Wikipedia:Samenvoegen/202007

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Juli 2020[bewerken | brontekst bewerken]

Nog te doen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Way Out West (band) samenvoegen met Way Out West (duo). Sjablonen geplakt maar hier nog niet vermeld. Automatisch bericht van MrBlueBot (overleg) 14 jul 2020 03:02 (CEST)
 • Moffelen samenvoegen naar Poederlakken. Tweede artikelen is veel uitgebreider, moffelen is er wel een term voor, maar redirect lijkt me voldoende. De interwiki's van moffelen wijzen naar artikelen over moffeloven, die zijn ook fout. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg. 15 jul 2020 19:16 (CEST)
 • Sinter en Sinteren. Sinter ontstaat door het proces. Hobbema (overleg) 16 jul 2020 15:30 (CEST)
  • En dus zijn ze niet hetzelfde. Gewoon aparte pagina's over het proces en het product. Wel beter onderscheid aanbrengen en beter integreren. — Zanaq (?) 21 jul 2020 12:27 (CEST)
 • Lijst van dorpen in het district Mehsana naar Mehsana (district). Voor deze korte lijst is genoeg plaats op de pagina van het district zelf. Peaceflower (overleg) 21 jul 2020 17:19 (CEST)
  • Er is inderdaad genoeg ruimte, maar waarom zou je? — Zanaq (?) 21 jul 2020 17:22 (CEST)
 • Heerlijkheid Sinoutskerke de heerlijkheden Sinoutskerke en Baarsdorp zijn in de middeleeuwen samengevoegd en waren derhalve al in de tijd van het ancien régime geen aparte heerlijkheden. Ze zijn ook als één heerlijkheid verkocht/vererfd. Een en ander blijkt uit het heerlijkheidsarchief. Daarnaast bestaat er van beide heerlijkheden nauwelijks informatie van voor de samenvoeging, waardoor ook hierom een aparte vermelding overbodig is. het district zelf. Baarsdorpsinoutskerke 22 jul 2020 21:22 (CEST)
  • Ik lees op Sinoutskerke en Baarsdorp dat er slechts sprake was van een personele unie. –bdijkstra (overleg) 22 jul 2020 21:39 (CEST)
   • Dank voor uw reactie. Als dat op de website staat dan is dat een fout van degene die de content voor ons heeft opgesteld. Nadat de heerlijkheid in onze familie kwam gingen we er aanvankelijk van uit dat het twee entiteiten waren/zijn, wat dus niet het geval blijkt. Op welke pagina hebt u dat gelezen? Dan kan dat gecorrigeerd worden, want dat is fout. Er staat op diverse plekken op de website ook dat de heerlijkheden formeel zijn samengevoegd, wat ook duidelijk wordt uit de laat middeleeuwse charters en daarop volgende notariële aktes waarop de heerlijkheid als één wordt genoemd. Baarsdorpsinoutskerke 22 jul 2020 22:21 (CEST)
    • Ik las het op de pagina die ik linkte: Sinoutskerke en Baarsdorp. Als het verbeterd wordt, dan wel graag met vermelding van een onafhankelijke secundaire bron. Primaire bronnen zijn niet altijd wat ze lijken. –bdijkstra (overleg) 22 jul 2020 22:35 (CEST)
