Overleg Wikipedia:Theehuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Link naar presentatie gegeven op zaterdag 2 november 2013

Het Teahouse-project op de Engelstalige Wikipedia werd begonnen door medewerkers van de Wikimedia Foundation en is een van de geslaagde projecten om beginners op Wikipedia op hun gemak te stellen. Ze kunnen vragen stellen en kletsen en ideeën opdoen wat ze willen doen en hoe dat kan. De opzet is om nieuwkomers die dat willen in contact te brengen met ervaren Wikipedianen en ze te behouden voor Wikipedia. Doelgroepen zijn onder meer ouderen, gebruikers met weinig technische kennis en vooral vrouwen. Toen we met een groep aan volwassenen lesgaven in Wikipedia bewerken, viel ons op dat deelnemers meestal hun weg niet vonden in de Wikipediagemeenschap en dat ze aarzelden om een Coach aan te vragen.

Op zaterdag 2 november 2013 heeft Tim Moritz Hector een presentatie gehouden over Teahouse tijdens de Wikimedia Conferentie Nederland 2013.

Tijdens de conferentie is van gedachten gewisseld over het starten van een Teahouse op de Nederlandstalige Wikipedia. Als aandachtspunten werd meegegeven de gemeenschap er vanaf het begin bij te betrekken en een gelokaliseerde naam (bijvoorbeeld Terrasje) te kiezen in plaats van de Engelstalige naam.

Vrijwilligers[bewerken]

Wie is geïnteresseerd in meedenken en meedoen bij de opzet van een Teahouse op de Nederlandstalige Wikipedia?

 1. Ad Huikeshoven (overleg) 3 nov 2013 14:13 (CET)
 2. Bas (o) 3 nov 2013 15:50 (CET) - geïnteresseerd in alle aspecten van nieuwe gebruikers op weg helpen, in dat kader heb ik enkele jaren terug ook het coachingsproject overgeheveld, maar dat heeft inderdaad helaas zijn gebreken.
 3. Sjoerd de Bruin (overleg) 3 nov 2013 20:11 (CET) Nieuwelingen is nog steeds niet het sterkste punt, waar we het juist van moeten hebben.
 4. Romaine (overleg) 3 nov 2013 21:10 (CET) - ik bied graag ondersteuning, met of zonder een kopje thee.
 5. Hansmuller (overleg) 6 nov 2013 11:53 (CET)
 6. Natuur12 (overleg) 10 nov 2013 14:39 (CET) Met een beetje ondersteuning kunnen er een hoop artikelen gered worden waardoor mensen sneller blijven.
 7. Mbch331 (Overleg) 10 nov 2013 14:44 (CET) We moeten nieuwelingen zien te omarmen en dat lukt nog niet echt goed.
 8. Larsnl Overleg 10 nov 2013 15:03 (CET) - en ik heb heel vooruitstrevend (stel dat dit niet doorgaat dan zou wmb dat nog wel door kunnen gaan) #wikipedia-nl-help al geregistreerd.
 9. JurgenNL (overleg) 10 nov 2013 18:43 (CET)
 10. Ciell 10 nov 2013 19:17 (CET) Als een van je doelgroepen de vrouwen hier is, begin dan eens met ze hiervoor uit te nodigen...
 11. Mathonius 10 nov 2013 19:32 (CET)
 12.  Michiel  16 nov 2013 17:06 (CET) Goed idee
 13. Sander1453 (overleg) 24 nov 2013 02:05 (CET) Meedoen ja. Het denken laat ik graag aan jullie over Glimlach. Roep me maar als het zover is.
 14. Josq (overleg) 22 jan 2014 14:48 (CET) Ik ga graag voor het meedenken ;)
 15. The Banner Overleg 22 jan 2014 16:26 (CET)
 16. --Gustaafff (overleg) 30 jan 2014 18:30 (CET) - Ik doe zeer graag mee!
 17. Woudloper overleg 8 feb 2014 04:58 (CET) - als ik kan helpen bij dit initiatief, doe ik dat graag.
 18. E10H msg 1 jun 2014 23:24 (CET) - Lijkt me een geweldig initiatief.
 19.  Klaas|Z4␟V:  12 jun 2014 01:16 (CEST) als oudkomer draag ik graag een steentje bij onder het genot van een kopje koffie met krapfen (ook wel bombolone), want ze hebben hier helaas geen stroopwafels.
 20. Hamnico (overleg) 20 jun 2014 10:57 (CEST)
 21. RonnieV (overleg) 18 jul 2015 00:44 (CEST) - Omdat ik vind dat de opvang van nieuwkomers beter kan
 22. OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 19 jun 2016 17:20 (CEST) Ben eigenlijk meer van de coffeeshop, maar toch... Vandaag pas ontdekt en vindt dat de behoefte hieraan groot is.

Zie ook[bewerken]

Start maken[bewerken]

Hallo allemaal, Wat moet er allemaal gebeuren om dit op te zetten op de Nederlandstalige Wikipedia? Zelf denk ik dat we er op dit moment goed aan zouden doen om eerst de verwante projecten op de andere wiki's (Engelse) eens goed te bekijken en te begrijpen wat goed gaat en wat niet, en ook op die plekken kijken wat we allemaal nodig hebben om dit in te voeren. Waar moeten we op letten? En zijn er dingen die hier beter anders gedaan worden vanuit de cultuur hier op de Nederlandstalige Wikipedia? Een opsomming met belangrijke punten en voor punten die overleg behoeven een subkopje lijkt mij het meest overzichtelijk. Mvg, Bas (o) 10 nov 2013 18:13 (CET)

Puntenlijstje[bewerken]

