Beleg van Steenbergen (1622)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Beleg van Steenbergen
Onderdeel van de Tachtigjarige Oorlog
Datum 1622
Locatie Steenbergen
Resultaat Steenbergen wordt ingenomen door de Spanjaarden
Strijdende partijen
Prinsenvlag.svg Staats garnizoen Flag of Cross of Burgundy.svg Spanje
Commandanten
Gouverneur Borwater Don Louis de Velasco
Troepensterkte
 ? 12.000
Verliezen
~?  ?

Het Beleg van Steenbergen was de strijd om de inname van de stad Steenbergen in 1622, onderdeel van de Tachtigjarige Oorlog.

Aanloop[bewerken]

Op 18 juli 1622 vernam men in Steenbergen dat Bergen op Zoom belegerd werd. Volgens geruchten was Don Louis de Velasco op weg naar Steenbergen, om vandaar door te trekken naar Holland. Er brak paniek uit in het stadje. Gouverneur Borwater had nauwelijks soldaten en slechts beschikking over roestige kanonnen. Hij schreef prins Maurits een brief waarin hij verzocht om extra geschut. Maurits liet vijf stukken naar Steenbergen brengen. Bij aankomst van die kanonnen waren de Steenbergse vrouwen in opstand gekomen, ze dulden geen kanonnen in het stadje en smeten de bezorger van deze kanonnen in de haven. Het schijnt dat de vrouwen hun zin kregen, de kanonnen kwamen er niet in.

Belegering[bewerken]

Velasco en zijn troepen hadden het makkelijk. De Steenbergenaren konden hun stad niet verdedigen. Evengoed volgde er een berenning en werd er geschoten. Er werden zestig schoten gelost om een bres te schieten op de stadsmuur. De volgende dag werd een trompetter gezonden om overgave te eisen. Bij weigering zouden de Spaanse troepen het hele stadje verwoesten. Er restte Steenbergen niets anders dan overgave.

Nasleep[bewerken]

Een paar maanden later zou Steenbergen weer door Staatse troepen worden ingenomen onder leiding van prins Maurits.

Bron[bewerken]

  • Steenbergse Courant, Steenbergen: speelbal in de Tachtigjarige Oorlog op:fvaneekelen.nl