Overleg Wikipedia:Opinielokaal/Oudste mensen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Overleg peiling Ew van oudste mensen[bewerken]

Pagina beschikbaar voor overleg. Commentaar tot 24 mei 23:59 CEST kan door de coördinatoren meegenomen worden in de opzet van de peiling. SanderO (overleg) 16 mei 2018 13:48 (CEST)

Complimenten. Zelden zo'n duidelijke, helder opgezette peiling gezien! Groeten, Flag of Interslavic.svg IJzeren Jan 16 mei 2018 10:38 (CEST)
Bij de vraag gaat het over of zowel de oudste man als de oudste vrouw E genoeg zijn voor eigen artikel/lijst maar bij het doel gaat het over "Doel van deze peiling is helder te krijgen in hoeverre de gemeenschap oudste mensen per land(sdeel) relevant acht." Bij de formulering van het doel geldt dus dat wanneer de oudste mens van een land een man is dat dan de oudste vrouw niet automatisch E is (en omgekeerd als oudste een vrouw is) maar bij vraag gaat het om zowel oudste man als oudste vrouw. Dat is dus niet consistent. - Robotje (overleg) 16 mei 2018 18:10 (CEST)
Op zich begrijp ik je opmerkingen. Echter: het genoemde 'doel' staat in de begeleidende tekst. Bij interpreteren van de uitslag zal leidend moeten zijn hoe mensen gestemd hebben op de stellingen en speelt de inleidende tekst geen rol meer (Behalve de tweede alinea). Ik ben blij dat ook jij de stellingen zodanig interpreteert dat zowel de oudste man als de oudste vrouw E zijn (als de gemeenschap dat met een "ja" bevestigt), want zo zijn ze wmb bedoeld ook. SanderO (overleg) 16 mei 2018 19:40 (CEST)
Als het gaat over zowel de oudste man als de oudste vrouw lijkt het me beter om naast het opgegeven doel ook de titel van de peiling aan te passen. Nu dekt de titel (Wikipedia:Opinielokaal/Oudste mensen) niet de lading. - Robotje (overleg) 16 mei 2018 20:59 (CEST)
Dank voor je suggesties. SanderO (overleg) 16 mei 2018 22:07 (CEST)

Oudste mens wereldwijd?[bewerken]

Misschien ook nog de optie over oudste mensen wereldwijd? Die dus in het Guinness book of world records staan, of zijn die 'automatisch' encyclopedisch? Trijnstel (overleg) 16 mei 2018 12:50 (CEST)

Ja, die optie mis ik ook. Edoderoo (overleg) 16 mei 2018 13:45 (CEST)
Ik zou denken dat er consensus is dat iemand die wereldwijd de oudste is (geweest) altijd E is, toch? Vinvlugt (overleg) 16 mei 2018 13:56 (CEST)
Wat mij betreft wel, maar laten we daar dan vanaf het begin af aan duidelijk over zijn, zodat daar later niet weer (al dan niet terecht) ruzie over komt omdat het hier niet is genoemd. En als de meerderheid van de gebruikers hier ook daar niets voor voelt, dan kunnen we dat maar beter gelijk weten ook. Edoderoo (overleg) 16 mei 2018 15:10 (CEST)
Of iemand "automatisch E is" laat ik in het midden, maar ik meen daarover weinig discussie te hebben gezien. Net zo min als over een categorie 'onder' hetgeen wordt gepeild, zoals de oudste man/vrouw van Amsterdam of Antwerpen. Ik denk dat de waterscheiding van de gemeenschap komt te liggen ergens in de twee stellingen die we nu voorleggen. Maar goed, we nemen de suggestie mee, zogezegd. SanderO (overleg) 16 mei 2018 16:50 (CEST)

Opmerking[bewerken]

Ik mis bij de mogelijkheden de stelling of de oudste persoon in een algemener lemma vermeld mag worden. Dus als onderdeel van een lemma en dus niet met een eigen lemma. Nu die mogelijkheid niet gegeven wordt, sluit ik niet uit dat het gewoon mag. Happytravels (overleg) 16 mei 2018 22:54 (CEST)

Bedankt voor het attent maken. Als dit een lijst met oudste personen betreft, dan valt het onder de nu te peilen opties. Als het de vermelding van een individueel persoon betreft, dan valt het inderdaad niet onder de peiling. Vermoedelijk is er dan een extra aanleiding waarom zo'n persoon in een bepaald artikel vermeld zou worden. Bob.v.R (overleg) 16 mei 2018 23:32 (CEST)
Dat zou kloppen als het gaat over een lijst van oudste mannen dan wel oudste vrouwen maar de vraag van Happytravels had betrekking op lijst van oudste personen. Zo zie je maar dat het hernoemen van de pagina van 'Wikipedia:Opinielokaal/Oudste mensen' in 'Wikipedia:Opinielokaal/Oudste mannen en oudste vrouwen' nodig blijkt want op deze pagina zijn al van meerdere personen reacties gekomen waarbij het gaat over 'oudste mensen' in plaats van 'oudste mannen en oudste vrouwen'. - Robotje (overleg) 18 mei 2018 16:52 (CEST)
Wil je misschien aparte vragen voor oudste personen en aparte mannen/vragen? Zo ja, dan moet de peiling misschien worden aangepast, anders vind ik het een beetje spijkers op laag water zoeken. Een oudste man of vrouw is immers de oudste in een natuurlijke subgroep die de helft van alle personen beslaat. Zie ook de vergelijking met vrouwensport die ik elders trok. Bever (overleg) 20 mei 2018 19:36 (CEST)

