Argentinië op het wereldkampioenschap voetbal 2014

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Argentinië
ARG
Thuistenue
Uittenue

Argentinië was een van de deelnemende landen aan het wereldkampioenschap voetbal 2014 in Brazilië. Het was de zestiende deelname voor het land. Alejandro Sabella nam als bondscoach voor de eerste keer deel aan het WK. Argentinië verloor in de finale met 1-0 van Duitsland. Aanvoerder Lionel Messi werd na afloop van het toernooi verkozen tot beste speler van het WK.

Kwalificatie[bewerken | brontekst bewerken]

Lionel Messi werd in augustus 2011 benoemd tot aanvoerder door Alejandro Sabella.

Argentinië begon op 7 oktober 2011 aan de kwalificatie voor het wereldkampioenschap. Het versloeg toen in eigen land Chili met 4-1 na een doelpunt van Lionel Messi en een hattrick van Gonzalo Higuaín. Een speeldag later liepen de Argentijnen echter al tegen hun eerste nederlaag aan. Het team van bondscoach Sabella verloor met het kleinste verschil van Venezuela en liet een maand later ook punten liggen tegen Bolivia (1-1). Argentinië sloot 2011 af met een belangrijke zege tegen concurrent Colombia, dat zonder sterkhouder Radamel Falcao met 1-2 verloor.

Zeven maanden later ging de Zuid-Amerikaanse kwalificatieronde verder. Het team van Sabella won in de eerste kwalificatiewedstrijd van 2012 overtuigend van Ecuador. Het werd 4-0 na doelpunten van Sergio Agüero, Higuaín, Messi en Ángel Di María. Nadien won Argentinië met 3-1 van Paraguay na opnieuw treffers van Higuaín, Messi en Di María. Vijf dagen later speelde de Argentijnen tegen Peru voor de tweede maal gelijk. Het was voor Argentinië het derde puntenverlies in zeven wedstrijden. Een maand later deed Argentinië wel een gouden zaak door voor eigen volk te winnen van Uruguay, een van de revelaties van het WK 2010. Messi (2x) en Aguero zorgden voor de 3-0 eindstand. Enkele dagen later wonnen de Albicelestes opnieuw van Chili (1-2), dat nochtans een goede kwalificatiecampagne speelde.

In 2013 stonden er voor Argentinië nog zeven kwalificatiewedstrijden op het programma. Argentinië won eerst vlot van opnieuw Venezuela, maar liet dan weer verrassend punten liggen tegen het bescheiden Bolivia (1-1). Achteraf was Argentinië blij met het gelijkspel, aangezien de laatste ontmoeting in La Paz tussen beide landen in een 6-1 nederlaag voor Argentinië was geëindigd. Bovendien hadden tal van spelers door het enorme hoogteverschil moeite met ademen. Aanvoerder Messi werd zelfs ziek van het gebrek aan zuurstof.[1] Vervolgens speelde Argentinië in eigen land 0-0 gelijk tegen Colombia, dat ditmaal wel kon rekenen op Falcao. De wedstrijd begon met veel kansen voor beide teams, maar viel volledig stil toen elk land een speler zag uitgesloten worden. Zowel Higuaín als Cristián Zapata kreeg na 26 minuten rood voor een opstootje. Ondanks het gelijkspel behielden de Argentijnen hun leidersplaats. Ook in de volgende wedstrijd, tegen Ecuador, raakte Argentinië niet verder dan een gelijkspel (1-1). Javier Mascherano kreeg in dat duel een rode kaart voor een trap naar een verzorger.[2]

In september 2013 zette Argentinië orde op zaken door met 2-5 te winnen van Paraguay. Aguero, Di María en Maxi Rodríguez scoorden elk een keer, Messi zette twee strafschoppen om. Door de zege was Argentinië zeker van de eerste plaats in het klassement en deelname aan het WK. In oktober 2013 werkten de Argentijnen nog twee kwalificatieduels af. Tegen Peru boog Argentinië dankzij goals van Rodrigo Palacio en Ezequiel Lavezzi (2x) een 0-1 achterstand om in een 3-1 zege. Op de slotspeeldag verloren de Argentijnen met 3-2 van Uruguay. Maxi Rodríguez maakte de twee Argentijnse treffers.

