Mark Calaway

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Undertaker
The Undertaker
The Undertaker
Persoonlijke informatie
Geboortenaam Mark William Calaway
Bijnaam The Deadman
American Bad Ass
The Phenom
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Geboorteplaats Houston
Geboortedatum 24 maart 1965
Lengte 2,06 m
Gewicht 136 kg
Carrière
Debuut 1984
Ringnaam Texas Red
The Master of Pain
The Punisher
Punisher Dice Morgan
Kane The Undertaker
The Undertaker
Trainer / Coach Don Jardine
Overige beroep(en) Professioneel worstelaar
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Sport

Mark William Calaway (Houston, 24 maart 1965), beter bekend als The Undertaker, is een Amerikaans professioneel worstelaar die werkzaam is bij WWE.

Calaway is het langst in dienst als worstelaar in het bedrijf van Vince McMahon, dat eerst WWF heette en momenteel WWE (World Wrestling Entertainment). Ook is hij de enige overgebleven actieve worstelaar die de allereerste aflevering van WWE Raw in 1993 meemaakte.

Biografie[bewerken]

In 1984 begon Calaway zijn worstelcarrière op World Class Championship Wrestling (WCCW) en vijf jaar later, in 1989, worstelde hij voor de World In Championship Wrestling (WCW) als "Mean" Mark Callous. In 1990 werd zijn WCW-contract niet verlengd en ondertekende hij een nieuw contract met de World Wrestling Federation. Onder de ringnaam Kane The Undertaker maakte Calaway zijn WWF-debuut, maar al snel werd zijn ringnaam ingekort tot The Undertaker.

Professionele worstelcarrière (1984-1989)[bewerken]

In 1984 maakte Calaway onder de ringnaam Texas Red zijn debuut in de World Class Championship Wrestling (WCCW). In zijn eerste WCCW-match verloor hij van Bruiser Brody. Vier jaar later, in 1989, verliet hij de WCCW en ging aan de slag in de Continental Wrestling Association (CWA), die later door Jerry Jarrett hernoemd werd tot United States Wrestling Association (USWA) nadat de CWA en de WCCW gefuseerd werden. Op april 1989 boekte hij succes als The Master of Pain, door zijn eerste professionele worstelkampioenschap door het USWA Unified World Heavyweight Championship te veroveren nadat hij Jerry "The King" Lawler versloeg.

World Championship Wrestling (1989-1990)[bewerken]

In 1989 nam Calaway deel aan de World Championship Wrestling (WCW), waar hij al snel naar het tag team Skyscrapers werd gestuurd om de geblesseerde Sid Vicious te vervangen. Calaway adopteerde de ringnaam Mean Mark Callous. In juli 1990 worstelde hij tegen Lex Luger voor het NWA United States Heavyweight Championship op The Great American Bash, waarbij Luger won. Op 1 september 1990, in een live-evenement in Greensboro (North Carolina), verloor hij tegen Sting en paar dagen later werd zijn WCW-contract niet verlengd.

Calaway worstelde vervolgens kort in de New Japan Pro Wrestling (NJPW) als Punisher Dice Morgan. Nadat hij de NJPW verliet, keerde hij terug naar de USWA om deel te nemen aan een toernooi voor het USWA Unified World Heavyweight Championship. Hij versloeg Bill Dundee in de eerste ronde maar verloor in de kwartfinale van Jerry Lawler. In oktober 1990 ondertekende Calaway een contract met de World Wrestling Federation (WWF).

World Wrestling Federation/Entertainment (1990–heden)[bewerken]

In de de opnames van WWF Superstars op 19 november 1990 maakte Calaway zijn WWF-debuut als Kane The Undertaker. Zijn karakter was gemodelleerd naar een begrafenisondernemer uit oude Westernfilms, zo droeg hij regenkledij, grijze handschoenen, laarzen en een zwarte hoed.

Op 22 november 1990, op Survivor Series, verscheen hij op het podium en werd door Ted DiBiase als de "mysterieuze" partner aangekondigd en dat hij lid was van DiBiase's "Million Dollar"-team. In de eerste minuut van de wedstrijd voerde hij een finisher, de "Tombstone Piledriver", uit op Koko B. Ware waarmee hij de partij tegen de veel kleinere en lichtere Koko B. Ware won. Kort na de Survivor Series werd Calaways ringnaam Kane The Undertaker ingekort tot The Undertaker.

In deze tijd verwisselde The Undertaker van manager en nam Paul Bearer de positie over van Brother Love. Bearer had de rol van een theatraal, spookachtig karakter, die altijd een gouden urn met as bij zich had waar The Undertaker 'mystieke krachten' uit kon trekken om zijn krachten te doen herleven. Tijdens Undertakers hee periode deed hij zijn verslagen tegenstanders (meestal jobbers) in een lijkzak en droeg die op zijn rug.

