Portaal:In het nieuws/Atletiek/2022

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nieuwsfeiten met betrekking tot atletiek in 2022.

30 november[brontekst bewerken]

Murray Halberg
  • In Auckland overlijdt Murray Halberg, de Nieuw-Zeelandse atleet die in 1960 onder meer kampioen werd op de 5000 m tijdens de Olympische Spelen van 1960 in Rome. Daarnaast veroverde hij ook enkele titels op de Gemenebestspelen en vestigde hij een drietal wereldrecords. Murray was in eigen land een legende, niet alleen vanwege zijn atletiekprestaties, maar ook vanwege het oprichten van de 'Halberg Foundation', een liefdadigheidsorganisatie die zich richtte op het ontwikkelen van sportieve en recreatieve activiteiten voor gehandicapte jongeren. Halberg, die in 1961 in de adelstand werd verheven, werd 89 jaar.

11 november[brontekst bewerken]

22 oktober[brontekst bewerken]

  • Tijdens de Golden Track Awards Ceremony van de EAA in Tallinn, Estland, krijgt Femke Bol the European Athletics Golden Track-Award uitgereikt, omdat zij is gekozen tot de beste Europese atlete van 2022. Het is al de vierde keer in acht jaar tijd dat een Nederlandse atlete die onderscheiding wint, want Dafne Schippers (2014 en 2015) en Sifan Hassan (2021) gingen haar voor. Bij de mannen gaat de prijs naar de Zweedse polsstokhoogspringer Armand Duplantis en de Noorse middellange afstandsloper Jakob Ingebrigtsen, die beiden deze onderscheiding winnen. Het is voor het eerst in de geschiedenis van deze onderscheiding dat bij de mannen twee atleten deze tegelijk krijgen uitgereikt.

7 oktober[brontekst bewerken]

Bill Nieder
  • Voormalig olympisch kampioen kogelstoten Bill Nieder overlijdt in zijn huis in Angels Camp, Californië op de leeftijd van 89 jaar. De Amerikaan veroverde in 1960 op de Olympische Spelen in Rome de gouden medaille, nadat hij vier jaar eerder op de Spelen in Melbourne reeds zilver had behaald. Nieder verbeterde driemaal het wereldrecord op zijn favoriete onderdeel en was de eerste kogelstoter die in 1960 de grens van 20 meter overschreed door zijn eigen record van 19,99 m, gevestigd in april van dat jaar, op 12 augustus 1960 te verbeteren tot 20,06 m.

2 oktober[brontekst bewerken]

25 september[brontekst bewerken]

  • Eliud Kipchoge blijft de wereld verbazen. Tijdens de marathon van Berlijn verbetert de Keniaan zijn eigen wereldrecord van 2:01.39, dat hij in 2018 eveneens in Berlijn vestigde, met een halve minuut. Nu laat de inmiddels 37-jarige olympische kampioen de klokken stilstaan op 2:01.09. Hij finisht met een voorsprong van bijna vijf minuten op zijn landgenoot Mark Korir, die 2:05.58 laat noteren.

11 september[brontekst bewerken]

4 september[brontekst bewerken]

Menno Vloon

2 september[brontekst bewerken]

21 augustus[brontekst bewerken]

  • Met drie vierde plaatsen en één vijfde op de laatste dag eindigt voor Nederland het toernooi van de EK van 2022. Het is met vier gouden en twee bronzen medailles het meest succesvolle EK in de geschiedenis van de Nederlandse atletiek. België eindigt de laatste dag met twee zesde plaatsen en scoort in totaal eenmaal goud en eenmaal zilver op dit EK. Dat zijn er wel een stuk minder dan de zes in 2018 in Berlijn, maar met dertien top-8 plaatsen t.o.v. 10 in 2018 zijn de Belgen toch tevreden met het resultaat.

20 augustus[brontekst bewerken]

Femke Bol

19 augustus[brontekst bewerken]

18 augustus[brontekst bewerken]

17 augustus[brontekst bewerken]

15 augustus[brontekst bewerken]

Jessica Schilder
  • De eerste dag van de Europese kampioenschappen in München start ongekend succesvol voor de Nederlandse delegatie. Het begint op het allereerste onderdeel, de marathon bij de vrouwen, waar al vanaf de start Nienke Brinkman in de kopgroep is te vinden. Tot een paar kilometers voor de finish blijft zij hiervan deel uitmaken. Als het op een eindsprint aankomt, weet zij ondanks kramp in haar benen de bronzen medaille te bemachtigen in 2:28.52, zeventien seconden achter de winnares, de Poolse Aleksandra Lisowska. Brons is er later op de dag ook voor Jorinde van Klinken, die bij het kogelstoten verrassend derde wordt met 18,94 m. Die prestatie wordt echter overschaduwd door die van Jessica Schilder, die de torenhoge verwachtingen na haar succesvolle deelname aan de WK in Eugene volledig waarmaakt: zij bemachtigt niet alleen goud, maar doet dit met een nationale recordworp van 20,24 m. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een Nederlandse vrouw de 20 meter grens passeert. Opmerkelijk is bovendien, dat alle drie medailles worden veroverd op onderdelen, waarop Nederlandse vrouwen nooit eerder scoorden op een EK.