 • Naam: zie hieronder
 • Opzetten IRC chat, onder het mom van 'live hulp chat'. Kanaal kan hier gevonden worden
 • Eenheid brengen in en verduidelijken van gebruikersboodschapsjablonen voor betere communicatie
  • Dit heeft meer met nieuwelingenverwelkoming in het algemeen te maken, niet specifiek met het opzetten van een hulplocatie.
   • We kunnen gebruikers in de sjablonen verwijzen naar het teahouse.
 • Opfrissen van de snelcursus
  • Dit heeft meer met nieuwelingenverwelkoming in het algemeen te maken, niet specifiek met het opzetten van een hulplocatie.
   • Zelfde als hierboven, verwijzing maken en kijken of alles behandeld wordt zodat er niet steeds dezelfde vragen binnenkomen.
 • Het weg-sjabloon een vriendelijker karakter geven
  • Dit heeft meer met nieuwelingenverwelkoming in het algemeen te maken, niet specifiek met het opzetten van een hulplocatie.
 • Opstellen en bijhouden van een FAQ nav vragen die komen van nieuwelingen
 • Opzetten gelijksoortige pagina.

Naam[bewerken]

Welke naam willen we (eventueel) gebruiken. Er werd terrasje genoemd, zelf denk ik dat dat het karakter van de encyclopedie, het feit dat er werk verzet gaat worden te weinig naar voren komt in die naam. De naam zou volgens mij idealiter uit moeten stralen dat nieuwe gebruikers welkom zijn om mee te doen, en anderzijds dat er wel geproduceerd gaat worden. Mvg, Bas (o) 10 nov 2013 18:13 (CET)

Suggesties
 • Terrasje
 • Ontvangstruimte
 • Oranjerie
 • Buurthuis - symbool voor een laagdrempelige plek, dicht bij huis, voor ontmoeting en activiteiten. Of is dat teveel jaren 80? Knipoog
 • Het café
 • Theehuis(je)
 • Theekrans
 • Open koffie
 • Koffietafel
 • De Vers-afdeling
 • Groentjestuin
 • De inloop
 • Kwekerij
 • Kersvers
 • Aankomsthal
 • Het talent
 • De Huiskamer
 • Grand Cafe
 • Schrijversclub
 • De Schrijfhulp
 • Puntenslijper
 • de Stroopwafel
 • de Herenclub
 • Trefpunt

Persoonlijk ben ik gewoon voor Theehuis. Van de rest kan ik niet enthousiast worden. Naam moet niet ambigu zijn, niet verwarrend, niet spottend, etc. Mij lijkt theehuis een nette naam, een prettige gelegenheid om in overleg met anderen aan Wikipedia te werken. Romaine (overleg) 20 dec 2013 18:55 (CET)

De naam nu naar Theehuis gewijzigd. Begin van een nieuwe slinger. Ad Huikeshoven (overleg) 22 jan 2014 14:11 (CET)
Theehuis vind ik wat oubollig klinken. Terrasje klinkt toch gezelliger, algemener, en het kan in principe alle leeftijdsgroepen aanspreken. Een terras is een plaats voor een vrijblijvend gesprek dat door de ontspannen omgeving gemakkelijk zeer inhoudelijk en diepgaand kan worden. Ideeen ontstaan niet zelden op een terrasje, en belangrijke beslissingen worden er vaak al informeel gemaakt voor ze formeel ingekleurd worden. Josq (overleg) 22 jan 2014 14:51 (CET)
Net als Josq vind ik theehuis wat oubollig. Terrasje trekt zowel jong als oud aan. E10H msg 11 jun 2014 23:50 (CET)

"Theehuis" versus Helpdesk[bewerken]

Als ik het Engelse theehuis zo eens oppervlakkig bekijk, dan werkt het in principe hetzelfde als onze Helpdesk, behalve dat het er wat strakker uitziet en dat er het werkt met een vaste lijst van hosts. Ik vind de Helpdesk erg goed werken: heel vaak krijgen mensen binnen enkele minuten een vriendelijk antwoord. Wat zou op onze Wikipedia het "Theehuis" voor verschil kunnen maken t.o.v. de Helpdesk? Josq (overleg) 22 jan 2014 14:59 (CET)

