Timalia's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Timaliidae)
Timalia's
Roodbuikboomtimalia (Dumetia hyperythra)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie:Sylvioidea
Familie
Timaliidae
Vigors & Horsfield, 1827
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Timalia's op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Timalia's (Timaliidae) vormen een familie van zangvogels. Ze worden in het Nederlands onder andere timalia's, kruiplijsters of babbelaars genoemd. Het is een zeer vormenrijke familie en er bestaat geen consensus over welke geslachten en soorten er eigenlijk tot deze familie behoren. Het is een groep waarbinnen nog steeds nieuwe soorten worden ontdekt, zoals de nonggangboomtimalia (Stachyris nonggangensis).[1]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het zijn in groepen levende insecteneters met korte afgeronde vleugels en relatief stevige lange pootjes, waarmee ze snel en behendig tussen dichte begroeiing kunnen bewegen. De lichaamslengte varieert van 10 tot 35 cm.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige soorten eten insecten, andere weer vruchten, terwijl vele soorten omnivoor zijn. Hun voedsel zoeken ze zowel op de bodem als in de bomen.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Het uitbroeden van de eieren neemt ongeveer 13 tot 16 dagen in beslag en na zo'n zelfde periode verlaten de jongen het nest. Ze blijven echter nog lang bij de ouderlijke groep.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Ze komen uitsluitend voor in de tropische gebieden van Zuid-Azië en de Indische Archipel. De meeste vogels zijn standvogels, sommige zijn trekvogels.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Hier wordt de indeling van IOC World Bird Names gevolgd en dan telt de familie meer dan 50 soorten. Soorten en geslachten die soms ook tot de timalia's worden gerekend zijn hier ondergebracht in de families Leiothrichidae en de Pellorneidae. Deze families staan allemaal vrij dicht bij de sylviidae. Na 2008 is de indeling in families en geslachten opnieuw aangepast.[2][3][4]

Lijst van geslachten[bewerken | brontekst bewerken]

(Alfabetische volgorde)