Wikipedia:De kroeg/Archief/20140111

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Schrijfweek Zweden[bewerken]

Dubbele schrijfweek Zweden: over de helft en succesvol![bewerken]

Vlag van Zweden
Kaart van Zweden

Hallo allemaal, Zoals bekend is momenteel de dubbele schrijfweek gaande: het schrijven over onderwerpen die op enige wijze te maken hebben met Zweden. We zitten nu zo'n beetje over de helft, hoe staat het er voor?

We hebben ondertussen al 474 nieuwe artikelen met elkaar weten te schrijven. Een aantal artikelen zijn sterk uitgebreid en honderden andere artikelen hebben ook enige uitbreiding gekregen. Tevens is er een Portaal:Zweden aangemaakt, die ontbrak kennelijk, en zijn er o.a. allerlei categorieën aangemaakt en bestanden geüpload en toegevoegd aan de artikelen.

Hoewel de schrijfweek nu al een groot succes is, zijn nieuwe deelnemers nog steeds van harte welkom!

De projectpagina is te vinden op: Wikipedia:Wikiproject/Schrijfweek/Zweden. Je kunt je naam reeds toevoegen als je wilt deelnemen. Romaine 30 dec 2013 12:24 (CET)

PS: vergeet niet nieuwe artikelen te koppelen aan die op een anderstalige Wikipedia via Wikidata! Romaine 30 dec 2013 12:24 (CET)
Een applausje voor jezelf, haha. Nee serieus mooi werk. :) Nick (overleg) 30 dec 2013 12:41 (CET)
We doen het allemaal met elkaar, erg mooie ontwikkeling! Romaine 30 dec 2013 13:20 (CET)

En wat ik nog vergeet, zie voor inspiratie o.a. op Wikipedia:Gewenste artikelen/Zweden. Vul deze lijst gerust aan als je nog meer onderwerpen weet. Romaine 30 dec 2013 13:19 (CET)

Complimenten voor dit schrijfproject. Er zijn al veel mooie artikelen bijgekomen. Rudolphous (overleg) 31 dec 2013 09:40 (CET)
Echt leuk om hieraan mee te doen. De interactie tussen artikels vind ik vooral fijn. Ik heb bijvoorbeeld Lijst van Zweedse veldmaarschalken aangemaakt afgelopen week, ik weet het niet perfect maar het is een nuttige lijst, en sindsdien zijn er 4 blauwe links bijgekomen. Of bijvoorbeeld de lijsten van Zweedse gouverneurs die ik heb aangemaakt (Gouverneur van Blekinge län), en sindsdien heeft Minthe drie artikels van huidige gouverneurs geschreven (Berit Andnor) en Peterb het begin Landshövding gemaakt. Geweldig om hieraan mee te werken, en ik kan het iedereen aanraden. Ik denk ook dat de kwaliteit gemiddeld hoger ligt dan het gemiddelde artikel op Wikipedia. Neem Zweden op de Olympische Zomerspelen 1980 van Peertjedepeer, of Verdrag van Valiesar van Jvhertum, of Dom van Karlstad van RomkeHoekstra, en er zijn er zoveel meer. En dan heb ik het nog niet over de grappige en leuke nieuwe artikel zoals Eu haere ia oe (Waar ga je heen?) van Ophelia2, Näverlur van Tjako, of Blåbärssoppa van Grmbl76 (en nog even wat zelfpromotie Zweedse marine, Johan August Sandels, Mittuniversitetet of Anders Grenstad). Ga zo voort allemaal. - Taketa (overleg) 31 dec 2013 13:23 (CET)
Ik ben benieuwd of onze Zweedse collega's dit weten en of er al reacties zijn. Zelf heb ik mijn bijdrage (een artikel over een historische Zweedse sporter, Eric Erickson) meteen even gemeld op de overlegpagina aldaar omdat mijn artikel veel uitgebreider was en ze er mogelijk wat uit konden halen voor hun eigen versie. Ook heeft collega Natuur12 de foto van deze persoon meteen daar ook heen geplaatst toen die op commons beschikbaar kwam. Mogelijk een tip ook voor anderen? Komt er daar nog een lijst van artikelen te staan ook? Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 31 dec 2013 14:04 (CET)
Hoort Eu haere ia oe (Waar ga je heen?) wel thuis in die lijst? Leuk artikel, daar niet van, maar het gaat niet over een Zweeds onderwerp. Er wordt alleen zijdelings een Zweedse antropoloog in geciteerd. Marrakech (overleg) 31 dec 2013 14:33 (CET)
Goed punt. Ik nam automatisch aan dat de schilder wel Zweeds zou zijn maar dat is idd niet zo. Taketa (overleg) 31 dec 2013 15:51 (CET)
Hallo Moira, de Zweden weten van dit project, zie ook [1]. groet, Rudolphous (overleg) 31 dec 2013 16:31 (CET)
Het is alleen jammer dat sommige resultaten nogal tegenvallen: Drie kronen (d:Q83663) The Banner Overleg 1 jan 2014 05:20 (CET)

