Breng GTW

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brengdirect GTW
De GTW-treinen van Breng rijden als brengdirect.
Type GTW 2/8
Aantal 9
Aanschafkosten € 4.531.000 per stuk[1]
Serie 5041-5049
Fabrikant Stadler Rail, Siedlce (Polen)
Vervoerder Breng (Hermes)
Inzetgebied ArnhemDoetinchem
Bouwjaar 2012
Samenstelling van de bakken
ABfk-B-m-Bk
Aantal delen 3
Asindeling 2'+2'+Bo'+2'
Assen 8
Spoorwijdte 1435 mm
Massa 91 ton
Lengte over buffers 56 meter
Maximumsnelheid 140 km/h
Deuren 6
Deurbreedte 1.300 mm
Zitplaatsen 1e klas 8
Zitplaatsen 2e klas 136
Aantal klapzittingen 19
Techniek
Voeding Dieselelektrisch
Vermogen 600 kW (diesel)
Koppeling Scharfenberg
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Verkeer & Vervoer

De Brengdirect GTW is een dieselelektrisch treinstel van het Stadler Rail type GTW.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In totaal zijn 9[2] treinstellen besteld, ten behoeve van de concessie van de Stadsregio Arnhem Nijmegen onder de formule Breng. De treinen worden ingezet tussen Arnhem en Doetinchem. Op 14 juli 2011 werd bekend dat de concessie aan Hermes werd gegund.[3] Deze order van 9 stellen is een door vervoerder Arriva gedane optie bij Stadler Rail bij de bestelling van materieel voor de concessie Achterhoek-Rivierenland, na overleg met de Stadsregio Arnhem Nijmegen[4]. In afwijking van andere aanbestedingen van concessiegebieden in het openbaar vervoer, wordt voor de treindienst een specifiek treintype voorgeschreven. Vervoerders mogen geen ander materieel bestellen.

De stellen zijn ondergebracht in de 5000-serie van Connexxion, waarin ook de treinstellen van de Valleilijn zijn ondergebracht. Ze hebben de nummer 5041-5049 gekregen en hebben een kleurstelling die overeenkomt met de blauwwitte bussen die ook in het concessiegebied rijden[5] en kennen een 2 + 2 opstelling. Door toepassing van meer beenruimte in de coupe opstelling werden vier ramen in het lagevloer deel groter en het vijfde raam kleiner. Een toilet is niet aanwezig. De treinstellen zijn tussen september en december 2012 geleverd.[6] De treinen kunnen technisch tot vier treinstellen worden gekoppeld, maar de concessie-eisen schrijven geen langere diensttreinen voor dan 3 treinstellen.[7] Deze stellen werden door Stadler Rail in Siedlce (Polen) gebouwd.[8]

Het treinstel heeft een gratis Wifi-netwerk en er zijn stopcontacten met 230 volt ~ (voor onder meer een laptop) aanwezig in de eerste klas.

Constructie en techniek[bewerken | brontekst bewerken]

Het treinstel is opgebouwd uit een aluminium frame met een frontdeel van glasvezelversterkte kunststof. Het treinstel heeft een lagevloerdeel. Het treinstel heeft twee dieselmotoren van Deutz type TCD 16.0 V8. Een dieselmotor drijft een dynamo met een elektromotor aan. Deze dieselmotoren voldoet aan de Euro 3b-norm.

Inzet[bewerken | brontekst bewerken]

De treinstellen worden in de dienstregeling 2021 ingezet op de volgende treinserie:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
30700 Stoptrein (Breng) Arnhem CentraalDoetinchem Rijdt onder de naam brengdirect en rijdt niet in de avonduren (na 20.00 uur) en het weekend. Verzorgt samen met Arriva een kwartiersdienst tussen Arnhem en Doetinchem.

Deze vallen onder de concessie Arnhem Nijmegen. Op dit traject rijden deze treinen samen met GTW-treinen van Arriva, de Spurt, die rijden tussen Arnhem en Winterswijk van de concessie Achterhoek-Rivierenland van de provincie Gelderland.

Inzet bij Veolia[bewerken | brontekst bewerken]

In verband met materieelschaarste werden sinds september 2015 twee treinstellen, de 5045 en 5049, verhuurd aan Veolia Transport Nederland. Zij reden tot en met 10 december 2016 op de Maaslijn (Nijmegen – Venlo – Roermond).

Inzet op de Valleilijn[bewerken | brontekst bewerken]

In verband met materieeltekort door de verkoop van het elektrische GTW-stel 5037 van de Valleilijn aan Arriva, reden vanaf 12 december 2016 een tweetal wisselende Breng GTW's op de Valleilijn. Deze werden ingezet tussen station Amersfoort en station Barneveld Zuid. Nadat Connexxion de beschikking had gekregen over twee nieuwe treinstellen van het type FLIRT, gingen de stellen terug naar Breng.

Interieurfoto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Breng GTW van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.