Wikipedia:Benoemen van een pagina: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Minuteman (overleg | bijdragen)
Minuteman (overleg | bijdragen)
flinke uitbreiding (o.a. monarchale namen); aantal verouderde dingen eruit (programmeertaal)
Regel 1: Regel 1:
<DIV align=right><font size="-2">[[Wikipedia:Overzicht beheerpagina's]]</font></div>
<DIV align=right><font size="-2">[[Wikipedia:Overzicht beheerpagina's]]</font></div>
Deze pagina bevat een aantal algemene '''richtlijnen''' over het benoemen van pagina's.
Deze pagina bevat '''richtlijnen voor het benoemen van pagina's'''.


Als je een artikel schrijft (het maakt niet uit waarover) en je wilt een naam, een woord of een term linken aan informatie op een andere pagina, dan moet je die <nowiki>[[tussen dubbele haken]]</nowiki> plaatsen om ze als link te laten verschijnen. Nieuwe pagina's ontstaan in de meeste gevallen vanuit zo'n link op een bestaande pagina. Het is daarom van belang dat je de juiste links aanbrengt.
Als je een artikel schrijft en je wilt een naam, een woord of een term linken aan informatie op een andere pagina, dan moet je die <nowiki>[[tussen dubbele haken]]</nowiki> plaatsen om ze als link te laten verschijnen. Nieuwe pagina's ontstaan in de meeste gevallen vanuit zo'n link op een bestaande pagina. Het is daarom van belang dat je bij het maken van zo'n link alvast de juiste titel kiest.


Als je je aan de volgende richtlijnen houdt, heb je de grootste kans dat je je nieuwe pagina door alle aanwezige links bereikt wordt en links in je artikel naar de juiste pagina's zullen leiden.
Als je je aan de volgende richtlijnen houdt, heb je de grootste kans dat je je nieuwe pagina door alle aanwezige links bereikt wordt en links in jouw artikel naar de juiste pagina's zullen leiden.


==Principes==
==Gebruik liever hele woorden dan afkortingen==
* Zorg ervoor dat de '''paginatitel''' een vlag is die '''de lading dekt'''.
Vaak is de afkorting gangbaarder dan de volledige naam, maar vermijd afkortingen als paginatitel. Liever [[Compact disc]] dan CD, liever [[Partij van de Arbeid (Nederland)]] dan PvdA. Maak van de afkorting eventueel een ''[[#Overweeg_een_redirect_te_maken|redirect]]'' naar de volledige naam (zie hieronder).
* '''Eenduidigheid gaat nog boven eenvoud'''. Wanneer een woord of uitdrukking verschillende betekenissen heeft, benoem je pagina dan zo exact mogelijk. Laat niets te raden over.
* Gebruik ''eenvoudige titels'''. Onthoud dat een link identiek moet zijn aan de titel van de pagina waar het naar toe moet leiden. '''Daarom moeten die titels zo eenvoudig mogelijk zijn'''. Planten, dieren e.d., scheikundige elementen krijgen gewoon de Nederlandse naam, niet de wetenschappelijke equivalent.
* '''Conformeer je aan de Nederlandse spelling''' (zie het [[Woordenlijst der Nederlandse taal|Groene boekje]], Van Dale, Taalunie)
* '''Sluit aan bij wat gebruikelijk is''' in het Nederlandse taalgebied. Dit principe is zwakker dan de andere en geldt niet als het om een aperte fout gaat.

Deze principes zijn vaak niet concreet genoeg en daarom uitgewerkt in onderstaande richtlijnen.

==Vermijd pleonasmen en tautologieën==
De pagina over jazz noemen we gewoon [[Jazz]]. Niet "Jazzmuziek", want "jazz" kán alleen maar muziek zijn.

Aan de andere kant, [[Havenloods]] kunnen we niet verkorten tot "Loods", omdat dat woord ook een andere betekenis heeft.

==Gebruik zoveel mogelijk Nederlandse woorden==
Wanneer we het hebben over een persoon, een land, een stad, een organisatie, een film of boek, gebruik dan zoveel mogelijk de meest gangbare Nederlandse variant van de naam, dus [[Londen]] i.p.v. London, [[Doornik]] i.p.v. Tournai, [[NAVO]] i.p.v. NATO en [[Het portret van Dorian Gray]] i.p.v. ''The picture of Dorian Gray''. Maak van de anderstalige naam eventueel een ''redirect'' (zie [[Overweeg een redirect|boven]]) naar de Nederlandse naam.

Zie ook: [[Wikipedia:Nederlandse titels]]


Ook als een afkorting voor jou vanzelfsprekend de enige betekenis is, zijn er vaak andere betekenissen voor dezelfde afkortingen. Zoek bijvoorbeeld eerst eens op [[Google]] of er andere betekenissen van de afkorting bestaan. Je kunt in dat geval ook een [[#Twee keer dezelfde naam? Maak een doorverwijspagina|doorverwijspagina]] van de afkorting maken, zoals met [[CD]] gebeurd is.


==Spelling==
==Hoofdlettergebruik==
===Hoofdletters===
Veel artikelen bestaan uit meer dan één woord. De basisregel is dan: '''gebruik alleen in het eerste woord een hoofdletter'''. Bijvoorbeeld: [[Wet van de zwaartekracht]].
Gebruik alleen voor de eerste letter een hoofdletter, voor de beginletters van volgende woorden kleine letters. Bijvoorbeeld: [[Wet van de zwaartekracht]].