Undertaker maakte zijn WrestleMania-debuut op WrestleMania VII en versloeg "Superfly" Jimmy Snuka. Hiermee begon Undertakers ongeslagen WrestleMania-streak (21 zeges zonder nederlaag op dit jaarlijkse evenement tot in 2013). De eerste grote feud ("vete") van Undertaker was met The Ultimate Warrior. Undertaker viel Ultimate Warrior aan en sloot hem op in een luchtdichte kist op de set van Bearers "Funeral Parlor" interviewsegment. De vete met Ultimate Warrior duurde een jaar lang en ook "Macho Man" Randy Savage, Sid Justice, Sgt. Slaughter en Hulk Hogan waren erbij betrokken. De vete werd op Survivor Series 1991 beëindigd nadat Undertaker kampioen Hulk Hogan versloeg voor het WWF Championship en zo zijn eerste WWF-titel behaalde. Zes dagen later, op This Tuesday in Texas, moest Undertaker de titel afstaan aan Hogan, die de herkansingswedstrijd won.

Een paar maanden later, in februari 1992, probeerde Undertakers bondgenoot Jake "The Snake" Roberts Randy Savage en zijn manager/vriendin Miss Elizabeth achter de schermen aan te vallen met een stalen stoel, maar hij werd door Undertaker tegengehouden en kreeg hij voor de eerste keer in de WWF een face ("held" of "fanfavoriet"). Op WrestleMania VIII won Undertaker van Roberts.

In januari 1994, op Royal Rumble, verloor Undertaker de Casket match van Yokozuna, die hulp kreeg van andere worstelaars om Undertaker op te sluiten in de kist. Na WrestleMania X introduceerde Ted DiBiase de terugkeer van Undertaker naar de WWF. Deze door Brian Lee gespeelde Undertaker was een bedrieger, wat leidde tot de terugkeer van de echte Undertaker op SummerSlam. Hij verscheen als een nieuwe versie van zijn originele "Deadman" personage en de grijze tinten van zijn kledij werd vervangen door paarse tinten. Undertaker versloeg de bedrieger na het uitvoeren van drie "Tombstone Piledrivers". Op Survivor Series had Undertaker een herkansingsmatch tegen Yokozuna, waarbij Undertaker de Casket match won van Yokozuna.

In 1995 had Undertaker een maandenlange vete met Million Dollar Corporation, een alliantie die geleid werd door Ted DiBiase. Op WrestleMania XI, tijdens de wedstrijd tussen Undertaker King Kong Bundy, stal Kama de urn van Undertaker, smolt de urn om tot een grote gouden ketting en viel Undertaker aan. Op SummerSlam won Undertaker de Casketmatch van Kama. Een paar weken later blesseerde Undertaker zijn oog, onderging een operatie en was inactief tot zijn terugkeer bij de Survivor Series.

In het voorjaar van 1996 begon Undertaker een vete met Diesel, wat leidde tot een wedstrijd op WrestleMania XII die door de Undertaker gewonnen werd. De volgende vete van Undertaker was met Mankind, die zijn debuut maakte en de wedstrijd verstoorde tussen Undertaker en Justin Hawk Bradshaw. De vete tussen Undertaker en Mankind nam toe en dit leidde tot een Boiler Room Brawl match op SummerSlam. Daar verloor Undertaker van Mankind nadat Undertakers manager, Bearer, hem bedroog en Mankind hielp om de wedstrijd te winnen. Na Bearers verraad, nam de rivaliteit tussen Undetaker en Mankind verder toe en dat resulteerde in een Buried Alive match op In Your House: Buried Alive. Undertaker won de wedstrijd nadat hij Mankind een "Chokselam" gaf en in een open kuil belandde, maar na de wedstrijd werd hij door The Executioner en een aantal worstelaars Buried Alive ("Levend Begraven"). Op Survivor Series keerde hij terug en nam opnieuw tegen Mankind op, maar Mankinds manager Bearer was zes meter boven de ring opgeknoopt en als Undertaker de wedstrijd won, zou hij in staat zijn om Bearer op te hangen. Hoewel Undertaker de wedstrijd won, mengde Executioner zich er in en bevrijdde Bearer. Vervolgens richtte Undertaker kort zijn aandacht op Executioner, die sinds zijn debuut een doorn in zijn oog was geworden. Op In Your House: It's Time versloeg Undertaker Executioner in een Armageddon Rulesmatch. In de laatste weken van 1996 begon Undertaker een vete met Vader en in januari 1997 verloor Undertaker op de Royal Rumble van Vader, die hulp kreeg Bearer. Na zijn verlies begon Undertaker zijn aandacht te richten op het WWF Championship.