Perhaps you can have some use for Sweden : historical and statistical handbook (1914) for the history sections? LA2 (overleg) 4 jan 2014 08:48 (CET)

Schrijfweek Zweden met succes afgerond![bewerken]

Zweedse vlag

Hallo allen, Iedereen bedankt die deelgenomen heeft aan de dubbele schrijfweek over Zweden!!
Alle bijdragen, klein en groot, van alle deelnemers worden gewaardeerd en bij elkaar opgeteld hebben we meer dan 1000 nieuwe artikelen mogen verwelkomen (1027) en nog eens duizenden andere pagina's en artikelen zijn bewerkt, verbeterd en uitgebreid. Het project is dus heel succesvol geworden.

 • Heb je nog een artikel over Zweden in de pen en lukte het niet om dit tijdens de dubbele schrijfweek te schrijven? We hebben op de projectpagina een sectie Nagekomen bijdragen waar je je later gereed gekomen artikelen kunt toevoegen.

Dit resultaat lijkt mij een mooi begin van het nieuwe jaar en ik hoop dat we ook de rest van het jaar onze aandacht (meer) kunnen richten op de encyclopedie, aangezien dat bijdraagt aan deze encyclopedie! :-) Romaine 6 jan 2014 14:40 (CET)

Publiek domein[bewerken]

Het is weer 1 januari geweest, met als gevolg dat er weer een hoeveelheid afbeeldingen en werken in het publieke domein zijn terechtgekomen doordat de auteur in 1943 overleden is. Weet iemand of er ergens een lijst is waar men kan kijken voor welke auteurs dit van toepassing is? (ik denk aan fotografen, tekenaars en schilders, en ik denk dat er ook wel geluidsopnamen onder beginnen te vallen). Milliped (overleg) 3 jan 2014 12:51 (CET)

Hm, dit is denk ik één van de zeldzame gevallen waarin categoriën als "Overleden in <jaartal>", zoals bij onze Engelstalige collega's (zie en:Category:1943 deaths), handig zouden zijn geweest. Als je dan categorieën ook nog eens zou kunnen combineren bij een zoekopdracht ("geef me alle overleden personen uit een bepaald jaar met een bepaald beroep"), ja dan zou je er echt iets aan hebben. Spraakverwarring (overleg) 3 jan 2014 12:58 (CET)
(na bwc)
Zelf hebben we ook nog 1943#Overleden. Ongetwijfeld niet volledig, maar misschien bruikbaar? Spraakverwarring (overleg) 3 jan 2014 13:01 (CET)
Het artikel en:2014 in public domain lijkt me ook erg handig.  Michiel  3 jan 2014 14:37 (CET)

Ik lees zojuist het volgende op de Engelse Wikipedia:

"The en:Copyright Term Extension Act means no published works will enter the public domain in this jurisdiction (de VS) until 2019. Unpublished works by authors who died in 1943 will enter the public domain on January 1, 2014."