Wat mij is bijgebleven van het verhaal van Tim Moritz Hector is vooral het gemak aan gebruikerskant: je wordt in het Theehuis niet met wikisyntax geconfronteerd als je een vraag wilt stellen, je kunt eenvoudiger de FAQ bekijken, enz. Wikipedia krijgt ook meer een 'gezicht' (Theehuis-medewerkers die zich voorstellen), waardoor het contact wat meer als persoonlijk ervaren wordt.
Qua beantwoording van vragen vanuit Wiki-kant zal er m.i. inderdaad weinig verschil zijn. Gr. RONN (overleg) 22 jan 2014 16:28 (CET)
Mijn suggestie zou dan zijn om de Helpdesk te verbeteren aan de hand van de successen van het Teahouse. Hier een theehuis starten dat uiteindelijk op hoofdpunten hetzelfde functioneert als de Helpdesk zou de krachten slechts verdelen. Josq (overleg) 23 jan 2014 10:32 (CET)
Mag ik vooropstellen dat ik elk initiatief om Wikipedia (en de andere projecten van Wikimedia) beter toegankelijk te maken voor onervaren gebruikers van harte toejuich? Dat gezegd hebbende is het inderdaad goed om een nauwkeurige afbakening te maken met de Helpdesk, die, ook naar mijn eigen ervaring, goed werkt. Misschien zou een afbakening kunnen zijn dat het theehuis een plek gaat worden waar beginnende editors met hun vragen terecht kunnen, en de Helpdesk specifiek is voor vragen waar meer gevorderde Wikimedianen mee zitten. Het gevaar van een overlap is inderdaad niet denkbeeldig. Ik ben benieuwd welke ervaring hiermee op de Engelse wikipedia is. Weet iemand dit? Hoe dan ook is het goed dat er bij voortduring nagedacht wordt over manieren om de toegankelijkheid van Wikipedia (aan de edit-kant) te verbeteren. Succes! Dick Bos (overleg) 23 jan 2014 22:06 (CET)
Wat mij betreft wordt de discussie over de Helpdesk gevoerd op de overlegpagina van de Helpdesk en is deze pagina voor overleg over het Theehuis. Waar een eventuele discussie over Helpdesk versus Theehuis zou horen, weet ik niet. Op een of andere manier zegt mijn gevoel dat deze overlegpagina niet de primaire plek is om daarover hier een discussie te voeren. Dat gezegd hebbende, schat ik een verschil in beoogde doelgroep tussen Helpdesk en Theehuis. De doelgroep voor de Helpdesk is volgens mij alle gebruikers. De doelgroep voor Theehuis is nieuwkomers. Dat is volgens mij een groot verschil. Ad Huikeshoven (overleg) 12 feb 2014 20:59 (CET)
Wat bij de Helpdesk ook het verschil is: er worden soms vragen gesteld die vrijwel niets met Wikipedia te maken hebben. Het lijkt me goed dat dit bij het theehuis niet het geval is; uitsluitend over Wikipedia praten is wenselijk. Nieuwkomers helpen aan de slag te gaan: tips en adviezen geven. Als we die gedachte in ons achterhoofd houden, denk ik dat dit een geweldig project wordt! --Gustaafff (overleg) 18 feb 2014 14:44 (CET)
Wat voor negatieve invloed heeft het dan dat er op de Helpdesk ook over veel andere onderwerpen gepraat wordt? Josq (overleg) 18 feb 2014 14:51 (CET)
Dat heb ik niet gezegd. Het is uiteraard leuk om op de Helpdesk over allerhande dingen vragen te stellen of te overleggen. Het Theehuis is, mijns inziens, alleen bestemd voor gesprekken over Wikipedia. Theehuis is tenminste voor nieuwkomers bestemd. Als nieuwkomers komen met vragen over b.w.v.s. hun LCD-TV, past dat m.i. niet binnen het Theehuis. Dan kun je bij de Helpdesk langsgaan. Dat bedoel ik met het verschil tussen de helpdesk en het theehuis. --Gustaafff (overleg) 18 feb 2014 16:14 (CET)
Nou, ik denk dat het interessanter is om te weten wat werkt, dan wat "hoort". Wat m.i. een sterk punt van de Helpdesk is, is dat je er zowat iedere vraag kunt stellen, zonder je af te vragen of je eigenlijk toch niet een andere pagina moet hebben. Josq (overleg) 18 feb 2014 16:37 (CET)
Ik vind dat we positief met het Theehuis aan de slag moeten gaan. Zodra het project een beetje op gang is, zien we wel wat "werkt". Nu hebben we in ieder geval een paar punten die we aan het Theehuis kunnen "plakken". Ik roep dan ook iedereen op om met ideeën te komen. --Gustaafff (overleg) 18 feb 2014 16:56 (CET)
Nou, ik denk dus dat we in feite het "Theehuis" allang hebben, in de vorm van de Helpdesk. Daar gaan heel veel mensen al heel positief mee aan de slag. Een aantal punten kan beter, en daar kan het Teahouse inspiratie voor geven. De Helpdesk is bijvoorbeeld erg onoverzichtelijk, je moet zoveel scrollen om het antwoord op je vraag te vinden. Het zou mooi zijn om daar wat aan te doen. Josq (overleg) 18 feb 2014 17:12 (CET)
Hierover is het verstandig eerst de reacties van de vrijwilligers (die wilden meedoen aan het project) af te wachten. Het is beter dat we met z'n allen beslissen, dan alleen. Wellicht hebben medewikipedianen nog nieuwe opties die kunnen bijdragen aan het Theehuis. We kunnen natuurlijk ook even op de Engelse wiki kijken hoe het theehuis er daar uit ziet. --Gustaafff (overleg) 18 feb 2014 18:51 (CET)

Een nieuw begin[bewerken]

Als bestuur van de Vereniging Wikimedia Nederland zouden wij graag zien dat het Theehuis gaat worden. Om een beter beeld te krijgen van wat er precies gewenst is en wie daarbij zouden willen helpen, hieronder een aantal vragen. Het is niet erg om punten dubbel te noemen, maar het kan ook nuttig zijn op elkaars ideeën te reageren, vooral om aan te geven wat er 'must have' is en wat meer 'nice to have'.

 1. Hoe kunnen nieuwkomelingen met het Theehuis werken? Wat kunnen/moeten we doen om dit zo laagdrempelig mogelijk te maken?
 2. Hoe worden nieuwkomelingen op het bestaan van het Theehuis en het doel ervan opmerkzaam gemaakt?
 3. Hoe kunnen ervaren gebruikers (die willen helpen) met het Theehuis werken?
 4. Welke andere functies kan/moet het Theehuis hebben voor nieuwkomers behalve het stellen en behandeld krijgen van vragen?
 5. Welke andere functies kan/moet het Theehuis hebben voor ervaren gebruikers behalve het beantwoorden van vragen?
 6. Gebruiken we de naam Theehuis of is er een betere naam?
 7. Op welke manier zou jij willen meehelpen?

