Château Neercanne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kasteel Neercanne
Château Neercanne
Kasteel Neercanne met terrassen
Kasteel Neercanne met terrassen
Locatie Maastricht, Cannerweg 800
Algemeen
Kasteeltype terassenkasteel, lustslot
Stijl Hollands classicisme
Bouwmateriaal Limburgse mergel
Eigenaar Château Hotels
Huidige functie restaurant
Gebouwd in ca 1698
Gebouwd door Daniël Wolff, baron van Dopff
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  527873
Bijzonderheden baroktuinen op vier terrassen
Jekerdal, Cannerberg en Château Neercanne
Jekerdal, Cannerberg en Château Neercanne

Château Neercanne (ook wel kasteel Neercanne; voorheen kasteel Agimont) is de gebruikelijke aanduiding van een barokkasteel in het Jekerdal bij Maastricht. Neercanne ligt op Nederlands grondgebied even ten zuiden van de stad Maastricht aan de Cannerweg, net buiten het Belgisch-Limburgse dorp Kanne. Neercanne is een terrassenkasteel en als zodanig het enige in Nederland. Het laat-18e-eeuwse gebouwencomplex staat op een hoog, in de berghellig uitgehouwen terras. Ook de fraai gereconstrueerde baroktuinen liggen op geleidelijk afdalende terassen.

Geschiedenis[bewerken]

Tekening Philippe van Gulpen, ca 1850

Het kasteel is gebouwd op de oorspronkelijke locatie van Romeinse verdedigingswerken(?) waarvan de grotten nog steeds bestaan en in gebruik zijn als wijnkelder.[1] Een kasteel op deze plek, Agimont genoemd, wordt voor het eerst vermeld in 1353. In 1465 werd het kasteel door de Luikenaren vernield, maar al snel werd het kasteel hersteld. De bijgebouwen met de markante hoektoren in het zuiden stammen uit 1611 en zijn gebouwd in de stijl van de Maaslandse renaissance.

Het huidige, relatief eenvoudige hoofdgebouw werd in 1698 gebouwd in opdracht van de nieuwe eigenaar, Daniël Wolff, baron van Dopff, toentertijd militair commandant van de stad Maastricht. Van Dopff liet het oude kasteel Agimont ter plekke grotendeels slopen en bouwde er een lustslot in de stijl van het Hollands classicisme, naar het voorbeeld van het door Pieter Post ontworpen Johanniterslot Sonnenburg bij Kostrzyn nad Odrą. Wellicht maakte Van Dopff zelf de tekeningen hiervoor. Van Dopff schonk tevens een som geld voor de restauratie en verfraaiïng van de Heilig Grafkapel in het nabije Kanne.

Beschrijving[bewerken]

Alle gebouwen, inclusief de wellicht nog tot het vorige kasteel behorende terrasmuren, zijn grotendeels uit mergelsteen opgetrokken. Achter het kasteel, in de Cannerberg en Muizenberg en aan de overzijde van de vallei, onder de Sint-Pietersberg, liggen uitgestrekte in de mergel uitgehakte gangenstelsels. In de gangenstelsels achter het kasteel was tijdens de Koude Oorlog het NAVO-hoofdkwartier Cannerberg gevestigd.

In het dal voor het kasteel stroomt de rivier de Jeker. Hier ligt een deel van de oorspronkelijke baroktuin, dat nog niet gerestaureerd is. De vormen van de bloemperken zijn echter duidelijk in het weiland te herkennen. De rest van de tuinen zijn volgens de oude plannen gereconstrueerd. Op het laagstgelegen terras bevindt zich de hoofdtuin, waar regelmatig beeldenexposities georgansiseerd worden.

Tegenwoordig is in het gebouw een restaurant (met Michelinster) gevestigd. Château Neercanne heeft een eigen wijngaard, waar rode wijn wordt geproduceerd. De mergelgangen achter het kasteel doen dienst als wijnkelder en wijnproeverij.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Anton Wolters - Kanne: Een verhaal van 17.000 jaar - Publ.jaar: 1989 1e dr.