Beleg van Bergen op Zoom (1588)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eerste beleg van Bergen op Zoom
Onderdeel van Tachtigjarige Oorlog
Beleg van Bergen op Zoom door Parma (Bartholomeus Willemsz. Dolendo)
Beleg van Bergen op Zoom door Parma (Bartholomeus Willemsz. Dolendo)
Datum 23 september - 13 november, 1588
Locatie Bergen op Zoom, Brabant
Resultaat Staatse overwinning: Bergen op Zoom wordt ontzet
Strijdende partijen
Prinsenvlag.svg Staatse leger Flag of Cross of Burgundy.svg Spaanse leger
Commandanten
Maurits van Oranje Alexander Farnese
Kaart van Bergen op Zoom in 1598

Het eerste beleg van Bergen op Zoom was een belegering van Bergen op Zoom die begon op 23 september 1588. Het beleg ging tussen de Verenigde Provincies onder leiding van Prins Maurits en de Spaanse legers onder leiding van Alexander Farnese, hertog van Parma. De strijd vond plaats tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Door dit beleg, de voortdurende oorlogsdreiging, het ten einde lopen van de economische bloeiperiode van de stad en onveiligheid door muitende troepen was het inwoneraantal sterk teruggelopen van ongeveer 9500 in 1526 naar 3300 aan het einde van de 16de eeuw. De overgebleven bevolking, zowel katholiek als protestant, heeft de stad desondanks trouw verdedigd.

Er is bekend dat er minstens twee stadsuitvallen waren geweest, het waren de gebroeders Paulus en Marcelis Bax, twee kooplieden die al enige jaren zitting hadden in de stadsraad die de bevelhebbers konden overtuigen voor een uitval. Ze waren van mening dat hoe dichter Farnese bij de stad kon komen hoe hopelozer de situatie dreigde te worden. De uitval werd geleid door de broers Bax met een honderdtal ruiters die met een mengeling van moed en vertrouwen de Spaanse troepen het open veld in wilden lokken. De stadscavalerie wist succesvol enkele stellingen en manschappen uit te schakelen, waarna ze hun heenkomen weer zochten in de stad. De stad kreeg versterking van een Engels huurlingenleger geleid door generaal Wiloughbey, die gestuurd zou zijn door de graaf van Leicester. Enkele weken later volgde een tweede uitval, deze was heel kort en was opnieuw onder leiding van Bax.

Herhaalde pogingen van Parma om de Bergse haven af te sluiten mislukken en uiteindelijk ontzet Prins Maurits de belegerde stad op 13 november. Tijdens de pogingen tot belegering van Parma, ondervindt hij veel last van de springvloed.[1]

Bronnen, noten en/of referenties