Help:Helpdesk/Archief/mrt 2007

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

White Screen Of Death...[bewerken]

Nou ja... een beetje overdreven, maar wat moet je doen als je Wikipedia's witte multi-linguale scherm krijgt dat er iets mis is gegaan met de verbinding naar de server (ik weet niet meer precies wat de melding is), vooral wat ik wil weten: Is je bewerking dan nog te redden? Vaak druk ik op terug en dan is de tekst die ik heb veranderd weg tot mijn grote ergernis. Dus: Hoe zorg je dat je die pagina terugkrijgt mét de bewerkingen die je net hebt gemaakt, of kan dat niet?  Emil·76  1 mrt 2007 16:38 (CET)

De "terugknop", linksboven in de browser, aanklikken. Dan krijg je je pagina terug en kun je opnieuw de "Pagina opslaan" knop intikken. VanBuren 1 mrt 2007 16:40 (CET)
Dat doe ik dus, maar dan krijg ik meestal de bewerk-pagina, maar dan zónder mijn bewerkingen (dus dan kan ik opnieuw beginnen Verward ).  Emil·76  1 mrt 2007 16:43 (CET)
Bij mij (ik gebruik firefox) moet ik toch ook maar op vorige klikken en krijg ik terug de gewijzigde tekst - Warddr (overleg) 1 mrt 2007 16:43 (CET)
(na bcw en een wit scherm, alsof de duvel er mee speelt...) Ik krijg het scherm als er iets is met de server. Om te voorkomen dat je in dit geval, en ook bij bewerkingsconflicten, je edit kwijt bent, kun je beter altijd op 'toon bewerking ter controle' klikken. Altijd goed om je werk te controleren voor je het bewaart, maar op die manier laad je edit in je browser. Als er dan iets mis gaat bij het opslaan, kun je met 'terug' of 'back' van je browser wèl terug naar je edit. vincedevries 1 mrt 2007 16:45 (CET)
Dat doe ik altijd, dat zou kunnen dat ik daarom mijn wijzigingen terug krijg - Warddr (overleg) 1 mrt 2007 16:49 (CET)
@vincedevries:Wat jij zegt klopt volgens mij niet. Het tonen van een Voorbeeld, gebeurt gewoon met een 'submit' aktie, waarbij dus data wordt uitgewisseld met de server en de pagina opnieuw wordt geladen. M.a.w. dan kan het zelfde misgaan.  Emil·76  1 mrt 2007 16:51 (CET)
Ja en nee. Het gebeurt met een submit, maar op die manier ontstaat nooit een bewerkingsconflict. Ook heb ik het witte scherm nog nooit gehad bij een voorbeeldpagina. Misschien is dat toeval, maar het zou ook kunnen dat de pagina anders verwerkt wordt, bijvoorbeeld dat bij opslaan meerdere servers betrokken zijn. vincedevries 1 mrt 2007 17:00 (CET)
Als je hierop tevoren verdacht bent (en dat ben je op het moment suprème natuurlijk niet, maar soms, na herhaaldelijke ergernis, denk je eraan), maak dan eerst een Alt-C'tje van je tekst. Als dan de witsluier weer in al zijn tekstverstikking over je neerdaalt, kun je je kopie tijdelijk in een tekstverwerker parkeren tot de mist weer optrekt. Vriendelijke groeten, Bessel Dekker 2 mrt 2007 00:43 (CET)
Bedankt voor de adviezen in elk geval. Ik kopiëer nu idd vaker voordat ik verderklik, én ik gebruik op advies van Vincedevries de Toon Bewerking-knop (wat natuurlijk altijd goed is).. Hoop maar dat het zo gaat :)  Emil·76  2 mrt 2007 09:20 (CET)

Bouweteelt en Vleetvisserij[bewerken]

Ed Bever adiseerde mij met betrekking tot twee artikelen 'Bouweteelt' en 'Vleetvisserij'een en ander toe te voegen. Ik ben nog zeer nieuw en weet nog niet goed de weg. Wil Ed Bever dit voor mij doen zodat er niets mis gaat? Bij voorbaat dank

Piet Spaans. (2 mrt 2007 12:52 Piet spaans)

Ik heb (in dit geval) gereageerd op Overleg gebruiker:Piet spaans. Johan Lont 2 mrt 2007 13:31 (CET)

spoiler[bewerken]

Hoi Wikipedia!

Ik ben bezig met een artikel over een computerspel. Ik typ een stuk over de verhaallijn, maar hoe kan ik dan bovenaan zo'n ding zetten van: 'Let op, onderstaande tekst kan spoilers bevatten!

Bij voorbaat dank

Ik heb het antwoord al gevonden! Neem mij niet kwalijk!

Inklappen/uitklappen[bewerken]

Hallo,
Vandaag belandde ik op het artikel van Bundesautobahn 1. Ik vond de pagina niet helemaal up to date dus ik maakte hem een beetje in orde. Wat ik alleen niet voor elkaar kreeg, is om de tabel rechts zo te maken, zodat het gedeelte 'Afslagen' ingeklapt zou worden (en weer zou uitklappen op commando). Nou ja, het was me wel gelukt – ergens van een sjabloon de commando's vandaan gehaald – maar het is nog niet helemaal naar mijn zin. Kan het nog veranderen? Of moet ik het hiermee doen? Groeten, Maarten [Overleg] zo 4 maa 2007, 02:09u CET

Wat is er niet naar je zin? aleichem 4 mrt 2007 02:15 (CET)
Zoals het in 'inklapmodus' staat, staat het woordje 'Uitklappen' niet mooi. Dat zou bijvoorbeeld precies mooi in het midden kunnen. En als het uitgeklapt is, dan wordt de tabel ineens een stuk breder... Maarten
Tsja ik ben ook niet zo'n sjablonenbakker maar kijk eens goed naar de uiklapsjablonen zoals ze bijvoorbeeld bij Amsterdam Centraal hebben?aleichem 4 mrt 2007 02:34 (CET)

spoil endpoil[bewerken]

Op en:wp bestaat een sjabloon {{endspoil}} waarmee het einde van de spoiler wordt gemarkeerd. Bestaat daarvoor ook een nl-equivalent? vincedevries 5 mrt 2007 00:36 (CET)

Commercieel gebruik van foto[bewerken]

Er staat een door mij gemaakte foto op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Afbeelding:IMGP0528.jpg Er is mij van te voren niet gevraagd of ik dat goed vond. Ik geen bezwaar tegen plaatsing op Wikipedia, maar wil niet dat de foto elders zonder naamsvermelding of commercieel gebruikt wordt. Als dat niet meer kan, dat wil ik dat de foto verwijderd wordt. Ik werk zelf nooit met Wikipedia, ben al blij dat ik deze vraagpagina gevonden heb, dus met aanwijzingen hoe ik dat moet doen schiet ik niet veel mee op. Peter van der Krogt, peterAt sign.svgvanderkrogt.net

Peter, zou je mij via de mail kunnen bewijzen dat jij de eigenaar van de foto bent en de licentie waaronder wij hem wel zouden mogen gebruiken? Dan kunnen wij uitzoeken of dat compatible is met onze beleid en anders wordt hij uiteraard verwijderd. ciellAt sign.svgwikipedia.be. Grz, Ciell 5 mrt 2007 10:41 (CET)
Commercieël gebruik is een van de dingen die wel toegestaan moeten zijn als je een foto upload op Wikipedia. Huskyoog.jpg Husky (overleg) 5 mrt 2007 11:01 (CET)

#ifexpr[bewerken]

Waarom krijg ik als ik de volgende code maak:

{{#ifexpr: (5<4) | 5 is groter dan 4 | 5 is kleiner dan 4 }}

Dit (onjuiste) antwoord: 5 is kleiner dan 4? Maak ik hier misschien onjuist gebruik van #ifexpr?

Ik ken die syntax niet, maar intuïtief zou ik denken dat ifexpr het volgende betekent:
#ifexpr Voorwaarde | (dit gebeurt als de voorwaarde TRUE is) | (als het FALSE is)
"(5<4)" is FALSE, dus verwacht ik dat hij "5 is kleiner 4" toont.
Dat krijg ik ook te zien bij jouw voorbeeld hierboven. Johan Lont 5 mrt 2007 11:41 (CET)
* kuch * o ja :). Je hebt helemaal gelijk, ik zie het nu (pas) ook...  Emil·76  5 mrt 2007 11:47 (CET)

verwijderen onzinartikel[bewerken]

Iemand anders heeft een onzinpagina met mijn naam aangemaakt. Heb al geprobeerd te begrijpen hoe ik hem met { {nuweg} } moet verwijderen, maar snap er vooralsnog niets van en kost me veel teveel tijd me er verder in te verdiepen. Zou het erg op prijs stellen als u de pagina zelf zou kunnen verwijderen.

82.75.117.238 5 mrt 2007 15:29 (CET)

Bovenstaande bijdrage heb ik aangepast om het geciteerde sjabloon te verbergen i.v.m. de leesbaarheid. vincedevries 5 mrt 2007 15:42 (CET)
Als je een pagina wilt laten verwijderen moet je hem niet alleen met "nuweg" markeren, maar ook op Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Direct te verwijderen plaatsen. **Man!agO** 5 mrt 2007 15:33 (CET)
Ik zie alleen dat je het nuweg sjabloon hebt geplaatst op de overlegpagina van een anonieme gebruiker. Op die pagina stond nog een opmerking dat de gebruiker van dat nummer ooit een pagina heeft aangemaakt met de titel naam verwijderd. Er bestaat geen artikel (meer) over naam verwijderd, alleen de opmerking. vincedevries 5 mrt 2007 15:44 (CET)


Dat klopt, maar ik zou mijn naam daar graag helemaal verwijderd willen zien, zodat er op een zoekmachine geen spoor meer over is van enige relatie van mezelf met een wikipagina. Beetje genant allemaal... En daarna mag dit bericht, inclusief mijn IP-adres ook wel weg. Misschien zouden persoonsnamen beter beschermd moeten worden?

Ik heb je naam gewist, het kan echter een tijdje duren voordat je ook uit google bent. SanderK 5 mrt 2007 16:30 (CET)


O.k., bedankt!

Sjabloon op Commons[bewerken]

Kan een sjabloon, net als een afbeeldig, op Commons worden gezet zodat de hele wereld erbij kan komen?

En als iets met dezelfde naam zowel op commons als lokaal aanwezig is, wat gebeurt er dan? Handige Harrie 6 mrt 2007 08:44 (CET)

Daar heb ik nooit van gehoord. Het lijkt me ook onwaarschijnlijk, omdat Commons bedoeld is voor taalonafhankelijke media zoals afbeeldingen en sjablonen meestal taalelementen in zich hebben.
Maar om zekerheid te vinden heb ik een sjabloon op commons opgezocht om te testen. Zo is commons:Template:Lang-mp een sjabloon op commons.
Met de code {{Lang-mp}} zou je dat dan in moeten kunnen voegen.
Die code geeft dit resultaat: {{Lang-mp}}
Conclusie: Die mogelijkheid voor sjablonen op Commons bestaat niet. Johan Lont 6 mrt 2007 11:03 (CET)
Er zijn zat sjablonen die taalonafhankelijk zijn. Ik zie trouwens geen mogelijkheden om een sjabloon op Commons op te zoeken, omdat de knop Artikelindex links ontbreekt. Ik heb nog wat geëxperimenteerd met jouw aanroep, maar het lijkt inderdaad niet te werken. Maar er staat dus wel minstens een sjabloon op Commons, en dat lijkt nergens voor nodig te zijn. Handige Harrie 6 mrt 2007 11:36 (CET)
Ik weet niet wat je bedoelt met "lijkt nergens voor nodig te zijn". Het Lang-mp-sjabloon wordt op 120 pagina's op Commons gebruikt.
De sjablonen op commons worden gebruikt voor de interne organisatie van de Commons website. (Net als trouwens de sjablonen op de NL Wikipedia gebruikt worden voor de organisatie van Wikipedia. Dat is dus niets bijzonders).
Om een sjabloon op Commons te vinden heb ik gewoon de Hoofdpagina van Commons geopend en naar de source gekeken. Het eerste sjabloon wat ik tegenkwam was {{Lang-mp}}.
Als je meer sjablonen op Commons wilt bekijken, kun je op Google zoeken met:
site:commons.wikimedia.org Template
Commons heeft ook een pagina over het gebruik van sjablonen: commons:Commons:Templates.
Maar, zoals gezegd, Wikimedia beschikt niet over een centraal systeem voor het bewaren van taalonafhankelijke sjablonen. Daarvoor kun je misschien een Wiki-software-uitbreidingsverzoek doen. (Ik weet niet hoe dat werkt, maar er zijn wel anderen die weten hoe dat moet). Johan Lont 6 mrt 2007 11:52 (CET)
Lijkt nergens voor nodig - nou als er alleen plaatjes op Commons staan, dan vind ik een sjabloon niet zo zinvol. En de sjablonen zijn ook niet geschikt voor gemeenschappelijk gebruik, zoals we al hebben vastgesteld. Maar er staan inderdaad niet alleen plaatjes op Commons.
Ik ben op dit moment nogal bezig met de sjablonen waarvan de namen met BS beginnen. Ze bevinden zich op diverse talen en in elke taal worden ze onafhankelijk van elkaar veranderd, zodat het een beetje een rommelige boel wordt. In NL heeft men zelfs besloten dat de sjablonen een andere naam moeten hebben (beginnend met SP).
Ik heb een computerprogramma ontwikkeld om pagina's te maken met deze sjablonen. Het programma wordt vooral door Duitse wikipediërs gebruikt. Het bevalt me echter niks dat ik verschillende versies moet maken voor de verschillende wikitalen. Ik zou het daarom een forse verbetering vinden als er gemeenschappelijke sjablonnen waren. Handige Harrie 6 mrt 2007 12:48 (CET)

Externe tekstbewerker[bewerken]

Een van de voorkeursinstellingen is: Gebruik standaard een externe tekstbewerker. Zet ik die functie aan, dan probeert hij een PHP-file down te laden. Ik kan daar niks mee.

Doe ik iets verkeerd?

