Pepperspray

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Peperspray)
Ga naar: navigatie, zoeken
Amerikaanse politie gebruikt pepperspray om een betoging tegen president Bush uiteen te drijven
Demonstratie van het gebruik van pepperspray

Pepperspray (ook wel peperspray, pepernevel of OC-gas genoemd) (van oleoresin capsicum) is een spray die als werkzame stof het prikkelende extract uit chilipeper (capsaïcine) bevat, met een drijfgas verpakt in een spuitbus met het doel om een aanvaller in het gezicht te spuiten zodat deze tijdelijk buiten gevecht wordt gesteld, zonder dat er letsel ontstaat.[1]

Deze werking wordt bereikt door het hevig prikkelende effect ervan op de slijmvliezen, met name de ogen, zonder daarbij ernstige of blijvende schade te veroorzaken. Wanneer pepperspray in grote hoeveelheden op een menigte wordt gebruikt, kunnen mensen ernstige ademhalingsproblemen krijgen en kan er paniek ontstaan.

Politiediensten en bewakingsagenten gebruiken het vaak als wapen. In sommige landen is gebruik van pepperspray toegestaan bij zelfverdediging.

Personen die gewend zijn aan gekruide spijzen (met veel sambal) kunnen minder gevoelig zijn voor pepperspray.

België[bewerken]

In België is pepperspray een verboden wapen, het is opgenomen in het wetboek wapens en munitie.

Koninkrijk der Nederlanden[bewerken]

In Nederland, alsmede in Aruba, Curacao, Caribisch Nederland, en Sint Maarten is pepperspray een verboden wapen. Het valt in Nederland in categorie II van de Wet wapens en munitie (WWM) en bezit in het openbaar wordt derhalve bestraft met een geldboete van de derde of vierde categorie of een gevangenisstraf van ten hoogste 4 jaar.

Gebruik door burgers en bedrijven[bewerken]

  • Omstreeks 1970 werd in Nederland voorgesteld postbodes een spuitbus met pepperspray te geven, zodat ze zich konden verweren tegen agressieve honden. Dit ging niet door omdat de Dierenbescherming bezwaar maakte.
  • Het in het bezit hebben van en gebruik van pepperspray door burgers is volgens het wetboek van strafrecht verboden.
  • Er zijn bedrijven in de beveiligingssector, BOA's en vervoerssector die recentelijk nog een aanvraag hebben gedaan voor het gebruik van pepperspray, deze zijn echter alle afgewezen.

Het gebruik van pepperspray voor de politie is vastgelegd in Artikel 12 van de ambtsinstructie[bewerken]

Artikel 12a
1. Het gebruik van pepperspray is slechts geoorloofd:
a. om een persoon aan te houden ten aanzien van wie redelijkerwijs mag worden aangenomen dat hij een voor onmiddellijk gebruik gereed zijnd wapen bij zich heeft en dit tegen een persoon zal gebruiken;
b. om een persoon aan te houden die zich aan aanhouding, voorgeleiding of andere rechtmatige vrijheidsbeneming tracht te onttrekken of heeft onttrokken;
c. ter verdediging tegen of voor het onder controle brengen van agressieve dieren.
2. Pepperspray wordt niet gebruikt tegen:
a. personen die zichtbaar jonger dan 12 of ouder dan 65 jaar zijn;
b. vrouwen die zichtbaar zwanger zijn;
c. personen voor wie dit gebruik als gevolg van een voor de ambtenaar zichtbare ademhalings- of andere ernstige gezondheidsstoornis onevenredig schadelijk kan zijn;
d. groepen personen.
Artikel 12b
De ambtenaar waarschuwt onmiddellijk voordat hij gericht pepperspray tegen een persoon zal gebruiken, met luide stem of op andere niet mis te verstane wijze dat pepperspray gebruikt zal worden, indien niet onverwijld het gegeven bevel wordt opgevolgd. Deze waarschuwing blijft achterwege indien de omstandigheden de waarschuwing redelijkerwijs niet toelaten.
Artikel 12c
Pepperspray wordt tegen een persoon per geval ten hoogste twee maal voor de duur van niet langer dan ongeveer een seconde gebruikt en op een afstand van ten minste een meter.
Bronnen, noten en/of referenties