Uitzonderingen zijn:
Uitzonderingen zijn:
* '''eigennamen en titels''', voorzover daarin ook na het eerste woord hoofdletters voorkomen, en in het bijzonder alle paginatitels waarin na het eerste woord een naam voorkomt: [[Wim Kok]], [[Laagste punt van Nederland]], [[Onder Professoren]], [[Wet van Murphy]], [[Partij van de Arbeid]], [[Openbaar Ministerie]].
* '''eigennamen''', en in het bijzonder alle paginatitels waarin na het eerste woord een naam voorkomt: [[Wim Kok]], [[Laagste punt van Nederland]], [[Wet van Murphy]], [[Partij van de Arbeid]], [[Openbaar Ministerie]], [[De Volkskrant]].
* '''[[acroniem]]en''' (letterwoorden), zoals [[NAVO]], [[AIDS]].
* '''[[acroniem]]en''' (letterwoorden), zoals [[NAVO]], [[AIDS]].


Regel 27: Regel 43:
Merk op: maak je een link met alleen maar kleine letters (inclusief de eerste letter), [[zoals dit]], zal het toch verbinden met de pagina met de titel Zoals_dit. Dat doet het systeem automatisch.
Merk op: maak je een link met alleen maar kleine letters (inclusief de eerste letter), [[zoals dit]], zal het toch verbinden met de pagina met de titel Zoals_dit. Dat doet het systeem automatisch.


===Technische beperkingen===
==Gebruik zelfstandige naamwoorden==
De volgende tekens kunnen niet in een titel gebruikt worden:<br />
Probeer zoveel mogelijk te vermijden een pagina een [[bijvoeglijk naamwoord]] als naam te geven. Maak dus geen links of pagina's met titels als '''fatsoenlijk''', '''Europees''' of '''goedgelovig''', maar zet wat je op zo'n pagina zou willen zetten op '''fatsoen''', '''Europa''' of '''goedgelovigheid'''.
sluisteken (|), asterisk (*), en-teken (&), plusteken (+), gekrulde haken ({}), rechte haken ([])


De volgende tekens zijn problematisch en kunnen beter vermeden worden:<br />
Met andere woorden: gebruik als het even kan zelfstandige naamwoorden of eigennamen als titels.
vraagteken (?), dubbele punt (:)



Hier moet je in het bijzonder op letten als het om nationaliteiten gaat: Als je het hebt over een Duits watdanook, en je wilt 'Duits' laten verwijzen, maak dan geen verwijzing naar '''Duits''', want dat is de taal (zie ook [[#Gewone talen en programmeertalen|hier]]). Kies in plaats daarvan voor '''Duitsland''', of eventueel '''Duitsers''' als 'Duitsland' erg ongeschikt is.
==Gebruik liever hele woorden dan afkortingen==
Vermijd afkortingen als paginatitel, ook al is de afkorting gangbaarder dan de volledige naam. Liever [[Compact disc]] dan CD, liever [[Partij van de Arbeid (Nederland)]] dan PvdA. Maak van de afkorting eventueel een [[#Overweeg_een_redirect_te_maken|redirect]] naar de volledige naam.
Bij afkortingen komt het vaak voor dat er nog een andere betekenis is. In dat geval maak je van de afkorting een doorverwijspagina.
Ook als een afkorting voor jou vanzelfsprekend de enige betekenis is, zijn er vaak andere betekenissen voor dezelfde afkortingen. Zoek bijvoorbeeld eerst eens op [[Google]] of er andere betekenissen van de afkorting bestaan. Je kunt in dat geval ook een [[#Twee keer dezelfde naam? Maak een doorverwijspagina|doorverwijspagina]] van de afkorting maken, zoals met [[CD]] gebeurd is.

===Acroniemen===
Uitzondering: [[acroniem]]en (zoals [[NAVO]], [[UNESCO]]) mag je wel afgekort opnemen.

===Organisaties===
Afkortingen die deel uitmaken van de naam van een organisatie schrijf je niet voluit: [[NRC Handelsblad]], [[PCM Uitgevers]].

===Afkortingen zonder betekenis===
In zeldzame gevallen verliest een afkorting zijn betekenis. Dan is het niet meer mogelijk om de afkorting voluit te schrijven. Voorbeeld: DSM in [[Koninklijke DSM N.V.]]

==Gebruik zelfstandige naamwoorden==
Gebruik zelfstandige naamwoorden of eigennamen als titels. Probeer zoveel mogelijk te vermijden een pagina een [[bijvoeglijk naamwoord]] als naam te geven. Maak dus geen links of pagina's met titels als '''fatsoenlijk''', '''Europees''' of '''goedgelovig''', maar zet wat je op zo'n pagina zou willen zetten op '''fatsoen''', '''Europa''' of '''goedgelovigheid'''.