Kwalificatieduels[bewerken | brontekst bewerken]

7 oktober 2011 Argentinië Vlag van Argentinië 4 – 1 Vlag van Chili Chili
11 oktober 2011 Venezuela Vlag van Venezuela 1 – 0 Vlag van Argentinië Argentinië
11 november 2011 Argentinië Vlag van Argentinië 1 – 1 Vlag van Bolivia Bolivia
15 november 2011 Colombia Vlag van Colombia 1 – 2 Vlag van Argentinië Argentinië
2 juni 2012 Argentinië Vlag van Argentinië 4 – 0 Vlag van Ecuador Ecuador
7 september 2012 Argentinië Vlag van Argentinië 3 – 1 Vlag van Paraguay Paraguay
11 september 2012 Peru Vlag van Peru 1 – 1 Vlag van Argentinië Argentinië
12 oktober 2012 Argentinië Vlag van Argentinië 3 – 0 Vlag van Uruguay Uruguay
16 oktober 2012 Chili Vlag van Chili 1 – 2 Vlag van Argentinië Argentinië
22 maart 2013 Argentinië Vlag van Argentinië 3 – 0 Vlag van Venezuela Venezuela
26 maart 2013 Bolivia Vlag van Bolivia 1 – 1 Vlag van Argentinië Argentinië
7 juni 2013 Argentinië Vlag van Argentinië 0 – 0 Vlag van Colombia Colombia
11 juni 2013 Ecuador Vlag van Ecuador 1 – 1 Vlag van Argentinië Argentinië
10 september 2013 Paraguay Vlag van Paraguay 2 – 5 Vlag van Argentinië Argentinië
11 oktober 2013 Argentinië Vlag van Argentinië 3 – 1 Vlag van Peru Peru
15 oktober 2013 Uruguay Vlag van Uruguay 3 – 2 Vlag van Argentinië Argentinië

Eindstand CONMEBOL[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Land GW W G V DV DT DS Ptn
1 Vlag van Argentinië Argentinië 16 9 5 2 35 15 +20 32
2 Vlag van Colombia Colombia 16 9 3 4 27 13 +14 30
3 Vlag van Chili Chili 16 9 1 6 29 25 +4 28
4 Vlag van Ecuador Ecuador 16 7 4 5 20 16 +4 25
5 Vlag van Uruguay Uruguay 16 7 4 5 25 25 0 25
6 Vlag van Venezuela Venezuela 16 5 5 6 14 20 −6 20
7 Vlag van Peru Peru 16 4 3 9 17 26 −9 15
8 Vlag van Bolivia Bolivia 16 2 6 8 17 30 −13 12
9 Vlag van Paraguay Paraguay 16 3 3 10 17 31 −14 12

Het wereldkampioenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Op 6 december 2013 werd er geloot voor de groepsfase van het WK in Brazilië. Argentinië werd als reekshoofd ondergebracht in Groep F en kreeg zo Rio de Janeiro, Belo Horizonte en Porto Alegre als speelsteden voor de groepsfase. Naast Argentinië kwamen ook Iran, Bosnië en Herzegovina en Nigeria kwamen in Groep F terecht. Bondscoach Alejandro Sabella was tevreden met de loting, maar gaf toe dat hij onvoldoende ingelicht was om over de sterkte van Nigeria en Iran te oordelen.[3]

De FIFA maakte op 13 mei bekend dat de slogan van het Argentijns elftal, zichtbaar op de spelersbus, "No somos un equipo, somos un país" is, dat "we zijn niet alleen een team, we zijn een land" betekent. De slogan werd door supporters gekozen.[4]

Verloop van het toernooi[bewerken | brontekst bewerken]

Zo'n 100.000 Argentijnse supporters woonden het WK in Brazilië bij.[5]

Voor de eerste groepswedstrijd, tegen Bosnië en Herzegovina, koos bondscoach Sabella voor een 5-3-2-formatie. Hoewel de Argentijnen via een eigen doelpunt van de Bosnische linksachter Sead Kolašinac al snel op voorsprong kwamen, slaagde het team er niet in om te overtuigen. Tijdens de rust bracht Sabella spits Gonzalo Higuaín en middenvelder Fernando Gago op het veld en schakelde Argentinië over naar een 4-2-3-1. In de tweede helft diepte aanvoerder Lionel Messi de Argentijnse voorsprong uit met een geplaatst schot dat via de paal in doel verdween. In het slot werd het nog spannend door een treffer van invaller Vedad Ibišević, maar verder dan 2-1 kwam Bosnië en Herzegovina niet.