    • Beste bdijkstra, dank. Ik heb het inderdaad gezien en aangepast met bronverwijzing naar originele charters en aktes. er zijn veel voorbeelden van overdracht als één door de Grafelijkheid en later door de notarissen. Prettige avond. Baarsdorpsinoutskerke 22 jul 2020 23:19 (CEST)
     • Pagina’s zijn inmiddels samengevoegd met een redirect vanaf de pagina over de heerlijkheid Sinoutskerke. Zou een moderator ook de naam van de pagina Heerlijkheid Baarsdorp kunnen wijzigen in “heerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp”? Bij voorbaat dank. Baarsdorpsinoutskerke 9 aug 2020 21:16 (CEST)
 • Grand Prix Formule 1 van Toscane 2020]] en *Grand Prix Formule 1 van Toscane, zelfde race, zelfde gegevens, andere titel. Edoderoo (overleg) 28 jul 2020 20:41 (CEST)
 • Grand Prix Formule 1 van Stiermarken 2020 samenvoegen met Grand Prix Formule 1 van Stiermarken. Sjablonen geplakt maar hier nog niet vermeld. Automatisch bericht van MrBlueBot (overleg) 29 jul 2020 03:02 (CEST)
 • Tolk gebarentaal en *doventolk. Doventolk was altijd een redirect, die is opgeheven, met een gelijkluidend artikel. Edoderoo (overleg) 29 jul 2020 12:10 (CEST)
  • Tegen Tegen doventolk is niets maken met gebarentolk. Er zijn redenen: Doventolk is een verzamelgroep van schrijftolk en gebarentolk. Niet alle doven kan gebaren beheersen. Er zijn onderscheid tussen laatdoven en vroegdoven. De term doventolk is een vaag term. De laatdoven kiezen een schrijftolk terwijl vroegdoven kiezen een gebarentolk. De doventolk is niet hetzelfde als gebarentolk. Daarom heeft dovengemeenschap en een beroepsgroep gebarentolk laat weten dat doventolk een ruime term op een grote minderheidgroep richten. In het geval is doventolk een verzamelgroep van schrijftolk en gebarentolk. De gebarentolken hebben geen prijs gesteld dat ze doventolk genoemd is. Edwtie (overleg) 29 jul 2020 13:05 (CEST)
  • Opmerking Opmerking - zie voor eerdere recente discussies: Overleg gebruiker:Encycloon/Archief 2020#gebarentolk en Overleg gebruiker:Encycloon#Artikelen over dovenwereld. Persoonlijk kon ik er wel mee leven, al is er inderdaad veel overlap en is het me niet helemaal duidelijk of Doventolk ook een officieel fenomeen/beroep beschrijft of slechts de term. Encycloon (overleg) 29 jul 2020 13:15 (CEST)
   • Doventolk is geen officieel bereop. formeel bestaat doventolk niet. het is dus verzamelgroep van twee soorten tolken. het is alleen term over tolken die aan doelgroep doven: laatdoven,plotsdoven en vroegdoven. De laatdoven hebben gesproken taal als moedertaal en heeft geen gebarentaal geleerd. Dus ze kiezen schrijftolk. De vroegdoven hebben in eigen wereld opgegroeid en heeft gebarentaal verwerven. dus het is sterke divisiteit binnen doven.
Doventolk
Schrijftolk
 • Notitiemaker
 • student-schrijftolk
Gebarentolk
 • Dove tolk
 • Studenttolk
 • Communicatieassistent