Wat wel lukt: Inhoud van het bewerkingsveld met ^C en ^V naar een tekstverwerker kopiëren en op dezelfde manier weer terugkopiëren. Handige Harrie 6 mrt 2007 15:56 (CET)

Waarschijnlijk moet je je browser zo instellen dat hij bij php-bestanden de externe tekstbewerker opent. Maar ik heb het nog nooit geprobeerd, dus ik ben niet zeker. Sander Spek (overleg) 6 mrt 2007 17:05 (CET)
Hmnee, dat werkt niet. Sander Spek (overleg) 6 mrt 2007 17:09 (CET)
Persoonlijk heb ik geen behoefte aan het gebruiken van andere tekstbewerkers, maar wie dat wel heeft, heeft misschien baat bij en:Help:External editors en en:Wikipedia:Text editor support (die laatste is ook in het Duits beschikbaar).
Ik weet natuurlijk niet of het op NL precies zo werkt als op EN. Mochten jullie er uitkomen, dan kun je daarvan misschien ook een pagina Help:Externe tekstverwerker maken. Johan Lont 6 mrt 2007 17:24 (CET)

artikel vertalen[bewerken]

Hallo, Ik wil graag een artikel van de Russische Wikipedia vertalen naar het Nederlands. Hoe kan ik dit het beste doen? Els Elsderh 6 mrt 2007 16:16 (CET)

Gewoon doen. Als je niet zeker bent over hoe het er hier uit gaat zien kun je eerst de tekst op je eigen gebruikerspagina Gebruiker:Elsderh zetten en mensen hier vragen er naar te kijken. Maar beter, en een snellere manier van leren, is een nieuwe pagina aan te maken: zet de beoogde titel tussen haken, zo [[Artikelnaam]], pagina opslaan, en aanklikken. Er staat dan dat het niet bestaat, maar gewoon stug doorgaan en werkvlak invullen. VanBuren 6 mrt 2007 16:19 (CET)
Of hem neerzetten op Wikipedia:Vertalen naar het Nederlands. Verder is ook Help:Tips voor het vertalen van een artikel vanaf een andere Wikipedia er nog. Succes! Mijn russisch is niet zo best, anders had ik je graag geholpen... Ciell 6 mrt 2007 16:25 (CET)
Ik ken goed Russisch, dus als je hulp nodig hebt kun je gerust bij me aankloppen. Jörgen? ! 6 mrt 2007 16:39 (CET)

Sjabloon2[bewerken]

Hoe kan ik een sjabloon maken? --Amarok-icon.pngChæmera 6 mrt 2007 07:57 (CET)

Sjablonen zitten in de "Sjabloon" naamruimte. Dat betekent dat als je een pagina maakt met de naam Sjabloon:Abcdefg dat de Wiki-software dat interpreteert als een sjabloon met de naam Abcdefg.
Zie verder Wikipedia:Sjablonen en Help:Gebruik van sjablonen.
Tip:
 1. Kies een bestaand sjabloon dat lijkt op wat je wilt.
 2. Ga naar de pagina Sjabloon:... voor dat sjabloon ; klik op "bewerk" en kopieer de inhoud
 3. Start nu pagina Sjabloon:<naam van jouw sjabloon>
 4. Kopieer de inhoud van dat andere sjabloon naar jouw sjabloon
 5. Verander nu wat je wilt veranderen.
 6. (Vergeet niet op de overlegpagina toe te lichten waar het voor dient en hoe men het kan gebruiken)
Johan Lont 6 mrt 2007 11:10 (CET)


OK, bedankt Johan. Kan ik ook een sjabloon voor m'n GP of OP maken? --Amarok-icon.pngChæmera 6 mrt 2007 17:27 (CET)
Ik weet niet of ik je vraag goed begrijp, maar als je een sjabloon hebt gemaakt, kun je die overal gebruiken, dus ook op je gebruikerspagina of op je overlegpagina. Het maken van het sjabloon moet altijd in de "Sjabloon-naamruimte" gebeuren. Dat wil zeggen, het moet een pagina zijn, waarvan de titel begint met Sjabloon: . Wederom adviseer ik je om goed te kijken hoe anderen dat op hun gebruikerspagina (GP) of overlegpagina hebben gedaan. Zoek gewoon een leuke GP. Klik op bewerk (maar verander niets aan de pagina). Als je iets aantreft dat eruit ziet als {{GeinigSjabloon}}. Dan ga je naar de pagina Sjabloon:GeinigSjabloon om te kijken hoe het in elkaar steekt.
Nog een "wijze raad": steek niet al te veel tijd in die sjablonen - er moet ook nog tijd voor de artikelen overblijven. Johan Lont 6 mrt 2007 17:35 (CET)
@Chaemera: als je een sjabloon maakt dat alléén voor jouw gebruikerspagina/overleg is, kan je dat gewoon in je eigen "ruimte" doen. Met een / creeër je een subpagina, zoals Gebruiker:NielsF/Overlegopmaak. Een sjabloon hoeft niet persé in de sjabloon: naamruimte te staan , sterker nog, dat is zelfs onwenselijk als het voor persoonlijk gebruik bedoeld is. «Niels» zeg het eens.. 6 mrt 2007 18:35 (CET)

jpg bestanden niet goed genoeg?[bewerken]

Ik heb bij wikipedio commens een jpg bestand ge-upload (bocabrava.jpg), maar ik krijg telkens de mededeling dat het bestand op deze manier niet wordt geaccepteerd. Zijn jpg-bestanden dan niet goed genoeg?

Leon Bobbe (e-mail-adres verwijderd)

Heb je de licentieinformatie op de daar voorgeschreven wijze ingevuld? Daar is Commons nogal strikt in, geloof ik. Ik zag dat er op Commons wel jpg-bestanden staan, dus daar zal het niet aan liggen. Johan Lont 7 mrt 2007 19:56 (CET)
Kan je aangeven wat je deed en wat de precieze foutmelding is, dan kan ik je misschien verder helpen. Verder, kan je ondertekenen met vier tildes (~~~~)? IIVQ 7 mrt 2007 23:18 (CET)

Typfout[bewerken]

http://nl.wikipedia.org/wiki/Rugpijn

Op de 2e regel staat een typ fout

Op advies van het Nederlands Huisartrsen Genootschap (NHG)

Uitgevoerd Uitgevoerd aleichem 9 mrt 2007 13:37 (CET)

Beter Onderwijs Nederland[bewerken]

Enige weken geleden hebben we een pagina toegevoegd aan Wikipedia over onze vereniging Beter Onderwijs Nederland. Na aanpassingen was deze geheel toegelaten en geaccepteerd volgens de wikipedia-standaarden. Tot mijn verbazing zie ik nu dat de complete pagina verdwenen is. Kan iemand nagaan wat er gebeurd is?

Mvg, Ralph - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 86.91.31.81 (overleg|bijdragen) op 10 mrt 2007 20:13.

Beste Ralph, het artikel is 7 maart verwijderd aangezien het 2 weken op de verwijderlijst heeft gestaan. Het artikel is verwijderd aangezien het erg leek op een promotiepraatje (Hoezeer het belang van BON door ouders, docenten en leerlingen wordt onderkend blijkt uit de snelle groei van het aantal leden. Om de dankbaarheid voor het goede werk te tonen, wordt het bestuur bij aanvang van de eerste algemene ledenvergadering met een staande ovatie beloond.). Verder kun je misschien in het vervolg je bijdragen op overlegpagina's ondertekenen met 4 tildes (~~~~) of door op Button sig.png (rechtsboven bij het bewerkingsveld) te klikken, je gebruikersnaam, de datum en het tijdstip worden dan automatisch geplaatst. Groeten, Koen Reageer 10 mrt 2007 20:22 (CET)

Knippen/plakken[bewerken]

Geachte,

Om een (lang) artikel niet in één keer te moeten vertalen, heb ik in een externe tekstverwerker gewerkt.

Nu mijn tekst klaar is wil ik Kopiëren ([Ctrl]+[C]) en Plakken ([Ctrl]+[V]), maar om een of andere duistere reden lukt dat niet.

Enige suggesties ?

Met vriendelijke groeten,

Jan Van Gelder


Zowel tekstverwerker en edit-box open zetten, en dan pas knippen/plakken? --Tuvic 10 mrt 2007 20:36 (CET)
Vaak gaat kopiëren via de browser ook handiger (^c en ^v is wel erg DOS) aleichem 10 mrt 2007 20:38 (CET)
ctrl+c/ctrl+v heeft niks met DOS te maken en zijn gewoon toetsenbord-shortcuts (volgens mij werkte ctrl+c/ctrl+v niet eens onder DOS). Niks mis mee, beter; het is zelfs aan te raden om RSI e.d. te voorkomen. --- jeroenvrp 10 mrt 2007 20:41 (CET)
Jan, voor alle zekerheid... Voor je Ctrl-C doet heb je toch wel de tekst geselecteerd in je tekstverwerker (kan overigens met Ctrl-A)? vincedevries 10 mrt 2007 20:58 (CET)
Even off-topic: Onder DOS an sich had je geen undo, daarvoor was het te rudimentair. De Microsoft-editors Edit en Edlin - en vele daarvan afgeleide programma's - gebruikten Shift-Insert (Copy) en ctrl-insert (paste). Ctrl-x/c/v is gewoon veel sneller als je toch al op 't toetsenbord bezig bent dan met je hand naar de muis gaan en daar rechtsklik - schuif naar beneden - copy te doen. (Ja, ik selecteer ook met het toetsenbord: Shift inhouden en dan met pijltjestoetsen opzij, gecombineerd met ctrl om sneller woorden over te slaan). Je zou eens moeten leren omgaan met keyboardshortcuts, het gaat vaak een stuk sneller dan met de muis (en bovendien: je kan het blind doen, dus terwijl je met je gedachten bij een tekst bent). IIVQ 10 mrt 2007 23:03 (CET)

recent changes[bewerken]

Hoe haal ik de verwijderingen uit mijn recent-changes-lijst? aleichem 10 mrt 2007 22:05 (CET)

Wat bedoel je? Ik heb net Testpagina aangemaakt en verwijderd, en dat zie ik niet in mijn bijdragen (ik neem aan dat je dat bedoelt, of toch niet?). IIVQ 10 mrt 2007 23:06 (CET)
Nee, ik heb soms een hele pagina van verwijdering van siebrand ofzo voor mn neus, kan ik niet ergens instellen dat ik die verwijderingen niet hoef te zien? aleichem 10 mrt 2007 23:10 (CET)
Wat bedoel je? Screenshot? IIVQ 11 mrt 2007 09:02 (CET)
Ik bedoel dat ik als ik mijn recent-changes-lijst bekijk, ik dan geen meldingen wil zien die ook in de logboeken terechtkomen (met uitzondering van naamswijzigingen). aleichem 11 mrt 2007 10:35 (CET)
Je kunt ze verbergen met een script: Gebruiker:Erwin85/recentchangesfilter.js. Ze worden wel gewoon geladen, maar je kunt dan de bijdragen van een gebruiker verbergen. --Erwin85 11 mrt 2007 13:24 (CET)

Een hulpprogramma publiceren[bewerken]

Op Wikipedia:Spoorlijnsjablonen staat een gebruiksaanwijzing hoe je de strips maakt die op de spoorwegpagina's staan. Het is tamelijk gecompliceerd en je moet een heleboel codes uit het hoofd leren. Ik heb daarom een computerprogramma geschreven om het werk te vereenvoudigen. Daarmee is die gebruiksaanwijzing eigenlijk overbodig geworden (behalve voor mij en degenen die willen weten hoe het werkt).

Een aantal Wikipediërs gebruikt het programma inmiddels. Ik stel het gratis en belangeloos beschikbaar.

Nu heb ik het programma 'geadverteerd' op Wikipedia:Spoorlijnsjablonen, wat mij een logische plaats lijkt, maar de 'advertentie' werd weer verwijderd met de aantekening "niet hier, er is een aparte pagina voor externe tools etc.".

(Ik zet 'advertentie' tussen aanhalingstekens, omdat ik geen enkel commercieel belang heb)

Nu vraag ik me af, wat is die aparte pagina? En heeft het wel zin iets aan te kondigen op een pagina die door de meeste mensen niet gelezen wordt? Was het eigenlijk wel terecht dat de 'advertentie' verwijderd werd? Handige Harrie 11 mrt 2007 12:06 (CET)

Die vraag is al lang beantwoord, maar jij bewijst kennelijk liever nog maar eens dat je niet kunt lezen. Verder denk ik dat iedereen die er belang bij heeft inmiddels echt wel op de hoogte zal zijn, je hebt het tenslotte al op vier of vijf andere (meest verkeerde) pagina's aangekondigd, en de spam stond zelfs in de wikicode van verschillende pagina's in de hoofdnaamruimte. - Erik Baas 11 mrt 2007 12:18 (CET)
Wikipedia is erg groot. Misschien kun je me zeggen waar de vraag beantwoord is? Jij gebruikt trouwens vaak het woord 'spam', zelfs als er niet van spam sprake is. Handige Harrie 11 mrt 2007 12:22 (CET)
Het antwoord staat onder de vraag, dat leek me de meest logische plek. :-p En hou je niet van den domme, want behalve dat ik dat speciaal voor jou in een groot geel venster op mijn OP gezet heb (na een aantal ervaringen net als deze; nu zelfs in fel geel) heb ik je ook al meer dan eens gezegd dat het vrij normaal is om een vraag te beantwoorden op de plek waar die gesteld is. Verder: spam is ongewenste reclame, waarbij het er niet toe doet of de spammer er iets aan verdient, en na een aantal malen hetzelfde te hebben gelezen gaat het irriteren. - Erik Baas 11 mrt 2007 12:36 (CET)
Ha, jouw eigen overlegpagina! Denk jij dat ik die lees? Ik schrijf er wel eens wat, maar ik lees hem niet. Ik heb geleerd dat het niet fatsoenlijk is om in andermans correspondentie te neuzen. Jij denkt daar kennelijk anders over.
Het is een ander geval als een vraag gesteld wordt op een openbare pagina, zoals hier.
Als ik iemand iets wil schrijven, doe ik het bericht op de post. Ik wacht niet tot hij het bij mij thuis komt halen. Handige Harrie 11 mrt 2007 12:45 (CET)
En daarmee wijk je dus af het gros van de WP-gebruikers. Dat mag hoor, maar verwacht niet dat ik me aan jou ga aanpassen. - Erik Baas 11 mrt 2007 13:02 (CET)

Vreemde tekens[bewerken]

Waarom vind ik in sommige artikelen dit soort dingen aan: Фёдор Михайлович Достоевский (kijk maar even bij bewerk, dan zie je pas wat ik bedoel) ? Ik laat mij bot dit gewoon altijd veranderen in Фёдор Михайлович Достоевский of is dit niet goed? Crazyphunk 11 mrt 2007 17:27 (CET)

Dat zijn HTML-cijferkodes voor de Russische letters. De echte letters hebben de voorkeur inderdaad, dus wat jouw bot doet is OK. (Welk script gebruik je daar overigens voor?) Voor een enkel teken heeft de HTML-kode wel de voorkeur, maar dan liever de symbolische en niet de cijferkode; in het bijzonder geldt dat voor &nbsp; (non-breakable space). (Voor Russisch enz. zijn er overigens alleen cijferkodes en geen symbolische.) Die kodes zijn afkomstig van oude browsers die niet overweg kunnen met Russisch enz. en alleen met de HTML-kodes – of het zijn erg oude artikelen die dateren van vóór de Unicode-omschakeling van Wikipedia. – gpvos (overleg) 11 mrt 2007 23:58 (CET)
Wat apart dat de т cursief т wordt. vincedevries 12 mrt 2007 00:09 (CET)
Hmm... misschien heeft Cyrillisch-kursief wat meer verwantschap met handgeschreven Cyrillisch? Ik heb begrepen dat dat erg sierlijk is en enige verschillen heeft vergeleken met de drukletters. – gpvos (overleg) 12 mrt 2007 00:24 (CET)
Er zijn er wel meer die afwijken: г - г, д - д, и - и. Veel van deze cursieve letters komen inderdaad redelijk overeen met de handgeschreven varianten. Vanwege de afwijkingen is het af te raden cyrillische tekst cursief te zetten als het niet écht nodig is. In mijn browser worden cursieve cyrillische letters op wikipedia trouwens "gewoon" weergegeven. Het viel mij meteen op, aangezien de vorm op andere plaatsen wél altijd verandert. Het duurde ook een tijdje voordat ik erachter kwam dat dit niet voor iedereen geldt. Jörgen? ! 12 mrt 2007 00:31 (CET)
Klopt. In handschrift ziet de t eruit zoals wij een m schrijven. Ik weet niet hoe de handgeschreven m eruit ziet. Ik herinner me een krantenkop waarop het woord Komuteta stond, en in een ander lettertype Komumema. Maar als je goed keek dan was de ene m anders dan de andere m. Handige Harrie 12 mrt 2007 00:44 (CET)
Zou Dostojevski met de hand of op een typemachine hebben geschreven?  :) vincedevries 12 mrt 2007 00:47 (CET)