==Gebruik enkelvoud==
==Gebruik enkelvoud==
Regel 49: Regel 83:
;Als onderdeel van een lijst titel: bijvoorbeeld [[Lijst van koningen van Griekenland]]
;Als onderdeel van een lijst titel: bijvoorbeeld [[Lijst van koningen van Griekenland]]


==Overweeg een redirect==
==Gebruik de meest gangbare termen==
Voor veel pagina's blijft, ook als bovenstaande richtlijnen in acht worden genomen, meer dan één titeloptie verdedigbaar. Is het [[Wisla]] of [[Weichsel]]; [[Gdansk]], [[Danzig]] of [[Danswijk]]? Het bestaan van twijfel rechtvaardigt [[Help:Het maken van een redirect|het maken van een redirect]]. Een [[Wikipedia:Redirect|redirect]] is te vergelijken met een ''zie:''-pagina in een papieren encyclopedie.
Wat persoonsnamen betreft zijn er twee mogelijkheden:
# de meest gangbare naam of
# de volledige naam.

We gebruiken in de paginatitel de meest gangbare persoonsnamen. Die levert immers de grootste kans op dat een ander er correct naar linkt en dat zoekmachine-gebruikers de pagina zullen vinden. Zo komen er eerder mensen bij ons terecht en dat willen we graag. Mensen zoeken eerder naar [[Bill Clinton]] dan naar 'William Jefferson Clinton', zoals de man eigenlijk heet, als ze die naam al kennen. Laten we het zoekers in elk geval zo gemakkelijk mogelijk maken.
Voorzie de achternaam wel steeds van de voornaam, indien voorhanden.

==Overweeg een ''redirect'' te maken==
Voor veel pagina's blijft, ook als bovenstaande richtlijnen in acht worden genomen, meer dan één titeloptie verdedigbaar. Kiezen we [[De verwoeste stad]] of [[Verwoeste stad]] voor het standbeeld van Zadkine? Is [[Wisla]] of Weichsel gangbaarder voor de rivier in Polen? Hierover vinden op de overlegpagina's regelmatig discussies plaats. Het bestaan van twijfel rechtvaardigt al het maken van een ''redirect''. Dat is te vergelijken met een ''zie:''-pagina in een papieren encyclopedie. Dat gaat als volgt: Op de pagina met de ene naam schrijf je
:<nowiki>#REDIRECT [[de andere naam]]</nowiki>
Links naar de ene naam, komen dan steeds op de andere, betere naam uit.


Hou op dit punt als vuistregel aan dat
Hou op dit punt als vuistregel aan dat
* als je de eerste bent om over X te schrijven, het artikel onder X komt;
* als je de eerste bent om over X te schrijven, het artikel onder X komt;
* als X de ondubbelzinnige naam is, maar iedereen kent het als Y, er een redirect Y naar X komt;
* als X de ondubbelzinnige naam is, maar iedereen kent het als Y, er een redirect Y naar X moet komen;
* als X de naam is die iedereen kent, maar iedereen spelt het verkeerd als Z, dat er een redirect Z naar X komt;
* als X de naam is die iedereen kent, maar iedereen spelt het verkeerd als Z, dat er een redirect van Z naar X moet komen;
* als iedereen het ondubbelzinnige X onder de naam Y kent, maar Y traditioneel verkeerd gespeld wordt als Z, er een redirect van Z naar X komt.
* als iedereen het ondubbelzinnige X onder de naam Y kent, maar Y traditioneel verkeerd gespeld wordt als Z, er een redirect van Z naar X komt.


==Twee keer dezelfde naam? Maak een doorverwijspagina==
==Twee keer dezelfde naam? Maak een doorverwijspagina==
Er zijn veel plaatsen die [[Bergen]] heten of heersers die Willem II heetten. Geef de afzonderlijke plaatsen Bergen of heersers Willem II dan een eenduidige naam (bijvoorbeeld: [[Bergen (Noord-Holland)]] en [[Graaf Willem II (Holland)]]) en maak van [[Bergen]] en Willem II een ''doorverwijspagina''. Daarop wordt aangegeven naar welke pagina's hij doorverwijst.
Er zijn veel plaatsen die [[Bergen]] heten of heersers die [[Willem II]] heetten. Geef de afzonderlijke plaatsen Bergen of heersers Willem II dan een eenduidige naam (bijvoorbeeld: [[Bergen (Noord-Holland)]], [[Bergen (Limburg)]] en [[Willem II van Holland]], [[Willem II van Nederland]]) en [[Help:Het maken van een doorverwijspagina|maak een doorverwijspagina]] van [[Bergen]] en [[Willem II]].


Onderscheidende paginanamen beginnen liefst met de gemeenschappelijke term en eindigen met een onderscheidende term tussen haakjes, bijvoorbeeld [[Luxemburg (land)]], [[Luxemburg (provincie)]], [[Luxemburg (stad)]]. Dit is beter dan de paginanamen [[Groothertogdom Luxemburg]], [[Provincie Luxemburg]], [[Stad Luxemburg]]:
Zie voor meer uitleg over wat een doorverwijspagina precies is [[Wikipedia:Doorverwijspagina]] en hoe je er een maakt [[Help:Het maken van een doorverwijspagina]].
* Met methode 1 staan de Luxemburgse artikelen alfabetisch bij elkaar
* Je kunt dankzij de Wikipedia-software het deel tussen haakjes weglaten als je een link aanbrengt:
<nowiki>[[Luxemburg (provincie)|]]</nowiki>
Het resultaat is: [[Luxemburg (provincie)|Luxemburg]].