Ik heb niet veel verstand van rechten, maar aangezien de servers van commons in de VS staan, denk ik dat dit ook voor ons geld.  Michiel  3 jan 2014 14:49 (CET)

Die had ik ook opgemerkt, dat geldt volgens mij puur voor Amerikaanse werken. Deze tabel laat dat beter zien. Mvg, Bas (o) 3 jan 2014 18:26 (CET)
As je de teksten goed leest, moet het buitenlands werk ook in de publiek domein zijn in 1996. Men heeft in de VS namelijk met terugwerkende kracht PD werken weer beschermd. (Zogenaamd om internationale akkoorden te respecteren) In Europa zijn ze PD maar niet in de VS. Er was een hele werkgroep van de foundation bezig om alles weer te gaan opruimen (weghalen) maar gelukkig heeft men daar niets meer van gehoord. Alleen een paar gevalletjes zijn verwijderd. Dit is ook absurd dat je voor een lokale briefkaart die niets met de VS te doen heeft, rekening moet gaan houden met de VS wetten. Als het bovendien anoniem werk is, wordt het helemaal absurd. Anoniemen kunnen bij definitie niet in de VS gaan procederen. Graag geen slapende honden wakker maken. Smiley.toerist (overleg) 5 jan 2014 01:12 (CET)

Teruggeplaatste afbeeldingen op Commons[bewerken]

Afbeeldingen op Commons die als gevolg hiervan zijn teruggeplaatst zijn de onderstaande foto's.

Foto's van commons die in het publieke domein vallen per 1 januari 2014. Ingeklapt wegens hinder.

Wie helpt er mee ze een plekje te geven in de artikelen? Romaine 3 jan 2014 14:53 (CET)

Een heleboel komt uit het Vigelandpark in Oslo (van de zomer nog geweest). Mag je geen beelden fotograferen in Noorwegen? Hans Erren (overleg) 3 jan 2014 15:21 (CET)
En zijn de foto's van de beelden van Albert Termote dan ook schending van copyright? Hans Erren (overleg) 3 jan 2014 15:25 (CET)
(na bwc) Niet als zo'n beeld het hoofdonderwerp is en commercieel geëxploiteerd wordt (§ 24 åndsverkloven). Woody|(?) 3 jan 2014 15:27 (CET)
In Noorwegen is er geen volledige vrijheid van panorama, maar een die alleen geldig is voor gebouwen. Voor kunstwerken in de openbare ruimte geldt dus dat ze pas op de eerstvolgende 1 januari na 70 jaar na het overlijden van de maker vrij gebruikt kunnen worden. (In Nederland is er wel panoramavrijheid voor publiekelijke kunst, in België is er helemaal geen panoramavrijheid.) Romaine 3 jan 2014 15:29 (CET)
Misschien is het ook leuk om bepaalde foto's een artikel te geven zoals Helge Haavisto (d:Q4494279) een Fins persoon die CEO was van Rautaruukki (d:Q2095671) en onderscheiden was met de eretitel vuorineuvos (d:Q2089657). Nick (overleg) 3 jan 2014 16:14 (CET)

Zou deze gallerij ingeklapt kunnen worden? Het is een beetje overdadig zo. Mvg, Bas (o) 3 jan 2014 18:26 (CET)

Dat kan geregeld worden want dit is hinderlijk voor sommigen en overkill. Natuur12 (overleg) 3 jan 2014 19:58 (CET)

Pieter Cornelis Boutens is in 1943 overleden. Betekent dit dat er nu een artikel kan worden gemaakt over de rijmprent ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard waarvan hij de tekst heeft geschreven (kijk hier voor bijzonderheden) waarin de complete tekst kan worden geciteerd? Of betekent die Copyright Term Extension Act, waarover iemand het hierboven had, dat we met zo'n artikel moeten wachten tot 2019? (Voor de twijfelaars: over die rijmprent is een heel interessant artikel te maken. Nogal wat mensen vonden het gedicht onbegrijpelijk, dus het was het gesprek van de dag, net als vorig jaar het beruchte Koningslied. Over de rijmprent en de commotie eromheen is zelfs een boek geschreven. Kortom, wie gaat het doen?) Sijtze Reurich (overleg) 4 jan 2014 08:57 (CET)