PS-Games[bewerken]

Beste administratie,

eind vorig jaar heb ik een artikel aangemaakt met de naam PS-Games. Aangezien dit artikel niet in de juiste stijl was opgemaakt (geen encyclopedische stijl), is dit artikel op een lijst geplaatst met te verwijderen pagina's. Ik heb het artikel inmiddels aangepast en zou het graag de opmerking verwijderde pagina laten weghalen. Indien iets foutief gegaan is, zou ik graag horen hoe dit op te lossen is zodat het artikel zonder problemen opgenomen kan worden in Wikipedia.

met vriendelijke groet,

PS-Games

Het artikel PS-Games blijkt op 5 december 2006 genomineerd voor verwijdering. De beoordelingsperiode liep tot 20 december. Er is door diverse personen aan gewerkt, en mocht blijkbaar blijven. (Zie ook logboek voor PS-Games). Het staat nu niet meer op de verwijderlijst, dus het sjabloon moet er ook afgehaald worden. Ik zal dat wel even doen. Johan Lont 12 mrt 2007 14:37 (CET)

T-Toys.nl[bewerken]

Beste mensen,

dat was dan mijn eerste kennismaking met het plaatsen van een artikel op wikipedia. Ik plaatste een artikel over T-Toys.nl ons enthousiaste bedrijfje. Alleen wordt het weer verwijderd omdat het reclame zou zijn. Daar ben ik het natuurlijk helemaal mee eens. Anderzijds zijn we het enige (geen grapje!) bedrijf in NL die ons concept hanteert (webshop met 17 fysieke verkooppunten).

Hoe staat het dan met bijvoorbeeld Intertoys? Die staan er namelijk wel met naam en toenaam, linkjes etc op?

Hebben jullie nog tips wanneer een artikel wel toegestaan is?


Groeten Robert Eits

Wat is toegestaan, artikelen over speelgoed natuurlijk! Encyclopedische informatie die u graag hier zou willen lezen als u geen deskundige was op dat terrein. Deel uw kennis, niet uw handel. Elly 12 mrt 2007 22:17 (CET)
En mogelijk een artikel over het Webshop-met-17-fysieke-verkooppunten handelsconcept: Definitie van de term, Kenmerken van dit concept, In welk jaar en in welk land het voor het eerst werd toegepast, In welke landen dit Webshop-met-17-fysieke-verkooppunten concept wordt gehanteerd, Een vergelijking van het Webshop-met-17-fysieke-verkooppunten concept met andere handelsconcepten (filiaalbedrijf, webwinkel, multinational, postorderbedrijf, groothandel, enzovoort) en de voor- en nadelen van elk van die concepten. Als dit concept een bestaand, in het zakenleven bekend concept is, dan is een artikel daarover welkom. Ik verwacht echter dat het idee om artikelen over speelgoed te schrijven meer kans van slagen heeft. Johan Lont 13 mrt 2007 11:36 (CET)

nieuwe weblog over Whiplash "Is er leven na de Whiplash"[bewerken]

Hallo ik heb sinds 1986 een whiplash en heb destijds het initiatief genomen om een patienten stichting op te richten, dat werd de NSWP. Graag wil ik u vragen deze op te nemen als het mogelijk is. het inlog adres is http://nekletsel.web-log.nl Misschien kunt u de site eens bezoeken en eventueel een reaktie achterlaten. vr. groet Letty

Beste Letty,
Een artikel over een patiëntenorganisatie voor personen die lijden aan whiplash kan interessant zijn voor Wikipedia. De link die u hier gaf is echter een link naar een weblog, waarop ik slechts twee stukjes vond: één van 11 maart en één van 12 maart. Via wat puzzelen op Google vond ik de betekenis van de letters NSWP, namelijk Nederlandse Stichting Whiplash Patiënten. Die naam en de afkorting worden op het door u genoemde Weblog echter niet genoemd! Het verbaast mij daarom dat u juist deze link gaf.
Op de website van de Whiplash Stichting Nederland vond ik een berichtje waarin de volgende woorden voorkwamen:
...(voorheen) Nederlandse Stichting Whiplash Patiënten (nu WSN)...
Daarom, bedankt voor de tip, succes met uw weblog, maar ik zie hier op zich nog geen reden in om een artikel over de NSWP te beginnen. Johan Lont 13 mrt 2007 15:36 (CET)
Als u bedoeld had te vragen om een artikel over uw weblog op te nemen, dan moet ik u teleurstellen. Weblogs worden hoogst zelden zodanig belangwekkend geacht dat een encyclopedie er een artikel aan zou moeten wijden. Johan Lont 13 mrt 2007 16:00 (CET)

On Air (rapgroep)[bewerken]

Verplaatst vanaf Wikipedia:Informatiebalie. Johan Lont 13 mrt 2007 16:36 (CET)

Gisteren heb ik het artikel On Air (rapgroep) geschreven en vandaag is het weg. Hoe komt dat? De groep bestaat echt. Daan12 13 mrt 2007 15:39 (CET)

Ik vermoed dat het artikel is verwijderd door een moderator. Ik heb het artikel niet gelezen, maar ik kan dit wel zeggen. Het feit dat een groep bestaat, betekent nog niet dat er een artikel over in Wikipedia kan worden opgenomen. Daarvoor moet het onderwerp namelijk ook voldoende belangwekkend zijn voor de lezers van Wikipedia.
Lees voor meer informatie daarover ook Wikipedia:Relevantie - en dan vooral het stukje onder het kopje Bands/Artiesten. Johan Lont 13 mrt 2007 16:21 (CET)
Het is verwijderd door Gebruiker:Advance, met als reden 'niet encyclopedisch'. Je kan op zijn/haar overlegpagina om opheldering vragen. (Op zich opmerkelijk, omdat NE geen reden is voor directe verwijdering.) Sander Spek (overleg) 13 mrt 2007 17:24 (CET)

handtekening[bewerken]

ik snap er niets meer van. Ik heb Gebruiker:Mork/Handtekening en Gebruiker:Mork/ondertekening en toch krijg ik, als ik met vier tildes onderteken, zoiets als dit: Gebruiker:Mork/ondertekening 13 mrt 2007 16:24 (CET) Wat doe ik verkeerd? (bij voorkeuren/bijnaam heb ik Gebruiker:Mork/ondertekening neergezet, daar zal het probleem wel zitten... :(

Heb je "Ondertekening zonder link naar uw gebruikerspagina (voor niet-standaard-ondertekeningen)" wel aangevinkt? In het vakje "Uw bijnaam voor ondertekening van overleg" moet je dan {{SUBST:Gebruiker:Mork/ondertekening}} zetten (zonder de nowiki's natuurlijk), dan zou het moeten werken«Niels» zeg het eens.. 13 mrt 2007 16:28 (CET)
Check! Dat was het. Dank je wel! mork | nanunanu 13 mrt 2007 16:30 (CET)

afbeelding dictyostelium[bewerken]

Hallo, zojuist heb ik het artikel dictyostelium gemaakt. Daarbij wilde ik een afbeelding zetten, die ik hier op de Engelse Wikipedia gevonden heb. Deze afbeelding verschijnt echter als rode link. Hoe kan ik de afbeelding tevoorschijn toveren? Alvast bedankt! Josq 13 mrt 2007 17:51 (CET)

Hij staat nog niet op Wikimedia Commons. Je moet deze eerst overkopieëren naar Commons (let vooral erop dat je de originele informatie overneemt!). Zie Help:Media uploaden naar commons. Huskyoog.jpg Husky (overleg) 13 mrt 2007 18:05 (CET)
(Na bewerkingsconflict) Je kunt op de Nederlandstalige Wikipedia geen plaatjes tonen die op de Engelstalige Wikipedia staan. Je kunt hier alleen plaatjes tonen die op deze Wikipedia staan, en plaatjes die op Commons staan.
Je moet het plaatje dus eerst van de Engelse wikipedia af kopiëren. In Internet Explorer bijvoorbeeld doe je dat door rechts te klikken op het plaatje en dan Afbeelding opslaan of zoiets te klikken. Dan bewaar je het even op je eigen computer. Daarna kun het uploaden op NL of op Commons. Een plaatje als dit kun je beter op Commons uploaden, want dan kan iedereen (alle wikipedia's) het gebruiken.
Je moet wel eerst controleren of het een toegelaten licentie heeft. De Engelstalige WIkipedia heeft een ruimer beleid daarin. Het plaatje en:Image:Dicty Life Cycle H01.png is vrijgegeven onder GFDL, dus dat is in orde.
Voor de verdere procedure moet je eerst maar Help:Gebruik van afbeeldingen doorlezen. Eerlijk gezegd vind ik het uploaden op Commons en de juiste sjablonen en categorieën vinden daar maar lastig als je het niet gewend bent, maar het is wel de moeite waard. Johan Lont 13 mrt 2007 18:08 (CET)

Hartelijk bedankt voor jullie reactie! 's Kijken, ik denk dat ik zo eens een poging ga wagen ;) Josq 13 mrt 2007 19:15 (CET)

Hoeft niet, ik heb een kwalitatief betere afbeelding geupload, te weten Image:Dicty Life Cycle H01.svg. IIVQ 13 mrt 2007 19:36 (CET)

Clem23[bewerken]

Deze persoon zou nu een monitor zijn op de Franstalige wikipedia. Op LeCongres (forum, go) wordt een discussie uitgevochten die met machtsargumenten wordt gevoerd. Onder meer gaat Clem23 prat op het volgende:

 • "Je suis quelqu'un de compétent un renifleur, un administrateur élu à l'unanimité du vote, je suis en possession des outils qui me permettent d'affirmer qui vous êtes. Je ne me suis jamais trompé et tout mes confrères vous confirmeront qui vous êtes à 101%. Compliments."

En zo gaat het maar door. Argumenten worden niet met argumenten maar met arrogantie beantwoord. Omdat enkele bijdragen aan de Franstalige Wikipédia deze mijnheer en een zeker Nicolas Ray niet aanstonden, hebben ze me zonder pardon geblokkeerd onder het mom dat ik een zekere 'Mario Scolas' zou zijn. Nu bedreigt deze Clem23 er zelfs mee (zie discussie op website), om mij in alle 'langues vernaculaires' van Wikipédia te blokkeren. Ofwel reikt zijn macht inderdaad zo ver, en ben ik hoe dan ook bij u aan het verkeerde adres met mijn gerechtvaardigde klacht, ofwel is deze persoon niet geschikt als mediator of monitor van Wikipedia. Zijn argumenten zijn louter machtsargumenten en hij beweert op de bovenvermelde webstek bovendien nog trots te zijn op zijn verkozen mandaat (wat heeft het eigenlijk met wikipedia te maken dat hij ergens een mandaat heeft ?), hetgeen hem kennelijk het recht geeft zijn macht te misbruiken op andere plaatsen ?!. De meeste opmerkingen die hij maakt doen niet ter zake, hij verwijst naar het promille alcohol in mijn bloed dat hij niet kan kennen, enz. Buitengewoon bedreigend is de opmerking dat hij zich nooit vergist heeft (wie heeft zich nog nooit vergist, dan een klein kind dat altijd zijn gelijk moet halen ?), en al zijn broeders (satanische secte ???), bevestigen dat ik iets aan 101 procent zou zijn ! Graag zou ik weten of deze persoon inderdaad over de invloed beschikt op de Nederlandstalige wikipedia die hij beweert te hebben. Eventueel zouden zelfs gerechtelijke stappen moeten worden overwogen of anders toch minstens de identiteit bekend gemaakt van een naar zijn zeggen 'publiek' persoon die zo onmiskenbaar zijn boekje te buiten gaat. --Bogaert 11 mrt 2007 15:33 (CET) Verplaatst vanaf Wikipedia:Informatiebalie door Sander Spek (overleg) 11 mrt 2007 15:41 (CET)

Ik ken op de Nederlandstalige Wikipedia geen gebruiker:Clem23. Hij is hier zeker geen moderator. groet. aleichem 11 mrt 2007 15:41 (CET)

Hij beweert wel moderator te zijn op de Franstalige Wikipédia en dreigt ermee zijn invloed aan te wenden om mij te blokkeren op de wikipedia's in andere talen. Groet--Bogaert 11 mrt 2007 15:45 (CET)

Dan kan hij dat aanvragen via de normale route; hier is hij slechts een gewone gebruiker. Op het eerste gezicht zie ik geen vandalisme of negatief gedrag van jou, dus is er geen enkele reden tot blokkade. – gpvos (overleg) 11 mrt 2007 16:04 (CET)
Zie ook Wikipedia:Verzoekpagina_voor_moderatoren/RegBlok#Clem24_.28overleg_.7C_bijdragen_.7C_blokkeerlogboek.29. Sander Spek (overleg) 11 mrt 2007 20:55 (CET)

Hallo BogaertB, Kijk maar even op [1]. Je bent het slachtoffer geworden van iemand die claimt een franse moderator te zijn met de gebruikersnaam Clem24. Deze heeft een waarschuwing geplaatst op je OP die je weg hebt gehaald (no problem). De echte moderator op Wikipedia-fr is Clem23 en die heeft een usercheck aangevraagd via mij bij Oscar. Overigens heeft een gebruiker met de naam BogaertB wél anderen uitgescholden op Wikipedia-fr helaas. Als jij dat bent heb je daar idd een probleem met bewerken nu, hier is dat gelukkig niet het geval. Met vriendelijke groet, Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 11 mrt 2007 21:42 (CET)

