkmaar 88,7Mhz
  • Den Helder: 93,9 MHz
  • Haarlem: 88,9 MHz
  • Hilversum: 88,7 MHz
  • Purmerend: 88,9 MHz
  • Texel: 93,9 MHz

Presentatoren en medewerkers[bewerken]

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)