Rijksakademie van beeldende kunsten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rijksacademie)
Naar navigatie springen Jump to search
Binnenplaats Rijksakademie
Rijksakademie: toegangspoort

De Rijksakademie van beeldende kunsten is een hogere kunstopleiding in Amsterdam. Ze vormt een internationaal platform voor startende kunstenaars, en heeft sinds 1982 een postdoctorale status.

Geschiedenis[bewerken]

De Rijksakademie werd opgericht in 1870 door koning Willem III en was de opvolger van de Koninklijke Akademie (19e eeuw), de Stads Teekenacademie (18e eeuw) en de Konstkamer (17e eeuw).

In het verleden waren kunstenaars als Jan Toorop, Hendrik Petrus Berlage, George Hendrik Breitner, Willem Wiegmans, Piet Mondriaan, Constant Nieuwenhuijs, Karel Appel, Corneille, Ger Lataster, Willem Hofhuizen, Jaap Min en anderen verbonden aan de Rijksakademie.

In de vorige eeuw werd Rijksacademie nog met een 'c' geschreven en was zij gevestigd in een statig gebouw op Stadhouderskade 86. De opleiding had een academische status, vergelijkbaar met het universitair niveau.

Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw is het schoolse model van werken losgelaten en kreeg de Rijksakademie de vorm van een 'artist residency'; lesprogramma’s zijn losgelaten, klaslokalen omgebouwd tot ateliers en leraren vervangen door ervaren kunstenaars (advisors) die individuele atelierbezoeken afleggen. Het instituut kreeg de ondertitel Instituut voor Praktijkstudie en werd een postdoctorale opleiding. Sinds eind 1999 is de Rijksakademie verzelfstandigd; de Stichting Rijksakademie wordt gefinancierd door de sectie Cultuur van het Ministerie van OCW en door andere overheden, bedrijven en fondsen.

Tegenwoordig[bewerken]

De Rijksakademie is sinds 1992 gehuisvest in de voormalige "kavallerie-kazerne" aan de Sarphatistraat 470.[1] Het gebouw werd verbouwd en aangepast. Er zijn technische werkplaatsen ingericht voor de residents: constructie (hout, metaal, keramiek, fijnmechanica), beeld en geluid (video, film, fotografie, elektronica, interactivity, programmeren, grafiek) en chemie (verf, kunststoffen. glas). Er is een publiek toegankelijke bibliotheek met een uitgebreide collectie boeken en tijdschriften, een kunstcollectie die teruggaat tot de 17e eeuw en documentatiecentrum dat op afspraak toegankelijk is.

De residency-periode bestaat over het algemeen uit twee jaar. Elk jaar worden uit circa 1400 aanmeldingen maximaal 25 kunstenaars geselecteerd. Jaarlijks werken circa 50 professionele kunstenaars - waarvan de helft uit het buitenland afkomstig is - aan onderzoek, experiment en de ontwikkeling van nieuw werk. De residents hebben een eigen studio tot hun beschikking en kunnen daarnaast gebruik maken van de technische werkplaatsen, een van de vier projectruimtes en van de bibliotheek/theoriewerkplaats.

Tijdens de jaarlijkse RijksakademieOPEN in het laatste weekend van november heeft iedereen de mogelijkheid om het werk van de residents te bekijken.

Kunstenaars en docenten[bewerken]

Hieronder een beknopte lijst met enkele kunstenaars, die als resident artists aan de academie verbonden waren en docenten:


Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]