Ik heb zelf ook wel ideeën bij sommige punten, maar om niet al te veel te sturen, zal ik die (als er niemand anders is die het al genoemd heeft) pas later vermelden. Wel zal ik alvast wat punten vermelden vanuit de presentatie van Tim Moritz vorig jaar op de WMNL conferentie. - André Engels (overleg) 11 jun 2014 23:11 (CEST)

Werking voor nieuwkomers[bewerken]

presentatie TM: Vriendelijke, relaxte atmosfeer
presentatie TM: Alle vragen moeten beantwoord worden
presentatie TM: Technisch eenvoudig: Geen wikitext nodig

Notificatie nieuwkomers[bewerken]

presentatie TM: Bot die nieuwkomers verwelkomt en uitnodigt

Werking voor gastheren/vrouwen[bewerken]

Belangrijk is dat vragen snel beantwoord worden. Hoe kunnen we snel een antwoordende gastheer/vrouw krijgen als er een vraag komt? - André Engels (overleg) 11 jun 2014 23:11 (CEST)
Een bot die vragen op IRC post, daar zijn altijd mensen die bereid zijn te helpen, zie als voorbeeld de snelheid van live vandalismebestrijding. Daarnaast het notificeren van (alle) gastheren via het notificatiesysteem, door hun naam te noemen (waarschijnlijk onzichtbaar) als er een nieuw bericht is. Misschien een kadertje zoals Gebruiker:Basvb/nuwegscript.js, maar notificatiesysteem is beter denk ik. Mvg, Bas (o) 12 jun 2014 02:47 (CEST)
Over notificatiesysteem gesproken: maak er een gewoonte van om (of misschien zelfs automatisch), vooral richting nieuwe gebruikers, hun naam expliciet te noemen in het antwoord zowel hier als op bijvoorbeeld de helpdesk. Nieuwe gebruikers weten de weg nog niet op Wikipedia en daarom kan het zomaar voorkomen dat zij de gestelde vraag niet meer terugvinden of vergeten. Mvg, Bas (o) 12 jun 2014 02:49 (CEST)
Verplaatst van Bas'OP die het teruggedraaid had
Beste Bas,
Je schreef op het theehuisoverleg: ''Een bot die vragen op IRC post''.
 Niet iedereen heeft ook nog tijd zich met IRC (in wezen een off-wiki-kanaal) bezig te houden. 
 Beter is de OP's van gastdames en -heren (theeschenk[st]ers;-?) die zich daarvoor opgeven en/of
 direct een e-mail(lijst), zeg maar '''teamail'''... 

Hartelijke groeten van een niet-IRC'er  Klaas|Z4␟V:  12 jun 2014 08:52 (CEST)

Leuk idee, Bas. Ik ging er gemakshalve vanuit dat bijdragen aan het theehuis zou inhouden dat ik een vaste dag of dagdeel als gastheer aanwezig zou zijn. En dat we de dagen onderling zouden verdelen. Sander1453 (overleg) 12 jun 2014 09:36 (CEST)
Voor mij persoonlijk zou dat niet nodig zijn. Ik zal het theehuis op mijn volglijst zetten, zodat ik automatisch kijk wanneer ik inlog en er een nieuw bericht geplaatst blijkt te zijn. Of dat snel genoeg is weet ik niet, maar voor mij persoonlijk is dat zo snel als mogelijk. Woudloper overleg 12 jun 2014 14:18 (CEST)

Andere functies nieuwkomers[bewerken]

presentatie TM: voorpagina met random profielen en vragen (+antwoorden)
presentatie TM: korte uitleg principes van Wikipedia
presentatie TM: Verbinding met andere nieuwkomerpagina's
presentatie TM: profielpagina
presentatie TM: doorzoekbare Q&A + archief
presentatie TM: tasklijst met ideeën voor verdere bijdragen

Andere functies gastheren/vrouwen[bewerken]

presentatie TM: profielpagina
presentatie TM: lijst mogelijk geïnteresseerde nieuwkomers

Naam[bewerken]

Uit de discussie hierboven zijn de namen 'Terras' (Ad) en 'Theehuis' naar voren gekomen. - André Engels (overleg) 11 jun 2014 23:11 (CEST)

Jouw hulp[bewerken]

Het gaat me hier niet in de eerste plaats om personen die als gastheer/vrouw in het theehuis gaan 'werken'. Het is zeker belangrijk dat we die hebben, en als je dat wilt doen is je deelname aan de discussie hierboven nog eens extra gewenst, maar hier wil ik in de eerste plaats weten wie er bereid en in staat is vóór het begin de handen uit de mouwen te steken. Taken zouden bijvoorbeeld kunnen zijn: het schrijven van de wiki-code om het Theehuis te laten werken, het schrijven van bots, het schrijven van uitlegpagina's of het maken van een mooi en/of functioneel pagina-ontwerp. Er zijn ook plannen om binnenkort op een Wikizaterdag in Utrecht 'live' het Theehuis te bespreken. Als je belangstelling hebt daarvoor persoonlijk te worden uitgenodigd, dan kun je dat ook hier vermelden. - André Engels (overleg) 11 jun 2014 23:11 (CEST)

Ik wil best een keer een Wikizaterdag naar Utrecht komen om live mee te denken. Ligt er aan wanneer het is, of ik ook kan. Ik moet af en toe ook op zaterdag werken. Mbch331 (Overleg) 11 jun 2014 23:29 (CEST)
Ik vind het ook prima om een keer op een WikiZaterdag naar Utrecht te komen. Op de andere punten schrijf ik morgen even een uitgebreid antwoord, ik lig nu in m'n bed dus kan geen heel uitgebreid antwoord schrijven. Glimlach Groet, JurgenNL (overleg) 11 jun 2014 23:38 (CEST)
Voor Voor een WikiZaterdag, mits er genoeg stroopwafels zijn! Sjoerd de Bruin (overleg) 11 jun 2014 23:41 (CEST)
Stroopwafels?! I'm in! En ik neem graag de ervaringen vanuit de editathons voor vrouwen en communicatie daaromtrent mee! Sorry, maar ik vind onderstaande en bovenstaande vragen nu al te verwarrend om nog goed te kunnen reageren. Wel fijn om een berichtje te hebben gehad op mijn overlegpagina! Ciell 12 jun 2014 17:02 (CEST)