Edwtie (overleg) 29 jul 2020 13:28 (CEST)

  • Voor Voor dit is een duidelijk voorbeeld van actie van een bewerker die vindt dat doventolk een onjuiste term is voor tolk gebarentaal, een inmiddels compleet beveiligde pagina door de discussie. Een duidelijke afbakening zal echter moeilijk te geven zijn omdat dat in het spraakgebruik door elkaar loopt. Hannolans (overleg) 31 jul 2020 12:27 (CEST)
   • Nee. het klopt niet. Je hebt niet gelezen. Beveiligde pagina moet weg halen. dus doventolk behoort niet bij gebarentolk. daar is er uitleg van aparte artikel waarom. Doven zijn niet hetzelfde. Edwtie (overleg) 2 aug 2020 10:51 (CEST)
   • Het is hetzelfde, dus samenvoegen. Dit blijkt ook uit bovenstaande schema dat informatie bevat die - indien correct - prima in dat artikel kan staan. De correcte titel - volgens bovenstaande schema - is doventolk (maar ik betwijfel of dat juist is.) — Zanaq (?) 1 aug 2020 09:24 (CEST)
    • Verduidelijking: Het is hetzelfde in het dagelijks spraakgebruik, dus die zoekingangen kunnen/moeten worden samengevoegd. Het lijkt echter ook het hoofdartikel van de onderliggende hierarchie, dus dat moet niet samengevoegd worden maar verduidelijkt. — Zanaq (?) 2 aug 2020 13:58 (CEST)
    • Nee het is niet hetzelfde. Bij google maakt er nog meer verwarringen. Daarom heb ik apart artikel doventolk en apart artikel gebarentolk.. dan is er duidelijk onderscheid. dus doven en tolken vinden het niet gewenst. Edwtie (overleg) 2 aug 2020 11:27 (CEST)
  • klopt. het is niet hetzelfde. ik wil dat doventolk uit tolk gebarentaal moet weggehaald en ook terminologie ook weghalen. Die terminologie is verplaatst naar aparte artikel Doventolk. dan is er heel duidelijk onderscheid tussen doventolk en gebarentolk zijn. Gebarentolk wil geen doventolk noemen. Dit artikel gaat echt over functie van gebarentolk. er wordt onderscheid tussen tolk gebarentaal nmg en tolk gebarentaal ngt. Doventolk heeft andere betekenis dan tolk gebarentaal/gebarentolk. De tolk vertaalt een taal aan mensen. dus taal ipv mindergroep. Verder hoort schrijtolk bij doventolk. een term 'doven' is niet genoeg duideijk. Niet alle doven kan gebaren. plotsdoven en laatdoven hebben schrijftolk nodig. Dus horenden moeten luisteren wat beroepsgroep en dovengemeenschap zeggen. want het is risico dat gebarentalige doven worden uitgesloten door vooroordeel rond doventolk. Edwtie (overleg) 2 aug 2020 10:51 (CEST)
   • (Bovenstaande bijdrage werd als reactie onder de nominatie van Taalreconstructie geplaatst. Encycloon (overleg) 2 aug 2020 11:07 (CEST))
  • Dit is een ingewikkelde. Ik ben het volledig met Edwtie eens dat het zoals hij het uitlegt, het goed in de artikelen komt, uiteindelijk moet dat kloppen. Echter, je moet niet het spraakgebruik van de overige Nederlanders activistisch onderdrukken. Dus mijn inziens zou het artikel doventolk het onderscheid goed moeten uitleggen, met links naar gebarentolk en schrijftolk, maar zou het artikel gebarentolk zeker moeten vertellen dat doventolk geen synoniem voor gebarentolk is, en voor uitleg verwijzen naar het artikel doventalk. Wat mij betreft mag dat in de inleiding, of iig in het begin van het artikel, ook om te voorkomen dat in de inleiding steeds de term doventalk vermeld word door passanten. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg. 2 aug 2020 11:37 (CEST)
   • In artikel tolk gebarentaal zal er doventolk niet in begin van het artikel ivm google. In het gescheidenis inleiding van gebarentolk is er wel korte zin. "De doventolk is geen synoniem voor de tolk gebarentaal. Want de tolk gebarentaal wil geen doventolk noemen." De woord doventolk wordt gemaakt met verwijzing naar hoofdartikel doventolk. Edwtie (overleg) 2 aug 2020 15:14 (CEST)
 • Op zich lijkt het niet zo ingewikkeld, maar de bronnen vergeten (zoals vaker) het algemene beeld ten gunste van een meer specialistische specifieke invulling, wat het maken van een goede structuur in de encyclopedie bemoeilijkt.
 • Het schema zegt dat een doventolk zowel een schrijftolk als een gebarentolk kan zijn, wat bevestigd wordt door deze bron (www.dovenzorg.nl). Het hoofdartikel mag dus doventolk heten, waarin wordt uitgelegd wat de verschillende types zijn.
 • Daarnaast kunnen eventueel deelartikelen verschijnen over de gebarentolk en de schrijftolk. De surinaamse slechthorenden vinden het gebruik van doventolk onjuist. Mogelijk is dat omdat ze de schrijftolk als iets anders zien en denken dat doventolk naar de gebarentolk verwijst, wat in het dagelijkse spraakgebruik ook lijkt te gebeuren?~. Deze informatie kan in het artikel verwerkt worden en/of in de doorverwijsstructuur.
 • Deze structuur lijkt al grotendeels aanwezig, dus het is mi vooral een kwestie van het in orde krijgen van inhoud en doorverwijsstructuur. — Zanaq (?) 2 aug 2020 13:58 (CEST)
 • lemma gebarentolk: Een tolk gebarentaal of gebarentolk, informeel (feitelijk ten onrechte) ook doventolk genoemd, is een tolk die communicatie tussen gebarentaalgebruikers en horenden vertaalt via gesproken woord en gebarentaal.
het moet vervangen door: Een tolk gebarentaal , informeel Gebarentolk genoemd, is een tolk die communicatie tussen gebarentaalgebruikers en horenden vertaalt via gesproken woord en gebarentaal.
 • lemma doventolk
Doventolk is de benaming voor een tolk die gesproken taal naar gebarentaal of geschreven taal vertaalt voor minderheidsgroep doven. Hiermee combineert hij of zij de eigenschappen van onder meer de schrijftolk en tolk gebarentaal
 • lemma Schrijftolk

Een schrijftolk informeel audiotolk genoemd, typt het gesprokene uit met een velotype of veyboard


het zijn dus duidelijke lemma's. het voldoet aan richtlijnen van verenigingsberoep.