Voor de wedstrijd tegen Iran verdwenen verdediger Hugo Campagnaro en middenvelder Maxi Rodríguez uit het team en koos Sabella voor dezelfde elf spelers die aan de tweede helft tegen Bosnië en Herzegovina begonnen waren. Ondanks de nieuwe tactiek kon Argentinië niet meteen afstand nemen van Iran, dat in de tweede helft de beste kansen versierde. In blessuretijd besliste opnieuw Messi de wedstrijd met een geplaatst schot.

Duitsland en Argentinië staan klaar voor de aftrap van de finale.

In de derde en laatste groepswedstrijd namen de Argentijnen het op tegen Nigeria. Argentinië kwam al na enkele minuten op voorsprong via Messi, die het leer met een hard schot in het dak van het doel joeg. Nigeria reageerde een minuut later tegen via flankaanvaller Ahmed Musa, die een tegenaanval afrondde door de bal naar de verste paal te krullen: 1-1. Hoewel Argentinië in de eerste helft Sergio Agüero met een hamstringblessure zag uitvallen, wist het team van Sabella toch opnieuw op voorsprong te komen. In de blessuretijd maakte Messi via een vrije trap zijn vierde WK-treffer. Net na de rust was het opnieuw de beurt aan Musa, die profiteerde van de ruimte in de Argentijnse defensie om doelman Sergio Romero een tweede keer te kloppen. Drie minuten later zorgde linksachter Marcos Rojo voor de 2-3 eindstand. Zijn ploeggenoot Ezequiel Garay ging bij een hoekschop onder de bal door, waardoor het leer verrassend via de knie van Rojo in doel verdween.

In de achtste finale trof het elftal van Sabella Zwitserland, dat tweede was geworden in groep E. Op uitzondering van de geblesseerde Agüero, die vervangen werd door Ezequiel Lavezzi, koos Argentinië voor dezelfde opstelling als tegen Iran en Nigeria. Het werd een gesloten wedstrijd zonder veel kansen. Pas in de verlengingen kon de bedrijvige Ángel Di María de score openen. Met nog enkele minuten te gaan plaatste hij de bal op aangeven van Messi voorbij doelman Diego Benaglio. In de slotseconden kopte de Zwitserse invaller Blerim Džemaili van dichtbij tegen de paal, waarna het leer via zijn lichaam net naast het doel over de achterlijn rolde.

Lionel Messi mocht als beste speler van het WK de Gouden Bal in ontvangst nemen.

In de kwartfinale mocht België de strijd aangaan met Argentinië. Sabella liet voor het duel voor het eerst Lucas Biglia, Martín Demichelis en José María Basanta aan de aftrap verschijnen. Biglia, de middenvelder met een verleden in de Belgische competitie, nam de plaats in van Fernando Gago, de ervaren Demichelis verving centraal in de verdediging Federico Fernández en José María Basanta nam tijdelijk de positie van de geschorste linksachter Rojo over. Argentinië kwam al na acht minuten op voorsprong via Gonzalo Higuaín, die de bal met een gekruist schot laag in doel trapte. Na de vroege voorsprong beperkten de Argentijnen, die na 38 minuten Di María verloren met een blessure, zich hoofdzakelijk tot verdedigen. België kon geen vuist maken tegen Argentinië dat in het slot van de wedstrijd nog dicht bij de 2-0 was, maar de lob van Messi raakte niet voorbij doelman Thibaut Courtois.

Voor de halve finale tegen Nederland keerde Rojo terug in de basis, terwijl de plaats van de geblesseerde Di María werd ingenomen door Enzo Pérez. Zowel Nederland - dat met vijf verdedigers aan het duel begon - als Argentinië creëerde amper kansen. In 120 minuten viel er geen doelpunt. In de strafschoppenreeks trok Argentinië aan het langste eind. Ron Vlaar en Wesley Sneijder zagen hun strafschop gestopt worden door doelman Romero, bij Argentinië miste niemand.

In de finale nam Argentinië het op tegen Duitsland. De wedstrijd was een heruitgave van de finales van 1986 en 1990. Net als in 1990 trok Duitsland aan het langste eind. Mario Götze scoorde in de 23e minuut van de verlengingen het enige doelpunt van de finale. Na afloop werd Messi uitgeroepen tot beste speler van het toernooi.