Nogmaals: Theehuis vs Helpdesk[bewerken]

Feedback Josq[bewerken]

Fijn dat er nog steeds nagedacht wordt over een goede verwelkoming en goede hulp. Wel ietwat spijtig dat de vrij goed functionerende Helpdesk niet meegenomen schijnt te zijn in al het denkwerk. De indruk ontstaat dat men helemaal vanuit het niets wil beginnen, terwijl heel veel infrastructuur eigenlijk al aanwezig is. Ik denk dat heel wat vragen gedeeltelijk) beantwoord kunnen worden vanuit het idee dat er zoveel mogelijk geintegreerd dient te worden met bestaande praktijken.

 1. Hoe kunnen nieuwkomelingen met het Theehuis werken? Wat kunnen/moeten we doen om dit zo laagdrempelig mogelijk te maken?
  Duidelijke, opvallende link naar bewerkingsveld. Duidelijke toelichting boven het bewerkingsveld. Verbeterpunt bij de helpdesk: alle discussies belanden op een vrij onoverzichtelijke hoop. Ander verbeterpunt: gebruikers krijgen geen notificatie bij het beantwoorden van een vraag.
 2. Hoe worden nieuwkomelingen op het bestaan van het Theehuis en het doel ervan opmerkzaam gemaakt?
  Links in zijbalk, op hoofdpagina, in welkomstsjabloon. Sitenotice voor wie minder dan 4 dagen geleden heeft ingelogd?
 3. Hoe kunnen ervaren gebruikers (die willen helpen) met het Theehuis werken?
  Op volglijst zetten en reageren als je dat interessant vindt en denkt dat het wat toevoegt
 4. Welke andere functies kan/moet het Theehuis hebben voor nieuwkomers behalve het stellen en behandeld krijgen van vragen?
  Hoe meer functionaliteit, hoe meer complexiteit. Helpdesk/Theehuis is voor een snelle vraag en een snel antwoord. Sommige gebruikers stellen intensieve 1-op-1-begeleiding op prijs, voor hen is er het coachprogramma. Andere gebruikers leren graag dingen zelf, voor hen is er o.a. de snelcursus en het hele systeem van helppagina's. Deze drie opties kunnen onafhankelijk van elkaar functioneren, maar het is wel nuttig als er onderling duidelijke verwijzingen zijn, zoals grotendeels al het geval is.
 5. Welke andere functies kan/moet het Theehuis hebben voor ervaren gebruikers behalve het beantwoorden van vragen?
  Zoals overal waar overleg plaatsvind: gezelligheid, sociale interacties
 6. Gebruiken we de naam Theehuis of is er een betere naam?
  Het mooie van help/helpdesk is dat het zo intuitief en omschrijvend is. Andere namen zijn misschien creatiever, maar roepen makkelijk associaties op die te informeel, te oubollig, te sociaal, te ingewikkeld etc zijn, en vertellen bovendien niet waar het precies om gaat.
 7. Op welke manier zou jij willen meehelpen?
  Zoals bij de Helpdesk. Helpdesk verbeteren aan de hand van een aantal ideeen die in dit overleg naar voren komen.

--

presentatie TM: Vriendelijke, relaxte atmosfeer
Dit staat of valt met de gebruikers. Vrije bewerkbaarheid, dus je kunt mensen met een bepaalde minder sociale overlegstijl niet zomaar tegenhouden.
presentatie TM: Alle vragen moeten beantwoord worden
Zwak puntje Helpdesk: wordt na een week gearchiveerd. Bijna altijd is er dan wel een antwoord, maar indien onverhoopt niet, dan glipt ie er tussendoor. Misschien een notificatiesysteem waarbij vrijwilligers een berichtje krijgen als een vraag na 24/72 uur niet beantwoord is.
presentatie TM: Technisch eenvoudig: Geen wikitext nodig
Dit is m.i. al heel aardig geregeld in de Helpdesk. Om vier tildes wordt gevraagd, maar dat is helemaal optioneel.

--

presentatie TM: Bot die nieuwkomers verwelkomt en uitnodigt
Oftewel {hola}. Met een iets opvallender plaats voor een link naar de helpdesk?
Reactie Bas vanaf hier: Een expliciete persoonlijk lijkende tekst onder hola met een verwijzing naar het theehuis werkt naar mijn verwachting zo ontzettend veel beter, zo'n sjabloon is teveel informatie ineens, belangrijke informatie moet anders vormgegeven worden. Bas (o) 12 jun 2014 02:54 (CEST)
Belangrijk is dat vragen snel beantwoord worden. Hoe kunnen we snel een antwoordende gastheer/vrouw krijgen als er een vraag komt?
Veel mensen die de pagina op de volglijst hebben. Wat dat betreft is het ook beter om aan te sluiten bij de helpdesk dan om helemaal opnieuw te beginnen. Verder, zoals genoemd, een notificatiesysteem.
Reactie Bas: Notificeren, en twee kanten op. Dus altijd in het antwoord de vraagsteller expliciet noemen zodat die een notificatie krijgt, hier en op de helpdesk, nieuwe gebruikers raken hun vragen kwijt. Mvg, Bas (o) 12 jun 2014 02:55 (CEST)