Ik heb niemand uitgescholden op Wikipedia-fr, ik heb er wel bijdragen geleverd aan artikelen die steevast door ene Nicolas Ray en Clem23 zonder motivatie werden verwijderd. Ik heb ze er weer bijgevoegd tot ze me hebben geblokkeerd zonder boe of ba. Op [www.lecongres.be] kunt u een interessante conversatie volgens op het forum (go klikken), waaruit blijkt dat deze persoon niet echt evenwichtig is. Hij geeft mij daar de boodschap: "Ma page de discussion vous est ouverte : http://fr.wikipedia.org/wiki/Discussion_Utilisateur:Clem23 " maar verwijdert onmiddellijk mijn bijdrage. Bescheiden is hij ook niet, getuige deze opmerking: "Je suis quelqu'un de compétent un renifleur, un administrateur élu à l'unanimité du vote, je suis en possession des outils qui me permettent d'affirmer qui vous êtes. Je ne me suis jamais trompé et tout mes confrères vous confirmeront qui vous êtes à 101%. Compliments." Bovendien haalt hij argumenten aan die regelrechte onzin zijn: "Quant à moi, soit vous discutez avec moins de 3 g d'alcool par litre de sang, soit j'appuie sur le bouton blocage indéfini à chacune de vos apparitions et quelque que soit la langue vernaculaire du wiki." Kennelijk is Wikipedia-fr in handen van mensen die via de encyclopedie HUN boodschap willen verkondigen en daarbij een zeer strikte censuur toepassen. Misschien zou dit toch ergens moeten worden gemeld ? --Bogaert 12 mrt 2007 01:45 (CET)

Ik spreek slecht Frans. U had een klacht over een gebruiker op de Nederlandstalige Wikipedia, en die heeft men hier proberen te behandelen. Wij hebben geen invloed op de Franstalige Wikipedia. Met vriendelijke groet , aleichem 12 mrt 2007 01:58 (CET)
Sorry I do not speak dutch. I'm the genuine Clem23, sysop on french WP. Could somebody ask Bogaert to show the diffs of where he saw that I said "Je suis quelqu'un de compétent un renifleur, un administrateur élu à l'unanimité du vote, je suis en possession des outils qui me permettent d'affirmer qui vous êtes. Je ne me suis jamais trompé et tout mes confrères vous confirmeront qui vous êtes à 101%. Compliments." and the second part of the other sentence? Because actually I didn't say that, neither here nor on the french or any other WP - but it should be easy to check, no? Clem23 12 mrt 2007 15:42 (CET)
Answered on your talk-page aleichem 12 mrt 2007 16:05 (CET)

Clem23 op deze webstek. Het is natuurlijk niet na te gaan of het écht dezelfde Clem23 is, maar wat hij er vertelt zou hem sieren. De heren Nicolas Ray en Clem23 staan inderdaad niet toe dat op HUN discussiepagina ze, op hun verzoek, van antwoord worden gediend. Ze verwijderen automatisch elke bijdrage. Als u het mij vraagt zit er een geurtje aan de Franstalige versie van Wikipedia. --Bogaert 14 mrt 2007 16:50 (CET)

ingewikkelde interwiki[bewerken]

Hoi,

ik zit met een probleem. Op de en:wikipedia is een artikel en:Eric Harris and Dylan Klebold (het duo verantwoordelijk voor de schietpartij op Columbine High School). Op de nl:wikipedia zijn er twee artikelen: Eric Harris (heb ik gemaakt) en Dylan Klebold (was er al). Voor de interwikilinks is dat ingewikkeld, wat moet nu naar wat wijzen? Ik heb het probleem op de en:wp voorgelegd [2] en daaruit komt het advies de twee artikelen op de nl: samen te voegen tot één artikel Eric Harris en Dylan Klebold. Ik vind dat geen mooie oplossing, maar weet geen betere. Wie helpt? nanu nanu (mork) 13 mrt 2007 15:28 (CET)

Op beide NL-artikelen dezelfde EN-link? Vreemd om een artikel over 2 personen aan te maken. Dan had één persoon + één redirect wellicht handiger geweest, of de gebeurtenis in de titel. EdoOverleg 13 mrt 2007 15:34 (CET)
Het probleem hierbij is dat robots die de interwiki's onderhouden dan wat in de war gaan raken... :( Misschien alle drie artikelen (Columbine High School, Eric Harris en Dylan Klebold) samenvoegen tot één artikel Schietpartij op Columbine High School of zo? nanu nanu (mork) 13 mrt 2007 15:37 (CET)
Wat mij betreft ook één artikel over beide daders samen. Het artikel over Eric Harris bestaat voor 80% voor informatie die over beiden gaat. Onwaarschijnlijk dat er nog zoveel nieuwe informatie vrijkomt dat ze elk een eigen artikel verdienen. Elly 13 mrt 2007 15:38 (CET)
Bovendien is alles dat we over hen weten en willen weten gerelateerd aan het incident. Niet de jongens, maar hun daad is van belang. Ze zijn beide dood, alle nieuwe feiten die over hen bekend worden, zullen toch altijd in het kader van Columbine worden geplaatst. Daarom zou ook ik kiezen voor één artikel (Columbine) met redirects op de namen. vincedevгies 13 mrt 2007 15:45 (CET)
Er is al een artikel Moorden op de Columbine High School. Eén artikel over die twee jongens vind ik een slecht idee. Als het al nodig is om biografieën over die personen te schrijven, dan één per persoon. Dat er dan geen simpele interwiki's zijn is jammer, maar van minder belang. Via de link naar Moorden op de Columbine High School en de interwiki daarvan kan men die beschrijving op de Engelse wikipedia toch wel vinden (mocht iemand dat willen). Johan Lont 13 mrt 2007 15:46 (CET)
Is het dan een idee om de bio's in te voegen in het artikel Moorden op de Columbine High School en van de beide namen een redirect te maken? nanu nanu (Mork) 13 mrt 2007 15:55 (CET)
wat mij betreft een goed idee. Elly 13 mrt 2007 15:56 (CET)
Kan ik dat gaan doen, of moet ik wachten op meer meningen? mork | nanunanu 13 mrt 2007 16:32 (CET)
Voor Voor - mijn zegen heb je. Roelzzz 13 mrt 2007 16:33 (CET)
Mmm, ik ben niet voor samenvoeging omdat het ingewikkelde interwiki's zijn. Ik zie geregeld een artikel voorbij komen met twee interwiki's naar dezelfde taal. Wanneer de artikels vrijwel identiek zijn kunnen ze wat mij betreft wel samengevoegd worden. Vincentsc 13 mrt 2007 16:39 (CET)
Die interwiki's lijken me minder belangrijk dan de helderheid van onze eigen structuur. Hun biografiën zijn volledig ten dienste van het Columbine verhaal. Ik zou gaan voor één artikel. Vanuit en: kan ook naar de redirects op de pagina's van de namen gelinkt worden. Vanuit ne: naar en: kan gewoon op Columbine. Een tweede optie is een heel korte biografie voor de jongens apart en al het andere op Columbine.
Ik zou overigens niet al te veel meningen afwachten... doe wat je nu het beste lijkt. vincedevгies 13 mrt 2007 16:51 (CET)
Ik ben het met vincedevries eens, de enige encyclopedische "waarde" van de twee heren hangt samen met het schietgebeuren. Het kan dus in een artikel. Ik ga dat doen, op hoop van zegen.. ;-) mork | nanunanu 13 mrt 2007 16:54 (CET)
gedaan! mork | nanunanu 13 mrt 2007 17:03 (CET)
waarvoor dank. Elly 14 mrt 2007 14:06 (CET)

Conorach[bewerken]

Zodra ik een entry wil maken over de band Conorach wordt het artikel gelijk op de verwijderlijst gezet! Terwijl de naam al gewoon voorkomt op de lijst van Nederlandse metalbands. Wat moet ik doen zodat de pagina blijft? 217.77.143.194 14 mrt 2007 15:50 (CET)

Het artikel is op 18 dec 2006 verwijderd, omdat 4 mensen die de moeite namen dit te controleren uw band onvoldoende bekend achtte. Zie hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Te_verwijderen_pagina%27s/Toegevoegd_20061204. Ik zal de links erheen verwijderen, dat is inderdaad verwarrend. Voegt u liever wat andere encyclopedische informatie toe, bijvoorbeeld over uw grote voorbeelden. Elly 14 mrt 2007 15:58 (CET)

Ferneamde Friezen[bewerken]

Hallo!

In een berichtje hier, kreeg ik te horen dat het door mij geplaatste artikel over 'Ferneamde Friezen' op een lijst met nieuwe artikelen gekomen is, die in aanmerking komen voor verwijdering. Een exacte reden wordt mij niet genoemd. Mag ik deze horen?

Dit artikel is een aanvulling op het aantal verkiezingen van de 'Grootste' landgenoot, zoals dat in Nederland Pim Foruym werd.

Bovendien is dit artikel actueel, in verband met het opstellen van een Friese Canon.

Reacties graag naar mijn mailadres: douwe_gerlofheeringa-at-hotmail.com mailadres geanonymiseerd ter voorkoming van spam - ɘVe Roept u maar!

dit is de reden die door Zanaq werd aangegeven: nog niet geheel goede stijl, opmaak en titel. is het wel Encyclopedisch?. Crazyphunk 14 mrt 2007 19:01 (CET)

Onderstreepte wiki-links[bewerken]

In vergelijking met de Engelstalige Wikipedia vind ik dat de bladspiegel op de Nederlandstalige Wikipedia minder mooi oogt doordat links altijd onderstreept worden. Zijn er plannen om dat in de toekomst te veranderen? MaartenVidal 14 mrt 2007 23:19 (CET)

Volgens mij ligt dat aan je eigen voorkeuren/browser? Het is in ieder geval instelbaar in Speciaal:Preferences/Diversen. Als ik anoniem Wikipedia bekijk is er in ieder geval nooit iets onderstreept. «Niels» zeg het eens.. 14 mrt 2007 23:26 (CET)
Ik heb er ook een tijdje overheen gekeken : Het is de tweede optie, boven de vinkjes. aleichem 15 mrt 2007 09:14 (CET)
Bedankt voor de tip! Vreemd genoeg was de Nederlandstalige wikipedia de enige waar ik deze weergave had, en daarom dacht ik dat het een keuze was om dat streepje te gebruiken. MaartenVidal 15 mrt 2007 17:17 (CET)

Geprint[bewerken]

Hierheen verplaatst vanaf Wikipedia:Informatiebalie.

aangezien ik niet de mogelijkheid heb om paginas te printen,vraag ik u of het mogelijk is bepaalde lijsten per post van u te ontvangen.Het gaat mij om vlaggenlijst europe,en wel 2.1-vlaggen van staten en 2.2 afhankelijke gebieden. Graag hoor ik van u. - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 84.107.148.127 (overleg|bijdragen).

Het spijt ons, die service kennen we niet. In een bibliotheek of internetcafé kan men soms wel tegen een kleine vergoeding toegang tot internet krijgen met de mogelijkheid om wat te printen. Of misschien kan iemand uit uw kennissenkring u helpen. Johan Lont 15 mrt 2007 17:22 (CET)

Gebruiker:Sonja Bakker (Is ze het wel of is ze het niet?)[bewerken]

Zojuist heeft Sonja Bakker haar eerste bijdrage gedaan op Wikipedia... op het artikel over Sonja Bakker. Tenminste, als Gebruiker:Sonja Bakker de echte Sonja Bakker is. Volgens mij is dit anders een gebruikersnaam die niet toegestaan is. Hoe komen we erachter? Josq 16 mrt 2007 13:59 (CET)

Ze zal het heus wel zelf zijn, maar het was niet haar eerste bijdrage. De andere anonieme commerciële bijdragen waren kennelijk ook van haar (84.85.132.223). - Aiko 16 mrt 2007 15:51 (CET)

kleur in de artikelindex en wijzigen[bewerken]

Waarom staat rarekiek in de artikelindex in het paars? Hoe kan ik de subtitel "De rarekiek als handelsmerk" beter laten aansluiten op de tekst?

Vandaag deed ik voor het eerst mee bij Wikipedia en maakte een pagina aan over de rarekiek. Ik vind het artikel wel terug in de index, maar zoals gezegd in het paars.

Ik hoop dat jullie mij willen verder helpen, want ik vind het soms moeilijk, maar wel leuk.

Bij voorbaat dank.

toos 16 mrt 2007 21:56 (CET)

Een blauwe link is een link die je nog nooit hebt geopend, een paarse heb je al eens bekeken. Probeer maar eens: boom (plant) Eerst is ie blauw, klik maar eens en ga dan terug naar deze pagina (en ververs de pagina). Zie je de verandering? - QuicHot 16 mrt 2007 22:03 (CET)
Hoe bedoel je, de subtitel beter aansluiten op... Bedoel je de tekst inhoudelijk, of qua opmaak?? (verlate handtekening:) - QuicHot 16 mrt 2007 22:36 (CET)

Opmaak niet goed!?!?[bewerken]

Ik probeer steeds een artikel voor de term BeginMeting te plaatsen een zekere Pjotr gooit het er steeds af ivm Opmaak zonder erbij te vermelden wat er dan niet goed is. De pagina ziet er prima uit en geeft m.i. voldoende info over deze in opkomst zijnde term. Wat doe ik fout???? 84.86.61.219 15 mrt 2007 12:13 (CET)

 • Op je overlegpagina Overleg gebruiker:84.86.61.219 krijg je een waarschuwing wegens vandalisme omwille van het steeds terugplaatsen reeds meermalen verwijderd reclameartikel Beginmeting. Ik kan het artikel niet lezen, maar als het inderdaad veeleer een reclameboodschap is dan een slecht opgemaakt encyclopedisch artikel, is de verwijdering terecht. Voor meer duidelijkheid zou ik zeggen : vraag het eens aan Pjotr zelf (Overleg gebruiker:Kameraad Pjotr). Vriendelijke groeten, -rikipedia 17 mrt 2007 12:42 (CET)

On the threshold of a dream[bewerken]

Mevrouw/meneer, Sinds enige tijd werk ik mee. Ik weet zeker dat ik een artikel over bovenstaand album van Moody Blues heb gewijzigd. Nu wil ik weer een aanvulling doen, maar kan het artikel niet vinden. Ook niet meer in mijn rubriek bijdragen. Is het artikel verwijderd en zo ja waarom? In het artikel over de Moodies staat trouwens wel een paarse link, maar die levert geen artikel meer op.