===Plaatsgebonden artikelen===
Onderscheidende paginanamen beginnen liefst met de gemeenschappelijke term en eindigen met een unieke term tussen haakjes, bijvoorbeeld [[Luxemburg (land)]], [[Luxemburg (provincie)]], [[Luxemburg (stad)]]. Dit is beter dan de paginanamen [[Groothertogdom Luxemburg]], [[Provincie Luxemburg]], [[Stad Luxemburg]]. Met de eerste methode staan de Luxemburgse artikelen immers alfabetisch bij elkaar. Bovendien kun je dankzij de Wikipedia-software het deel tussen haakjes weglaten als je een link aanbrengt: <nowiki>[[Luxemburg (provincie)|]]</nowiki>. Vergeet niet om | wel neer te zetten, omdat anders de tekst tussen haakjes wel getoond wordt.
Als er meerdere artikelen over het zelfde onderwerp gaan, maar wel met betrekking tot een verschillend gebied, zet dat gebied dan tussen haakjes achter de titel. De oude titel kan dan een [[Wikipedia:doorverwijspagina]] worden naar de verschillende artikelen.
Voorbeeld: Het heeft weinig zin om een artikel te schrijven over zowel het Nederlandse als het Belgische Burgerlijk Wetboek. Gebruik dus de volgende titels: [[Burgerlijk Wetboek (Nederland)]], [[Burgerlijk Wetboek (België)]]. De pagina [[Burgerlijk Wetboek]] wordt dan een doorverwijspagina naar [[Burgerlijk Wetboek (Nederland)]], [[Burgerlijk Wetboek (België)]] en eventuele andere burgerlijke wetboeken.


==Centrale pagina's met deelonderwerpen==
Wat je ook doet, probeer zo consequent mogelijk te zijn. Verder lost de zoekfunctie veel op, dus al teveel zorgen hoef je je nou ook weer niet te maken.
Wordt een pagina te lang, dan is aan te bevelen om min of meer zelfstandige stukken een eigen pagina te geven. Bijvoorbeeld bij een pagina over [[Frankrijk]] met een uitgebreide hoofdstukken over geschiedenis economie zou je pagina's kunnen maken als: [[Geschiedenis van Frankrijk]], [[Economie van Frankrijk]]. Idealiter blijft er wel nog een korte samenvatting over de geschiedenis en economie op de pagina [[Frankrijk]] staan.


==Lijsten==
==Gebruik eenvoudige en eenduidige titels==
Bij het maken van een pagina waarin alleen een lijst voorkomt is het gewenst om de titel ook als dusdanig herkenbaar te maken. Een voorbeeld: In plaats van [[Poolse steden]] wordt de voorkeur gegeven aan [[Lijst van Poolse steden]].
Onthoud dat een link identiek moet zijn aan de titel van de pagina waar het naar toe moet leiden. '''Daarom moeten die titels zo eenvoudig mogelijk zijn'''. Noem een pagina over de tomaat gewoon [[Tomaat]], en niet nachtschadevrucht of zoiets ingewikkelds, en noem de pagina over de [[Koninginnepage]] ook gewoon zo, en niet naar zijn wetenschappelijke equivalent. De pagina over jazz noemen we gewoon [[Jazz]]. Niet "Jazzmuziek", want "jazz' kán alleen maar muziek zijn. Aan de andere kant, [[Havenloods]] kunnen we niet verkorten tot "Loods", omdat dat woord ook een andere betekenis heeft. '''Eenduidigheid gaat nog boven eenvoud'''. Wanneer een woord of uitdrukking verschillende betekenissen heeft, benoem je pagina dan zo exact mogelijk. Laat niets te raden over.


Naast lijsten met dit soort opsommingen, zijn er ook overzichtslijsten of zogenaamde [[Van A tot Z|Van A tot Z-lijsten]]. De naamgevingsconventie voor dit soort lijsten is '''... van A tot Z''', bijvoorbeeld [[Thailand van A tot Z]].
Tenslotte: zorg ervoor dat je paginatitel een vlag is die de lading dekt!


Zie ook: [[Wikipedia:Navigatie]]
==Gebruik zoveel mogelijk Nederlandse woorden==
Wanneer we het hebben over een persoon, een land, een stad, een organisatie, een film of boek, gebruik dan zoveel mogelijk de meest gangbare Nederlandse variant van de naam, dus [[Londen]] i.p.v. London, [[Doornik]] i.p.v. Tournai, [[NAVO]] i.p.v. NATO en [[Het portret van Dorian Gray]] i.p.v. ''The picture of Dorian Gray''. Maak van de anderstalige naam eventueel een ''redirect'' (zie boven) naar de Nederlandse naam.


==Getallen==
Zie ook: [[Wikipedia:Nederlandse titels]]
Gebruik 'kale' getallen in een titel alleen voor jaartallen, zoals [[1750]]. Specificeer in elk ander geval met een toevoeging, dus [[Levi's 505]], [[Intel 386]], [[Peugeot 504]].