--

presentatie TM: voorpagina met random profielen en vragen (+antwoorden)
kijk uit voor teveel ruis.
presentatie TM: korte uitleg principes van Wikipedia
Duidelijke link naar de snelcursus
presentatie TM: Verbinding met andere nieuwkomerpagina's
Met een link naar snelcursus en evt coachingprogramma ben je er m.i. al. Of beter nog: met een snel en goed antwoord op je vraag. Nogmaals, niet teveel ruis.
presentatie TM: profielpagina
wat voor profiel?
presentatie TM: doorzoekbare Q&A + archief
staat of valt met de kwaliteit van de zoekfunctie. Bovendien: Moeten we Google/Bing willen verbeteren? Want als mensen eenmaal op het idee komen om te gaan zoeken gebruiken ze wel een zoekmachine.
presentatie TM: tasklijst met ideeën voor verdere bijdragen
Wat wordt hier bedoeld? Verdere bijdragen na het beantwoorden van een vraag?
Tot zover mijn feedback. Josq (overleg) 11 jun 2014 23:56 (CEST)

Ik heb me aangemeld voor het Theehuis omdat ik graag nieuwe gebruikers ter zijde sta bij hun eerste stappen op Wikipedia. Persoonlijk vraag ik me echter sterk af of een Theehuis echt gaat werken, persoonlijk denk ik van niet. Weer een nieuwe kanaal lijkt mij geen toegevoegde waarde bieden. Het is in mijn ogen dubbel met de helpdesk die juist prima voor nieuwelingen geschikt is. Op een ander vlak hebben we het coachingsprogramma dat enigszins dubbel is met een theehuis.
2. Hoe worden nieuwkomelingen op het bestaan van het Theehuis en het doel ervan opmerkzaam gemaakt? -> eigenlijk maar heel slecht. Meer pagina's betekent een grotere zoektocht. De helpdesk heeft eigenlijk hetzelfde doel, laten we die daar daarvoor gebruiken.
6. Gebruiken we de naam Theehuis of is er een betere naam? -> Theehuis is geen handige naam, helpdesk is wel een handige naam omdat ze vragen willen stellen.
Het idee van een Theehuis is afgekeken van en-wiki, dat is een veel groter projecten kan ik het me nog enigszins voorstellen, de Nederlandstalige Wikipedia is maar klein qua omvang aan gebruikers, een nieuwe pagina biedt mijn inziens geen meerwaarde maar enkel versplintering. Nieuwe gebruikers hebben behoefte aan een coach en een plek om vragen te stellen, beide zaken bestaan al, laten we die gewoon gebruiken. (Eventueel zou een chatkanaal toegevoegde waarde kunnen bieden.) Romaine (overleg) 17 jun 2014 03:53 (CEST)


Feedback JurgenNL[bewerken]

 1. Hoe kunnen nieuwkomelingen met het Theehuis werken? Wat kunnen/moeten we doen om dit zo laagdrempelig mogelijk te maken?
  Zoals ergens hierboven al staat aangegeven, moet er geen wikitext nodig zijn. Als je het theehuis expliciet onwiki wilt laten plaatsvinden, ben ik bang dat je sowieso met wikitext zal moeten werken - niet handig als nieuweling. Daarom denk ik dat het handig is een chatkanaal te gebruiken. Larsnl had het kanaal #wikipedia-nl-help als eens geregistreerd, lijkend op de Engelse variant. Misschien dat we deze dan kunnen gebruiken. Ik denk dat ik ook een redelijke chatbot kan maken die nieuwe mensen (lees: mensen zonder Wikimedia-cloak) verwelkomt en alvast een kleine uitleg geeft. In principe hoeft het binnenkomen niet moeilijk te zijn: in de link naar de webchat van Freenode kun je al een aantal parameters meegeven waarin je het kanaal en een naam neerzet, de gebruiker hoeft dan alleen een captcha in te vullen om binnen te komen. Zie deze link.
 2. Hoe worden nieuwkomelingen op het bestaan van het Theehuis en het doel ervan opmerkzaam gemaakt?
  Een duidelijke link in het welkomstsjabloon zal hier niet verkeerd voor zijn. Eventueel kunnen we zelfs het hele welkomstsjabloon een keer vervangen door iets wat op een persoonlijk bericht lijkt. Ik denk namelijk dat mensen een "normaal" bericht eerder lezen dan tekst in zo'n hip, geel veld met allemaal verschillende vakjes.
 3. Hoe kunnen ervaren gebruikers (die willen helpen) met het Theehuis werken?
  Als er een pagina is die op de helpdesk lijkt, kan deze pagina natuurlijk op de volglijst worden gezet. Als er een vraag wordt gesteld, kan iemand die deze vraag ziet gewoon beantwoorden. In het geval van een chatkanaal is het kwestie van rondhangen in het chatkanaal en kijken of er mensen met vragen zijn.
 4. Welke andere functies kan/moet het Theehuis hebben voor nieuwkomers behalve het stellen en behandeld krijgen van vragen?
  Een relaxte sfeer waar nieuwe gebruikers behalve vragen stellen over Wikipedia ook over andere dingen kunnen praten. Uiteraard moet het niet teveel worden waardoor anderen geen vragen meer kunnen stellen (dan kunnen ze naar #wikipedia-nl verhuizen), maar het moet zeker niet te formeel worden.
 5. Welke andere functies kan/moet het Theehuis hebben voor ervaren gebruikers behalve het beantwoorden van vragen?
  Hetzelfde als hierboven eigenlijk.
 6. Gebruiken we de naam Theehuis of is er een betere naam?
  Wat dit betreft sluit ik me aan bij Josq.
 7. Op welke manier zou jij willen meehelpen?
  Ik zal denk ik vooral in het chatkanaal rond zal gaan hangen. Zoals hierboven beschreven zou ik ook een poging kunnen wagen hier een chatbot voor te schrijven die mensen verwelkomt en al enige uitleg schrijft. Ook zou ik welcome.py kunnen draaien die nieuwe gebruikers verwelkomt waardoor ze meteen het welkomstsjabloon krijgen en dus een link naar het theehuis.
Dit was het voor mij volgens mij. JurgenNL (overleg) 12 jun 2014 09:33 (CEST)