Blijkbaar is er geen belangstelling voor een artikel over die rijmprent. Tja, het gaat natuurlijk ook niet over voetbal, en behoort dus niet tot de core business van de Nederlandstalige Wikipedia. Ik dacht nog even: zou ik het zelf aanmaken, maar nou ja, laat dan maar. Sijtze Reurich (overleg) 5 jan 2014 00:22 (CET)
Jammer, ik was er benieuwd naar, weet er zelf niets van af. Ja, je kunt nu de tekst gewoon gebruiken - het is ook mogelijk deze op te nemen in nl.wikisource. Lymantria overleg 5 jan 2014 13:43 (CET)

Ik had kort voor nieuwjaar een lijstje in de kroeg van wikisource geplaatst (maar wie komt daar eigenlijk nog binnen...), aan de hand van de geboorte- en sterfdata die in dbnl.org staan. Ik herhaal het hier maar even: Een greep uit de auteurs die in 1943 zijn overleden en waarvan het werk bijgevolg op 1/1/2014 in het publieke domein valt (hint!):

(NL/BE)

 • Willem Arondeus
 • P.C. Boutens
 • Jan Campert
 • Sacha Ivanov (Rachel Ysebie-Van Overbeke)
 • A.M. de Jong
 • Constant de Kinder
 • Reina Prinsen Geerligs
 • Em. Querido (ook onder ps. Joost Mendes)
 • J.K. Rensburg
 • Theo Thijssen
 • Camiel Medardus Vervarcke
 • Jozef Firmin Hubert Vinckx (J.F. Vinckx; J.J. de Mulder)
 • Albert van Waasdijk


(andere:)

 • Franse filosofe/schrijfster Simone Weil
 • Deense schrijver Henrik Pontoppidan (Nobelprijs 1917)
 • Wetenschapper Nikola Tesla
 • Wetenschapper Pieter Zeeman (Nobelprijs 1902)
 • componist Sergej Rachmaninov
 • wiskundige David Hilbert
 • Beatrix Potter

. . . Klever (overleg) 6 jan 2014 10:04 (CET)

Vacature checkuser[bewerken]

De arbitragecommissie heeft een vacature uitgeschreven voor een nieuwe checkuser, zie: vacature checkuser. Aanmelden kan per email tot en met zondag 19 januari 2014. --VanBuren (overleg) 5 jan 2014 18:07 (CET)

