Vlieland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Vlieland (eiland))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Icoontje doorverwijspagina Zie Vlieland (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Vlieland.
Vlieland
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Vlieland Wapen van de gemeente Vlieland
(Details) (Details)
Locatie van de gemeente Vlieland (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Coördinaten 53° 28′ NB, 5° 6′ OL
Algemeen
Oppervlakte 315,80 km²
- land 39,15 km²
- water 276,65 km²
Inwoners (1 januari 2019) 1.138?
(29 inw./km²)
Bestuurscentrum Oost-Vlieland
Belangrijke verkeersaders Veerdienst Harlingen - Vlieland
Politiek
Burgemeester (lijst) Tineke Schokker (CDA)
Zetels
Gemeenteraad
VVD
ABV
GroenWit

9
4
3
2
Economie
Gemiddeld inkomen (2012) € 30.600 per huishouden
Gem. WOZ-waarde (01-01-2019[1]) € 268.000
Overig
Postcode(s) 8899
Netnummer(s) 0562
CBS-code 0096
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Amsterdamse code 10211
Website www.vlieland.nl
Bevolkingspiramide (2008)
Bevolkingspiramide van de gemeente Vlieland
Foto's
Veerdam Oost-Vlieland
Veerdam Oost-Vlieland
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Topografische gemeentekaart van Vlieland (2019)

Vlieland is vanuit het westen gerekend het tweede bewoonde Nederlandse Waddeneiland, gelegen in de provincie Friesland, tot 1942 in de provincie Noord-Holland. Het eiland valt min of meer samen met de gelijknamige gemeente Vlieland. Ten zuidwesten van Vlieland ligt het eiland Texel en ten noordoosten ligt het eiland Terschelling. Van de vijf bewoonde Waddeneilanden heeft Vlieland de hoogste duintop: 45 meter hoog.

De gemeente Vlieland telt 1.138 inwoners (1 januari 2019, bron: CBS). In de gemeente ligt slechts één dorp, genaamd Oost-Vlieland, dat ongeveer 1.138 inwoners (2019) heeft. Met 32 inwoners per km² is Vlieland na Schiermonnikoog de dunstbevolkte gemeente van Nederland; veruit de meeste inwoners wonen in de dorpskern.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de vroege middeleeuwen maakte Vlieland deel uit van het gewest Texla. Het noordelijke deel van Texel, Eierland, was ooit een deel van Vlieland. Door het ontstaan van het Eierlandse Gat werd Eierland van Vlieland gescheiden. Door verdere veranderingen in zeestromen is Vlieland aan de westzijde steeds verder geërodeerd. Vroeger was er naast Oost-Vlieland (Osteynde) nog een tweede dorp, genaamd West-Vlieland (Westeynde), van dit dorp werden in 1736 de laatste huizen ontruimd na tientallen jaren van overstromingen en pogingen tot wederopbouw.

Bij Vlieland en Terschelling vond op 19 en 20 augustus 1666 de Ramp van 1666 of Holmes's Bonfire plaats: een Engelse aanval onder leiding van admiraal Robert Holmes leidde op 19 augustus op de rede van Vlieland tot de ondergang van de grootste koopvaardersvloot binnen de grenzen van de Republiek en de dag erop tot vernietiging van het dorp West-Terschelling. De Vlielander predikant Frans Esausz. den Heussen schreef er in 1667 een verslag over: Gedachtenisse van d’Engelsche Furie op de Vliestroom en der Schelling.[2]

In de Tweede Wereldoorlog was Vlieland onderdeel van de Duitse Atlantikwall. De Duitsers bouwden twee batterijen luchtafweergeschut en legerden meer militairen op het eiland dan er inwoners waren. Tot 1942 hoorde Vlieland bij de provincie Noord-Holland, net als Terschelling. Het Posthuis op het westelijk gedeelte van het eiland herinnert daar nog aan; de post kwam sinds 1677 via Texel naar Vlieland en ging dan door naar Terschelling. De Duitsers veranderden dit en deelden het eiland in bij Friesland.[3] Na de oorlog is deze wijziging van de provinciegrens niet teruggedraaid.

Hoewel Vlieland een Fries waddeneiland is wordt er, uitgezonderd door import van de vaste wal, geen Fries gesproken. Het oorspronkelijke dialect van Vlieland, het Vlielands, vond vooral aansluiting bij de dialecten van Texel en Noord-Holland. Het leek op het Tessels, maar onderscheidde zich daarvan door zijn klinkers. De laatste spreekster, mevrouw Petronella de Boer-Zeylemaker, overleed in 1993 op 107-jarige leeftijd.

Er bestaat een mythe over de ontstaanswijze van Vlieland. Het verhaal gaat dat in het verleden piraten de plek waar nu het huidige Vlieland ligt gebruikten om hun buit te verstoppen. Deze buit, met name bestaande uit sterke drank en wijn, nam dusdanige vormen aan dat bij vloed niet alles onder water bleef. En zo ontstond langzaam maar zeker een nieuw eiland.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Vlieland bij laagtij (laag water) vanuit de ruimte gezien

Kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Het enige dorp op het eiland is Oost-Vlieland. Een tweede dorp, genaamd West-Vlieland verdween in 1736 in zee door overstromingen.

