Stoomtrein Goes - Borsele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stichting Stoomtrein Goes - Borsele
Stoomtrein bij het station Kwadendamme
Stoomtrein bij het station Kwadendamme
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdvestiging Goes
Actief 1972-heden
Website http://www.destoomtrein.nl
Beheer
Trajecten Goes SGB - Baarland
Trajectlengte 14 km
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Stoomtrein Goes - Borsele
STRBSicon .svg van Roosendaal
BHFBSicon .svg Goes
STRENDEa
ABZrfSTR naar Vlissingen
ABZrgABZrf
STRHST Goes SGB
KDSTeSTR depot Goes SGB
BSicon .svgHST Bosscheweg
BSicon .svgBHF 's-Gravenpolder - 's-Heer Abtskerke
BSicon .svgHST Nisse
BSicon .svgBHF Kwadendamme
BSicon .svgBHF Hoedekenskerke
BSicon .svgKHSTxe Baarland
(eindpunt toeristische dienst)
BSicon .svgexBHF Oudelande
BSicon .svgexENDEe Via Borsele naar Goes(opgebroken)

De Stichting Stoomtrein Goes - Borsele (SGB) exploiteert een toeristische treindienst op Zuid-Beveland in de provincie Zeeland.

Lijnen op Zuid-Beveland[bewerken]

In de jaren twintig van de twintigste eeuw werden door de Spoorweg-Maatschappij Zuid-Beveland vanuit Goes enkele tramlijnen aangelegd. Deze werden geopend in 1927 en met motorrijtuigen geëxploiteerd. Al na enkele jaren werd het reizigersvervoer gestaakt. Goederenvervoer bleef bestaan.

De lijnen naar Wemeldinge en Wolphaartsdijk werden in 1942 opgeheven en opgebroken. De lijnen naar Hoedekenskerke en Borssele (gemeente Borsele) bleven tot 1972 voor goederenvervoer in gebruik. De westelijke lijn van 's-Heer Arendskerke in de richting van Borssele werd uitgebreid tot havenspoorlijn (Oude Sloelijn) naar het Sloegebied en werd bereden door goederentreinen, maar is na ingebruikneming in 2007 van de Nieuwe Sloelijn opgebroken.

SGB[bewerken]

Op de oostelijke lijn wordt vanaf 1972 een museumdienst gereden door de in 1971 opgerichte Stoomtram Goes - Borsele. Het was de bedoeling door te rijden tot het dorp Borssele, maar het stuk spoor tussen Oudelande en Driewegen werd afgekeurd en zo werd besloten dat Oudelande het verste punt bleef. Tussen Oudelande en Borssele is het spoor toen opgebroken. Jarenlang was Hoedekenskerke het eindpunt van de lijn. Sinds 2010 is Baarland het eindpunt van de toeristische dienst. Het stuk tussen Baarland en Oudelande is door struiken overwoekerd. De stoomtreinen rijden niet verder dan Hoedekenskerke omdat er in Baarland geen mogelijkheid bestaat om de locomotief naar de andere kant van de trein te rangeren. Het spoor tussen Hoedekenskerke en Baarland wordt alleen door motortreinen bediend, waarbij de machinist voor de terugreis alleen maar naar de cabine aan de andere zijde van de trein hoeft te lopen.

Voor de toeristische dienst wordt gebruikgemaakt van enkele van industrieën overgenomen kleine stoomlocomotieven, de rijtuigen waren van de Belgische Spoorwegen overgenomen houten coupérijtuigen. Later is men gebruik gaan maken van Blokkendoosrijtuigen afkomstig van de Nederlandse Spoorwegen. Deze rijtuigen maakten oorspronkelijk deel uit van elektrische treinstellen, maar bij de SGB worden deze door een stoomlocomotief getrokken. Daarnaast beschikt de SGB over diverse historische rijtuigen, zoals een ovaleramenrijtuig en een stalen coupérijtuig.

Ondanks het grote spoorwegmaterieel en het lokaalspoorkarakter van de lijn is het voor de wet nog steeds een tramweg. In de jaren negentig werd de naam Stoomtram in Stoomtrein Goes - Borsele veranderd.

In Goes is in het vroegere NS-tractiegebouw uit 1927 de werkplaats van de SGB ondergebracht. In de afgelopen jaren werden hier diverse locomotieven en rijtuigen gerestaureerd.

Tevens bevinden zich op het SGB-emplacement in Goes een fraaie oude goederenloods uit 1868 en een seinhuis, beide afkomstig uit uit Middelburg. Ook is de vroegere stationskap van Utrecht Centraal Station aanwezig. Deze zal later worden opgebouwd.

Restauratie tractiegebouw Goes[bewerken]

Een lang gekoesterde wens van de SGB was het restaureren van het monumentale tractiegebouw in Goes, dat in steeds slechter wordende staat van onderhoud raakte. Na meerdere pogingen om een restauratiefonds te vullen is in juli 2010 één miljoen euro beschikbaar gesteld. In het najaar van 2010 is gestart met de restauratiewerkzaamheden.[1].

Foto's[bewerken]

Museummaterieel[bewerken]

Tractievoertuigen[bewerken]

Nummer
(Naam)
Tractie Bouwjaar Fabriek Monumenten-
register
Afbeelding
Locomotieven
122 Diesel 1931 Werkspoor
1 Wittouck Stoom 1921 Orenstein en Koppel
2 Borsele Stoom 1924 Krupp
3 Bison Stoom 1928 La Meuse 20110721 Berkenhof Zoo (0027).jpg
4389 Ing. H.F. Enter Stoom 1943 Davenport
5 Biselientje Stoom 1923 La Meuse
22 Bever Diesel-mechanisch 1949 General Electric
262 Diesel-elektrisch 1936 Werkspoor
264 Diesel-elektrisch 1936 Werkspoor
361 Diesel-elektrisch 1936 Werkspoor
521 Diesel-elektrisch 1953 English Electric
1136 Elektrisch 1951 GEC Alsthom
1145 Elektrisch 1952 GEC Alsthom
343 Elektrisch (tram) 1918 Werkspoor
omC 909 Diesel-mechanisch 1960 Uerdingen
Ccs 809 Diesel-mechanisch 1960 Uerdingen
Railbus 996 783 Diesel-mechanisch 1960 Uerdingen

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Miljoen euro voor Stoomtrein Goes-Borsele, Omroep Zeeland, 15 juli 2010.