Een volledig geheime procedure, leuk. Weten we gelijk wat de ArbCom denkt over openheid. The Banner Overleg 5 jan 2014 22:25 (CET)
"Open Government, yes, but not gaping!" ... Kameraad Pjotr 5 jan 2014 22:47 (CET)
The Banner, deze procedure gaat al heel veel jaren op deze manier. Het lijkt me dus niet fair om de huidige AC daarop aan te kijken. Mvg, Bas (o) 5 jan 2014 23:16 (CET)
Ik kijk de huidige ArbitrageCommissie aan op de geheimzinnigheid van de huidige procedure. Die hadden ze gerust wat transparanter kunnen maken. En ja, voorgaande ArbitrageCommissies zijn ook laakbaar voor hun geheimzinnigheid en gebrek aan transparantie. De huidige ArbCom kan zich niet verschuilen achter het verleden. Zij maken immers de procedure. The Banner Overleg 5 jan 2014 23:34 (CET)
Je argwaan tegenover de AC is bekend. Maar de procedure lijkt me gesloten, omdat niet bekend hoeft te zijn wie zich hebben aangemeld, en wie zijn afgewezen, noch waarom. Volgens mij gaat dat bij OTRS precies eender. Waarom zou dat ook open moeten zijn? En kandidaten die zich kandidaat hebben gesteld, mogen dat toch weer wel openbaren, als zij dat wensen? ed0verleg 6 jan 2014 08:52 (CET)
Het zou al een belangrijke verbetering zijn wanneer de ArbCom bekend zou maken hoeveel kandidaten zich aangemeld hebben. En het zou tof zijn wanneer zij achteraf bekend maken waarom iemand is uitgekozen (of bekend maken waarom kandidaten niet op de shortlist zijn gekomen). The Banner Overleg 6 jan 2014 13:00 (CET)
Misschien zinvol om de vacature nog eens te lezen? Daar staat namelijk: Wel zal zij na afloop het aantal aanmeldingen bekendmaken. Daarnaast is er geen reden om aan te nemen dat er gewerkt wordt met een shortlist, ter vergelijking: Bij de vorige vacature waren er 6 kandidaten (zie hier), de leden van de ArbCom kunnen hier in hun overleg wel uit komen en desnoods gebeurd dit op basis van stemming. Zij kunnen best aangeven: 'We hebben gekozen voor [Gebruiker] omdat hij/zij ons het geschiktst lijkt', maar volgens mij hebben wij hier niet zoveel aan. JetzzDG 6 jan 2014 14:05 (CET)
Daarbij is misschien nog wel de belangrijkste vraag: Wat is de toegevoegde waarde wanneer je wel weet wie zich kandidaat hebben gesteld? Ik heb deze aanmeldingsprocedure vorig jaar gecoördineerd en zie niet in wat er zo bezwaarlijk is. JetzzDG 6 jan 2014 08:55 (CET)
Ik kan je wel vertellen wat die toegevoegde waarde is: dan kan een select clubje weer vrolijk modder gaan uitwerpen over degenen die zich aangemeld hebben, en roeptoeteren dat ze vooral niet in zo'n vertrouwelijke functie moeten worden aangesteld omdat ze jaren geleden.... etc etc etc Michiel (overleg) 6 jan 2014 08:59 (CET)
Voorgaande arbcoms aanvallen m.b.t. de procedure is ook niet terecht: het is de gemeenschap die besloten heeft dat de arbcom dit moet coördineren en het is de gemeenschap die besloten heeft dat de arbcom in beslotenheid overlegt en besluit. Voel je vrij om een stemvoorstel in te dienen om het aan te passen. Mijn tegenstem heb je: het lijkt me uiterst ongewenst dat alle NAW-gegevens van kandidaten (verplicht in te dienen bij een aanmelding) volledig publiekelijk zijn. CaAl (overleg) 6 jan 2014 11:48 (CET)
CaAl, naar ik me meen te herinneren hoeven de NAW-gegevens niet bij de aanmelding verstrekt te worden aan de arbcom, maar pas nadat een kandidaat aangenomen is aan één medewerker van de WMF. Mvg, Bas (o) 6 jan 2014 12:46 (CET)
Persoonlijk vind ik het grappig om te zien hoe mensen "meer transparantie" gelijk stellen aan "alle (al dan niet persoonlijke) gegevens op straat gooien". Ik heb dat nergens gezegd of zelf maar gesuggereerd. The Banner Overleg 6 jan 2014 13:19 (CET)
Gaat dat bij OTRS ook zo? Kan daarvoor niet gewoon via Meta, elke afzonderijke Wiki en zo voor gesolliciteerd worden? Zo was ik ook in het GAC gekomen - heb me overigens inmiddels weer afgemeld - en zo gaat het bij de meeste taken. Alternatief is alles in het geniep te doen....  Klaas|Z4␟V:  6 jan 2014 11:16 (CET)
De OTRS procedure is tot in zoverre gelijk, dat de gemeenschap niet betrokken wordt bij de vraag of een gebruiker geschikt is voor de functie. Maar als we die lijn doortrekken hebben we ook de bureaucratenverkiezing en de aanmeldingen van coaches. JetzzDG 6 jan 2014 14:07 (CET)
Maar goed, OTRS is ook meer dan enkel NL wiki natuurlijk. Als OTRS-lid doe ik bijvoorbeeld ook de nodige dingen op de Engelstalige wiki en op commons. Je kan dat niet helemaal vergelijken met een procedure voor een functie die gebonden is aan een enkel project. Mijn aanmelding heb ik toen publiekelijk gedaan op meta en vervolgens is er intern besloten hoe of wat. Natuur12 (overleg) 6 jan 2014 14:27 (CET)

Tech News: 2014-02[bewerken]

6 jan 2014 09:35 (CET)