Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Toegevoegd 20060504

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Geen stemming

Dit is geen stempagina. Op deze pagina vindt geen stemming bij meerderheid plaats, maar een discussie tussen vrijwilligers van Wikipedia. Op Wikipedia bestaan regels en richtlijnen met betrekking tot de inhoud van de encyclopedie en consensus (eenstemmigheid) wordt bereikt op basis van argumenten, niet door het tellen van stemmen. U wordt daarom van harte uitgenodigd om deel te nemen in de discussie en uw onderbouwde mening te geven. Ga uit van de goede wil van anderen, wees beleefd en vergeet niet uw bijdrage te ondertekenen door aan het eind vier tildes toe te voegen: ~~~~

Overzicht beheerpagina's
Verberg naaststaande uitleg door in je voorkeuren de optie "Verberg de uitleg boven de dagpagina's van de beoordelingslijst" (onder het kopje "Weergave") aan te vinken.
Instructies voor moderatoren
Archief 2024

De lijst met te beoordelen pagina's bevat Wikipediapagina's die genomineerd zijn voor verwijdering, doorgaans omdat iemand vindt dat een artikel niet voldoet aan de uitgangspunten van Wikipedia. U wordt uitgenodigd om, indien mogelijk, deze pagina's te verbeteren. U bent ook welkom om hier uw (beargumenteerde) bezwaar tegen verwijdering kenbaar te maken.

Procedure
  1. Iemand nomineert een artikel voor verwijdering en onderneemt daartoe de volgende acties:
    Op de betreffende pagina wordt een verwijdersjabloon geplaatst, bij voorkeur met toelichting.
    Het artikel wordt toegevoegd op de beoordelingslijst, met toelichting.
    De belangrijkste auteurs worden op de hoogte gesteld op hun persoonlijke gebruikersoverlegpagina.
  2. Er is twee weken lang gelegenheid tot discussie en verbetering.
    Onder bepaalde voorwaarden (zoals vandalisme, duidelijke auteursrechtenschendingen en pure reclame) kunnen artikelen ook direct verwijderd worden.
    De oorspronkelijke nominator kan een nominatie vroegtijdig intrekken door het gelinkte artikel <s>door te strepen</s>.
  3. In de dagen erna beoordeelt een moderator of het artikel in de dan aanwezige staat behouden of verwijderd moet worden. Deze moderator verwijdert ook het sjabloon op het artikel bij behoud.
    De lijst van te beoordelen pagina's is geen stempagina; een moderator beslist op basis van inhoudelijke argumenten.
Afkortingen

Gebruikte afkortingen: AUT: schending van auteursrechten (ook: copyvio (copyright violation)) – E/EW: encyclopedisch/encyclopedie waardig (relevant genoeg om een artikel waard te zijn) – NE: niet encyclopedisch (niet relevant genoeg) – POV: point of view, een eenzijdig standpunt, in tegenstelling tot NPOV, neutral point of view (neutraal standpunt) – WB: woordenboekdefinitieWIU: verbetering nodig (afkorting van de misleidende term "werk in uitvoering") – ZP: zelfpromotie (zie hiervoor deze pagina).

Onterecht verwijderd?

Is een artikel naar uw mening onterecht verwijderd? In principe kan de behandelend moderator u een gegronde toelichting geven. Als die niet overtuigt, kan heroverweging van een verwijdering gevraagd worden op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Terugplaatsen. Daarbij is aan te raden met sterke argumenten te komen.

Nog vragen? Zie onze FAQ. Staat uw antwoord er niet bij? U bent welkom bij onze Helpdesk! Tevens is op Wikipedia:Te beoordelen aanvullende informatie beschikbaar.

Plaats iedere nieuwe nominatie onderaan (dus de oudste staat bovenaan). Voor een reactie op een genomineerd artikel: klik naast het bijbehorende kopje op 'bewerken' dan wel 'brontekst bewerken'.

Toegevoegd 04/05 te verwijderen vanaf 18/05[bewerken | brontekst bewerken]

Toegevoegd 04/05: Deel 1[bewerken | brontekst bewerken]