Op WrestleMania 13 versloeg Undertaker Sycho Sid voor het WWF Championship en werd zo voor de tweede keer WWF Champion. Na het evenement probeerde Paul Bearer Undertakers "grootste geheim" bekend te maken: Undertaker zou een moordenaar zijn, die als kind het begrafenisbedrijf waar Bearer werkte in brand had gestoken, waarbij zijn ouders en zijn jonge halfbroer om het leven kwamen. Uiteindelijk kondigde Bearer aan dat Undertakers halfbroer, Kane, nog in leven was, maar door de brand werd hij vreselijk verbrand en verminkt. Na al die jaren wou Kane wraak nemen op Undertaker. Undertaker verdedigde zich en verklaarde dat Kane een pyromaan was, die van de ene naar de andere brand ging en onmogelijk kon overleven.

Op Badd Blood: In Your House daagde Undertaker Shawn Michaels uit voor een Hell in a Cell match. Tijdens de wedstrijd maakte Kane zijn debuut, rukte de deur van de kooi af en viel Undertaker aan. Naarmate de verhaallijn vorderde daagde Kane Undertaker meermaals uit voor een wedstrijd maar die weigerde telkens. Uiteindelijk vond een wedstrijd plaats tussen de twee op WrestleMania XIV, die Undertaker won. Later, op Unforgiven: In Your House, nam Undertaker het opnieuw op tegen Kane in een Inferno match. Undertaker won de wedstrijd nadat de rechterarm van Kane in brand vloog.

Undertaker begon daarna een nieuwe vete met Mankind en dat resulteerde een Hell in a Cell match op King of the Ring 1998. Tijdens de wedstrijd gooide Undertaker Mankind van het dak van de kooi af, die 4,9 m hoog was, in de richting van de Spaanse commentatorentafel. Later voerde Undertaker een "Chokeslam" uit op Mankind, die door het dak van de kooi naar de ring werd gegooid. De wedstrijd eindigde met een overwinning voor Undertaker nadat hij de "Tombstone Piledriver" uitvoerde op Mankind. in januari 1999 introducerende The Understaker een vernieuwde versie van The Deadman. De donkere priester van het misterie. Door de Gimmick is hij een bijzondere aanwezigheid in de WWE, Hij beweerd vaak dat hij orders aan neemt van een "hogere macht" Bovendien is The Undertaker vaak te zien met een zwarte kap. Met hulp van zijn volgelingen maakte hij van sommige supersterren een soort offer, om de duistere kant van de supersterren naar boven te halen. Tijdens zijn carrière heeft de The Undertaker Stephanie McMahon ge kidnapt, dit resulteerde een feud tussen The Undertaker en Vince McMahon.

Op 6 april 2014 (WrestleMania XXX) werd de reeks van overwinningen op WrestleMania (21x) van Undertaker doorbroken door Brock Lesnar, die de 22e wedstrijd van Undertaker op WrestleMania won en na een lang gevecht de schouders van Undertaker drie tellen tegen de mat wist te houden.

In het worstelen[bewerken]

 • Finishers
  • Tombstone Piledriver
  • The Last Ride
  • Chokeslam
  • Hell's Gate (Triangle Stretch/Gogoplata) - 2007/2008 (werd op 2 mei 2008 verboden door Vickie Guerrero, maar wordt inmiddels weer gebruikt onder de naam Hell's Gate)
The Undertaker met de Tombstone Piledriver op Edge
 • Kenmerkende bewegingen
  • Snake Eyes
  • Old School (Arm twist ropewalk chop)
  • Corner clothesline
  • Fujiwara armbar
  • Guillotine leg drop op een liggende tegenstander
  • Guillotine leg drop op een tegenstander die over de rand van de ring ligt
  • Leaping flying clothesline
  • Over the top rope suicide dive
  • Running corner body splash
  • Running DDT
  • Running jumping leg drop
  • Sidewalk slam
  • Wrist–lock hold gevolgd door meerdere shoulder blocks
  • Big boot
  • Ringside Leg Drop
  • Ringside Big Boot
Undertaker intrede
 • Bijnamen
  • "The Phenom"
  • "The Deadman"
  • "American Bad Ass"
  • "Booger Red"
  • "Red Devil"
  • "Big Evil"
  • "The Lord of Darkness"
  • "The Demon of Death Valley"

Prestaties[bewerken]

 • United States Wrestling Association
  • USWA Unified World Heavyweight Championship (1 keer)
 • World Class Wrestling Association
  • WCWA Texas Heavyweight Championship (1 keer)
The Undertaker als World Heavyweight Champion in 2008

WrestleMania winning streak (21-1)[bewerken]