Vliehors[bewerken | brontekst bewerken]

Het westen van het eiland vormt een uitgestrekt natuurgebied, de Vliehors, dat tevens fungeert als militair oefenterrein van de Koninklijke Luchtmacht.

Aangrenzende gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

   Aangrenzende gemeenten   
       Terschelling 
   Brosen windrose nl.svg  Harlingen 
 Texel       

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Gemeenteraad[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeenteraad van Vlieland bestaat uit 9 zetels. Hieronder staat de samenstelling van de gemeenteraad sinds 1998:

Gemeenteraadszetels
Partij 1998 2002 2006 2010 2014 2018
Nieuw Liberaal Vlieland - - - - - 4
GroenWit - - - - 2 3
Algemeen Belang Vlieland 3 3 3 3 3 2
VVD 3 4 3 4 4 -
PvdA 3 2 3 2 - -
Totaal 9 9 9 9 9 9

De in 2018 gevormde coalitie wordt met vette zetelaantallen aangegeven.

College van B&W[bewerken | brontekst bewerken]

Het college van burgemeester en wethouders van Vlieland bestaat uit:

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Vuurtoren Vlieland, Vuurduin
ANWB paddenstoel op Vlieland
De veerboot tussen Harlingen en Vlieland
De veerboot tussen Texel en Vlieland

Op Vlieland zijn er een aantal rijksmonumenten, oorlogsmonumenten en kunstwerken, zie:

Vuurtoren[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Vuurduin voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Boven op de Vuurboetsduin staat de vuurtoren van Vlieland, ook wel de Vuurduin genoemd. De vuurtoren is zelf maar 9,5 meter hoog,[4] maar door de hoge ligging van 45 meter[5] schijnt de toren 51 meter boven de zeespiegel. Het hoogste punt van de Vuurboetsduin is 45 meter.[5] De vuurtoren is in 1909 opgericht; daarvoor deed hij dienst in IJmuiden. In 1929 is naast de vuurtoren een uitkijkpost op palen gebouwd en in 1986 is de koepel geheel vernieuwd. De vuurtoren werkt automatisch maar is open voor toerisme en voor evenementen zoals trouwerijen.

Economie en infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Toerisme is de voornaamste bron van inkomsten op Vlieland. Vlieland kent een vijftiental hotels en enkele honderden vakantiehuizen en appartementen. Er zijn twee kampeerterreinen op het eiland, genaamd Stortemelk en Lange Paal. De totale strandlengte is 20 km en de totale lengte van de fietspaden is 26 km. Sinds 2009 vindt in de eerste week van september het driedaagse muziekfestival "Into the Great Wide Open" plaats.

Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Vlieland is voor toeristen niet toegankelijk met auto's en motoren. Bewoners kunnen bij de gemeente een B(ewoners)-ontheffing voor een motorvoertuig aanvragen. Bedrijven die werkzaamheden op het eiland verrichten kunnen een T(ijdelijke)-ontheffing aanvragen.

Rederij Doeksen onderhoudt een veerdienst tussen Harlingen, Terschelling en Oost-Vlieland. Rederij De Vriendschap onderhoudt in de zomerperiode een veerdienst tussen De Cocksdorp op Texel en de Vliehors aan de zuidkant van het eiland speciaal voor fietsers en wandelaars.

Vanaf de Vliehors verloopt verder vervoer via een speciaal vrachtvoertuig, de Vliehors Express. De enige buslijn op het eiland, lijn 1, wordt geëxploiteerd door TCR Vlieland in opdracht van Arriva.[6] Hierop rijden sinds 1 januari 2017 elektrische bussen. In het totaal zijn er drie bussen aanwezig op Vlieland: een elektrische 12 meter bus, een elektrische midibus en een 12 meter dieselbus.

Haven[bewerken | brontekst bewerken]

De jachthaven van Vlieland, een van de zeventien waddenhavens, is gelegen aan de zuidkant van het eiland, ca. 800 meter ten oosten van het dorp Oost-Vlieland. De haven is het hele jaar geopend en biedt plaats aan ca. 300 schepen. De maximale afmetingen zijn: lengte 60 m, breedte 10,00 m en diepgang 3,40 m.[7] De haven is ook bij laag water aan te varen. Vanwege de relatief sterke stroom, die dwars op de haveningang staat en de smalle doorvaart is het moeilijk om zeilend de haven te naderen of te verlaten.[8] In de zomervakantie moet er rekening mee worden gehouden dat de haven vol is en er geen nieuwe schepen toegelaten worden. Dit betekent dat vaak al voor 14:00 uur een ligplaats gezocht moet worden. Charterschepen meren af in de werkhaven, het zuidelijk gedeelte. Als de haven vol is zijn de alternatieven droogvallen voor het dorp of een beschutte plaat achter de Richel of doorvaren naar Terschelling (met een gunstig tij anderhalf tot twee uur zeilen). Behalve de haven heeft Vlieland een aparte aanlegsteiger voor de veerdienst bij het dorp zelf.

Sport en recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

Vlieland heeft sinds 2018 zijn eigen voetbalvereniging VSV'31. Daarnaast wordt op het eiland sinds 2013 het hardloopevenement de Vuurtorenloop georganiseerd, dit evenement heeft de halve marathon als hoofdafstand. Elke tweede zondag van augustus wordt de Stortemelk Halve Marathon georganiseerd.

Bekende Vlielanders[bewerken | brontekst bewerken]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Vlieland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.