Uitrustingen[bewerken | brontekst bewerken]

Thuis
Uit
Alternatief

Technische staf[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Functie
Technische staf
Alejandro Sabella Bondscoach
Julián Camino Assistent
Claudio Gugnali Assistent
Juan José Romero Keeperstrainer
Pablo Blanco Fitness coach

Selectie en statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Naam Geboortedatum GW Club Positie(s)
1 Sergio Romero 22-02-1987 7 0 0 0 0 0 0 Vlag van Frankrijk AS Monaco GK
2 Ezequiel Garay 10-10-1986 7 0 1 0 0 0 0 Vlag van Portugal Benfica CB
3 Hugo Campagnaro 27-06-1980 1 0 0 0 0 0 1 Vlag van Italië Internazionale CB, RB
4 Pablo Zabaleta 16-01-1985 7 0 0 0 0 0 0 Vlag van Engeland Manchester City RB, LB
5 Fernando Gago 10-04-1986 6 0 0 0 0 3 1 Vlag van Argentinië Boca Juniors DM
6 Lucas Biglia 30-01-1986 7 0 1 0 0 4 0 Vlag van Italië Lazio Roma DM
7 Ángel Di María 14-02-1988 5 1 1 0 0 0 2 Vlag van Spanje Real Madrid RW, AM, LW
8 Enzo Pérez 22-02-1986 3 0 0 0 0 1 2 Vlag van Portugal Benfica CM, AM, RW
9 Gonzalo Higuaín 10-12-1987 7 1 0 0 0 1 5 Vlag van Italië Napoli CF
10 Lionel Messi Aanvoerder 24-06-1987 7 4 0 0 0 0 1 Vlag van Spanje FC Barcelona CF, RW, AM
11 Maxi Rodríguez 02-01-1981 2 0 0 0 0 1 1 Vlag van Argentinië Newell's Old Boys LW, RW, CM
12 Agustín Orión 26-07-1981 0 0 0 0 0 0 0 Vlag van Argentinië Boca Juniors GK
13 Augusto Fernández 10-04-1986 0 0 0 0 0 0 0 Vlag van Spanje Celta de Vigo RW, CM
14 Javier Mascherano 08-06-1984 6 0 1 0 0 0 0 Vlag van Spanje FC Barcelona DM, CB
15 Martín Demichelis 20-12-1980 3 0 1 0 0 0 0 Vlag van Engeland Manchester City CB, DM
16 Marcos Rojo 20-03-1990 6 1 2 0 0 0 1 Vlag van Portugal Sporting Lissabon CB, LB
17 Federico Fernández 21-02-1989 4 0 0 0 0 0 0 Vlag van Italië Napoli CB
18 Rodrigo Palacio 05-02-1982 5 0 0 0 0 5 0 Vlag van Italië Internazionale CF, RW
19 Ricardo Álvarez 12-04-1988 1 0 0 0 0 1 0 Vlag van Italië Internazionale AM
20 Sergio Agüero 02-06-1988 5 0 1 0 0 2 3 Vlag van Engeland Manchester City CF, LW
21 Mariano Andújar 30-07-1983 0 0 0 0 0 0 0 Vlag van Italië Catania GK
22 Ezequiel Lavezzi 03-05-1985 6 0 0 0 0 2 4 Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain LW, CF, RW
23 José María Basanta 03-04-1984 2 0 0 0 0 1 0 Vlag van Mexico Monterrey CB, LB

Wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Land W G V DV DT +/− Pnt
Vlag van Argentinië Argentinië 3 0 0 6 3 +3 9
Vlag van Nigeria Nigeria 1 1 1 3 3 0 4
Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina 1 0 2 4 4 0 3
Vlag van Iran Iran 0 1 2 1 4 −3 1

Groepsfase[bewerken | brontekst bewerken]