Ceescamel 16 mrt 2007 22:25 (CET)

Een moderator kan zien wat er met het artikel gebeurd is. Ik ben geen moderator, maar ik kan wel vermoeden wat er gebeurd is:
Een artikel dat (nog) niet goed genoeg is (wat betreft taal, inhoud en/of opmaak) kan op de zogenaamde verwijderlijst worden gezet door één van de gebruikers. Daar blijft het twee weken staan, zodat andere gebruikers het artikel kunnen verbeteren. Gebeurd dat niet dan wordt het artikel na die twee weken verwijderd. Waarschijnlijk is dat wat er gebeurd is. Groeten - QuicHot 16 mrt 2007 22:36 (CET)
Ander vermoeden> U vergist zich. In de lijst met bewerkingen van uw hand, kan ik betreffende artikel niet vinden. Zie :Speciaal:Contributions/Ceescamel. - QuicHot 16 mrt 2007 22:39 (CET)
Het artikel is verwijderd op 13 maart 2007 door MoiraMoira na voordracht van Felix2036 op 27 februari 2007.
De reden voor de nominatie was dat het artikel niet voldeed aan de WIkipedia conventies. Omdat niemand bezwaar heeft gemaakt tegen de verwijdering en er ook geen verbetering is vastgesteld, werd het, volgens de richtlijnen, na twee weken verwijderd.
Dit is op Wikipedia de gebruikelijke procedure. Vaak kan verwijdering worden voorkomen doordat een gebruiker het artikel bewerkt tot het wèl voldoet. Helaas is er in dit geval niemand geweest die die taak op zich wilde of kon nemen.
Ik hoop dat u hierdoor niet teleurgesteld zult zijn en dat u nog veel bijdragen zult leveren. Deze worden weldegelijk op hun waarde geschat.
Met vriendelijke groet, vincedevгies 16 mrt 2007 22:44 (CET).
Overigens kunt u op de hoogte blijven van wat er met uw bijdragen gebeurt door - wanneer u bent aangemeld - op de artikelpagina op het tabje 'volgen' te klikken. In 'voorkeuren', tabblad 'volglijst' kunt u aangeven dat u al uw bewerkingen op uw volglijst wilt hebben.
De volglijst kunt u vinden in het bovenste menu. U ziet hier alle wijzigingen aan artikelen die op uw lijst staan. Op die manier blijft u op de hoogte. Met vriendelijke groet, vincedevгies 16 mrt 2007 22:51 (CET)
Dank je voor het betere antwoord, Vincedevries! - QuicHot 16 mrt 2007 22:47 (CET)
(na bwc) Als het artikel verwijderd is zie je ook die bijdragen niet meer, Quichot (dat zijn de zogenaamde deleted edits als je in de editcount kijkt). Het artikel heette On the Threshold of a Dream (Moody Blues) en is op 13 maart verwijderd door [http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Speciaal:Log&type=delete&page=On_the_Threshold_of_a_Dream_(Moody_Blues) MoiraMoira in een reguliere verwijdersessie. Het was nog niet helemaal top, maar ik zou het niet verwijderd hebben. Vandaar dat ik het hersteld heb. Mvg, «Niels» zeg het eens.. 16 mrt 2007 22:49 (CET)
Krijg nou wat, nóg een beter antwoord ;) Zo leer ik weer wat bij. dank je! - QuicHot 16 mrt 2007 22:51 (CET)
T.a.v. Ceescamel: Het bovenstaande betekent dat het artikel weer in ere is hersteld. vincedevгies 16 mrt 2007 22:56 (CET)


aan bovenstaanden; dank voor snelle reactie en herstel; ik heb het inmiddels aangepast. Vraag is waarom krijgt de originele schrijver en laatste aanvuller zonder (k) geen bericht als een artikel op de nominatie staat, zodat hij het aan de hand van een opmerking kan aanpassen zodat het wel aan de structuur voldoet. Dan kan je na 14 dagen zonder verbetering alsnog het artikel (laten) verwijderen. Lijkt me wel zo netjes aan de vrijwillige medewerkers. Om voor alle -volgen- te kiezen lijkt me niet logisch voor mensen die WIKI afstruinen.
Sja, in de software zit juist de 'volgen' functionaliteit die er voor zorgt dat je als auteur de boel in de gaten kunt houden. Het is denk ik ook wel erg veel werk wanneer je eerst moet uitzoeken welke auteur het best gewaarschuwd kan worden. Soms hebben er 20 mensen aan gewerkt maar daarvan zijn er vaak maar twee of drie die grote bijdragen hebben geleverd. De k is alleen voor heel kleine wijzigingen, het toevoegen van een link is al een 'grote' wijziging. Het automatisch volgen kun je zo instellen dat kleine wijzigingen niet tot volgen leiden, dan heb je alleen je grote edits op je lijst. Ik heb er zo'n 220 op staan en dat is prima te doen. vincedevгies 17 mrt 2007 00:27 (CET)
Vince; dat is juist, maar ik vroeg het me toch af. In ieder geval bedankt voor reactie en herstel.Cees

Ceescamel 17 mrt 2007 11:50 (CET)

Cartografie[bewerken]

Ik vraag me af hoe ze vroeger de wereld al konden tekenen vanaf een bovenaanzicht terwijl ze nog geen eens vliegtuigen hadden. en ik weet ook niet onder wat ik zou moeten zoeken omdat uit te vinden.

Deze vraag hoort hier eigenlijk niet thuis. Kijk eens op Driehoeksmeting. Handige Harrie 17 mrt 2007 14:52 (CET)

Asia (VS-band)[bewerken]

Ik heb net een artikel geschreven over dit groepje uit de VS. kan iemand er voor zorgen dat het link Asia in het artikel zelf , direct verbonden wordt met Asia de UK-band? Ik had geen idee hoe ik deze band moest opvoeren; als naam of iets anders gewijzigd moet worden; feel free to do so. Als actie is ondernomen, mag deze vraag weg; ik hoef geen antwoord.ik volg de pagina. Ceescamel 17 mrt 2007 15:02 (CET)

Ceescamel, de link is gemaakt. Het is niet de bedoeling zelf iets van de helppagina te verwijderen, uiteindelijk wordt dat gedaan door een archiveringsmonster. Groet, vincedevгies 17 mrt 2007 15:09 (CET)

Uitroepteken in volglijst[bewerken]

Hallo Helpdesk. Ik kan het nergens terug vinden (en dat kan natuurlijk aan mij liggen, maar toch...). In mijn volglijst worden artikelen vaak van een uitroepteken voorzien. Wat betekent dat? Wikifrits 17 mrt 2007 21:02 (CET)

Dat betekent dat een wijziging nog niet is gecontroleerd. Dit heeft te maken met vandalismebestrijding, alle edits van anonieme gebruikers worden nl. gecontroleerd. Zie Wikipedia:Vandalismebestrijding#Markeren_als_gecontroleerd voor wat uitleg. «Niels» zeg het eens.. 17 mrt 2007 21:06 (CET)
Hallo Niels. Bedankt voor de supersnelle uitleg! Wikifrits 17 mrt 2007 21:13 (CET)

Linken naar afbeelding vanuit samenvatting[bewerken]

Is het mogelijk om te linken naar een afbeelding in de samenvatting van een bewerking en zo ja hoe?. Als ik namelijk iets schrijf als:

Afbeelding [[Image:Bacterial_morphology_diagram.svg]] toegevoegd

...dan komt Image:Bacterial_morphology_diagram.svg als rode link in de samenvatting.  Emil·76  18 mrt 2007 16:46 (CET)

Ik denk dat de samenvatting niet "slim" genoeg is om te kijken of een afbeelding op Commons staat en genereert dus een rode link, het werkt wel met lokale afbeeldingen, zie de bewerkingssamenvatting van deze bewerking. «Niels» zeg het eens.. 18 mrt 2007 17:38 (CET)
Ah ok, makes sense ... bedankt!  Emil·76  18 mrt 2007 17:40 (CET)
Ik dacht dat het wel werkt, maar dat je een : voor de afbeelding moet zetten: dus [[:Image:Bacterial morphology diagram.svg]]. Bij deze test ik dit in de bewerkingssamenvatting. (je krijgt dan alsnog een rode link, maar een klik erop levert wel de gewenste afbeelding op.) IIVQ 18 mrt 2007 18:53 (CET)

Eigen bewerkingen in Volglijst[bewerken]

Wanneer ik kies voor het verbergen van eigen bewerkingen in de volglijst, zou ik graag de laatste bewerking zien die gedaan is vóór mij. Nu verdwijnen de eigen edits uit de lijst maar komt er niets voor in de plaats. Kan ik daar iets aan veranderen? Groet, vincedevгies 18 mrt 2007 22:11 (CET)

Bedrijfsinformatie[bewerken]

Kan iemand mij misschien uitleggen hoe ik de bedrijfsinformatie sjablonen kan gaan gebruiken want ik snap er echt geen snars van. Crazyphunk 18 mrt 2007 22:28 (CET)

Sjabloon Republikeinse kalender[bewerken]

Kan iemand het sjabloon revolutionaire kalender in het artikel Franse Republikeinse Kalender verbeteren ? De datum is, bij mij althans, maar half leesbaar. Zie hieronder :

13 maart 2007
12:23:59
5:16:65
Duodi
22
Ventôse
CCXV (215)

-rikipedia 18 mrt 2007 19:13 (CET)

Opgelost bij deze, als het goed is.  Emil·76  18 mrt 2007 19:59 (CET)
Wel groot geworden vind ik, maar in alle geval leesbaar. Dank je wel. -rikipedia 18 mrt 2007 21:46 (CET)
Ik heb niets veranderd aan de font-size (lettergrootte) maar alleen ruimte gemaakt dat de letters in zijn geheel kunnen getoond. Als je kleinere letters wilt kun je de waarde voor font-size aanpassen.  Emil·76  18 mrt 2007 22:23 (CET)
Ik heb geen idee waar en op welke manier ik bepaalde kenmerken zoals de font-size van zulke sjablonen zou kunnen aanpassen. Is dat in twee woorden uit te leggen ? -rikipedia 18 mrt 2007 22:48 (CET)
De code voor deze kalender staat in Sjabloon:RevolutionaireKalender als je die bewerkt kun je in de code de font-size aanpassen. Ik heb de plekken even hieronder 'gemarkeerd'. Je kunt bijv. waar 23pt staat 18pt maken. 12pt is 'normaal' 23pt dus aan de grote kant.
{| class=toccolours cellpadding="1" cellspacing="0" align="right" style="float:right; clear:right; margin-left: 1em; margin-bottom: 1em; background: #F5F5F5; border: 1px #aaaaaa solid; border-collapse: collapse; font-size: 100%;"
|-
| align="center" colspan="2" style="border-bottom:1px solid #aaaaaa;" |<small><div style="font-size: 9pt; width:100%">'''{{{Vandaag}}}'''</div></small>
|-
| align="center" colspan="4" |<small><div style="line-height:200%;font-size: 13pt; width: 100%;">'''{{{Weekdag}}}'''</div></big>
|-
| align="center" colspan="2"| <big><div style="line-height:200%;font-size: 23pt; width: 100%;">{{{dag}}}</div></big> 
|-
| align="center" colspan="2"| <big><div style="line-height:200%;font-size: 23pt; width: 100%;">{{{maand}}}</div></big> 
|-
| align="center" colspan="2"| <small>{{{jaar}}}</small> 
|-
|}

Niet echt 2 woorden, maar ik hoop dat je het snapt.  Emil·76  18 mrt 2007 23:26 (CET)

Begrepen. Ik wist het sjabloon niet te vinden, maar ik heb het nu gesnapt. Dank je wel, ik zal een van de volgende dagen eens bekijken of ik het niet ga aanpassen. -rikipedia 18 mrt 2007 23:37 (CET)
Overigens wordt het aangeraden om percentages te gebruiken in plaats van absolute waarden. Dit in verband met de verschillende instellingen die mensen op hun computer hebben. Dus bijv. 160% ipv. 28px. Sander Spek (overleg) 19 mrt 2007 08:39 (CET)

MediaWiki met commentaarsysteem[bewerken]

Bestaat de mogelijkheid onder iedere wikipagina een commentaarsysteem te plaatsen (dus ipv het gebruik van de overlegpagina)? T'is voor een eigen wiki MADe 18 mrt 2007 21:25 (CET)

Bedoel je als soort van weblog/forum? voor zover ik weet niet, maar als je de tekst __NEWSECTIONLINK__ (vanaf mediawiki 1.7) in een artikel zet, krijg je bovenaan, naast de "bewerk"-knop een +-tekentje, waardoor mensen makkelijk een sectie toe kunnen voegen. Er is ook iets waardoor je dat globaal (per naamruimte) toe kan voegen, maar dat moet je even googlen. (meer op Handboek MediaWiki/Magische woorden) IIVQ 19 mrt 2007 07:54 (CET)

Afbeelding toevoegen[bewerken]

Hierheen verplaatst vanaf Wikipedia:Informatiebalie.

Het wil me maar niet lukken een afbeelding (logo) toe te voegen bij het item over PIANC. Mijn domheid! Er staat nu wel een link naar de betreffende afbeelding, maar daarmee zie je hem natuurlijk nog niet. Wie is bereid dit voor me op te lossen? Alvast mijn dank. 62.59.156.38 16 mrt 2007 21:35 (CET)

Enkel afbeeldingen die op Wikipedia staan, kunnen worden toegevoegd aan een artikel. Het is dus niet mogelijk om een externe afbeelding in een artikel te plaatsen. Voor meer informatie kun je kijken op Help:Gebruik van afbeeldingen. --Erwin85 19 mrt 2007 11:47 (CET)
Logo's zijn gewoonlijk auteursrechtelijk beschermd. Ik vrees dat die afbeelding waarschijnlijk hier niet is toegelaten. Zie Wikipedia:Beleid voor gebruik van media. Johan Lont 19 mrt 2007 11:50 (CET)

categorie/subcategorie[bewerken]

Goedenmiddag, Ik schrijf de laatste tijd artikel over klassieke muziek; componisten, composities etc. Bij de categorie-indeling zag dat daar alles kris-kras door elkaar kwam te staan. Definities en voorbeelden stonden door elkaar. Ik heb daarom de stoute schoenen aangetrokken en enig schoningswerk verricht. Het ging daarbij om steeds kleine hoeveelheden artikelen die wel handmatig overgezet konden worden. Maar ik zit nu met het volgende problemen.

 1. . De categorie -opera- is subcategorie van de categorie -klassieke muziek-. Aangezien er echter binnen de categorie -klassieke muziek- ook een subcategorie -compositie- aanwezig is; lijkt het me aan te bevelen de categorie opera voortaan als subcategorie van categorie -compositie- te maken (net zoals b.v. -symfonie-). Aangezien ik pas bezig ben, vraag ik jullie om als jullie daarmee akkoord gaan deze wijziging voor mij uit te voeren; er zit nogal een groot bestand achter.
 2. . De categorie -componist- is nu subcategorie van Musici. dat lijkt me niet helemaal juist; een componist is geen uitvoerende; Ik denk dat het beter is de categorie -componist- te verplaatsen naar een subcategorie van klassieke muziek. Gezien ook hier een groot bestand; als jullie het er mee eens zijn, dan svp uitvoeren.

Mochten jullie het niet met me eens zijn, dan hoor ik het natuurlijk ook graag. Alvast bedankt,

Ceescamel 19 mrt 2007 12:39 (CET).

Beste Cees, het is helemaal geen grote wijziging. Als je op Categorie:Opera op 'bewerken' klikt kan je in dat artikel [[Categorie:Klassieke muziek]] veranderen in [[Categorie:Compositie]] en voila. Grote operaties worden het pas als je de individuele artikelen in een andere categorie wilt plaatsen. Maar ook dat kan (semi-)geautomatiseerd gebeuren middels zogenaamde 'botjes'. Mocht je zo iets willen doen, vraag het dan hier, dan is er vast wel iemand die je helpt. Sander Spek (overleg) 19 mrt 2007 12:42 (CET)
Onlangs maakte Gebruiker:Celloman hier ook een (mijns inziens terechte) opmerking over. Ik probeer het overleg over deze categorieën centraal te krijgen op Overleg categorie:Compositie. Johan Lont 19 mrt 2007 12:57 (CET)

Publicatie Bericht[bewerken]

Hi allen,

Vraagje als beginnend Wikipediaan,

Heb een bericht geplaatst onder de naam Goodbye From Heaven, maar deze wordt nu geblokkeerd daar hier auteursrechten op rusten. Ik ben zelf echter degene die deze auteursrechten bezit en wil dus wel degelijk mijn bericht vrijgeven. Kom er echter nog niet achter hoe ik dit nu verder moet afhandelen. Wie helpt mij verder?

