Gebruiker:Jintro/Afrika

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Deze pagina is in een embryonale fase


Tijd: 14:29 UTC   |   Datum: 1 mei


In het nieuws - Afrika


Zie eveneens

Actuele onderwerpen[bewerken | brontekst bewerken]

Conflict in Darfur
Congolese Burgeroorlog

Personen[bewerken | brontekst bewerken]

Hifikepunye Pohamba
Thabo Mbeki

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

In het nieuws
In het nieuws - Sportportaal
In het nieuws - Kunst en Amusement
In het nieuws - Muziek

Deze onderwerpen waren recent in het nieuws:

23 November 2004

Congo - De VN onderzoekt zo'n 150 klachten van sexueel misbruik door VN-Blauwhelmen. Enkele blauwhelmen zouden zich bezondigt hebben aan kindermisbruik, verkrachting en prostitutie. Sommige feiten zouden op foto en video vastgelegd zijn.

Zuid-Afrika - Nelson Mandela heeft een nieuw project voorgesteld om mensen actief te btrekken in de strijd tegen AIDS. Het project draagt de naam 46664, het nummer van Mandela tijdens zijn gevangenschap. Bedoeling is om zoveel mogelijk vrijwilligers te vinden die willen bijdragen aan verschillede NGO's die zich met de AIDS-problematiek bezighouden.

Togo - De Europese Unie is bereid de economische sancties tegen Togo op te heffen en hulp te sturen als de politieke hervormingen volgens plan verlopen. De sancties werden ingesteld in 1993 wegens het gebrek aan democratie en verschillende mensenrechtenschendingen in het land. Nadat EU-commissievoorzitter Manuel Barroso het nieuws aankondigde braken er overal in het land feesten uit. Bij een uit de hand gelopen vreugdemars werden 13 mensen vertrappeld en raakten meer dan 200 mensen gewond.


22 November 2004

Zuid-Afrika/Ivoorkust - De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, die door de Afrikaanse Unie is aangesteld als bemiddelaar, zet de gesprekken met de Ivoriaanse regering en rebellen verder

Rwanda - Op een gesloten vergadering met de VN-Veiligheidsraad bekritiseerd de Rwandese president Paul Kagame de pogingen van de VN om de rebellen in oost-Congo vrijwillig te ontwapenen. Volgens hem zouden deze groepen enkel naar geweld luisteren.

Zimbabwe - President Robert Mugabe wil dat minstens één van de vice-presidenten van het land een vrouw is. Wanneer zijn partij, de ZANU-PF, akkoord gaat kan de vrouwelijke vice-president binnen de twee weken benoemd worden.


21 November 2004

Namibië - Hifikepunye Pohamba, de kandidaat van de regerende Swapo-partij wint de presidentsverkiezingen in het Zuid-Afrikaanse land Namibië met 76% van de stemmen. De grootste oppositie partij van Namibië, het UDF; beweerd dat er geknoeid is met de resultaten.

Burkina Faso - Door de sprinkhanen-epidemie en aanhoudende droogte in het Noorden van Burkina Faso vrezen VN-waarnemers dat tot 90% van de oogst verloren zal gaan. Er wordt gevreesd dat dit aanleiding kan geven tot hongersnood.

Tanzania - De leiders van verschillende Centraal-Afrikaanse landen hebben in de hoofdstad Dar-Es-Salaam een vredesverdrag ondertekend dat een einde moet maken aan de verschillende conflicten in de regio van de grote meren.