15 juni 2014
19:00 UTC−3
Argentinië Vlag van Argentinië 2 – 1 Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina Maracanã, Rio de Janeiro
Toeschouwers: 74.738
Scheidsrechter: Joel Aguilar (El Salvador)
Kolašinac Goal 3' (e.d.)
Messi Goal 65'
Verslag Goal 84' Ibišević
Argentinië
Bosnië en Herzegovina
Argentinië:
GK 1 Sergio Romero
RWB 4 Pablo Zabaleta
CB 17 Federico Fernández
CB 3 Hugo Campagnaro 46'
CB 2 Ezequiel Garay
LWB 16 Marcos Rojo Kreeg geel 25'
CM 11 Maxi Rodríguez 46'
DM 14 Javier Mascherano
CM 7 Ángel Di María
CF 20 Sergio Agüero 87'
CF 10 Lionel Messi Aanvoerder
Wisselspelers:
FW 9 Gonzalo Higuaín 46'
MF 5 Fernando Gago 46'
MF 6 Lucas Biglia 87'
Coach:
Vlag van Argentinië Alejandro Sabella
Bosnië en Herzegovina:
GK 1 Asmir Begović
RB 13 Mensur Mujdža 69'
CB 3 Ermin Bičakčić
CB 4 Emir Spahić Aanvoerder Kreeg geel 63'
LB 5 Sead Kolašinac
CM 7 Muhamed Bešić
CM 20 Izet Hajrović 71'
AM 10 Zvjezdan Misimović 74'
RW 8 Miralem Pjanić
CF 11 Edin Džeko
LW 16 Senad Lulić
Wisselspelers:
FW 9 Vedad Ibišević 69'
MF 19 Edin Višća 71'
MF 18 Haris Međunjanin 74'
Coach:
Vlag van Bosnië en Herzegovina Safet Sušić


Man van de wedstrijd:
Vlag van Argentinië Lionel Messi


21 juni 2014
13:00 UTC−3
Argentinië Vlag van Argentinië 1 – 0 Vlag van Iran Iran Mineirão, Belo Horizonte
Toeschouwers: 57.698
Scheidsrechter: Milorad Mažić (Servië)
Messi Goal 90+1' Verslag
Argentinië
Iran
Argentinië:
GK 1 Sergio Romero
RB 4 Pablo Zabaleta
CB 17 Federico Fernández
CB 2 Ezequiel Garay
LB 16 Marcos Rojo
DM 5 Fernando Gago
DM 14 Javier Mascherano
RW 7 Ángel Di María 90+4'
AM 10 Lionel Messi Aanvoerder
LW 20 Sergio Agüero 77'
CF 9 Gonzalo Higuaín 77'
Wisselspelers:
FW 18 Rodrigo Palacio 77'
FW 22 Ezequiel Lavezzi 77'
MF 6 Lucas Biglia 90+4'
Coach:
Vlag van Argentinië Alejandro Sabella
Iran:
GK 12 Alireza Haghighi
RB 15 Pejman Montazeri
CB 4 Jalal Hosseini
CB 5 Amir Hossein Sadeghi
LB 23 Mehrdad Pooladi
RM 21 Ashkan Dejagah 85'
CM 14 Andranik Teymourian
AM 7 Masoud Shojaei Kreeg geel 73' 77'
CM 6 Javad Nekounam Aanvoerder Kreeg geel 53'
LM 3 Ehsan Hajsafi 88'
CF 16 Reza Ghoochannejhad
Wisselspelers:
MF 2 Khosro Heydari 77'
FW 9 Alireza Jahanbakhsh 85'
MF 8 Reza Haghighi 88'
Coach:
Vlag van Portugal Carlos Queiroz


Man van de wedstrijd:
Vlag van Argentinië Lionel Messi


25 juni 2014
13:00 UTC−3
Nigeria Vlag van Nigeria 2 – 3 Vlag van Argentinië Argentinië Estádio Beira-Rio, Porto Alegre
Toeschouwers: 43.285
Scheidsrechter: Nicola Rizzoli (Italië)
Musa Goal 4'Goal 47' Verslag Goal 3'Goal 45+1' Messi
Goal 50' Rojo
Nigeria
Argentinië
Nigeria:
GK 1 Vincent Enyeama
RB 5 Efe Ambrose
CB 2 Joseph Yobo Aanvoerder
CB 22 Kenneth Omeruo Kreeg geel 49'
LB 13 Juwon Oshaniwa Kreeg geel 51'
RW 7 Ahmed Musa
CM 17 Ogenyi Onazi
CM 10 John Obi Mikel
LW 18 Michel Babatunde 65'
AM 8 Peter Odemwingie 80'
CF 9 Emmanuel Emenike
Wisselspelers:
FW 20 Michael Uchebo 65'
FW 19 Uche Nwofor 80'
Coach:
Vlag van Nigeria Stephen Keshi
Argentinië:
GK 1 Sergio Romero
RB 4 Pablo Zabaleta
CB 17 Federico Fernández
CB 2 Ezequiel Garay
LB 16 Marcos Rojo
DM 5 Fernando Gago
DM 14 Javier Mascherano
RW 7 Ángel Di María
AM 10 Lionel Messi Aanvoerder 63'
LW 20 Sergio Agüero 38'
CF 9 Gonzalo Higuaín 90+1'
Wisselspelers:
FW 22 Ezequiel Lavezzi 38'
MF 19 Ricardo Álvarez 63'
MF 6 Lucas Biglia 90+1'
Coach:
Vlag van Argentinië Alejandro Sabella


