LGV Est

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
LGV-Est
LGV Est op de kaart
LijnnummerLN6 + LN8
Totale lengte300 km
Spoorwijdte(Normaalspoor) 1435 mm
Geopend2007
Type treinTGV, ICE
Geëlektrificeerd~ 25.000 volt 50 Hz
Aantal sporen2
Baanvaksnelheid320 km/h
Beveiliging of treinbeïnvloedingTVM, ERTMS niveau 2
Traject
CONTg Lijn van Paris Gare de l'Est
CONTgqABZgrBSicon .svg
22.7
0
Lijn naar Straatsburg
CONTgqKRZo+lrCONTfq 10.1 LGV Interconnexion Est
CONTgqKRZo+rCONTfq 38.3 Spoorlijn Trilport - Bazoches
STR
BHF 113.7 Champagne-Ardenne TGV
CONTgqKRZulCONTfq 114.7 Spoorlijn Epernay - Reims Naar Reims
CONTgSTRBSicon .svg Lijn van Châlons-en-Champagne
ABZglKRZorCONTfq 146.9 Lijn naar Reims
STRlKRZoCONTfq 147.8 Lijn naar Verdun
STR
BHF 213.5 Meuse TGV
hKRZWae 230.9 Rivier Meuse (603 m)
CONTgqKRZolrCONTfq 270.6 Spoorlijn Frouard - Novéant
eBHF Lorraine-Vandières TGV
(in planning)
hKRZWae 271.7 Rivier Moselle (1115 m)
BHF 281.3 Lorraine TGV
STR+lSTRrCONTg Lijn van Metz
STRSTR+lABZgr
xABZglKRZu+rABZg+r Baudrecourt kruising
exSTRCONTfSTR Lijn naar Réding (Straatsburg)
exSTRlexSTR+rCONTf Lijn naar Saarbrücken
exSTR
exCONTgqexABZg+rBSicon .svg Lijn van Nancy
exTUNNEL1 tunnel de Saverne (±4000 m)
exSTR
BSicon .svgxABZg+lCONTfq 406 Lijn van Paris Gare de l'Est
CONTf Lijn naar Straatsburg

De LGV Est (européenne) is een Ligne à Grande Vitesse tussen Parijs en het oosten van Frankrijk. De aanleg van de lijn is verdeeld in 2 fases waarvan de eerste fase is gerealiseerd in 2007, de tweede in 2016.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Fase 1[bewerken | brontekst bewerken]

Fase 1 is een 300 km lang trace van Vaires-sur-Marne (Seine-et-Marne) bij Parijs naar Baudrecourt (Moselle), waar het aansluit op de conventionele spoorlijnen Metz-Saarbrücken en Metz-Strasbourg. Op 3 april 2007 haalde een gemodificeerd TGV-treinstel tijdens testritten een snelheid van 574,8 km/h; een nieuw snelheidsrecord voor spoorvoertuigen. De lijn werd op 10 juli 2007 geopend.

In juni 2010, drie jaar na de opening, hadden reeds 36 miljoen reizigers gebruikgemaakt van de LGV Est.[bron?] Wat neerkomt op een 12 miljoen reizigers per jaar tegenover de 6,9 miljoen reiziger die in 2004 gebruik maakte van de klassieke spoorlijn.

Fase 2[bewerken | brontekst bewerken]

LGV Est-fr with legend.svg

Fase 2 is een 106 km lang tracé van Baudrecourt naar Vendenheim (Bas-Rhin) bij Straatsburg. De lijn werd op 11 december 2016 in gebruik genomen. Hierdoor verkortte de reistijd van Parijs naar Straatsburg met 30 minuten. Bij Baudrecourt werd een aansluiting gerealiseerd van en naar Metz. Hierdoor kunnen de treinen vanuit Metz en Luxemburg naar Straatsburg de LGV Est gebruiken.

Gevolgen treindienstregeling[bewerken | brontekst bewerken]

Met de opening van de tweede fase werd het regionaal TER Lorraine treinnet aangepast. Tot dan werd in tegenstelling tot de andere TER-spoornetten in afwachting van de HSL verlenging nog niet overgegaan tot klokvaste treindiensten.[1] De huidige internationale EuroCity treinen Brussel - Luxemburg - Straatsburg - Bazel zullen opgeheven worden.[2] Er komt een rechtstreekse TGV Straatsburg - Brussel via de hogesnelheidslijn langs Parijs. De TGV treinen komende vanuit Marseille en Montpellier die nu eindigen in Straatsburg zullen via de nieuwe HSL doorrijden naar Luxemburg.

Vertakkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Champagne Ardenne met TGV en aansluitende TER
 • Bij het station Champagne-Ardenne TGV takken de TGV's naar Reims Centre en Charleville-Mézières af van de LGV Est. Het TGV-station is via een aansluiting bereikbaar voor regionale treinen, die daar aparte kopsporen en eigen perrons hebben. Hierdoor zijn er goede aansluitingen tussen de TGV's en de regionale treinen.[3] Ook heeft het station een tramhalte aan tramlijn B van de Tram van Reims, die dit station met het station Reims verbindt.
 • Bij de kruising van de spoorlijn Reims Châlons-en-Champagne is er een aansluiting naar Châlons gelegen aan de hoofdlijn Paris - Nancy - Strasbourg. Via deze aansluiting worden diensten gereden van Parijs naar Châlons, Vitry-le-François en Bar-le-Duc.
 • Bij de kruising van de spoorlijn Metz-Nancy zijn er aansluitingen met deze lijn voor zowel Metz als Nancy. Doorgaande diensten naar Luxemburg rijden via Metz.
 • Voor doorgaande diensten naar Frankfurt is er een aansluiting bij Baudrecourt op de internationale spoorlijn van Metz naar Saarbrücken. Op deze lijn rijden naast de TGV-treinstellen ook de Duitse ICE-treinen naar Parijs.
 • Voorbij Baudrecourt rijden de TGV's vanaf 11 december 2016 op de verlengde LGV naar Straatsburg. Na Straatsburg steken sommige TGV's de Rijn over, gaan over regulier spoor naar Karlsruhe en rijden via een Duitse HSL-lijn door naar Stuttgart. Eén TGV rijdt helemaal door tot München.