Edwtie (overleg) 9 aug 2020 17:58 (CEST)


Afgehandeld[bewerken | brontekst bewerken]

Tegen Tegen Hoewel de verwarring voor de leek te begrijpen is, zijn het twee verschillende dingen. De beerput is in feite de voorloper en (heel) primitieve versie van de septische put. De werking van een septische put is duidelijk beschreven en onderscheidt zich van de beerput doordat het meerdere kamers bevat voor primaire behandeling van afvalwater, welke daarna zonder interventie doorvloeit voor verdere behandeling, terwijl zich in de beerput in principe geen behandeling noch uitgang bevindt. De practische consequenties zijn dan ook totaal verschillend. Wel ben ik ervoor dat de titel "Septische put", welke m.i. nauwelijks gebruikt wordt, gewijzigd wordt naar het algemeen gebruikte "Septic tank". Mogelijk dat dan ook de verwarring met de beerput opgelost is. Chescargot (overleg) 12 jul 2020 10:22 (CEST)
Je schrijft m.b.t. septische put dat deze "meerdere kamers bevat voor primaire behandeling van afvalwater, welke daarna zonder interventie doorvloeit voor verdere behandeling". Dat is maar beperkt waar. Er is inderdaad behandeling in de vorm van een anaerobe afbraak van het mengsel van water en vaste stoffen, echter alleen het vloeibare segment vloeit uit de tank. In de loop van de tijd blijven er toch nog zoveel vaste stoffen achter dat deze uit de tank moeten worden gepompt. Het enige verschil met de beerput is is dat in deze laatste de vloeistoffen ook weggepompt moeten worden. Je schrijft ook dat de beerput een heel primitieve versie is van de spektic tank. Dat hangt ervan af wanneer het principe van de septic tank toegepast begon te worden. Dat is niet zo erg lang geleden, denk ik. Heb jij een idee wanneer ongeveer? En dan nog dit: het samenvoegsjabloon vraagt om samenvoegen maar ook om als optie een duidelijk onderscheid (!) te maken. (Wat betreft de naam: die is verwarrend, discussie daarover op de overlegpanda aldaar. VanBuren (overleg) 12 jul 2020 15:40 (CEST)
Mijn stem tegen was idd ten aanzien van samenvoegen. Je hebt gelijk dat het sjabloon ook de optie voor duidelijker onderscheid geeft, en een aanpassing van de titel zoals overlegd op de betreffende pagina lijkt me een goede start. Technisch-inhoudelijk ben ik het eens met wat je boven schrijft. Ik zal ook nog eens door beide artikelen heen scannen om te zien hoe we het onderscheid inhoudelijk duidelijker kunnen maken. Een precies antwoord op je vraag over wanneer het moderne idee van septische tank begonnen is begonnen kan ik vooralsnog niet geven, maar zal het uitzoeken.Chescargot (overleg) 12 jul 2020 16:13 (CEST)
Inmiddels een kopje geschiedenis toegevoegd waaruit het onderscheid tussen beerput en septic tank duidelijk moet zijn. @ overleg de vraag of hiermee en de andere kleine aanpassingen in het artikel de gewenste verheldering is verkregen. mvgr,Chescargot (overleg) 13 jul 2020 18:51 (CEST)
Er zijn nu ruim twee weken voorbijgegaan. Betrokkenen van dit overleg zijn het erovereens dat de titel van Septische put veranderd moet worden naar het gebruikelijkere Septic tank, en er zijn hierover geen tegen-reacties gekomen. De teksten van Septische put en Beerput zijn tevens aangepast voor duidelijker onderscheid, en ook hierop zijn verder geen reacties gekomen. Hiermee kunnen volgens mij de sjabloons dus verwijderd worden. Kunnen deze twee acties door een bekwaam Wikipediaan gedaan worden? (ik weet (nog) niet hoe verwijzingen van andere pagina's naar Septic tank aangepast moeten worden). Chescargot ツ (overleg) 28 jul 2020 13:56 (CEST)
Verwijzingen hoeven niet aangepast te worden als ze via een redirect lopen (maar verder wel correct zijn), zie ook WP:REP. — Zanaq (?) 29 jul 2020 12:13 (CEST)
ok, dank. Bij deze taak afgehandeld. Uitgevoerd Uitgevoerd Chescargot ツ (overleg) 29 jul 2020 14:17 (CEST)