Mussen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Mussen en sneeuwvinken)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mussen
Huismus (Passer domesticus)
Huismus (Passer domesticus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Onderorde:Oscines
Superfamilie:Passeroidea
Familie
Passeridae
Rafinesque, 1865
Afbeeldingen Mussen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mussen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De mussen (Passeridae) zijn een familie in de orde der zangvogels. De familie telt 49 soorten.[1] De bekendste soort is ongetwijfeld de huismus. Er zijn echter nog een aantal soorten mussen die in Europa voorkomen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Mussen zijn bruinachtige vogels met een vrij dikke snavel, een aanpassing aan het eten van zaden. Dit is ook het geval bij enige gorzen. De verschillende soorten mussen hebben duidelijke kenmerken, waardoor ze goed van elkaar zijn te onderscheiden.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De mussen behoren tot de superfamilie Passeroidea. Dit is een grote groep onderling zeer verschillende families, waartoe veel andere zaadetende vogelsoorten behoren, zoals de vinken en gorzen, maar ook insecteneters zoals de heggenmus en de piepers en kwikstaarten. Anders dan hun naam doet vermoeden zijn mussen daarom geen nauwe verwanten van de heggenmus. Tot de familie behoren ook een aantal soorten die wevervogels worden genoemd. De familie wevervogels is ook nauw verwant aan de Passeridae. Mussen zijn echter niet verwant met de grasmus, die tot de superfamilie Sylvioidea hoort.

Soortenlijst[bewerken | brontekst bewerken]