Fredericos 19 mrt 2007 18:25 (CET)

Ik kan het artikel waar je op doelt niet vinden, misschien is het al verwijderd. Er zijn twee oplossingen: gebruik de standaardbrief die je vindt op deze plek: Wikipedia:Auteursrechten#Als iemand iets vrij wil geven voor Wikipedia, of wijzig je eigen bewoordingen dusdanig, dat het op geen enkele manier meer een kopie is van een reeds bestaande tekst. Felix2036 (reageer) 19 mrt 2007 21:15 (CET)

Enviu pagina[bewerken]

Vraag hierheen verplaatst vanaf Wikipedia:Informatiebalie. Johan Lont

Hoi,

er staat op de pagina dat die aan de verwijderlijst is toegevoegd, maar ik weet nu niet precies wat er fout is aan de pagina. Gaat het om de foto's of om de inhoud van de pagina. Ik ben namelijk voor mijn stage een wikipedia aan het maken voor Enviu. Kan je mij duidelijk uitleggen wat er verkeerd is, zodat ik die informatie kan wijzigen.

~~Enviu~~

Dit soort vragen kun je beter stellen aan de Wikipedia:Helpdesk. De informatiebalie is er voor informatie over onderwerpen, de Helpdesk is voor vragen over het gebruik van Wikipedia. Groet, paul b [overleg] 20 mrt 2007 11:15 (CET)
Het probleem zit hem in de inhoud (mogelijk is er met de foto's ook een probleem, maar dat terzijde).
Je schrijft dat je voor uw stage een wikipedia aan het maken voor Enviu. Dan kun je het beste beginnen met ruimte te vragen op een server van Enviu. Op Help:Installeer je eigen Wiki leest je hoe je je eigen wiki kunt installeren. Deze website, nl.wikipedia.org, is daar niet voor bedoeld, omdat dit een encyclopedie is. Kijk bijvoorbeeld eens in de Winkler Prins of Encarta om een beter idee te krijgen van wat de bedoeling is van een encyclopedie.
Met de pagina die je maakte zijn een paar problemen:
 • De pagina Gebruiker:Enviu ziet er uit als een promotie-presentatie. Kijk bijvoorbeeld naar het woordje "your" in zo'n zin als "There should be a potential business case in your idea ...". Waarom zou er een business case moeten zitten in de ideeën van een lezer van een encyclopedie? Zoals Siebrand al aangaf op je overlegpagina, is Wikipedia geen promotie-instrument.
 • Deze Wikipedia is een Nederlandse encyclopedie. Daar horen geen Engelstalige stukken in.
 • De artikelen waarvan de titel begint met Gebruiker: staan in de zogenaamde gebruikers-naamruimte. Die is bedoelt voor mede-schrijvers van deze encyclopedie om zichzelf aan hun collega's te presenteren.
 • Mocht je overwegen een artikel te schrijven over de non-profit organisatie Enviu, dan moet je je realiseren, dat het ter discussie kan worden gesteld of die organisatie belangwekkend genoeg is om in een encyclopedie op te nemen. (Zie ook Wikipedia:Relevantie, onder Organisaties). Bovendien wordt het als minder gewenst beschouwd dat iemand schrijft over zichzelf of zijn of haar eigen organisatie. Betwijfeld wordt dan, of er wel vanuit een neutraal standpunt wordt geschreven. Kunt u niet een andere non-profit organisatie uitkiezen om een stuk over te schrijven? Er zijn er genoeg.
Ik hoop dat de bedoeling nu duidelijk is. Veel succes! Johan Lont 20 mrt 2007 12:25 (CET)

Jan Blankenstein[bewerken]

Ik ben nieuw en heb me aangemeld als gebruiker JanBl Ik ben bezig in de zandbak een nieuwe page te maken. Die page heb ik opgeslagen maar ik kom er niet meer bij. Ik wil die page, als hij klaar is gaan uploaden als http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Blankestein Ik wil er een foto bijzetten maar hoe load ik die op? Het belangrijkste is dat ik mijn page in behandeling weer terugkrijg.

De zandbak wordt geregeld leeggemaakt, maar de oude versies zijn nog wel terug te halen. De laatste door u gemaakte versie vind u via de volgende link: http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Zandbak&oldid=7383350
Als u op die oude pagina op bewerkt klikt, kunt u de brontekst ervan weer kopiëren naar de gewenste plaats.
Houd er wel alvast rekening mee, dat het bestaansrecht van dat artikel waarschijnlijk ter discussie zal worden gesteld, omdat het A) teveel naar reclame riekt; en/of B) omdat de beschreven persoon niet "Beroemd" genoeg is voor opname in een encyclopedie. In dat geval wordt het voor verwijdering genomineerd en krijgt iedereen twee weken de tijd om zijn mening erover te geven. Na die twee weken wordt het artikel verwijderd, of blijft het (in principe) definitief staan. (Zie ook Wikipedia:Relevantie#Uitoefenaars van beroepen om een idee te krijgen). Johan Lont 20 mrt 2007 12:56 (CET)

Berg en Dal en Leopold II[bewerken]

Hierheen verplaatst vanaf Wikipedia:Informatiebalie. Johan Lont

Beste,

Hoe kan ik de naam en emailadres van de schrijver van het 'Berg en Dal' (te Brokopondo-Suriname) artikel achterhalen?

In het artikel over Leopold II Habsburg, van een andere schrijver, maakt men melding van zijn prognastische onderkaak en dikke lippen, welke volgt uit zijn Afrikaans Europese etniciteit, als 'varkenssnuitje.'

Het is feitelijk incorrect en te racistisch voor woorden om te stellen dat een zwarte man een varkenssnuit zou hebben omdat hij geen 'ideaal'Grieks profiel heeft. De nieuwe afbeelding van een munt met het profiel van deze keizer toont duidelijk dat zijn vreemd afgebeelde gezicht opgevat kan worden als het profiel van een prognastische, zwarte man. De Habsburger waren trots op hun etnische gelaatstrekken, wat niets met inteelt e.d. te maken had.

De familie Van Habsburg was, ondanks de verwitte portretten, en gekleurde familie, typisch voor de gekleurde elite die vanaf de Renaissance heerste in Europa.

Egmond Codfried egmondcodfried - gevolgd door een apenstaartje, gevolgd door hotmail.com (email-adres bewerkt ter voorkoming van spam)


U kunt zien wie er aan een artikel hebben geschreven door op het tabje geschiedenis (boven het artikel) te klikken. Het artikel Berg en Dal (Suriname) is hoofdzakelijk geschreven door Gebruiker:Brokopondo. Van deze gebruiker is geen e-mail beschikbaar. Ik zal het desbetreffende deel van uw verzoek naar zijn overlegpagina kopiëren, dan ziet hij het zodra hij op Wikipedia inlogt.
Het artikel over Leopold II Habsburg heb ik niet terug kunnen vinden. Het beste kunt u een opmerking plaatsen op de overlegpagina die bij dat artikel behoort. Johan Lont 20 mrt 2007 13:14 (CET)

Jan Blankenstein (2)[bewerken]

Ik ben nieuw en heb me aangemeld als gebruiker JanBl Ik ben bezig in de zandbak een nieuwe page te maken. Die page heb ik opgeslagen maar ik kom er niet meer bij. Ik wil die page, als hij klaar is gaan uploaden als http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Blankestein Ik wil er een foto bijzetten maar hoe load ik die op? Het belangrijkste is dat ik mijn page in behandeling weer terugkrijg. JanBl

Uw vraag is hierboven reeds beantwoord; zie het kopje Jan Blankenstein hierboven. Johan Lont 20 mrt 2007 13:37 (CET)

anonieme updates zonder bron[bewerken]

Hoi, ik vraag me af wat we doen met een wijziging als deze. Hierin wordt het inwoneraantal van een dorp bijgewerkt met cijfers van 2007. Door een anoniem, die geen bron opgeeft. Hetzelfde IP heeft dezelfde wijziging ook op fr: en en: (en misschien meer) gedaan. Is dat nu betrouwbaar, of moet dat worden teruggedraaid? Groetjes, mork | nanunanu 19 mrt 2007 21:37 (CET)

Iemand? mork | nanunanu 21 mrt 2007 12:06 (CET)
De website van de gemeente bevestigt de wijziging (Wilkommen in Mels). Het lastige is dt we op NL nauwelijks aan bronvermeldingen en referenties doen. Eigenlijk zou dat v*rpl*cht moeten zijn... maar ja, bij dat woord zie ik al hoofden rood worden (en ik doe het zelf ook te weinig). vincedevгies 21 mrt 2007 12:18 (CET)
Een enkele keer zoek ik wel eens iets op in een papieren encyclopedie, bijvoorbeld een geboortedatum, maar de meeste dingen die ik schrijf, schrijf ik uit het hoofd. Het zijn dingen die ik al weet of die ik constateer door om me heen te kijken. Wat moet ik dan als bronvermeldng opgeven? Handige Harrie 21 mrt 2007 13:03 (CET)
In sommige gevallen heb je geen bronvermelding. Je kunt Bron: eigen kennis schrijven, maar het dan net zo goed weglaten. Als je bijvoorbeeld verstand hebt van radarsystemen en je schrijft hoe een radar werkt, is een bronvermelding ook niet zo nodig. Maar bij een inwonertal of ander cijfermateriaal is een bronvermelding toch wel uitermate wenselijk. Johan Lont 21 mrt 2007 13:09 (CET)
@handige harrie: Er zijn hele volksstammen die denken dat Jezus Christus is geboren op 25 december, dat Charles Darwin een darwinist was, dat Alfred Nobel de uitvinder was van Nitroglycerine en dat ons hart links zit. Ik vertrouw nooit op mijn eigen kennis, ik zou in dezelfde valkuilen kunnen trappen. (Ik pendel altijd even met m'n biostabil 2000 om te controleren of iets klopt). vincedevгies 21 mrt 2007 13:53 (CET)

Ons hart zít meer links dan rechts. 82.161.31.238

Afbeelding werkt niet[bewerken]

Ik snap het niet. De tweede foto op de pagina over Kasteel Puth, met de afbeeldingsnaam Kasteelputhnu.jpg , doet het niet, of misschien soms wel, soms niet. Ik heb al een hoofdletter toegevoegd aan het begin, omdat de afbeelding ook een hoofdletter heeft, maar dat helpt mij niet veel. Hoe kan dit? 84.105.93.215 21 mrt 2007 08:18 (CET)

Ik heb er geen probleem mee. VanBuren 21 mrt 2007 08:54 (CET)

colspan[bewerken]

Is er een equivalent van de html-code colspan, waarmee twee of meerdere cellen in een tabel worden samengevoegd tot een grotere? vincedevгies 21 mrt 2007 09:30 (CET)

Je kunt colspan ook gebruiken in de wikicode voor een tabel. --Erwin85 21 mrt 2007 09:32 (CET)
Bijvoorbeeld:

{|
|colspan="2"|bovenbovenbovenboven
|-
|linksonder || rechtsonder
|}

bovenbovenbovenboven
linksonder rechtsonder

Handige Harrie 21 mrt 2007 09:55 (CET)

Mijn dank is groot! vincedevгies 21 mrt 2007 11:08 (CET)

Categorie: Soundtrackcomponist[bewerken]

Hallo Ik heb vandaag deze categorie opgevoerd, aangezien ik niets kon vinden in die trant. inmiddels filmmuziek (hoe logisch kan het zijn) gevonden. Wilt u svp de categorie Soundtrackcomponist verwijderen; hij is nu leeg.Alvast bedankt. Ceescamel 21 mrt 2007 17:16 (CET)

Hoi Ceescamel, je kunt dit beter zelf aanmelden bij Wikipedia:te verwijderen categorieën, en dan onder het kopje "direct te verwijderen", dan gaat het sowieso goed komen. Groet, Felix2036 (reageer) 21 mrt 2007 17:54 (CET)

Sjabloon:Gemeente in Haïti[bewerken]

Kan iemand mij helpen met een klein dingetje bij het sjabloon Gemeente in Haïti? Helaas heb ik niet voor iedere gemeente een datum voor het inwonertal. Nu komt daar heel lelijk ({{{jaar}}}) te staan, bijvoorbeeld bij Anse-Rouge. Kan iemand dit oplossen? Bedankt, LeRoc 21 mrt 2007 18:10 (CET)

Ik heb het aangepast met meta:ParserFunctions. De rest van het sjabloon moet ook nog aangepast worden, zodat hiddenstructure niet meer wordt gebruikt, maar daar heb ik even geen zin in. De parameter jaar werkt nu zoals bedoeld, maar hiddenstructure mag niet meer gebruikt worden. Dat wordt bij andere parameters dus nog wel gedaan. --Erwin85
Dank, LeRoc 21 mrt 2007 18:24 (CET)

Olmeclem[bewerken]

Ene Olmeclem vandaliseert het artikel over Elio di Rupo.--Bogaert 21 mrt 2007 19:22 (CET)

Infobox Dartsspeler[bewerken]

Kan iemand de fout oplossen in Sjabloon:Infobox Dartsspeler? Onder andere gewonnen toernooien wordt Toernooi en Jaren altijd weergegeven, ook al staat daar niets in, (Overleg sjabloon:Infobox Dartsspeler). Misschien kunnen er ook nog andere dingen verbeterd worden, zoals dat die blauwe balken worden weergegeven als er één van de dingen daaronder is ingevuld enzo, maar het gaat voornamelijk om het eerstgenoemde. Larzzz 21 mrt 2007 22:10 (CET)

Foto met Handtekening[bewerken]

mag ik a.u.b 4 fotos met handtekening van Frank Rijkaard voor Fan van hem uit de kerk waar ik zit.


Mijn naam is Ruben Utrecht Nederland Tel. Ik dank u nu al want ik reken op uw medewerking.


God Bless You.

