Dipsaus (podcast)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dipsaus
Host(s) Anousha Nzume, Ebissé Wakjira en Mariam El Maslouhi
Taal Nederlands en Engels
Updates tweewekelijks
Duur wisselend, meestal ongeveer een uur
Begin maandag 7 november 2016
Website dipsaus.org
Portaal  Portaalicoon   Media

Dipsaus is een Nederlandse maatschappijkritische podcast door vrouwen van kleur en voor vrouwen van kleur en alle andere geïnteresseerden. De podcast wordt sinds 2016 gemaakt door de drie oprichters: Anousha Nzume (schrijfster, actrice en programmamaakster van Joods-Russisch-Kameroense afkomst[1][2]), Ebissé Wakjira (redacteur en beleidsadviseur van Ethiopische afkomst[3]) en Mariam El Maslouhi (auteur en beleidsadviseur van Marokkaanse afkomst[4]).

In de podcast worden thema's besproken die weinig aandacht krijgen in de grote Nederlandstalige media, zoals hoe het is om queer en moslim te zijn.[5] Elke aflevering staan er een of meer thema's centraal.[6]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oprichting en eerste aflevering[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste aflevering verscheen op maandag 7 november 2016,[7] met als gasten Seada Nourhussen (Nederlands schrijver, journalist, opiniemaker van Ethiopische afkomst die sinds 2018 hoofdredacteur is van OneWorld) en Arzu Aslan (basisschoolleerkracht van Turkse afkomst die zeer actief is op Twitter, waar ze ageert tegen racisme en opkomt voor (migranten)vrouwenrechten[7][8]).

Vanaf de oprichting was de eindredactie enkele jaren in handen van Sayonara Stutgard[9] (auteur, medeoprichter van Uitgeverij Chaos en redacteur van Surinaamse afkomst[10]).

Sponsors en partners[bewerken | brontekst bewerken]

Dipsaus heeft en had verschillende sponsors en samenwerkingspartners, waaronder nieuwsbrievensysteem Revue, het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (een bijdrage in 2016[11][12]), Stichting Democratie en Media (een bijdrage), SALTO (opnamestudio van de Publieke Omroep Amsterdam), VondelCS (opnamestudio) en Dag en Nacht Media (podcastuitgeverij en opnamestudio). Nadat ze in de maanden december 2021 en januari 2022 in totaal negen afleveringen hadden gepubliceerd kwamen er enkele maanden geen afleveringen uit, behalve een bonusaflevering op 8 maart 2022. Op 29 maart 2022 werd bekend dat Dag en Nacht is overgenomen door het Deense bedrijf Podimo.[13] De podcast was vanaf dat moment uitsluitend beschikbaar via het Podimo-platform met een (niet gratis) abonnement.[13]

Op 28 mei 2022 kwam de 73e aflevering uit, seizoen 8 episode 1, waarin Dipsaus een nieuwe insteek aankondigde: vanaf deze aflevering staat er niet langer een gast centraal, maar een thema.[6]

Vanaf aflevering 2 van seizoen 9 (18 maart 2023) was de podcast weer beschikbaar op alle gangbare podcastplatforms, in overeenstemming met Dag en Nacht Media en Podimo.[14]

De eerste zeven seizoenen[bewerken | brontekst bewerken]

Tot seizoen 8 (mei 2022) werden er in de meeste afleveringen een of meer gasten geïnterviewd.

Vaste programma-onderdelen[bewerken | brontekst bewerken]

De afleveringen waren opgebouwd uit deze vaste programma-onderdelen:

  1. Welkomstwoord met datum waarop de aflevering is opgenomen
  2. BBB (Books, Binges & Broadcasts): de hosts vertellen welk book, tv-serie of radio-uitzending/podcast de afgelopen weken indruk op hen maakte.
  3. Shout outs en Burns (ook wel Big ups en Burns, samengevoegd met het vorige onderdeel tot BBBBB): de makers en gasten vertellen welke zaken de afgelopen weken indruk op hen maakte in positieve zin (shout out/big up) of negatieve zin (burn), bijvoorbeeld een nieuwsbericht, een restaurant, een organisatie, een ondernemer, een activist, een journalist, etc.
  4. Interview met de gasten van die aflevering
  5. DDD (Dansen, Drinken of Dipsauzen): de makers noemen drie bekende personen, en de gasten kiezen en beargumenteren met wie van de drie ze wel eens zouden willen dansen, met wie ze wat zouden willen drinken en met wie ze zouden willen 'dipsauzen' (veelvuldig intiem vriendschappelijk contact hebben via WhatsApp, telefoon, ontmoetingen, enzovoort). Het is de bedoeling dat ze geen van de drie personen en geen van de drie activiteiten overslaan.
  6. Bedanken van de sponsors
  7. Afscheid

Interviews[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste interviews zijn in het Nederlands; sommige in het Engels.

