Mowi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Marine Harvest)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
logo

Mowi (voorheen: Marine Harvest) is het grootste zalmkweekbedrijf van de wereld. Naast zalm worden er ook anderen soorten vis gekweekt zoals zeebaars tilapia en baramundi. Marine Harvest in haar huidige vorm is ontstaan in 2005 toen de viskweekdivisies van Nutreco Holding N.V. (Marine Harvest) en Stolt-Nielsen S.A. (Stolt Sea Farm) werden samengevoegd tot een bedrijf.

Geschiedenis Marine Harvest[bewerken | brontekst bewerken]

Marine Harvest vindt haar oorsprong in Schotland waar het bedrijf Marine Harvest is gestart in 1965. Al snel is het bedrijf samengegaan met een ander zalmkweker uit Schotland, McConnell Salmon. In 1999 werd het bedrijf dat toen bekendstond als Marine Harvest McConnell overgenomen door het Nederlandse bedrijf Nutreco. Nutreco had op dat al viskweekactiviteiten in Chili, Australië en Canada. Deze viskweekactiviteiten werden samen met Marine Harvest McConnell samengevoegd onder de naam Marine Harvest. In 2000 vond de aquisitie plaats van Hydro Seafood dit bedrijf maakte tot dan toe deel uit van het Noorse bedrijf Norsk Hydro. De aquisitie van Hydri Seafood maakte van Marine Harvest het grootste viskweekbedrijf ter wereld.

Geschiedenis Stolt Sea Farm[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van Stolt Sea Farm begint in 1973 wanneer er met de kweek van zalm wordt begonnen in het Noorse Hardangerfjord. Stolt Sea Farm heeft in de loop van de jaren acquisitie gedaan in Canada, Chili, Noorwegen, Schotland, België en de Verenigde Staten. Het ging hier voornamelijk om productielocaties en verwerkingsbedrijven zodat het bedrijf van zalmfokker kon uitgroeien tot een bedrijf dat in bijna de gehele keten vertegenwoordigd is.