Man van de wedstrijd:
Vlag van Argentinië Lionel Messi

1/8 finale[bewerken | brontekst bewerken]


1 juli 2014
13:00 UTC−3
Argentinië Vlag van Argentinië 1 – 0 (n.v.) Vlag van Zwitserland Zwitserland Novo Estádio do Corinthians, São Paulo
Scheidsrechter: Jonas Eriksson (Zweden)
Di María Goal 118' Verslag
Argentinië
Zwitserland
Argentinië:
GK 1 Sergio Romero
RB 4 Pablo Zabaleta
CB 17 Federico Fernández
CB 2 Ezequiel Garay Kreeg geel 124'
LB 16 Marcos Rojo Kreeg geel 90' 105+1'
DM 5 Fernando Gago 106'
DM 14 Javier Mascherano
RW 7 Ángel Di María Kreeg geel 120'
AM 10 Lionel Messi Aanvoerder
LW 22 Ezequiel Lavezzi 74'
CF 9 Gonzalo Higuaín
Wisselspelers:
FW 18 Rodrigo Palacio 74'
DF 23 José María Basanta 105+1'
MF 6 Lucas Biglia 106'
Coach:
Vlag van Argentinië Alejandro Sabella
Zwitserland:
GK 1 Diego Benaglio
RB 2 Stephan Lichtsteiner
CB 20 Johan Djourou
CB 22 Fabian Schär
LB 13 Ricardo Rodríguez
CM 11 Valon Behrami
CM 8 Gokhan Inler Aanvoerder
AM 10 Granit Xhaka Kreeg geel 36' 66'
RW 23 Xherdan Shaqiri
CF 19 Josip Drmić 82'
LW 18 Admir Mehmedi 113'
Wisselspelers:
MF 16 Gelson Fernandes 66' Kreeg geel 73'
FW 9 Haris Seferović 82'
MF 15 Blerim Džemaili 113'
Coach:
Vlag van Duitsland Ottmar Hitzfeld


Man van de wedstrijd:
Vlag van Argentinië Lionel Messi

Kwartfinale[bewerken | brontekst bewerken]


5 juli 2014
13:00 UTC−3
Argentinië Vlag van Argentinië 1 – 0 Vlag van België België Estádio Nacional de Brasília, Brasilia
Toeschouwers: 68.551
Scheidsrechter: Nicola Rizzoli (Italië)
Higuaín Goal 8' Verslag
Argentinië
België
Argentinië:
GK 1 Sergio Romero
RB 4 Pablo Zabaleta
CB 15 Martín Demichelis
CB 2 Ezequiel Garay
LB 23 José María Basanta
DM 6 Lucas Biglia Kreeg geel 75'
DM 14 Javier Mascherano
RW 7 Ángel Di María 33'
AM 10 Lionel Messi Aanvoerder
LW 22 Ezequiel Lavezzi 71'
CF 9 Gonzalo Higuaín 81'
Wisselspelers:
MF 8 Enzo Pérez 33'
FW 18 Rodrigo Palacio 71'
MF 5 Fernando Gago 81'
Coach:
Vlag van Argentinië Alejandro Sabella
België:
GK 1 Thibaut Courtois
RB 2 Toby Alderweireld Kreeg geel 68'
CB 15 Daniel Van Buyten
CB 4 Vincent Kompany Aanvoerder
LB 5 Jan Vertonghen
CM 6 Axel Witsel
CM 8 Marouane Fellaini
AM 7 Kevin De Bruyne
RW 11 Kevin Mirallas 60'
CF 17 Divock Origi 59'
LW 10 Eden Hazard Kreeg geel 53' 75'
Wisselspelers:
FW 9 Romelu Lukaku 59'
MF 14 Dries Mertens 60'
MF 22 Nacer Chadli 75'
Coach:
Vlag van België Marc Wilmots