6 augustus[brontekst bewerken]

Femke Bol
  • Tijdens de Kamila Skolimowska Memorial in het Poolse Chorzów doet Femke Bol wat iedereen van haar verwacht: onder matige weersomstandigheden wint zij de 400 m in 49,75 s, waarmee zij als eerste Nederlandse de grens van 50 seconden doorbreekt en het dik twee weken oude nationale record van 50,18 s van Lieke Klaver ruimschoots verbetert. Bol is niet de enige recordbreker in Chorzów. Wie gedacht mocht hebben dat Jessica Schilder het dit jaar welletjes zou hebben gevonden na haar bronzen plak op de WK in Eugene, komt bedrogen uit: ze wordt ditmaal tweede achter wereldkampioene Chase Ealey met 19,84 m en dat is alweer 7 cm verder dan in Eugene, haar zoveelste recordverbetering dit jaar.

4 augustus[brontekst bewerken]

3 augustus[brontekst bewerken]

  • Matthew Sophia lijkt op de derde dag van de WK U20 in Cali tijdens de finale van de 110 m horden hard op weg naar de tweede gouden plak voor Nederland, als hij hard in aanraking komt met de laatste horde en zich nauwelijks staande weet te houden. Nu wordt het een bronzen plak in 13,34 s, nadat hij eerder in de series al 13,10 s voor zich had laten klokken, een nationaal jeugdrecord. Een nationaal jeugdrecord loopt ook N'ketia Seedo in de finale van de 100 m in 11,15 s, maar ze komt zegge en schrijve één duizendste seconde tekort voor het brons.

2 augustus[brontekst bewerken]

24 juli[brontekst bewerken]

Armand Duplantis

22 juli[brontekst bewerken]

20 juli[brontekst bewerken]

  • Lieke Klaver gaat sneller en sneller. In haar halve finale op de 400 m tijdens de WK in Eugene wordt de Nederlandse tweede in 50,18 s en dat is alweer 0,06 seconden sneller dan zij twee dagen eerder presteerde en dus ook weer een verbetering van het Nederlandse record dat zij toen vestigde.

18 juli[brontekst bewerken]

Nafissatou Thiam
  • Op de vierde dag van de WK in Eugene gaat het voor de Belgische en Nederlandse afvaardigingen vooral om de volgende tweestrijd op de zevenkamp tussen de nummers een en twee van de Olympische Spelen van Tokio, Nafissatou Thiam en Anouk Vetter. De Belgische gaat lang aan de leiding, maar moet die op de tweede dag na een erg verre speerworp van de Nederlandse afstaan. Op het laatste onderdeel, de 800 m, weet zij zich echter met een PR-prestatie voldoende van haar rivale te distantiëren om alsnog de gouden plak te veroveren en scoort zij met 6947 punten haar op een na beste zevenkamp-resultaat ooit. Vetter verbetert met 6867 punten haar eigen nationale record van eind mei met maar liefst 174 punten en pakt het zilver, de tweede medaille van dit eremetaal voor Nederland en de derde in totaal. Voor België is het alweer de tweede medaille van het toernooi, maar deze is van goud. De Amerikaanse Anna Hall wordt derde met 6755 punten.

17 juli[brontekst bewerken]

  • Geen medaille voor Nederland ditmaal op de derde dag van de WK in Eugene, maar wel een nationaal record. In haar serie van de 400 m wordt Lieke Klaver derde in 50,24 s. Dat is niet alleen een forse verbetering van haar PR, maar ook een verbetering van het nationale record van Femke Bol van vorig jaar. Klaver haalt hier 0,13 seconden vanaf. Bashir Abdi zorgt voor België wel voor een medaille. Na zijn historische bronzen plak op de marathon tijdens de Olympische Spelen van Tokio ligt er nu ook in Eugene zo'n zelfde medaille voor hem klaar. Hij wordt derde in 2:06.48, kort achter de Ethiopiër Mosinet Geremew, die vier seconden eerder finisht. Diens landgenoot Tamirat Tola wordt kampioen in 2:05.36, een kampioenschapsrecord.