===Jaartallen===
==Centrale pagina's met deelonderwerpen==
Neem jaartallen [[Anno Domini]] op zonder toevoegingen. Gebruik bij andere jaartellingen de bijbehorende toevoeging, bijvoorbeeld [[44 v. Chr.]]
Wordt een pagina te lang, dan is aan te bevelen om min of meer zelfstandige stukken een eigen pagina te geven. Bijvoorbeeld bij een pagina over <nowiki>[[Bobbejaanland]]</nowiki> met een uitgebreid hoofdstuk over de economie zou je een pagina kunnen maken als: <nowiki>[[Bobbejaanland <nowiki>[[Bobbejaanland - Economie]]</nowiki>, <nowiki>[[Bobbejaanland, Economie]]</nowiki>, <nowiki>[[Bobbejaanland (economie)]]</nowiki> of <nowiki>[[Economie van Bobbejaanland]]</nowiki>. Idealiter blijft er een korte samenvatting over de economie van bobbejaanland op de bobbejaanlandpagina staan.


==Schrifttekens==
==Specifieke gevallen==
Een pagina over een letter kan dat teken als paginatitel krijgen. Bijvoorbeeld [[ß]].<br />
Voor een aantal soorten paginatitels zijn speciale afspraken.
Gaat het om [[leesteken]]s, benoem het dan, bijvoorbeeld [[komma]], [[punt (teken)]], [[puntkomma]]. Hetzelfde geldt voor pagina's over [[diakritisch teken|diakritische tekens]].


==Talen==
===Getallen, waaronder jaartallen===
Gebruik alleen het adjectief voor een taal. Bijvoorbeeld [[Noors]] en [[Russisch]] (dus niet: Russische taal, of Taal Russisch).
Gebruik 'kale' getallen alleen voor jaartallen, zoals [[1750]]. Specificeer in elk ander geval met een toevoeging, dus Levi's 505, ipv. alleen "505", en "Intel 386" ipv. "386". Het zal duidelijk zijn waarom: ter voorkoming van 'botsende' artikelen.


===Programmeertalen===
===Gewone talen en programmeertalen===
Talen heten [[Noors]] en [[Russisch]] (dus niet: Russische taal, of Taal Russisch). ''Programmeertalen'' dienen te worden voorafgegaan door het bijvoegsel "programmeertaal". Dat zou je dan kunnen invoeren, om het zoeken zo makkelijk mogelijk te maken: <nowiki>[[programmeertaal Visual Basic|Visual Basic]]</nowiki>.
''Programmeertalen'' dienen te worden gevolgd door (programmeertaal) als er anders verwarring ontstaat, dus [[Visual Basic]] (want geen verwarring mogelijk), [[Pascal (programmeertaal)]] (wel verwarring mogelijk).


==Geografische benamingen==
===Lijsten===
===Spelling===
Bij het maken van een pagina waarin alleen een lijst voorkomt is het gewenst om de titel ook als dusdanig herkenbaar te maken. Een voorbeeld: In plaats van [[Poolse steden (groot)]] wordt de voorkeur gegeven aan [[Lijst van grote Poolse steden|'''Lijst van''' grote Poolse steden]].
Volg zoveel mogelijk de spelling van het Taalunieversum.


===Exoniemen vs. endoniemen===
Naast lijsten met dit soort opsommingen, zijn er ook overzichtslijsten of zogenaamde [[Van A tot Z|Van A tot Z-lijsten]]. De naamgevingsconventie voor dit soort lijsten is '''... van A tot Z''', bijvoorbeeld [[Thailand van A tot Z]].
Bij veel belangrijke geografische benamingen (zoals landen en grote steden) zijn twee namen beschikbaar: een plaatselijke variant (een ''endoniem'') en een Nederlandse variant (een ''exoniem'').
Gebruik voor geografische benamingen altijd het Nederlandse exoniem, mits dat een redelijke mate van inburgering bezit (dus [[Praag]] in plaats van [[Praha]], maar wel [[Helsinki]] en niet het ongebruikelijke [[Elsenfors]]). Maak van de andere variant eventueel een doorverwijspagina en zet die in de beginregel van de tekst, bijvoorbeeld:
'''Praag''' ([[Tsjechisch]]: '''Praha''')


====Friesland====
Zie ook: [[Wikipedia:Navigatie]]
Deze richtlijn geldt ook voor Friesland. Ook al hebben enige Friese overheden besloten om de officiële benamingen van plaatsen te verfriezen, het Nederlandse exoniem blijft natuurlijk gewoon bestaan. Omdat dit de Nederlandstalige Wikipedia is, worden geen Friese namen in de titel gebruikt.

===Nationaliteiten===
Laat nationaliteiten (bijv. Duits) bij voorkeur verwijzen naar het land ([[Duitsland]] of anders het volk ([[Duitsers]]), want [[Duits]] verwijst naar de taal.

===Namen van volkeren===
Niet aan een land gebonden volkeren krijgen sinds de laatste spellingshervorming ook een hoofdletter: bijv. Kelten, Joden (maar joden als het om de godsdienst gaat).

====Stammen====
Bij de benaming van stammen is het 't beste om de meest gebruikelijke naam te kiezen. Daarover kan soms wat discussie bestaan. Dat [[Galliërs]] gebruikelijker is dan Galli is evident, maar hoe zit het met [[Boii]] vs. [[Boiers]], [[Haedui]] vs. [[Haeduers]]? Hoe minder bekend de stam is, des te vaker wordt een Latijnse naam gebruikt.