Theehuis vs coachingsprogramma[bewerken]

Ik heb bovenstaande niet helemaal doorgelezen (komt later), maar ik vraag me af hoe jullie de verhouding theehuis tegenover coachingsprogramma zien. Ik heb het idee dat het coachingsprogramma momenteel te weinig activiteit kent met 8+5 (enige overlap misschien) verzoeken voor coaching, sommige al erg oud. In het begin heb ik gefungeerd als iemand die zorgde dat al die verzoeken bij iemand terecht kwamen, of weggehaald werden als nooit meer iets van de gebruiker gehoord werd. Later hebben anderen dit opgepakt (volgens mij jij ook een tijdje AE), momenteel doet Dqfn dit nog op zekere hoogte, maar de breedte in het aantal actieve coaches lijkt te klein. De kracht van een theehuis, helpdesk of coachingsprogramma is snel reageren en zonder die snelle reactie is het de vraag in hoeverre plannen haalbaar zijn. Om weer terug te komen bij de beginvraag, ik denk dat het coachingsprogramma momenteel niet zo heel effectief werkt, dus misschien dat opname in het theehuis op een of andere manier handig werkt. Daarnaast gelden de gevaren voor het coachingsprogramma gedeeltelijk ook voor het theehuis, zo is het belangrijk dat er dragers zijn die de boel actief houden, dat inactieve gastheren weggehaald worden uit het project (een actieve groep werkt voor dit soort dingen beter dan een grote groep met hetzelfde aantal actieven en nog een groot deel inactieven, mensen die je weghaalt kunnen altijd weer zelf terugkomen). Vooral dat eerste, iemand of een paar mensen die de boel op sleeptouw nemen, dat is het gene wat een project maakt of breekt. Mvg, Bas (o) 12 jun 2014 02:44 (CEST)

Ik zie het Theehuis meer als een verzamelplaats waar coaches en niet-coaches samen vragen van nieuwkomers beantwoorden.  Klaas|Z4␟V:  12 jun 2014 15:23 (CEST)
Coachingsprogramma werkt prima... als de coaches actief zouden zijn als zodanig. Momenteel staan er 7 verzoeken open... en dat is al een paar weken zo. Ik denk dat de twee initiatieven beter in elkaars verlengde kunnen gaan liggen. Dus als je hier actief wilt zijn: wees dan ook een coach en andersom. Beter dus de twee programma's integreren. Dqfn13 (overleg) 12 jun 2014 20:23 (CEST)
Volgens jou is het theehuis een "no-no" voor niet-coaches?  Klaas|Z4␟V:  17 jun 2014 00:09 (CEST)
Nee hoor, ik zie liever dat de mensen die hier "werken" ook coach worden, twee vliegen in een klap. Aan de andere kant, je kan het de mensen niet verplichten omdat coachin een langere termijntaak is. Dqfn13 (overleg) 17 jun 2014 12:40 (CEST)

Ik ben nu bijna een jaar actief op WP en heb ook een paar maanden een coach gehad en dat was nuttig. Maar als ik deze hele discussie over een Theehuis door scroll, vraag ik mij sterk af, welk PROBLEEM hier nu eigenlijk wordt opgelost? In welke behoefte zou zo'n theehuis voorzien? Als ik een voorzetje mag geven: ik heb veel plezier in het schrijven, maar ik vind WP bar ongezellig. Je krijgt soms wat feed-back op je bijdragen en daarna verdwijnt je lemma in de massa van bijna 2 miljoen andere lemma's. Door de aard van WP is en blijft iedereen anoniem en mede daardoor is het moeilijk om persoonlijke contacten/relaties op te bouwen. Wat je wel ziet is mensen die elkaar eindeloos achtervolgen over punten en komma's. Ik stel voor om na te denken over vragen als:

 • wat verbindt ons met elkaar?
 • hoe kunnen we, als sociaal medium, ruimte bieden aan de dialoog tussen wikipedianen, maar tegelijkertijd een veilige omgeving daarvoor creëren?

Hamnico (overleg) 20 jun 2014 11:17 (CEST)

Als ik dat lees dan denk ik gelijk aan een oude gedachte: in onderwerpsprojectverband nieuwe gebruikers wegwijs maken. De leukste (en daardoor ook de tijden met de meeste output) hier zijn voor mij de projecten geweest waarin samengewerkt werd. In een project boek je met elkaar vooruitgang, maar belangrijker, als ik een artikel schrijf dan weet ik dat iemand dat artikel bekijkt en verbeterd, en dat ik dat doe met andere artikelen. Als je ergens niet uitkomt is er iemand die ook geïnteresseerd is en echt meekijkt. Mvg, Bas (o) 20 jun 2014 12:06 (CEST)

Een conclusie[bewerken]

Allereerst mijn excuses. Het was mijn intentie om hier ter plaatse snel te reageren, maar ik werd ziek waardoor het eigenlijk al te laat was, en liet het daarna nog wat verslonzen.