16 juli[brontekst bewerken]

Jessica Schilder

15 juli[brontekst bewerken]

26 juni[brontekst bewerken]

25 juni[brontekst bewerken]

Sydney McLaughlin

16 juni[brontekst bewerken]

14 juni[brontekst bewerken]

11 juni[brontekst bewerken]

Ben Broeders

6 juni[brontekst bewerken]

  • Tijdens de FBK Games in Hengelo, waar ondanks de winderige en regenachtige omstandigheden diverse beste wereldjaarprestaties worden verricht, verbetert Jessica Schilder bij het kogelstoten haar in maart gevestigde outdoor record. Vier keer passeert zij de 19-metergrens, waarvan haar stoot van 19,17 m tijdens haar vierde poging de beste is. De wedstrijd, waarin Schilder als vierde eindigt, wordt gewonnen door de Amerikaanse Chase Ealey, die tot een beste wereldprestatie van 19,98 m komt.

31 mei[brontekst bewerken]

  • Op de dag dat Zuzana Hejnová tijdens de Golden Spike Ostrava officieel afscheid neemt van de wedstrijdsport, verpulvert Femke Bol de beste wereldprestatie op de 300 m horden van de Tsjechische van 38,16 s uit 2013. De Nederlandse haalt er meer dan een seconde af, slaat in één klap de 37-secondengrens over en komt uit op 36,86 s. Een officieel wereldrecord is het niet, want dat bestaat niet op dit onderdeel, maar voor Bol is het niettemin een prima start van het wedstrijdseizoen.

29 mei[brontekst bewerken]

17 mei[brontekst bewerken]

Zuzana Hejnová
  • Zuzana Hejnová zet er een punt achter. De Tsjechische tweevoudige wereldkampioene op de 400 m horden en in 2012 bovendien winnares van olympisch brons op dit onderdeel, is inmiddels 35 jaar oud en in verwachting. Ze kijkt nu uit naar nieuwe uitdagingen in haar leven. Op 31 mei neemt zij met haar deelname aan de Golden Spike meeting in Ostrava officieel afscheid.

15 april[brontekst bewerken]

10 april[brontekst bewerken]

  • De marathon van Rotterdam kent voor Nederlandse begrippen een uniek einde: voor het eerst in de geschiedenis wordt deze wedstrijd bij de mannen gewonnen door een Nederlander, Abdi Nageeye. Bovendien doet hij dit in de Nederlandse recordtijd van 2:04.56, bijna anderhalve minuut sneller dan zijn vorige nationale record van 2:06.17 uit 2019. Uniek is ook het feit dat bij de vrouwen het nationale record eveneens sneuvelt. Nienke Brinkman wordt hier tweede in 2:22.51 en dat is 52 seconden onder de tijd van 2:23.43 die Lornah Kiplagat in 2003 op de marathon van New York als record liet noteren.

21 maart[brontekst bewerken]

Jelena Lasjmanova
  • De Russische snelwandelaarster Jelena Lasjmanova moet haar gouden olympische medaille inleveren. Het onderzoek naar het door de Russische overheid ondersteund dopingsysteem heeft opgeleverd, dat Lasjmanova het spel niet eerlijk heeft gespeeld. Al haar resultaten, behaald tussen 18 februari 2012 en 3 januari 2014 zijn ongeldig verklaard en uit de boeken geschrapt. Dit houdt in dat zij, naast haar olympische titel op de 20 km snelwandelen, behaald op de Spelen van 2012 in Londen, ook haar op de WK van 2013 in Moskou veroverde titel kwijt is. Haar coach Viktor Tsjegin, een van de hoofdrolspelers in het Russische dopingschandaal, was al in 2016 voor het leven geschorst.

20 maart[brontekst bewerken]

19 maart[brontekst bewerken]

  • Op de tweede dag van de WK indoor in Belgrado ligt er opnieuw een medaille klaar voor een Nederlandse atlete. Het is ditmaal een zilveren en hij wordt veroverd door Femke Bol op de 400 m. Met wat schaafwonden en blauwe plekken, overgehouden aan een vallende finish in haar serie de dag ervoor, loopt Bol nu een strakke race, die zij achter olympisch kampioene Shaunae Miller-Uibo (goud in 50,37 s) eindigt in 50,57 s. Dat is 0,27 seconden boven haar eigen nationale record van enkele weken eerder. De Jamaicaanse Stephenie Ann McPherson, die haar in de serie nog voorbleef, wordt nu door Bol naar de derde plaats verwezen (brons in 50,79 s).