Dit is de helpdesk van wikipedia en we hebben helaas geen handtekeningen van Frank Rijkaard. mvg, SanderK 22 mrt 2007 03:36 (CET)

betekenis getallen in volglijst[bewerken]

In mijn volglijst staan getallen tussen haakjes achter de onderwerpen. Positieve getallen zijn groen, negatieve getallen zijn bruin. Het lijken mij iets van statistieken, maar ik kom er niet achter wat het precies is. Wie verschaft mij duidelijkheid? Jkk 21 mrt 2007 22:20 (CET)

De vraag is al vaak gesteld. Het is het aantal tekens dat aan het artikel is toegevoegd of verwijderd. Een groot negatief getal duidt op vandalisme. Maar als er twee wijzingingen kort na elkaar zijn geweest, dan zie je meestal alleen de cijfertjes van de tweede wijziging. Handige Harrie 21 mrt 2007 22:22 (CET)
OK, thanks. Heb overigens lang gezocht naar de betekenis hiervan. Wellicht iets voor de mods om ergens aan een uitlegpagina toe te voegen (of als het al ergens staat misschien op een wat prominentere plek ;-) Jkk 21 mrt 2007 22:41 (CET)
Hallo Jkk, je had dezelfde vraag ook op de Wikipedia:Informatiebalie gesteld, daar had ik 'm ook al beantwoord. Groeten ɘVe Roept u maar! 22 mrt 2007 12:01 (CET)
@HH Zo'n dik vet negatief getal duidt niet per definitie op vandalisme. Het kan ook zijn dat iemand dan iets verplaatst naar een archief, een doorverwijspagina maakt, of dat er bijvoorbeeld een irrelevante tabel verwijdert wordt. Josq 22 mrt 2007 12:44 (CET)
Natuurlijk niet, maar het zou kunnen. Een negatief getal is een aanwijzing dat je even moet kijken wat er gebeurd is. Over het algemeen vind ik die cijfertjes niet erg nuttig, helaas. Handige Harrie 22 mrt 2007 12:56 (CET)
Die getalletjes zijn te tweaken of te verbergen dmv je eigen monobook.css, door
/* verschil in recente wijzigingen in rood en groen */
.mw-plusminus-pos {
 display: none;
}
.mw-plusminus-neg {
 display: none; 
in te voegen zijn ze weg, door
/* verschil in recente wijzigingen in rood en groen */
.mw-plusminus-pos {
 color:black;
}
.mw-plusminus-neg {
 color:black;
kan je de kleurtjes aanpassen (ik heb ze dus allebei gewoon zwart). «Niels» zeg het eens.. 22 mrt 2007 16:24 (CET)

Sjabloon Euro1 in Nederland[bewerken]

Het sjabloon {{:euro1}} in het artikel Nederland#Geschiedenis verdringt in mijn browser de tussenkop ('Onafhankelijkheid') van de sectie die er op volgt. Dat verdringen is afhankelijk van de breete van mijn browser. Ik heb er even een <br clear="all"> tussen gezet, maar nu staat het sjabloon er wat verloren bij. Misschien moet het een onderschrift krijgen of zo? vincedevгies 22 mrt 2007 10:06 (CET)

{{euro1}}


Editen van andermans persoonlijke pagina[bewerken]

Ik zou het niet durven om iemand persoonlijke pagina aan te passen, maar als ik dan zie tot wat voor soort categoriën mensen zich indelen (zie bv. Gebruiker:PPP) dan ben ik hier toch toe geneigd. Hoe moet je hier eigenlijk mee omgaan? Jkk 22 mrt 2007 11:52 (CET)

Je kan niet veel anders dan het eens vriendelijk vragen, tenzij het echt te ver gaat, dan kan je misschien een verzoek doen tot de moderatoren. Maar die grens is spijtig genoeg altijd vaag... Venullian (overleg) 22 mrt 2007 11:57 (CET)

TWINKLE op Nederlandse Wikipedia?[bewerken]

Ik gebruik TWINKLE op de Engelse Wikipedia voor het reverten van vandalisme en dat werkt prima. Maar ik wil het ook gebruiken op de Nederlandse wiki en dat lukt niet. Ik heb mijn Gebruiker:Waninge/monobook.js aangepast en ik heb de scripts morebits.js en twinklefluff.js in mijn gebruikersruimte neergezet. Maar er gebeurt eenvoudigweg niets, ik krijg geen extra 'knopjes' voor het reverten zoals ik dat op de Engelse wiki wel krijg. Ook het rechtstreeks linken vanuit mijn monobook.js naar de scripts op User:AzaToth werkt niet.

Heeft iemand een idee of dit toch voor elkaar te krijgen is? - Groet Waninge 22 mrt 2007 22:34 (CET)

N.B. de cache van de browser legen heb uiteraard al gedaan

Bij ons werkt de functie die je wilt gebruiken om de scripts te laden niet. Je zult onderstaande code moeten gebruiken:
document.write('<script type="text/javascript" src="' 
       + 'http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=User:Waninge/morebits.js' 
       + '&action=raw&ctype=text/javascript&dontcountme=s"></script>');
document.write('<script type="text/javascript" src="' 
       + 'http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=User:Waninge/twinklefluff.js' 
       + '&action=raw&ctype=text/javascript&dontcountme=s"></script>');
--Erwin85 22 mrt 2007 22:49 (CET)
Ik heb de functies aan MediaWiki:Common.js toegevoegd. Dus als je nog een keer je cache leegt, moet het werken. --Erwin85 22 mrt 2007 22:55 (CET)
Ik heb beide oplossingen geprobeerd en ze doen hetzelfde. Ik krijg niet alle knopjes als in de Engelse versie, maar in elk geval wel het knopje [restore this version] boven de 1 na laatste versie. Bedankt voor de snelle reactie. - Waninge 22 mrt 2007 23:17 (CET)

Auteursrechten[bewerken]

Verplaatst van Wikipedia:Informatiebalie.

Wanneer ik een afbeelding kopieer van de Engelstalige versie van Wikipedia naar de Nederlandstalige versie, wat moet ik dan bij licentie zetten?Kristof007 22 mrt 2007 20:24 (CET)

Dat hangt er net vanaf welke licentie de afbeelding op de Engelstalige Wikipedia heeft. Deze dien je gewoon aan te blijven houden, en bovendien dien je in de toelichting te vermelden dat de afbeelding van die Wikipedia komt, liefst met de naam van de auteur en een link naar de Engelstalige beschrijvingspagina.
Let er wel op dat sommige licenties daar (zoals fair use) hier niet zijn toegestaan. In dat geval kan de afbeelding niet overgezet worden.
Overweeg trouwens om de afbeelding naar Commons over te zetten, omdat daar alle projecten er ineens gebruik van kunnen maken. Sander Spek (overleg) 22 mrt 2007 23:08 (CET)

aanloggen lukt niet[bewerken]

Ik ben helemaal nieuw bij Wikipedia en de eerste stap lukt al niet: aanloggen.

Ik heb een gebruiker aangemaakt (janblom52) en cookies open gezet. Aanloggen lijkt goed te gaan maar in de zandbak wordt ik verwelkomd met"Beste anonieme gebruiker, welkom" en iets verder staat "Je bijdrages zijn nu anoniem. Aanmelden biedt vele voordelen waaronder de mogelijkheid tot het uploaden van afbeeldingen".

Uploaden van afbeeldingen is precies wat ik wil waarbij ik wil voldoen aan de vraag om een foto van een opoefiets toe te voegen.

Wat doe ik fout ?- De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door Janblom52 (overleg|bijdragen) op 23 mrt 2007 11:30.

Ik weet niet precies wat er mis ging, maar deze vraag in de Helpdesk heb je gemaakt als "aangemelde gebruiker". De boodschap die je zag waren mogelijk niet voor jou bedoeld. Johan Lont 23 mrt 2007 11:35 (CET)
Klopt: in de zandbak stond (toevallig ?) een sjabloon ter verwelkoming van anoniemen. - Erik Baas 23 mrt 2007 11:39 (CET)
Ik heb mijn foutje gevonden: vergeten aan te loggen met het wachtwoord uit de bevestigngsmail. Nu alles ok. - Jan Blom 23 mrt 2007 14:01 (CET)

Geenstijl.nl[bewerken]

Verplaatst van Wikipedia:Informatiebalie.

Geachte heer/mevevrouw,

Deze kop geenstijl is genomineerd voor de verwijderingslijst. D'r stond bij als u een goed argument en of opmerking heeft kunt u het aan ons laten horen, zodoenden reageer ik hier op,

mijn argument luid: De woorden van geenstijl zijn opgenomen in de Grote vandale (woordenboek) op hety nieuws word het genoemd als een sociaal aspect wat het nieuws op een Amuseerende manier brengt,jongeren kijken of lezen geen nieuws meer vanwegen de moeilijke woorden en de saaie lange gesprekken. Op geenstijl.nl word het boeiend en amuserend gebracht en u vermeld op uw site het volgende: In de loop der jaren is er een eigen taaltje ontstaan op het weblog GeenStijl.nl. Hieronder de meest gebezigde (en soms op GeenStijl.nl uitgevonden of ontstane) woorden en uitdrukkingen. Veel woorden zijn overgenomen uit dialecten, straattaal of ander jargon.

Dat is een cultureel aspect naar mijn mening en dat draagt bij aan onze samenleving.

Met vriendelijke groet

J.okken

Beste J.okken,
Mits je voldoende bewerkingen hebt gedaan, en dus een frequente medewerker bent en geen incidentele passant, kan je meestemmen op Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Toegevoegd 20070321.
Sander Spek (overleg) 23 mrt 2007 14:45 (CET)

Foto Jan Blankestein[bewerken]

Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:JanBl/Jan_Blankestein staat een nieuwe bijdrage. De foto heb ik geupload maar verschijnt op de een of andere wijze niet. Kan het zijn dat het formaat te groot is? Krijg graag verdere instructies hoe nu te hanbdelen.

JanBl - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door JanBl (overleg|bijdragen) op 22 mrt 2007 17:03.

Ik heb even gecheckt welke bijdragen zijn uitgevoerd vanuit gebruiker JanBl [3]. Daarbij zit geen enkele afbeelding. Ik kan maar twee mogelijke verklaringen bedenken:
 • Er is iets misgegaan bij het uploaden, waardoor er niets is geüpload. Wikipedia heeft bij mijn weten geen problemen met foto's met een groot formaat. Dus het zal wel aan iets anders liggen.
 • De foto is wel in het systeem geladen, maar weer verwijderd, omdat er onvoldoende informatie over de maker, de auteursrechthebbende en de toegepaste licentie bij stond.
Nogmaals, ik weet niet wat er aan de hand is, maar het beste kun je opnieuw proberen de foto in te laden. Noteer dan eventuele foutmeldingen die je krijgt, zodat je kunt vertellen wat er gebeurde als het mislukt. Misschien kan iemand daaruit iets afleiden.
(Lees ook even Wikipedia:Conventies#Externe links en pas je artikel aan aan die conventie). Johan Lont 23 mrt 2007 11:58 (CET)

Johan, Het probleem met de foto op JanBl/Jan_Blankestein is opgelost. Wat is mijn volgende actie om hem te verplaatsen naar http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Blankestein te verplaatsen? ( 23 mrt 2007 15:24 JanBl )

Klik in het huidige artikel op bewerk en kopieer alles. Klik dan op de link naar je doelpagina, klik op 'start dit artikel' en plak je tekst in het bewerkingsveld.
Overigens is je artikel wel erg gekleurd, het is niet eenvoudig om neutraal naar jezelf te kijken. Misschien kun je kijken of je iemand kunt vinden die het voor je wil 'wikificeren'. Fotografie is niet mijn gebied, ik kan je er helaas niet bij helpen. Groet, vincedevгies 23 mrt 2007 22:42 (CET)

Vince de Vries,

Ik zal je goede raad ter harte nemen en aan Bert Jansen, 5 jaar lang voorzitter geweest van het GkF, beroepsvereniging van fotografen, jaren docent geweest op de AKI (kunstacademie Enschede) en sinds dit jaar voorzitter van de jury van de Zilveren Camera (jaarlijkse prijs voor persfotografie) om de site www.nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Blankestein kritisch door te lopen.

Angkor[bewerken]

Verplaatst naar Overleg:Angkor Wat (stad) . mion 23 mrt 2007 23:33 (CET)

Getallen zoeken[bewerken]

Is het niet mogelijk een getal te zoeken? vincedevгies 23 mrt 2007 22:31 (CET)

Blijkbaar niet, geen idee waar het aan ligt overigens. Het kan zijn dat ze gewoon niet geïndexeerd worden ofzo. Je zou het eventueel als bug kunnen doorgeven aan de developers. - Dammit 23 mrt 2007 22:41 (CET)
Is hierbij gebeurd zie bug 9405 aleichem 23 mrt 2007 23:20 (CET)

Literatuur[bewerken]

Onder het kopje literatuur in een Wikipedia artikel zie ik soms toevoegingen gedaan worden (externe links naar sites over boeken) die op zich interessante literatuur zijn (en gerelateerd aan het artikel) maar die niets te maken hebben met bronvermelding voor het artikel. Even voor de zekerheid: Onder 'literatuur' horen toch enkel de gebruikte bronnen te staan, of is dit gewoon een plek waar gerelateerde literatuur kan worden opgesomd?  Emil·76  24 mrt 2007 09:53 (CET)

Gerelateerde literatuur kan eventueel onder een kopje Aanbevolen literatuur (hoewel ik zelf dat erg NPOV vind), onder literatuur hoort inderdaad alleen de gebruikte voor zover ik weet. - Dammit 24 mrt 2007 10:01 (CET)
Ik zie dat anders: ik zet bronnen zo veel mogelijk in de tekst met <ref>, en onder "literatuur" (wat ik zelf nooit gebruikt heb) zou ik zeggen "materiaal om verder te lezen" (zoals in veel wetenschappelijke teksten je citations and "further reading material" hebt). IIVQ 24 mrt 2007 10:09 (CET)
Literatuur is een ambigue term, en zolang het niet gespecificeerd wordt naar 'aanbevolen literatuur' of 'gebruikte literatuur' (beter: referenties, bronnen) kan je er wat mij betreft beide onder kwijt. Sander Spek (overleg) 24 mrt 2007 10:38 (CET)

wisselkoers[bewerken]

ivm declaratie wil ik graag de officiele wisselkoers weten van Euro tov US$ op 1 juni 2006 81.199.24.18 24 mrt 2007 17:26 (CET)

Deze pagina is voor vragen over Wikipedia zelf. Algemene vragen kunnen gesteld worden aan de Wikipedia:Informatiebalie. Ik heb je vraag daarheen verplaatst. Sander Spek (overleg) 24 mrt 2007 17:33 (CET)

Coördinator[bewerken]

Goedemiddag mevrouw of mijnheer,

Wat is volgens u de betekenis en of de taak van een 'coördinator'

Een vriendelijke groet,

Brigida van Lieshout Coördinator Werkkring Stichting Broodnodig op Texel. (voedselbank)

Geachte mevrouw Van Lieshout,
Coördineren is algemeen gesteld 'het in overeenstemming brengen' van iets. De aard van een functie hangt denk ik af van datgene wat gecoördineerd moet worden. Het coördineren van de bouw van een boorplatform is voor de een een uitdagende functie, het coördineren van agenda's is voor een ander een heerlijke bezigheid. Of het een plezierige baan is, is volkomen afhankelijk van de context en de persoon. Het is mogelijk een functieaanduiding die, -zonder duidelijke afspraken- gemakkelijk bruikbaar is om iemand met een grote hoeveelheid losse klusjes 'op te zadelen'. Dat zou geen leugen of bedrog zijn, gewoon een ander perspectief. Het bovenstaande schetst slechts mijn persoonlijke standpunt, niet dat van Wikipedia. Ik hoop dat u er iets aan heeft. - Groetjes Snaily 25 mrt 2007 15:47 (CEST)

iemand die kan vertellen over de slavernij[bewerken]

Geachte wikipedia, ik ben een leerling van school de korf en ik heb een presentatie met nog twee andere meisjes over de slavernij en alles daaromheen, en ik zou heel graag willen dat iemand over de slavernij kan komen vertellen in onze klas wij hebben de presentatie op dinsdag 3 april ik zal mij e-mail adres zodat u anwoord kan geven LORRAINE_OLIVEIRA [apestaart] HOTMAIL [puntje] COM . met vriendelijke groet ashley pires

 • Uitgevoerd Uitgevoerd. Kijk eens op Slavernij, daar staat genoeg informatie voor een spreekbeurt. (Ik heb je e-mailadres aangepast om spam te voorkomen). CaAl[o] 26 mrt 2007 12:32 (CEST)

Chemische formules[bewerken]

Wikipedia stelt software ter beschikking om wiskundige vergelijkingen uit te typen. Is er in Wikipedia ook software voor struktuurformules van organische verbindingen? rrome 26 mrt 2007 16:24 (CEST)

Hmm, voor zover ik weet niet. Ik moet zeggen dat structuurformules ook een stuk lastiger zijn om te laten genereren. Een open source programma waarmee je dat wel kunt doen is en:Chemistry Development Kit. Groeten, Koen Reageer 26 mrt 2007 16:28 (CEST)

Twee vragen over schrijven voor Wikipedia[bewerken]

Beste Wiki,

1. Kan ik bij het schrijven van een artikel voor de Nederlandse Wikipedia stukken van de Engelse Wikipedia vertalen? Uiteraard wordt het Nederlandse lemma geschreven voor Nederlandse lezers, dus domweg vertalen is niet de bedoeling, maar mag je wel stukken uit een anderstalige Wiki overnemen?