Google kent deze term niet in de zin van waterhoofd-stad (een stad als een waterhoofd). Wel in de zin van water-hoofdstad (een stad met veel water). Ik vind wel de uitspraak dat iets een hoofdstad is als een waterhoofd. Maar daar wordt de term "waterhoofdstad" geen gebruikelijk begrip door. (Weghalen van dit artikel vergt overigens wat reparatiewerkzaamheden in de steden waarnaar in het artikel verwezen wordt) Hettie van Nes 4 mei 2006 11:22 (CEST)[reageer]
Natuurlijk kent Google daar niets van, kijk maar eens in het [1] Praathuys wat Google slechts waard is. De juiste titel moet immers waterhoofd-hoofdstad (al dan niet met koppelteken - taalspecialisten?) zijn. Overigens blijft het een mager geval. Door de wol geverfd 4 mei 2006 15:47 (CEST)[reageer]
Goed, de juiste titel 'gevonden' nu nog de juiste inhoud bij bedenken. Want wat is de correcte definitie van zo'n stad. Michiel1972 4 mei 2006 18:28 (CEST)[reageer]
Uiteraard is google niet zaligmakend, maar als de auteur claimt dat het een "zeer gebruikelijke term" o.i.d. is komt volslagen onbekendheid ervan in een zoekmachine toch op zijn minst verdacht over. Zijn er hier eigenlijk mensen die het woord in de gestelde betekenis kennen? Jörgen (vragen?) 5 mei 2006 16:25 (CEST)[reageer]
@Door de wol geverfd, het google-opstel in het praathuis overtuigt mij niet. Google is m.i. goed bruikbaar mits kritisch en met beleid. De in het betoog genoemde valkuilen zijn goed te omzeilen, mits je je ervan bewust bent dat ze bestaan. Los daarvan doet het betoog in dit geval volgens mij niet ter zake. Het gaat er hier immers niet om dat er verkeerde gegevens via google werden gevonden en vervolgens in een artikel wwrden gezet. Google werd hier op een andere manier gebruikt, namelijk om na te gaan in hoeverre een bepaalde term gangbaar is. Over die manier van google-gebruik zegt het praathuis-betoog niets. Hettie van Nes 6 mei 2006 13:33 (CEST)[reageer]
Volgens mij wordt deze discussie op twee verkeerde grondslagen gevoerd. Allereerst: iemand lanceert een begrip en stelt daarop het volgende: deze definitie is er een die op de middelbare school reeds gegeven wordt, en zou een deel van je topografische kennis moeten zijn poten af dus bewijs het tegendeel maar Wikipedianen dienen eigenlijk het tegenovergestelde te eisen: Jij lanceert een begrip, bewijs jij maar op verifieerbare wijze de algemene bekendheid van dat begrip. Alleen deze houding zal leiden tot een echte inhoudelijke discussie over het begrip. En dan heb ik het nog maar niet over het groffe taalgebruik. Ten tweede inhoudelijk: klaarblijkelijk gaat het hier om een definitie, een term die een zo groot mogelijke exactheid aangeeft. Leg mij dan eens het volgende uit:
waarin relatief (en absoluut) groot deel van de bevolking van het land woont'. Wat wordt bedoeld een absoluut groot deel van de bevolking. Is er sprake van een minimumaantal inwoners van stad of van land?
De tweede stad in grootte heeft vaak slechts zo'n 10% van het inwoneraantal van de waterhoofdstad.Waarop is 10% gebaseerd, kan het niet minder zijn. Mij lijkt hoe kleiner het percentage hoe meer het begrip toepasbaar is. Let wel het gaat hier volgens schrijver om een definitie, enige exactheid mag worden geëist.
Voorbeelden: Guatemala city Havana Lima Santiago de Chile Buenos Aires Kinshasa Mogadishu Antananarivo Dakar Cairo Bangkok Reykjavik Londen Parijs Wenen Athene Sinds wanneer heeft Lumbumbashi 10% van het inwoneraantal van Kinshasa, heeft Alexandrie 10% van Cairo, heeft Marseille 10% van Parijs? Zeker omdat auteur de eigenaardige gewoonte heeft inwoneraantallen van steden zonder verdere bronvermelding te veranderen (zie Mogadishu: heeft auteur die informatie soms van een of andere warlord gekregen?
Cocluderend: dit artikel zou eigenlijk onmiddellijk moeten worden verwijderd. Guss 18 mei 2006 21:12 (CEST)[reageer]

In het overleg bij dit artikel werd al driftig gediscusieerd hierover. Onder meer wordt verwezen naar het artikel over Wenen, waarin het begrip waterhoofdstad gehanteerd wordt. In dat artikel echter lees ik dat Wenen bizar groot werd en derhalve werd vergeleken met een waterhoofd. Een metafoor dus, die destijds een keer gebruikt is. Dat betekent niet dat er dus ook een begrip als een waterhoofdstad zou bestaan, evenmin maakt dat het wenselijk om een artikel over een [waterhoofd (stad)] te proberen. Krijgen we dan ook een [waterhoofd (bestuur)] als er zoals in mijn gemeente wat veel wethouders worden aangesteld in relatie tot het aantal inwoners? En een [waterhoofd (directie)] als een organisatie meer managers heeft dan medewerkers? De vergelijkingen worden in beide gevallen immers ook gemaakt. Hettie van Nes 18 mei 2006 22:56 (CEST)[reageer]



Niet verwijderen svp: staat op mijn todo-lijst. Erik Baas 15 mei 2006 01:04 (CEST)[reageer]
Lijkt me prima artikel geworden Erik... Dolfy 17 mei 2006 22:00 (CEST)[reageer]

Toegevoegd 04/05: Deel 2[bewerken | brontekst bewerken]