Andere criteria[bewerken]

Ik neem aan dat ook nog andere criteria zijn om te bepalen of een artikel geschikt is. Ook als men in deze peiling voor de eerste optie stemt, betekent dat nog niet per se dat een eenregelig artikeltje met alleen de levensdata van de persoon in kwestie zinvol is, of wel? Bever (overleg) 20 mei 2018 17:20 (CEST)

Dat klopt. Als een persoon op zichzelf wel E is, maar het artikel over de relevante persoon is onvoldoende informatief, dan kan dat inderdaad een reden zijn om een artikel toch te verwijderen. Bob.v.R (overleg) 20 mei 2018 18:51 (CEST)
Misschien kun je dat in de toelichting erbij zetten, anders zouden mensen die het met je eens zijn, om die reden tegen kunnen stemmen. Bever (overleg) 20 mei 2018 19:33 (CEST)
Dank je voor deze zinvolle suggestie. Bob.v.R (overleg) 20 mei 2018 20:12 (CEST)
Het is in de voorbereiding besproken, maar het leek ons te zeer een open deur om in de stellingen op te nemen dat artikelen/vermeldingen natuurlijk wel moeten voldoen aan WP:BLP, WP:VER en andere richtlijnen. Wat mij betreft kan geen peiling tot een uitspraak komen die daarmee in tegenspraak is. Maar wellicht moeten we het toch in de begeleidende tekst opnemen. SanderO (overleg) 21 mei 2018 00:51 (CEST)

Alle landen[bewerken]

Worden oudste inwoners van kleine landen als Liechtenstein en Nauru door deze peiling ook relevant? Bever (overleg) 20 mei 2018 17:22 (CEST)

Ik zie op dit moment geen geschikt 'niet-willekeurig' criterium waarbij we een grens, voor relevantie van oudste personen, zouden leggen bij een bepaald aantal inwoners van een land. Bob.v.R (overleg) 20 mei 2018 18:47 (CEST)
Dat zou dan eventueel kunnen betekenen dat als Vaticaanstad's oudste inwoner 90 is, dat die toch relevant zou kunnen zijn voor opname in deze encyclopedie... Het lijkt mij wat krom om zo'n jonge inwoner toch al als relevant te gaan zien. Even afgezien van de eventueel wel relevante functie(s) die die persoon (heeft) bekleed. Dqfn13 (overleg) 21 mei 2018 15:44 (CEST)
Het lijkt me een nogal theoretisch probleem. Ik zie niet zo snel iemand een lijst van oudste inwoners van Fiji of Burkina Faso aanmaken. Uiteindelijk moet zo'n lijst wel verifieerbaar zijn, en daar zal het in heel wat gevallen op stuklopen. Zelfs op de Engelse WP, waar men toch bepaald niet vies is van lijstjes over de meeste bizarre onderwerpen, lijkt het met de hoeveelheid landen wel mee te vallen. Flag of Interslavic.svg IJzeren Jan 21 mei 2018 17:40 (CEST)
En daar gaat het al om lijsten van supereeuwlingen, uit mijn hoofd dus 110-plussers. Dqfn13 (overleg) 21 mei 2018 18:42 (CEST)
Vergeet niet dat de titel van de peiling nog niet aangepast is. Het gaat dus niet om de oudste inwoner van b.v. Vaticaanstad maar de oudste man en om de oudste vrouw van Vaticaanstad. Het zou zo maar kunnen dat er nauwelijks oude vrouwen wonen en er dus een 76-jarige vrouw daar de oudste is. Een reden te meer om de naam van de peiling aan te passen aan waar de peiling werkelijk over gaat. - Robotje (overleg) 23 mei 2018 10:53 (CEST)
Per Bob.v.R in die zin dat we geen geschikt niet-willekeurig criterium kunnen aanleggen. De voorbeelden die Dqfn13 en Robotje aanhalen zijn valide. Echter: daar we in de peiling geen criteria kunnen stellen, is mijn verwachting dat collega's die deze zorgen delen een en ander in hun stemgedrag zullen laten blijken. En dat is dan weer geheel waarom we hier peilen. SanderO (overleg) 23 mei 2018 19:54 (CEST)