==Persoonsnamen==
Gebruik de meest gangbare naam (roepnaam achternaam) in de titel (bijv. [[Bill Clinton]]), en niet alle doopnamen, tenzij dat het meest gangbaar is (zoals bij [[Willem Frederik Hermans]]). Gebruik wel de volledige naam in de eerste regel van de pagina (bijv. '''William Jefferson Clinton''', roepnaam '''Bill''')<br />
Dit levert de grootste kans op dat een ander correct naar de pagina linkt en dat zoekmachinegebruikers de pagina zullen vinden. Zo komen er eerder mensen bij ons terecht en dat willen we graag.

===Namen in het Latijnse alfabet===
Namen die in het Latijnse alfabet geschreven worden, kunnen direct onvertaald worden overgenomen. Neem bij voorkeur de diakritische tekens in de naam over, tenzij technische beperkingen dit verhinderen.

===Namen in andere alfabetten===
Een naam die uit een ander alfabet komt, zal getranslitereerd moeten worden, omdat die anders niet leesbaar is. Zie hiervoor de [[Wikipedia:Transliteratie- en transcriptiegids|Transliteratiegids]].

===Spaans-, Portugees- en Catalaanstalige namen===
Personen uit [[Spaans]]-, [[Catalaans]]- en [[Portugees]]talige landen hebben vaak [[Iberische en Ibero-Amerikaanse namen|twee achternamen]]: die van de vader gevolgd door die van de moeder. Meestal wordt alleen de eerste achternaam gebruikt (bijv. [[Fidel Castro]], [[Salvador Allende]]) dus doe dat ook zo in de titel. Zet de volledige naam in de eerste zin (bijv. '''Fidel Castro Rúz''', '''Salvador Allende Gossens''')

Bij sommige personen is het gebruikelijk om wel de naam van de moeder te gebruiken, meestal als de achternaam van de vader een veelvoorkomende naam (zoals Sanchez, González, López of García) is. De pagina over [[Gabriel García Márquez]] heeft dus niet Gabriel García als titel.

Maak in beide gevallen van de niet gebruikte naam een redirect te maken naar de andere naam. Zo is [[Salvador Allende Gossens]] een redirect naar [[Salvador Allende]], en [[Gabriel García]] naar [[Gabriel García Márquez]].

===Romeinse namen===
Gebruik ''praenomen'' ''nomen'' (evt.) ''cognomen''. Bijvoorbeeld [[Gaius Julius Caesar]]. Schrijf bij de bekendste Romeinen een J als de naam eigenlijk met een I begint (dus niet Gaius Iulius Caesar). Zie voor keizers ook onder het kopje [[#Monarchale namen]].
Bij gelijke namen moet er iets worden toegevoegd. Voor twee personen waarbij de een ouder is dan de ander is het gebruikelijk dat bij de oudere maior wordt toegevoegd, bij de andere minor. Bijvoorbeeld:
* [[Marcus Licinius Crassus maior]], degene die met [[Gaius Julius Caesar]] en [[Gnaeus Pompeius Magnus maior|Gnaeus Pompeius Magnus]] het [[eerste triumviraat]] vormde,
* [[Marcus Licinius Crassus minor]] diens zoon; was quaestor bij Caesar in 55 en 54.
Maak in zo'n geval altijd een redirect vanaf [[Marcus Licinius Crassus]].

===Japanse en Chinese namen===
Voor Japanse en Chinese adellijke namen gelden eigen regels.


===Misdadigers en verdachten===
===Koningen===
Op Wikipedia is na enige discussie afgesproken dat namen van misdadigers en verdachten niet geanonimiseerd worden. Het is dus [[Mohammed Bouyeri]] en niet [[Mohammed B.]].
Voor koningen en koninginnen geldt de volgende naamgevingsconventie: ''Voornaam'' ''[[Romeins cijfer]]'' van ''Land'', dus bijvoorbeeld [[Hendrik IV van Engeland]].