Gasten die in de afleveringen van dipsaus zijn geweest en geïnterviewd zijn o.a.:

Een bijzondere aflevering is de integrale opname van de liveshow om 10 jaar 'Zwarte Piet is racisme' en 5 jaar Dipsaus te vieren op 12 april 2021 in TivoliVredenburg met interviews door Quinsy Gario met o.a. Ebissé Wakjira, Nancy Jouwe, Flavia Dzodan, Manju Reijmer, Naomie Pieter, Rui Jun Luong, Mitchell Esajas, Arzu Aslan en Lulu Helder.

Op 21 januari 2021 nam Dipsaus een aflevering op samen met podcast DAMN, HONEY over seksueel grensoverschrijdend gedrag naar aanleiding van de aflevering BOOS: This is The Voice van de Nederlandse BNNVARA-serie BOOS op 20 januari 2022.

Tune[bewerken | brontekst bewerken]

De tune van Dipsaus was het nummer Dip Saus van Vloeistof, het tweede album van Opgezwolle, uitgebracht door platenlabel Top Notch in 2003.

De podcast vanaf seizoen 8[bewerken | brontekst bewerken]

Op 28 mei 2022 kwam de 73e aflevering uit, seizoen 8 episode 1, waarin Dipsaus een nieuwe insteek aankondigde: vanaf deze aflevering staat er niet langer een gast centraal, maar een thema.[6] Thema's die aan bod kwamen waren onder andere:

Tune[bewerken | brontekst bewerken]

Er wordt een nieuwe tune gebruikt.

Dance of Dipsaus[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen de Dipsaus-podcast is een serie afleveringen uitgebracht onder de naam Dance of Dipsaus, waarin Wakjira, El Maslouhi en Nzume samen met Manju Reijmer de televisieserie House of the Dragon bespreken, een prequel op de eerder uitgebrachte televisieserie Game of Thrones. In elke aflevering van Dance op Dipsaus wordt een aflevering van House of the Dragon besproken.

Nominatie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2019 werd de podcast genomineerd voor de Dutch Podcast Awards in de categorieën Lifestyle, maatschappij & gezondheid en Beste host (voor Anousha Nzume).[20][21]

Website en nieuwsbrief[bewerken | brontekst bewerken]

Op de pagina 'Exclusives' op de website van Dipsaus worden regelmatig artikelen gepubliceerd over actuele onderwerpen door verschillende schrijvers, onder wie Olave Nduwanje, Grâce Ndjako, professor Gloria Wekker, Karwan Fatah-Black, Quinsy Gario en Sabrine Ingabire. Ook brengt Dipsaus een regelmatige nieuwsbrief uit via e-mail met informatie over de nieuwste podcast-aflevering en tips voor boeken, concerten, een literatuurfestival, links naar interessante artikelen in kranten en op blogs, etc.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Dipsaus heeft een aantal boeken gepubliceerd in samenwerking met Uitgeverij Pluim en streeft ernaar om vaker boeken te publiceren.[22] Tot nog toe zijn deze boeken verschenen:

Jaar Titel Schrijver(s) ISBN Opmerking
2020 (30 juli[23]) De goede immigrant - 23 visies op Nederland Quinsy Gario (kunstenaar en antiracisme-activist), Manju Reijmer (scenarioschrijver), Nina Köll (media- en cultuurwetenschapper), Clark Accord (schrijver en visagist), Sarah Bekkali (case-worker voor mensenrechten), Mojdeh Feili (schrijver en activist), Jeanette Chedda[24] (schrijver en antivalidisme-activist), Richard Kofi (kunstenaar, curator en podcaster), Khadija Boujbira (moeder, echtgenote, feminist), Simone Zeefuik (schrijver en cultureel programmamaker), Olave Nduwanje (jurist, activist en politica), Tirsa With (spoken-word artiest en activist), Dino Suhonic (queer activist), Mia You (dichter, recensent en onderzoeker), Hasret Emine (schrijver, fotograaf en historicus), Zaïre Krieger (journalist en spoken word artiest), Deborah Cameron (blogger en social cultureel ondernemer), Karwan Fatah-Black (historicus), Yael van der Wouden (schrijver en uitgever), Rita Ouédraogo (onderzoeker en curator), Zouhair Hammana (socioloog), Nancy Jouwe (cultuurhistoricus), Fatima Faïd (gemeenteraadslid in de gemeente Den Haag) 9789462984141 Eindredactie door Sayonara Stutgard. Geïnspireerd op het boek The Good Immigrant van Nikesh Shukla. Tot stand gekomen door een crowdfunding-actie, die succesvol werd afgerond in maart 2020.[25][26]
2020 (20 oktober[27]) Sister outsider Audre Lorde 9789492928641 Nieuwe vertaling door Jenny Mijnhijmer van Sister outsider, een verzameling essays en toespraken uit 1984. Voorwoord door Anousha Nzume.
2020 (28 oktober[28]) AfroLit - moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora Avery Bertrand Iradukunda (België, dichter van Rwandese afkomst), Babs Gons (Nederland, spoken word-artiest, schrijver en host/presentator; winnaar van de Black Achievement Award 2018 voor Kunst en Cultuur), Carolina Maciel de França (België, dramaturg, actrice, moderator en creatief ondernemer), Chris Polanen (Nederland, schrijver van Surinaamse afkomst), Esther Duysker (Nederland, scenarist en toneelschrijver; haar speelfilmdebuut Buladó won een Gouden Kalf voor beste lange speelfilm bij het Nederlands Film Festival 2020 en ze vertaalde de drie toneelstukken van de Raisin-cyclus en schreef een eigen vervolg, The story of Travis (2023), als vierde deel van de cyclus.[29]), Grâce Ndjako (Nederland, schrijver en onderwijsassistent filosofie), Hasna Ankal (België, journalist, schrijver en redacteur), Lisette Ma Neza (Nederlandse muzikant, dichter en slam poet die in België woont; won in 2017 het Belgische kampioenschap Slam Poetry), Malique Mohamud (Nederland, schrijver, ontwerper en 'Hiphop Futurist' van Somalische afkomst), Nyiragasigwa Hens (België, theatermaker, community builder, spelcoach en auteur van Rwandese afkomst), Rachel Rumai Diaz (Nederland, schrijver, dichter, performance artist en programmamaker), Sayonara Stutgard, Sesa (België, slam poet), Sulaiman Addonia (België, schrijver van Eritrees-Ethiopisch-Britse afskomt) en Tracy Bibo Tansia (België, auteur van opiniestukken over racisme, genderproblematiek en (de-)kolonisatie die in Congo woont). 9789083073637 Samengesteld door Dalilla Hermans en Ebissé Wakjira.
2023 (30 mei[30]) De goede mama. 13 visies van moeders van kleur Rowan Blijd, Senae Chakrouni, Ernestine Comvalius, Marisella de Cuba, Nathalie Emanuels, Hoda Hamdaoui, Mona Hegazy, Chee-Han Kartosen-Wong, Diana Khayyata, Fatima Lamkharrat, Patty Rudge, Brenda Suitela en Tsega Worku 9789493256101 Samengesteld door Naima El Maslouhi (journalist voor onder andere Utrechts Nieuwsblad, NRC en de Volkskrant en medewerker bij een centrum gericht op kwetsbare vrouwen met een migratieachtergrond).

Andere podcasts[bewerken | brontekst bewerken]

Dipsaus heeft ook andere podcasts geproduceerd:

  1. Fufu & Dadels, over 'intercultureel zusterschap' buiten de grote steden.[20] Het motto van de podcast: 'Vrijgevochten met een zachte G'. De podcast wordt gemaakt door Hajar Fallah, Suheyla Yalcin en Munganyende Hélène Christelle, drie vrouwen van kleur met een migratie-achtergrond.[5][31][32] De makers hebben Marokkaanse, Turks/Armeens/Nederlandse en Rwandese wortels, en zijn alle drie opgegroeid in Eindhoven.[20]
  2. SPECTRUM, gehost vanuit Den Haag door Riyaz van Wegberg (van het YouTube-kanaal Riyaz Luvz[33]), en met als thema de queer ervaring. De podcast is publiek beschikbaar sinds 2 juni 2020.
  3. De goede immigrant, een zesdelige podcast van de VPRO voor NPO Radio 1. De podcast is sinds 22 oktober 2021 online te beluisteren. Geïnterviewden zijn Quinsy Gario, Deborah Cameron, Hasret Emine, Yael van der Wouden, Manju Reijmer en Khadija Boujbira; de interviewer is Nicole Terborg.[34][35][36][37][38] De première van de podcast was op 15 oktober 2021 in het Koorenhuis in Den Haag.[39]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]