Naar inhoud springen

Portaal:Verkeer & Vervoer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
bewerk 

Verkeer & Vervoer

Verkeer is de verplaatsing van objecten (vervoermiddelen, bijvoorbeeld van auto's, treinen, schepen, vliegtuigen of transporteenheden zoals containers, trailers of wagons). Het resultaat van verkeer is dat objecten zichzelf verplaatsen of vervoerd worden. Vervoer of 'transport' is het verplaatsen van personen of goederen van A naar B. Er is vrijwel altijd verkeersinfrastructuur nodig om het vervoer te kunnen laten plaatsvinden.

overzicht bewerk 

Uitgelicht

De Brennerpas (Italiaans: Passo del Brennero) is een bergpas door de Tiroler Alpen op de huidige grens tussen Oostenrijk en Italië. Het is een van de weinige toegankelijke punten (op een hoogte van 1375 meter) in Tirol waar de Alpen overgestoken kunnen worden, en daarom werd de pas in het verleden door beide naties opgeëist. Sinds 1918 is de controle over de pas gedeelde verantwoordelijkheid van de twee landen.

De E45; in Oostenrijk wordt deze weg ook wel de A13 genoemd, in Italië de A22) loopt door deze pas en is daarom een van de belangrijkste noord-zuidverbindingen in Europa. De enorme files op deze weg zijn dan ook legendarisch.

De vervuiling van het zware verkeer dat door vallei rijdt is dan ook een belangrijk onderwerp in de regionale en Europese politiek. Veel mensen willen daarom een deel van het verkeer verplaatsen naar de spoorweg die ook door de Brennerpas loopt.

[bewerk]

overzicht bewerk 

Wist je dat...

bewerk 

Verkeer en vervoer naar categorie

overzicht bewerk 

Afbeelding van de week

Containerschip in de haven van Kopenhagen

bewerk 

Vervoermiddelen

(Zie ook Categorie:Vervoermiddel)


bewerk 

Verbetering gevraagd

Gewenste artikelen

Autotypeaanduiding - Bovenleidingsportaal - Dubbeltwee - Fastback (en) - MV Spice Islander I (en) - Laadinfrastructuur (ook als subcategorie) - Simport-MV2 oefenprogramma van het Rotterdams havenbedrijf - Taisun (en) (gigantische kraan) - Tel Aviv Poort (en) - ViaMichelin (en) - Wielband (spoorwegmateriaal) (de)



Subportalen van Wetenschap & Technologie

Aardwetenschappen · Astronomie · Auto · Biologie · Civiele techniek en bouwkunde · Geografie · Geneeskunde · Informatica · Luchtvaart · Maritiem · Molens · Natuurkunde · Openbaar vervoer · Opwarming van de Aarde · Ruimtevaart · Scheikunde · Seksualiteit · Verkeer en vervoer · Verpleegkunde · Vrije software · Wiskunde · Wetenschapsgeschiedenis

Portalen

Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws

Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie

Portaal van de week: Stad Utrecht