18 maart[brontekst bewerken]

Noor Vidts
  • De WK indoor in Belgrado gaan voor zowel België als Nederland uiterst succesvol van start. Op de vijfkamp schrijft Noor Vidts geschiedenis door als tweede Belgische ooit een wereldindoortitel op haar naam te schijven. Na Tia Hellebaut, die dat in 2008 als eerste deed, eveneens op de vijfkamp, is het nu de 25-jarige Vidts die na drie overwinningen en twee tweede plaatsen een totaal scoort van 4929 punten. Dat is niet alleen een aanzienlijke verbetering van haar vorige PR van 4791, maar ook zelfs een verbetering van het Belgische record van Nafissatou Thiam van 4904 punten van een jaar geleden. Ze blijft de Poolse Adrianna Sulek (zilver met 4851 p) en de Amerikaanse Kendell Williams (brons met 4681 p) ruimschoots voor. Bij de mannen is Julien Watrin in de series van de 400 m met 45,88 s de snelste van iedereen. Het levert hem bovendien een nationaal record op, want met zijn tijd duikt hij onder de sinds 1974 op naam van Fons Brydenbach staande handgeklokte tijd van 45,9 s.
    Voor Nederland is het kogelstootster Jessica Schilder, die een eerste medaille van het toernooi in de wacht sleept. In twee stappen verbetert zij haar eigen Nederlandse indoorrecord van 1935 m via 19,46 m tot 19,48 m in haar laatste poging. Ze verdient er het brons mee, de eerste medaille ooit voor Nederland op dit onderdeel op een WK Indoor. Het goud is voor de Portugese Auriol Dongmo met 20,43 m, terwijl ook de Amerikaanse Chase Ealy met 20,21 m voorbij de 20 meter stoot. Die houdt daar zilver aan over.

12 maart[brontekst bewerken]

7 maart[brontekst bewerken]

  • Tijdens een indoorwedstrijd in Belgrado verbetert Armand Duplantis zijn eigen wereldrecord in het polsstokhoogspringen, dat hij op 15 februari 2020 in Glasgow op 6,18 m had gesteld. De Zweed slaagt er ditmaal bij zijn derde poging in om de hoogte van 6,19 m te overbruggen. Het record geldt tevens als outdoorrecord, omdat er sinds enkele jaren door World Athletics geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen binnen of buiten springen.

27 februari[brontekst bewerken]

Femke Bol

26 februari[brontekst bewerken]

19 februari[brontekst bewerken]

  • Jessica Schilder heeft de smaak te pakken. Nog geen week na haar vorige recordverbetering stoot de Volendamse de kogel in Apeldoorn indoor naar 19,72 m. Dat zou niet alleen een verbetering zijn geweest van 46 centimeter van haar vorige nationale record, maar is ook de beste indoorprestatie van het seizoen wereldwijd. De afstand zal echter niet worden opgenomen in de recordboeken, omdat er bij de limietwedstrijd slechts twee deelneemsters aanwezig waren.

17 februari[brontekst bewerken]

13 februari[brontekst bewerken]

3 februari[brontekst bewerken]

28 januari[brontekst bewerken]

Steven Gardiner
  • Een officieel wereldindoorrecord is het niet (op die lijst komt de 300 m immers niet voor), de 31,56 s die Steven Gardiner van de Bahama's tijdens de South Carolina Invitational in Columbia voor zich laat klokken. De allersnelste indoortijd die ooit op deze afstand is gelopen, is het echter wel. Die stond namelijk sinds 2017 met 31,87 s op naam van de Amerikaan Noah Lyles. Gardiner haalt daar nu dus ruim drietiende seconde vanaf.

23 januari[brontekst bewerken]

15 januari[brontekst bewerken]

10 januari[brontekst bewerken]

Deon Lendore
  • Deon Lendore, de sprinter uit Trinidad en Tobago die driemaal deelnam aan de Olympische Spelen en in 2012 als lid van de 4 × 400 m estafette een bronzen medaille veroverde, komt om in bij een verkeersongeval in Texas, Verenigde Staten. Volgens de Texaanse autoriteiten bestuurde Lendore een auto die via de middenberm op de andere weghelft terechtkwam, om daarna in botsing te komen met een tegenligger. Lendore, die ook medailles veroverde op verschillende in- en outdoor WK's, overleed ter plaatse. Hij werd 29 jaar.

3 januari[brontekst bewerken]