===Namen van heersers===
===Spaans-, Catalaans-, en Portugeestalige namen===
====Monarchale namen====
Personen uit [[Spaans]]-, [[Catalaans]]- en [[Portugees]]talige landen hebben twee achternamen: die van de vader en die van de moeder. In principe wordt alleen de naam van de vader gebruikt in de paginatitel. Op de eerste regel wordt dan wel de hele naam geschreven. Zo heet de pagina over president Allende van Chili [[Salvador Allende]], maar wordt in de eerste regel zijn volledige naam, Salvador Allende Gossens, genoemd.<br>
Met koningen, keizers, groothertogen en andere adellijke heersers is iets bijzonders aan de hand: zij verkrijgen bij aanvang van hun regering een monarchale naam. Die naam is vaak hetzelfde als hun voornaam (bijvoorbeeld [[Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk]]), maar dat hoeft niet (bijvoorbeeld [[George VI van het Verenigd Koninkrijk]], wiens voornaam Albert was. De monarchale naam bevat dus in de regel geen familienaam.
Gebruik de volgende richtlijnen om te bepalen hoe de titel van de pagina moet luiden:
#Het is soms gebruikelijk (met name bij al wat oudere namen) om die monarchale naam te vertalen in het Nederlands (bijv. [[Jacobus II van Engeland]] in plaats van James II van Engeland.
#Voorkom verwarring door bij moderne monarchen de naam van het land te vermelden in het formaat ''Monarchale naam'' ''getal'' van ''land''. Zet titels als 'koning' en 'keizer' niet in de paginatitel, maar wel in de eerste zin van de pagina.
#*Gebruik als er '''meerdere landen''' zijn, het land dat in de geschiedenis vanuit een Nederlandstalig oogpunt het belangrijkste is. Bijvoorbeeld [[Willem III van Oranje-Nassau]] en niet [[Willem III van Engeland]], Jacobus II van Engeland en niet Jacobus VII van Schotland. Vermeld deze andere monarchale titels wel in de pagina.
#*Gebruik de juiste '''landsnaam'''! [[Hendrik VIII van Engeland]], [[Anne van Groot-Brittannië]], [[Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk]].
#*Soms heeft een koning eigenlijk een naam in de stijl ''Monarchale naam'' ''getal'' koning der ''volk'', bijvoorbeeld Lodewijk Filips koning der Fransen. Toch geven we de voorkeur aan [[Lodewijk Filips van Frankrijk]] omdat dat herkenbaarder is en beter past in het systeem
#*Gebruik als '''getal''' een [[Romeins cijfer]], behalve als het land maar één monarch van die naam heeft gehad en de 'I' niet officieel gebruikt werd. Bijv. [[Victoria van het Verenigd Koninkrijk]]; [[Juan Carlos I van Spanje]]
#Deze richtlijn geldt niet voor '''[[troonpretendent]]en''', omdat zij geen monarchen zijn. Gebruik in zo'n geval ''naam'' ''titel'', bijvoorbeeld [[Karel Hugo van Bourbon-Parma]] en [[Alfonso van Bourbon-Dampierre]]
#'''Voormalige monarchen''' (afgetreden, gestorven of afgezet) worden nog steeds met hun monarchale naam aangeduid, behalve als ze nog in leven zijn en meestal met een niet-monarchale naam worden aangeduid. Na hun dood krijgen ze in Wikipedia hun koninklijke titel terug omdat ze immers zo de geschiedenisboeken ingaan: [[Constantijn II van Griekenland]] (niet Constantijn Gluckberg), [[Edward VIII van het Verenigd Koninkrijk]] (en niet Prins Edward, Hertog van Windsor), maar [[Simeon van Saxen-Coburg-Gotha]], niet Simeon II van Bulgarije. #*Maak doorverwijzingen vanaf andere plausibele namen (ook al zijn ze incorrect).
#Bepaalde '''historische vorsten''' zijn beter bekend onder een andere stijl: bijvoorbeeld [[Karel de Grote]], [[Lodewijk de Vrome]], [[Filips de Schone]], [[Karel de Stoute]]. Maak in dergelijke gevallen een uitzondering op bovenstaande regels en neem die benaming over.
#Bij '''klassieke''' heersers zoals Griekse tyrannen is het vermelden van het land niet altijd nodig: [[Pericles]], [[Septimius Severus]], [[Caracalla]], maar wel [[Dionysius I van Syracuse]].
#Wees consequent in de spelling van adellijke geslachten: Bourbon en niet de Spaanse variant Borbón of het Italiaanse Borbone.


====Stamhoofden====
Bij sommige personen is het gebruikelijk om wel de naam van de moeder te gebruiken. Meestal is dat wanneer de achternaam van de vader een veelvoorkomende naam (zoals González, López of García) is. De pagina over [[Gabriel García Márquez]] heeft dus niet Gabriel García als titel.<br>
#Gebruik na de naam van het stamhoofd eventueel de naam van het volk als dat nodig is om onderscheid te maken. Dus [[Arminius]], [[Vercingetorix]], [[Brennus]], [[Valuas]], maar [[Cingetorix van de Treveren]] en [[Cingetorix van Kent]], [[Diviciacus van de Haeduers]] en [[Diviciacus van de Suessiones]].


===Clericale namen====
In beide gevallen is het aan te raden om van de van de niet gebruikte naam een redirect te maken naar de wel gebruikte naam. Zo is [[Salvador Allende Gossens]] een redirect naar [[Salvador Allende]], en is [[Gabriel García]] een redirect naar [[Gabriel García Márquez]].
*De '''paus''' is ook een monarch met een monarchale naam. We nemen pausen steeds op volgens de monarchale regels, dus [[Johannes Paulus II]].
*Bij '''kardinalen''' is het gebruikelijk om het woord kardinaal tussen de voor- en achternaam te zetten (Godfried kardinaal Danneels); in de titel is het echter beter om het woord ''kardinaal'' weg te laten: [[Godfried Danneels]].
*'''heilig''' en '''zalig''' verklaarde personen kunnen beter worden opgenomen zonder Sint in de titel: [[Nicolaas (heilige)]], [[Johannes de Doper]], [[Servatius]], [[Martinus van Tours]].


zie ook: [[Iberische en Ibero-Amerikaanse namen]]
[[Categorie:Wikipedia:Richtlijnen|Benoemen]]
[[Categorie:Wikipedia:Richtlijnen|Benoemen]]

Versie van 12 jul 2005 16:18

Deze pagina bevat richtlijnen voor het benoemen van pagina's.