The Undertaker met de Tombstone Piledriver op Ric Flair in WrestleMania X8

Calaway heeft t.e.m WrestleMania 29 elke wedstrijd gewonnen tijdens de WWE's flagship pay-per-view WrestleMania, tot Brock Lesnar in 2014 de Streak verbrak in WrestleMania XXX[1], waarbij hij volgende tegenstanders versloeg:

Worstelaar WrestleMania Jaar Nota's
Jimmy "Superfly" Snuka VII 1991
Jake "The Snake" Roberts VIII 1992
Giant Gonzales IX 1993 Door diskwalificatie, Giant Gonzales gebruikte chloroform om The Undertaker uit te schakelen, dit is niet gelukt
King Kong Bundy XI 1995
Diesel XII 1996
Sycho Sid 13 1997 Voor het WWF Championship
Kane XIV 1998
Big Boss Man XV 1999 Hell in a Cell match
Triple H X-Seven 2001
Ric Flair X8 2002 No Disqualification match
A-Train en Big Show XIX 2003 Handicap match
Kane XX 2004
Randy Orton 21 2005
Mark Henry 22 2006 Casket match
Batista 23 2007 Match voor de World Heavyweight Championship
Edge XXIV 2008 Match voor de World Heavyweight Championship
Shawn Michaels XXV 2009
Shawn Michaels XXVI 2010 Streak vs. Career, Shawn Micheals is met pensioen door verlies
Triple H XXVII 2011 No Holds Barred match
Triple H XXVIII 2012 Hell in a Cell match
CM Punk 29 2013 een-op-een match
Brock Lesnar XXX 2014 Brock Lesnar won de match en verbrak hierdoor de Streak.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
Hoofdrooster
Supersterren: Alberto Del Rio · Alexander Rusev · Bad News Barrett · Batista · Big E · Big Show · Billy Gunn · Booker T · Bray Wyatt · Brock Lesnar · Brodus Clay · Cesaro · Christian · CM Punk · Cody Rhodes · Curt Hawkins · Curtis Axel · Damien Sandow · Daniel Bryan · Darren Young · David Otunga · Dean Ambrose · Diego · Dolph Ziggler · Drew McIntyre · Dwayne "The Rock" Johnson · Erick Rowan · Evan Bourne · Fandango · Fernando · Goldust · The Great Khali · Heath Slater · Hornswoggle · Hulk Hogan · Jack Swagger · Jey Uso · Jimmy Uso · Jinder Mahal · John Cena · JTG · Justin Gabriel · Kane · Kofi Kingston · Luke Harper · Mark Henry · The Miz · Roman Reigns · R-Truth · Randy Orton · Rey Mysterio · Road Dogg · Rob Van Dam · Ryback · Santino Marella · Seth Rollins · Sheamus · Sin Cara · Titus O'Neil · Triple H · The Undertaker · Tyson Kidd · William Regal · Xavier Woods · Yoshi Tatsu · Zack Ryder
Diva's: AJ Lee · Aksana · Alicia Fox · Brie Bella · Cameron · Emma · Eva Marie · JoJo · Layla · Naomi · Natalya · Nikki Bella · Paige · Rosa Mendes · Summer Rae · Tamina Snuka
Andere: Brad Maddox · El Torito · Hornswoggle · Lana · Mr. McMahon · Paul Heyman · Stephanie McMahon · Theodore Long · Vickie Guerrero · Zeb Colter
Televisieteam: Alex Riley · Jason Albert · John "Bradshaw" Layfield · Jerry Lawler · Josh Mathews · Michael Cole · Renee Young · Tom Phillips · Scott Stanford
Ringaankondigers: Justin Roberts · Lilian Garcia · Tony Chimel
Scheidsrechters: Chad Patton · Charles Robinson · John Cone · Justin King · Mike Chioda · Rod Zapata · Scott Armstrong
Worstelteams: 3MB · The Bella Twins · The Funkadactyls · New Age Outlaws · Los Matadores · The Shield · The Usos · The Wyatt Family
NXT Wrestling (opleidingsrooster)
Worstelaars: Adam Rose · Adrian Neville · Aiden English · Baron Corbin · Bo Dallas · Camacho · CJ Parker · Colin Cassady · Corey Graves · Danny Burch · Enzo Amore · Jason Jordan · Konnor · Mason Ryan · Mojo Rawley · Oliver Grey · Sami Zayn · Sawyer Fulton · Scott Dawson · Sylvester Lefort · Travis Tyler · Troy McLain · Tyler Breeze · Victor
NXT Diva's: Alexa Bliss · JoJo · Charlotte · Sasha Banks
Staf: Bill DeMott · Billy Gunn · Byron Saxton · Dusty Rhodes · Joey Mercury · Nick Dinsmore · Norman Smiley · Ricky Steamboat · Sara Amato · Steve Keirn