Als ik dit lees, klinkt het alsof voor grote delen de helpdesk al voldoet, met als belangrijkste verbetering dat de vragensteller bericht krijgt als er antwoord binnenkomt.

In theorie ben ik het ermee eens dat een IRC-kanaal of dergelijke voor veel zaken beter zou werken, maar het is me nog niet duidelijk hoe dit met Wikipedia geïntegreerd moet worden - ik zou toch graag een oplossing zien die binnen Wikipedia, of in elk geval binnen de browser werkt. Anderzijds werkt directe communicatie toch altijd beter, dus wellicht is het toch een idee zoiets als extra optie te geven. Het melden van nieuwe vragen op IRC lijkt me in elk geval een goed idee, naast het gebruik van de volglijst en het van tevoren aangeven wanneer men als gastheer/vrouw wil optreden.

Een punt dat hierboven even door Jurgen werd aangestipt, en waar ik het zelf sterk mee eens ben, is dat het huidige welkomstsjabloon te groot, te uitgebreid en te onpersoonlijk is. Dit lijkt me een punt dat we mee moeten nemen - wellicht door alleen naar het Theehuis door te verwijzen, en dan daar "een vraag stellen", "zelf informatie opzoeken/lezen" en misschien nog 1 of 2 meer te plaatsen.

Mijn intentie was oorspronkelijk om een idee/ontwerp/wensenlijst te maken en dat op een Wikizaterdag te bespreken, maar gezien de vertraging die al is opgelopen, en het feit dat ik nu op de Wikimania Hackingdays ben, wil ik nu toch wat sneller doorpakken. Ik ga daarom nu eerst proberen een werkend model te maken, en dan op basis daarvan verder te gaan.

In elk geval iedereen bedankt voor het meewerken. - André Engels (overleg) 6 aug 2014 14:29 (CEST)

Een jaar later door Sidallum (overleg) 13 sep 2015 19:25 (CEST)[bewerken]

 • Als ik het goed zie werd het overleg over het inrichten van een Theehuis hier gestart op 3 november 2013. Ik denk door Ad Huikeshoven. Hij vroeg wie er interesse hadden mee te denken en mee te doen bij de opzet van een Theehuis. 21 mensen reageerden op die oproep.
 • Op 10 november legde Bas de gemeenschap een lijst van aandachtspunten voor en deed hij voorstellen voor naamgeving. Feitelijk werd het Theehuis, maar formeel is dat nog niet, als ik het goed lees. Een alternatief is Terras(je), omdat dit minder oubollig zou klinken.
 • Er vond discussie plaats over de toegevoegde waarde van een Theehuis, naast de Helpdesk.
 • Het bestuur van de Vereniging Wikipedia werkt het idee van een Theehuis uit door allerlei functies en taken te beschrijven.
 • Het idee van Theehuis wordt vergeleken met het systeem van coaches.
 • Ook komt het idee langs om hiervoor een irc-kanaal te openen.
 • Op 6 augustus 2014, ¾ jaar na de start van het overleg formuleert André Engels een conclusie. Ik meen daarin te lezen dat het idee van een Theehuis uitgewerkt gaat worden. De tekst leest wel als een afsluiter van de gevoerde discussie.

Nu het een jaar later niet tot uitwerking is gekomen, stel ik voor dat wij de discussie hernemen. Zien wij iets in een Theehuis? Wat is de functie van een Theehuis?

In mijn beeld is een Theehuis iets anders dan een Receptie. Mijn indruk is dat de discussie tot nu is gegaan over een Receptie. Op een Receptie verwacht ik een gastheer of -vrouw, die ogenblik op mij toeschiet om mij op mijn gemak te stellen en mijn eventuele vragen te beantwoorden. In een Theehuis bestel ik een (groene) thee en schuif aan bij een tafel. Ik maak kennis met de mensen die er zitten en raak in gesprek. Met de mensen die er zitten deel ik de eigenschap dat zij nog niet doorgewinterd zijn in het voeren van gesprekken rondom Wikipedia. Het zijn ook beginners. We delen ervaringen uit. Af en toe komt een meer ervaren gebruiker langs. Hij luistert naar onze gesprekken. Hij deelt tips uit als hij merkt dat dat nodig is, maar vaak geven wij elkaar zelf al die tips.

Het Theehuis is een heldere en opgeruimde ruimte. Als mensen van een tafel zijn opgestaan nemen zij hun vaat en de aantekeningen die zij tijdens het gesprek maakten mee, zodat nieuwelingen schone tafels aantreffen. Die nieuwe nieuwelingen beginnen nieuwe gesprekken op basis van hun eigen ervaringen. Ervaren gebruikers komen af en toe langs; niet als mensen die ervaring willen delen (opleggen?), maar om de Wikipedia-gemeenschap fris te kunnen bekijken.

Wat mij betreft hoeft het Theehuis geen professioneel ingerichte ruimte te zijn. Het is voldoende als een beginner als mijn persoon de leegstaande ruimte waarvan dit de overlegpagina is, kraakt voor een oproep aan andere beginners om beginners ervaringen te delen. Ik onderga ze op dit moment, hoewel mijn ervaringen mogelijk wat a-typisch zijn. Sidallum (overleg) 13 sep 2015 19:25 (CEST)

Onze Duitse collega's[bewerken]

Op de Duitse Wikipedia heb ik momenteel een mogelijkheid om mijn vragen te stellen, die worden doorgesluisd naar het Theehuis. Een opvallend groen vlak met de tekst 'Stelle deine Frage' rechtsboven, links van het kopje van mijn gebruikerspagina. Ik ben benieuwd hoe dat in de code geregeld is. Op zich lijkt dat me een mooie constructie om te gebruiken als ons Theehuis geopend wordt.