2. Waarom staat bij openbare bronnen van Wikipedia niet de verzamelde universitaire openaccess-verzameling http://www.darenet.nl/nl/page/language.view/search.page met 120.000 vrij toegankelijke artikelen en boeken?


Met vriendelijke groet,

J. Damen Voorschoten

1 Volgens mij is de hele Wiki vrij van auteursrecht, dus je mag alles overnemen. Handige Harrie 26 mrt 2007 17:15 (CEST)
Nee, dat is niet waar. De inhoud van Wikipedia is vrijgegeven onder de GNU-licentie voor vrije documentatie. Dit houdt onder meer in dat de teksten door anderen naar believen bewerkt en verspreid kunnen worden, ook voor commercieel gebruik, maar dat de volgende versies ook weer onder dezelfde licentie moeten vallen. Bij vertalen van de Engelstalige naar de Nederlandstalige Wikipedia is dat dus geen probleem.

Ad 2: Voel je vrij en ga je gang!. Groeten, Koen Reageer 26 mrt 2007 17:19 (CEST)

Een kanttekening: De artikelen en boeken op www.darenet.nl zijn vrij toegankelijk en de informatie is vrij te gebruiken, maar ze zijn in principe niet vrij te kopiëren. Het auteursrecht blijft bij de auteur en er geldt geen "GNU-Free-Documentation-License" of iets dergelijks. Overigens een fantastische bron van wetenschappelijke informatie. Johan Lont 26 mrt 2007 17:30 (CEST)
Een aanvulling: de GFDL houdt ook in dat de je oorspronkelijke auteurs/de herkomst moet vermelden. Zet dus bij een vertaling in het veld Samenvatting van welke Engelse WP-artikelen je vertaald hebt. Sander Spek (overleg) 26 mrt 2007 18:01 (CEST)

Chemische Formules 2[bewerken]

Beste Koen, bedankt voor je snelle antwoord. Als ik ChemSketch 10.0 Freeware wil binnenhalen dan krijg ik volgende boodschap:

Please note, this software is for personal, home and educational use only, but can be downloaded for a 30-day trial period by users in commercial and for-profit organizations.

Dit betekent dat ik deze software thuis en voor Wikipedia vrij mag gebruilen, zonder de beperking van 30 dagen.

Klopt dat? rrome 26 mrt 2007 19:08 (CEST)

Dat klopt volgens mij, Johan Lont 26 mrt 2007 20:31 (CEST)

Aanbod vertaling En-Nl van Wikipedia artikelen[bewerken]

Als gepassioneerd en professioneel vertaler ben ik bereid enkele artikelen uit het Engels in het Nederlands te vertalen. Wikipedia is een goed project waaraan ik graag wil meewerken. Echter, het opladen van files naar het internet is niet mijn sterkste punt. Dus als iemand een artikel weet in het Engels dat hij graag vertaald ziet in het Nederlands, dan wil ik daarbij graag helpen. 84.198.165.254 26 mrt 2007 23:07 (CEST)

Het zou fijn zijn als je je registreert, dat praat wel zo makkelijk. Denk bij vertalingen om bronvermeldingen en vooral ook relevantie voor het Nederlandse taalgebied/beheersers van het NL. En voor ik het vergeet: Dank voor je aanbod! - QuicHot 26 mrt 2007 23:09 (CEST)
Mooi aanbod! Als je op deze link klikt, kom je op de Engelse wikipedia. De Engelse wikipedia is over't algemeen uitgebreider en vollediger dan de Nederlandse. Dus struin daar gerust wat rond, en zoek een artikel op dat je interesse heeft. Check vervolgens via de zoekpagina wat er al over jouw onderwerp beschreven is op de Nederlandstalige wikipedia, zodat je weet wat voor nieuwe artikelen, aanvullingen en verbeteringen er geschreven kunnen worden. Vooral: voel je vrij en ga je gang! Ik zie je bijdragen met belangstelling tegemoet! Josq 27 mrt 2007 00:16 (CEST)
PS: op deze pagina vind je de lijst met de 'featured articles' van de Engelse wikipedia. Ik denk dat deze lijst een goed startpunt is als je een artikel zoekt om te vertalen. En wie weet, krijgt de Nederlandstalige wikipedia op die manier een etalage-artikel erbij! Josq 27 mrt 2007 00:24 (CEST)
Ik wil u vooral wijzen op de pagina Wikipedia:Vertalen naar het Nederlands en de hieraan gekoppelde Help:Tips voor het vertalen van een artikel vanaf een andere Wikipedia. Veel succes en inderdaad adviseer ik u ook om u aan te melden. --- jeroenvrp 27 mrt 2007 00:39 (CEST)

Het artikel Serapeum.[bewerken]

Het artikel Serapeum is ongeveer drie weken geleden door mij aangemaakt. Maar er is iets eigenaardigs met dit 'artikel'.

 • De interwiki's en Google zien het niet als een artikel, terwijl dit nu al het geval had moeten zijn. De link in de Engelse wiki heb ik zelf aangebracht.
 • Als ik kijk in de geschiedenis (logboeken) van het artikel blijkt dat het twee keer is gecontroleerd.

Ik vermoed dat het te maken heeft met dat het woord 'Serapeum' eerst een Redirect-link was. Deze redirect-link werd verwijderd, waarna er een artikel kwam. Maar interwiki en Google zien het misschien nog als Redirect-link in plaats van Artikel. Kan iemand mij uitsluitsel geven van wat hier aan de hand is? TUFOWKTM 27 mrt 2007 13:44 (CEST)

Google kan er gerust een paar maanden over doen hoor. Wat helpt is links maken *naar* je artikel, maar daar zit je met +- 15 links zeker wel goed. Interwiki's gebeuren niet automagisch maar door mensen die bots ervoor inzetten. Dit kan dus ook even duren (zeker nu het zulk mooi weer is). IIVQ 27 mrt 2007 16:14 (CEST)

slangen[bewerken]

ik vroeg me af of je een rattenslang samen kunt houden met een koningspython gr trijna

Hoi Trijna,

Deze helpdesk gaat over het gebruik van Wikipedia. Informatie over bepaalde onderwerpen zelf kan je misschien vinden in artikelen over die onderwerpen (Rattenslang en Koningspython) maar ik vermoed dat je beter kan gaan kijken bij een reptielenstichting of iets dergelijks. Groeten - QuicHot 28 mrt 2007 23:41 (CEST)

Treinramp[bewerken]

Bij het jaaroverzicht 1976 mis ik weer een belangrijk nieuws bericht. Op 04-mei-1976 (de vergeten treinramp te Schiedam in de morgen) om 07.50 uur. Een sprinter van uit Schiedam kwam in frontale botsing met een D trein van uit H.v.Holland naar Keulen. Hierbij vielen 24 doden en even zoveel zwaar tot licht gewonden waarvan 3 met blijvend letsel. Er is wel een flits opgenomen in bijbehorend film journaal maar wordt niet gedetaieerd vermeld. Gr ctimmers, apenstaartje, tiscali punt, nl - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 82.171.50.118 (overleg|bijdragen) op 27 mrt 2007 20:33.

Bedankt voor je suggestie! Wanneer je denkt dat een artikel moet worden verbeterd, voel je vrij dat de doen. Wikipedia is een wiki, dus iedereen kan bijna elk artikel bewerken door op de knop bewerk bovenaan te klikken. Je hoeft niet eens in te loggen (hoewel er verschillende redenen zijn waarom je dat wel zou willen doen). Voel je vrij en ga je gang! Je hoeft niet bang te zijn voor het maken van onbedoelde foutjes, die worden vaak snel gevonden en gecorrigeerd. Als je niet zeker weet hoe dat bewerken werkt, lees dan eens de uitleg of test eens wat uit in de zandbak. Nieuwe medewerkers zijn altijd welkom! Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd terecht op mijn overlegpagina. Verder kun je misschien in het vervolg je bijdragen op overlegpagina's ondertekenen met 4 tildes (~~~~) of door op Button sig.png (rechtsboven bij het bewerkingsveld) te klikken, je gebruikersnaam, de datum en het tijdstip worden dan automatisch geplaatst. Groeten, Koen Reageer 27 mrt 2007 20:52 (CEST)
Die treinramp was ik ook vergeten. Maar nu je het zegt, herinner ik me nu weer dat dat indertijd in het nieuws was. Johan Lont 29 mrt 2007 10:07 (CEST)

imho[bewerken]

Misschien een stomme vraag, maar ik kom deze afkorting/dit woord regelmatig tegen op overleg. Wat betekent het? Rubietje88 28 mrt 2007 19:07 (CEST) Ik dacht zelf iets van: in mijn heldere opinie ofzo....

Iedereen moet helpen opruimen dacht ik :p  Emil·76  28 mrt 2007 19:11 (CEST)
In my humble opinion, zie Internetjargon#Afkortingen. Naar mijn bescheiden mening dus. Groeten, Koen Reageer 28 mrt 2007 19:30 (CEST)
Dan zit ik er toch dichterbij dan Freestyle, haha. Oke bedankt. Rubietje88 28 mrt 2007 19:35 (CEST)
Zie voor dergelijke afkortingen ook Help:Afkortingen op Wikipedia chat. Johan Lont 29 mrt 2007 10:04 (CEST)

Wordt een plaatje ergens gebruikt?[bewerken]

Als ik een plaatje op de verwijderlijst wil zetten, dan is het wel wijs eerst even te onderzoeken of het plaatje nog ergens gebruikt wordt - en het eventueel te vervangen. Hoe doe ik dat als het plaatje op Commons staat? Het is een beetje bewerkelijk om alle nationale Wiki's stuk voor stuk te onderzoeken. Handige Harrie 28 mrt 2007 23:23 (CEST)

Tabje "check usage" geeft een complete lijst van alle wiki's (of een selectie). - Erik Baas 28 mrt 2007 23:26 (CEST)
Gevonden! Echt overzchtelijk is het niet als er ook nog een link "What links here" is die ergens anders staat en hetzelfde doet (maar erg gebrekkig). Handige Harrie 29 mrt 2007 10:32 (CEST)

betreft het artikel Toetanchamon[bewerken]

Ik heb ergens afgelopen week aan het artikel van Toetanchamon gezeten. Daarbij heb ik de vertaling van zijn naam gegeven op de (eigendunk) goede manier. Ik heb veel vriendin in en uit Egypte vandaar deze kennis. Ook is het zo dat ik heb opgeschreven wat stond in een tijdschrift over Egypte in een interview met Zahi Hawass(de persoon die alle opgravingen, espedities en dergelijke regelt als het gaat om de egyptische oudheid). Mijn punt is dus dat ik geen bron kan vermelden ookal is mij dat dus nog gevraagd. Wat moet ik nu doen?

Dragoniasae 30 mrt 2007 22:20 (CEST)

Je zegt dat het in een tijdschrift staat, dan kun je het tijdschrift toch als bron gebruiken? Groeten, Koen Reageer 30 mrt 2007 22:32 (CEST)

logo van commons[bewerken]

Hoi, Hoe kan je in de infobox luchtvaartmaatschappij een logo gebruiken die op commons staat? --Mennoj1 31 mrt 2007 12:37 (CEST)

Een afbeelding van Commons.
Op dezelfde manier alsof de afbeelding hier zou staan. Afbeeldingen op commons kun je namelijk hetzelfde gebruiken als hier zolang er hier geen afbeelding bestaat met dezelfde naam. Zie hier rechts voor een voorbeeld. - Dammit 31 mrt 2007 12:46 (CEST)
Ik zie het logo wel maar er komt ook allerlei tekst doorheen zoals 100px (of iets dergelijks) hoe krijg ik dit weg.--Mennoj1 31 mrt 2007 13:35 (CEST)
Zou je een voorbeeld kunnen laten zien van de code die je gebruikt? Ik begrijp namelijk niet wat je bedoelt. Die 100px is de grootte die je kunt meegeven (zoals ik nu ook bij de afbeelding hiernaast heb gedaan), maar deze is in de afbeelding niet zichtbaar. - Dammit 31 mrt 2007 13:39 (CEST)
Deze code: --Mennoj1 31 mrt 2007 14:52 (CEST)

Bij dat sjabloon hoef je alleen de bestandsnaam aan te geven, dus Mklogo.gif in plaats van [[Image:Mklogo.gif]]. Overigens lijkt me het beter om die als afbeelding te gebruiken. Het sjabloon schaalt namelijk het plaatje dat als logo gebruikt wordt naar 100 pixels breedte en dan hou je bij die afbeelding qua hoogte niks meer over. - Dammit 31 mrt 2007 15:28 (CEST)

Zo, nu we weten hoe je een afbeelding van Commons kan gebruiken, moet ik wel even opmerken dat je geen 'Fair Use'-afbeeldingen mag uploaden naar Commons, waardoor deze dus nu aldaar genomineerd is voor verwijdering. --Tuvic 31 mrt 2007 15:59 (CEST)
Is het ook mogelijk om een plaatje dat op de engelse wikipedia staat te gebruiken.

--Mennoj1 1 apr 2007 12:38 (CEST)

Dit is niet direct mogelijk. Als de afbeelding onder fair use valt mag je hem helemaal niet gebruiken hier. Als het om een afbeelding gaat die wel goed gelicenseerd is kun je hem uploaden naar Commons. Daarna kun je hem wel gebruiken. - Dammit 1 apr 2007 12:44 (CEST)