Anderlecht-Club Brugge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De voetbalklassieker tussen RSC Anderlecht en Club Brugge is een Belgische voetbalklassieker tussen de roemrijkste clubs van Brussel en Vlaanderen.

Geschiedenis[bewerken]

Anderlecht-Club Brugge (2–2) in het Constant Vanden Stockstadion (3 april 2010).

Beide clubs speelden in 1921 voor het eerst tegen elkaar. Na de Tweede Wereldoorlog groeiden Anderlecht en Club Brugge uit tot de twee meest succesvolle clubs van het land, en bijgevolg tot sportieve rivalen. Anderlecht werd in 1947 voor het eerst landskampioen en werd in 1966, met het behalen van zijn twaalfde landstitel, alleen recordhouder. Tot op heden is de Brusselse club met 34 titels recordhouder in België. Club Brugge werd in 1920 voor het eerst kampioen, maar zou pas vanaf midden jaren 1960 regelmatig meestreden om de Belgische landstitel en beker. Met elf eindzeges is Club Brugge recordhouder in de Beker van België.

Doordat beide clubs sinds de jaren 1970 bijna elk seizoen een titelkandidaat zijn, zijn de wedstrijden tussen beide teams vaak erg belangrijk en geladen. In het seizoen 1985/86 eindigden de twee clubs met evenveel punten op de eerste plaats, waardoor er voor het eerst in België testwedstrijden georganiseerd werden om te bepalen wie kampioen werd. Anderlecht trok toen na twee gelijke spelen aan het langste eind. Sinds de invoering van de play-offs in 2009 nemen de twee teams het regelmatig vier keer per seizoen tegen elkaar op.

In 1977 troffen beide teams elkaar voor het eerst in een bekerfinale. Club Brugge won toen na een spannende wedstrijd met 4–3. In totaal stonden Anderlecht en Club Brugge drie keer tegenover elkaar in de bekerfinale. Twee keer won Club (1977, 2015), één keer won Anderlecht (1994). In de Belgische Supercup troffen de twee clubs elkaar al zeven keer. Vijf duels werden door Club Brugge gewonnen, drie door Anderlecht. Club Brugge is ook recordhouder met veertien eindzeges.

Door de rivaliteit tussen Anderlecht en Club Brugge zorgen transfers tussen de twee clubs vaak voor ophef. Rob Rensenbrink, Hugo Broos, Marc Degryse, Gert Verheyen, Lorenzo Staelens, Alin Stoica en Tom De Sutter zijn bekende spelers die tijdens hun carrière de overstap gemaakt hebben van de ene naar de andere club. Andere opmerkelijke personen met een verleden bij beide clubs zijn: Constant Vanden Stock, Vincent Mannaert, Paul Courant, Jan Van Steenberghe en Marc Coucke.

Wedstrijden[bewerken]

Periode 1949–1959[bewerken]

Periode 1959–1969[bewerken]

Periode 1969–1979[bewerken]

Periode 1979–1989[bewerken]

Periode 1989–1999[bewerken]

Periode 1999–2009[bewerken]

Periode 2009–2019[bewerken]

Spelers van beide clubs[bewerken]

Hieronder een lijst van enkele voetballers die zowel voor Anderlecht als Club Brugge gespeeld hebben. Spelers die bij de ene club zijn opgeleid, maar bij de andere in het eerste elftal gespeeld hebben (zoals Didier Bargibant), worden niet meegerekend.

 

Trainers van beide clubs[bewerken]

De hoofdcoaches die zowel Anderlecht als Club Brugge getraind hebben:

Zie ook[bewerken]