Man van de wedstrijd:
Vlag van Argentinië Gonzalo Higuaín

Halve finale[bewerken | brontekst bewerken]


9 juli 2014
17:00 (UTC−3)
Nederland Vlag van Nederland 0 – 0 (n.v.) Vlag van Argentinië Argentinië Arena Corinthians, São Paulo
Toeschouwers: 63.267
Scheidsrechter: Cüneyt Çakır (Turkije)
Verslag
  Strafschoppen  
Vlaar Gemiste strafschop (Gestopt door de doelman.)
Robben Gescoord met penalty
Sneijder Gemiste strafschop (Gestopt door de doelman.)
Kuijt Gescoord met penalty
2 – 4 Gescoord met penalty Messi
Gescoord met penalty Garay
Gescoord met penalty Agüero
Gescoord met penalty Rodríguez
Nederland
Argentinië
Nederland:
GK 1 Jasper Cillessen
RWB 15 Dirk Kuijt
CB 3 Stefan de Vrij
CB 2 Ron Vlaar
CB 4 Bruno Martins Indi Kreeg geel 45' 46'
LWB 5 Daley Blind
CM 20 Georginio Wijnaldum
CM 6 Nigel de Jong 62'
AM 10 Wesley Sneijder
CF 11 Arjen Robben
CF 9 Robin van Persie Aanvoerder 96'
Wisselspelers:
DF 7 Daryl Janmaat 46'
MF 16 Jordy Clasie 62'
FW 19 Klaas-Jan Huntelaar 96' Kreeg geel 105'
Coach:
Vlag van Nederland Louis van Gaal
Argentinië:
GK 1 Sergio Romero
RB 4 Pablo Zabaleta
CB 15 Martín Demichelis Kreeg geel 49'
CB 2 Ezequiel Garay
LB 16 Marcos Rojo
DM 6 Lucas Biglia
DM 14 Javier Mascherano
RW 8 Enzo Pérez 81'
AM 10 Lionel Messi Aanvoerder
LW 22 Ezequiel Lavezzi 101'
CF 9 Gonzalo Higuaín 82'
Wisselspelers:
FW 18 Rodrigo Palacio 81'
FW 20 Sergio Agüero 82'
MF 11 Maxi Rodríguez 101'
Coach:
Vlag van Argentinië Alejandro Sabella


Man van de wedstrijd:
Vlag van Argentinië Sergio Romero

Finale[bewerken | brontekst bewerken]


13 juli 2014
16:00 (UTC−3)
Duitsland Vlag van Duitsland 1 – 0 (n.v.) Vlag van Argentinië Argentinië Maracanã, Rio de Janeiro
Toeschouwers: 74.738
Scheidsrechter: Nicola Rizzoli (Italië)
Götze Goal 113' Verslag
Duitsland
Argentinië
Duitsland:
GK 1 Manuel Neuer
RB 16 Philipp Lahm Aanvoerder
CB 20 Jérôme Boateng
CB 5 Mats Hummels
LB 4 Benedikt Höwedes Kreeg geel 34'
CM 7 Bastian Schweinsteiger Kreeg geel 29'
CM 23 Christoph Kramer 32'
AM 18 Toni Kroos
RW 13 Thomas Müller
CF 11 Miroslav Klose 88'
LW 8 Mesut Özil 120'
Wisselspelers:
MF 9 André Schürrle 32'
MF 19 Mario Götze 88'
DF 17 Per Mertesacker 120'
Coach:
Vlag van Duitsland Joachim Löw
Argentinië:
GK 1 Sergio Romero
RB 4 Pablo Zabaleta
CB 15 Martín Demichelis
CB 2 Ezequiel Garay
LB 16 Marcos Rojo
DM 6 Lucas Biglia
DM 14 Javier Mascherano Kreeg geel 64'
RW 8 Enzo Pérez 86'
AM 10 Lionel Messi Aanvoerder
LW 22 Ezequiel Lavezzi 46'
CF 9 Gonzalo Higuaín 78'
Wisselspelers:
FW 20 Sergio Agüero 46' Kreeg geel 65'
FW 18 Rodrigo Palacio 78'
MF 5 Fernando Gago 86'
Coach:
Vlag van Argentinië Alejandro Sabella


Man van de wedstrijd:
Vlag van Duitsland Mario Götze