Zeeslag bij Puerto de Cavite

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zeeslag bij Puerto de Cavite
Onderdeel van de Tachtigjarige Oorlog
Datum 10 juni 1647
Locatie Baai van Manila bij Puerto de Cavite, Filipijnen
Resultaat Spaanse overwinning
Strijdende partijen
Prinsenvlag.svg Nederland Flag of Cross of Burgundy.svg Spaanse Rijk
Commandanten
Prinsenvlag.svg Martin Gertzen Flag of Cross of Burgundy.svg ?
Troepensterkte
12 schepen Enkele lokale schepen
Verliezen
2 schepen Onbekend
Portaal  Portaalicoon   Marine

De zeeslag bij Puerto de Cavite was een zeeslag tijdens de Tachtigjarige Oorlog tussen een Nederlandse en een Spaanse vloot. De slag vond plaats op 10 juni 1647 bij Puerto de Cavite op de Filipijnen, een belangrijke haven voor Spanje in die tijd. Tegenwoordig staat deze stad bekend als Cavite City.

Twaalf Nederlandse schepen onder leiding van Martin Gertzen bestookten Puerto de Cavite op 10 juni. De Nederlanders deden diverse landingen in de baai, maar werden teruggeslagen door met name de Pampangase hulptroepen. De Spanjaarden verdedigden de haven met artillerievuur en wisten het Nederlandse vlaggenschip tot zinken te brengen, waarbij Gertzen gedood werd. Onverwachts trokken de Nederlanders zich terug en wisten de Spanjaarden de controle over hun haven te behouden. De Nederlanders gingen hierna op weg naar de Baai van Manilla om hier de Spanjaarden lastig te vallen, totdat de Tachtigjarige Oorlog werd beëindigd met de Vrede van Münster in 1648.

Uiteindelijk wisten de Nederlanders de slag niet te winnen doordat ze de haven niet konden veroveren. Er werd echter wel veel financiële schade toegebracht.

Portal.svg Portaal Marine
Bronnen, noten en/of referenties