Beers (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bears)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beers
Bears
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Beers (Friesland)
Beers
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Leeuwarden Leeuwarden
Coördinaten 53° 9′ NB, 5° 44′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
135[1]
Overig
Postcode 9025
Netnummer 058
Woonplaatscode 2010
Foto's
Beers
Beers
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Beers (officieel, Fries: Bears) is een dorp in de gemeente Leeuwarden, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuidwesten van de stad Leeuwarden tussen Jellum en Weidum. De dorpskern ligt aan de noordrand van de Jorwerdervaart die er overgaat in de Wielervaart. In het oosten van het dorpsgebied stroomt de Zwette. In 2021 telde Beers 135 inwoners.

Het vormt met Jellum een tweelingdorp, in de twintigste eeuw zijn de twee ook wat met elkaar vergroeid aan de Hegedijk waar de hoofdkern van Jellum samenkomt met een buurtje van Beers. De twee dorpen hebben ook samen een dorpsbelangenvereniging.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp is ontstaan op een terp ondanks dat het vrij diep het land in lag destijds in de Greidhoek. Men was via de Jaanvaart/Jorwerdervaart ontsloten en later verkreeg het twee wegen die het aan de Hegedyk verbinden.

In 1275 werd het de plaats vermeld als Berete, in 1329 als Berse, in 1335 als Biercse, in 1386 als Beerse, in 1429 als in Berse en in 1469 als Beers. De plaatsnaam wijst mogelijk naar het feit dat het omheinde woonplaats was. Mogelijk omheind met een haag, die ineengevlochten was met doornstruiken en staken. Er wordt mogelijk ook gedacht aan het feit dat het stekelige stoppelvelden zou hebben gekend.

Beers maakte deel uit van de gemeente Baarderadeel tot deze gemeente per 1 januari 1984 opging in de nieuwe gemeente Littenseradeel. In 1991 werd de officiële naam gewijzigd in het Friestalige Bears. Per 1 januari 2018 maakt Beers deel uit van de gemeente Leeuwarden.[2]

Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk van het dorp is de Mariakerk en dateert uit de 13e eeuw. De eenbeukige kerk met spitsboogvensters was oorspronkelijk gewijd aan Maria.

State[bewerken | brontekst bewerken]

In het dorp ligt de zeventiende-eeuwse Stinspoort van de voormalige Uniastate. Deze is tevens een museum. De afgebroken state staat uitgebeeld via een stalenconstructie.

Treinstation[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1883 tot en met 1938 had het dorp een stopplaats (station Beers) aan de spoorlijn tussen Leeuwarden en Sneek.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met Jellum kent het de kaatsvereniging de Twa Doarpen.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Beers en Jellum hebben tezamen ook de toneelvereniging Nij Libben. Beers heeft het dorpshuis van het tweelingdorp, genaamd d’Ald Skoalle. Het verwijst naar het feit dat het in een voormalige school is gevestigd, die dateert uit 1865.

Geboren in Beers[bewerken | brontekst bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bears (Fryslân) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.