Spoorwegongeval Eckwersheim[bewerken | brontekst bewerken]

Op 14 november 2015 ontspoorde de testtrein in Eckwersheim[4]. Ten behoeve van de test reed deze trein met een snelheid 10% hoger dan de maximum toegelaten baanvaksnelheid, met het veiligheidsprincipe dat er geen problemen mogen voorkomen op deze snelheid. Er zijn 11 doden en 37 gewonden.[5] Hierdoor werd de opening van de verlenging, voorzien op 3 april 2016[1], pas op 11 december 2016 geopend. Eerst moest de spoorlijn opnieuw getest en gecertificeerd worden naar aanleiding van de ontsporing.

Tarieven[bewerken | brontekst bewerken]

Er is geen volledige commerciële productintegratie tussen Duitsland en Frankrijk. De binnenlandse tariefstructuur is geldig voor binnenlandse reizen binnen zowel Duitsland als Frankrijk. Voor de internationale trajecten (zonder overstap) wordt zowel de Franse als Duitse tariefstructuur toegepast, afhankelijk van waar het vervoersbewijs wordt gekocht. Er ontstaat daarmee geen eigen tariefstructuur zoals bij Thalys. De SNCF verkoopt aanbiedingen tussen Parijs en Duitsland onder de naam PREM's. Bij de Deutsche Bahn zijn goedkope Europa-Spezial naar Parijs te koop, met in sommige gevallen 25% korting op vertoon van een Bahncard-25 (Duitse kortingskaart), voor de rest zijn de tarief- en productvoorwaarden van beide aanbieders gelijk. Een voorbeeld van binnenlands tarievenbeleid met treintypes op "vreemd" grondgebied: geen verplichte zitplaatsreservering voor een TGV binnen Duitsland, maar wel voor een ICE binnen Frankrijk.

Snelheidsrecord[bewerken | brontekst bewerken]

Voordat de lijn vrijgegeven is voor de reguliere treindienstexploitatie zijn op 3 april 2007 testritten gereden om een snelheidsrecord te behalen. Met een aangepast ingekort TGV-treinstel is het nieuwe record van 574 km per uur gehaald.

Stations[bewerken | brontekst bewerken]

Langs de lijn zijn drie stations gebouwd:

 • Station Champagne-Ardenne TGV bedient Reims, en het noorden van de Champagnestreek. Het station wordt ook bediend door treinen van TER Champagne-Ardenne vanuit het noorden van de streek. Daar het station niet in Reims zelf ligt, maar in het direct zuidelijk daarvan gelegen Bezannes, wordt het station tevens bediend door de Tram van Reims.
 • Station Meuse TGV bedient Bar-le-Duc en Verdun. Er bestaat geen spooraansluiting naar deze plaatsen, wel wordt een shuttlebus-dienst onderhouden naar beide plaatsen.
 • Station Lorraine TGV bedient Nancy en Metz. Over de locatie van het station Lorraine TGV is een felle discussie geweest. Het huidige station is goed verbonden met de snelwegen, maar niet met het lokale spoorwegnetwerk. Er bestaan plannen voor de aanleg van een alternatief station, bij de kruising met de regionale hoofdspoorlijn Metz - Nancy. Hierdoor kunnen goede overstapmogelijkheden met de lokale treinen gecreëerd worden. Dit alternatieve station "Lorraine-Vandières TGV" is nog steeds in de planning. Bij de opening van het station Vandières zal het huidige station sluiten, omdat twee TGV-stations te veel is voor deze streek.

Reistijd[bewerken | brontekst bewerken]

Door de aanleg van de LGV-est zijn de reistijden op veel verbindingen in en naar het oosten flink bekort. Dit zijn de voornaamste wijzigingen:

 • Paris – Reims: van 1h 35 naar 0h 45
 • Paris – Sedan: van 2h 50 naar 2h 00
 • Paris – Charleville-Mézières: van 2h 30 naar 1h35
 • Paris – Nancy: van 2h 45 naar 1h 30
 • Paris – Metz: van 2h 45 naar 1h 25
 • Paris – Luxemburg: van 3h 55 naar 2h 05
 • Paris – Bazel: van 4h 55 naar 3h 20
 • Paris – Zürich: van 5h 50 naar 4h 35
 • Paris – Frankfurt: van 6h 15 naar 3h 50
 • Paris – Saarbrücken: van 4h 00 naar 1h 50
 • Paris – Stuttgart: van 6h 10 naar 3h 40 (fase 1), 3h 10 (fase 2)
 • Paris – Strasbourg: van 4h naar 2h 20 (fase 1), 1h 50 (fase 2)
 • Luxembourg – Strasbourg: van 2h 10 naar 1h 25 (fase 2)

Treintypes[bewerken | brontekst bewerken]

Over de lijn rijden de volgende treintypes:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]