Hoogkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hardscarf (overleg | bijdragen) op 6 nov 2010 om 21:52.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Hoogkerk
Wijk van Groningen
Kerngegevens
Gemeente Groningen
Coördinaten 53°13'NB, 6°30'OL
Oppervlakte 19,25 km²  
Inwoners
(2008)
14.640 [1]

Hoogkerk is een wijk van de gemeente Groningen, gelegen ten westen van de stad Groningen in de provincie Groningen in Nederland. De bijnaam van Hoogkerkers in het Gronings is Mouskoolstronken. Tot 1969 was Hoogkerk een zelfstandige gemeente. De gemeente werd tot het Westerkwartier gerekend.

De naam betekent hoog gelegen kerk ter onderscheid van de nabijgelegen laag gelegen kerk van Leegkerk. Het dorp heeft een 13e eeuwse kerk.

Per 1 januari 1969 werd Hoogkerk samengevoegd met de gemeente Groningen. Autochtone Hoogkerkers noemen deze gemeentelijke herindeling nog altijd "de annexatie". Het dorp is daarna nog jarenlang echt een apart dorp gebleven, maar de groei van de stad Groningen is inmiddels zover gevorderd dat de stad vrijwel aan Hoogkerk is vastgegroeid.

De suikerfabriek van Hoogkerk, gezien vanuit het noordwesten in 2009. Op de voorgrond het Aduarderdiep.

De wijk wordt gekarakteriseerd door de suikerfabriek, gunstig gelegen aan het Hoendiep. Samen met de andere Groningse suikerfabriek — enkele kilometers verderop in de stad Groningen — de oude strokartonfabriek, nu kartonfabriek "de Halm" (1913) en de teerfabriek Esha, geven de omgeving een industrieel karakter.
In de wijk, aan het Hoendiep, heeft vroeger een borg gestaan: Elmersma.

Uit Hoogkerk komen 2 amateurvoetbalverenigingen, namelijk VV Hoogkerk en CSVH. VV Hoogkerk is opgericht op 21 augustus 1931 en CSVH op 24 september 1951 als afsplitsing van VV Hoogkerk. De clubkleuren van VV Hoogkerk zijn groen en wit, terwijl CSVH in groen en zwart speelt. VV Hoogkerk en CSVH hebben sinds 1998 samen een jeugdafdeling genaamd De Held.

Zie ook

Externe link

[bron?]

  1. CBS