Als je een artikel schrijft en je wilt een naam, een woord of een term linken aan informatie op een andere pagina, dan moet je die [[tussen dubbele haken]] plaatsen om ze als link te laten verschijnen. Nieuwe pagina's ontstaan in de meeste gevallen vanuit zo'n link op een bestaande pagina. Het is daarom van belang dat je bij het maken van zo'n link alvast de juiste titel kiest.

Als je je aan de volgende richtlijnen houdt, heb je de grootste kans dat je je nieuwe pagina door alle aanwezige links bereikt wordt en links in jouw artikel naar de juiste pagina's zullen leiden.

Principes

  • Zorg ervoor dat de paginatitel een vlag is die de lading dekt.
  • Eenduidigheid gaat nog boven eenvoud. Wanneer een woord of uitdrukking verschillende betekenissen heeft, benoem je pagina dan zo exact mogelijk. Laat niets te raden over.
  • Gebruik eenvoudige titels'. Onthoud dat een link identiek moet zijn aan de titel van de pagina waar het naar toe moet leiden. Daarom moeten die titels zo eenvoudig mogelijk zijn. Planten, dieren e.d., scheikundige elementen krijgen gewoon de Nederlandse naam, niet de wetenschappelijke equivalent.
  • Conformeer je aan de Nederlandse spelling (zie het Groene boekje, Van Dale, Taalunie)
  • Sluit aan bij wat gebruikelijk is in het Nederlandse taalgebied. Dit principe is zwakker dan de andere en geldt niet als het om een aperte fout gaat.

Deze principes zijn vaak niet concreet genoeg en daarom uitgewerkt in onderstaande richtlijnen.

Vermijd pleonasmen en tautologieën

De pagina over jazz noemen we gewoon Jazz. Niet "Jazzmuziek", want "jazz" kán alleen maar muziek zijn.

Aan de andere kant, Havenloods kunnen we niet verkorten tot "Loods", omdat dat woord ook een andere betekenis heeft.

Gebruik zoveel mogelijk Nederlandse woorden

Wanneer we het hebben over een persoon, een land, een stad, een organisatie, een film of boek, gebruik dan zoveel mogelijk de meest gangbare Nederlandse variant van de naam, dus Londen i.p.v. London, Doornik i.p.v. Tournai, NAVO i.p.v. NATO en Het portret van Dorian Gray i.p.v. The picture of Dorian Gray. Maak van de anderstalige naam eventueel een redirect (zie boven) naar de Nederlandse naam.

Zie ook: Wikipedia:Nederlandse titels


Spelling

Hoofdletters

Gebruik alleen voor de eerste letter een hoofdletter, voor de beginletters van volgende woorden kleine letters. Bijvoorbeeld: Wet van de zwaartekracht.

Uitzonderingen zijn:

Deze uitzonderingen komen erop neer dat na de eerste letter van het eerste woord alleen hoofdletters worden gebruikt als dat in het algemeen zo geschreven wordt in normale lopende tekst. We hanteren dus niet de gewoonte om in de titel vrijwel alle woorden met een hoofdletter te schrijven (zoals je soms ziet: Dit is de Titel van Mijn Artikel over Belangrijke Onderwerpen).

Dit is omdat deze methode:

  1. de leesbaarheid vergroot en
  2. het doorlinken vergemakkelijkt (er kan immers in de tekst van andere artikelen zonder meer een link gemaakt worden van de frase)

Als we dit als standaardrichtlijn aanhouden, dan lopen we bovendien het minste risico op ongelukken. Want heb je bijvoorbeeld een link als volgt aangemaakt: Wet van de Zwaartekracht, dan verwijst deze niet naar de mogelijk al bestaande pagina Wet van de zwaartekracht. Met als gevolg dat er op termijn twee pagina's over hetzelfde onderwerp kunnen bestaan.

Merk op: maak je een link met alleen maar kleine letters (inclusief de eerste letter), zoals dit, zal het toch verbinden met de pagina met de titel Zoals_dit. Dat doet het systeem automatisch.

Technische beperkingen

De volgende tekens kunnen niet in een titel gebruikt worden:
sluisteken (|), asterisk (*), en-teken (&), plusteken (+), gekrulde haken ({}), rechte haken ([])

De volgende tekens zijn problematisch en kunnen beter vermeden worden:
vraagteken (?), dubbele punt (:)


Gebruik liever hele woorden dan afkortingen

Vermijd afkortingen als paginatitel, ook al is de afkorting gangbaarder dan de volledige naam. Liever Compact disc dan CD, liever Partij van de Arbeid (Nederland) dan PvdA. Maak van de afkorting eventueel een redirect naar de volledige naam. Bij afkortingen komt het vaak voor dat er nog een andere betekenis is. In dat geval maak je van de afkorting een doorverwijspagina. Ook als een afkorting voor jou vanzelfsprekend de enige betekenis is, zijn er vaak andere betekenissen voor dezelfde afkortingen. Zoek bijvoorbeeld eerst eens op Google of er andere betekenissen van de afkorting bestaan. Je kunt in dat geval ook een doorverwijspagina van de afkorting maken, zoals met CD gebeurd is.

Acroniemen

Uitzondering: acroniemen (zoals NAVO, UNESCO) mag je wel afgekort opnemen.

Organisaties

Afkortingen die deel uitmaken van de naam van een organisatie schrijf je niet voluit: NRC Handelsblad, PCM Uitgevers.

Afkortingen zonder betekenis

In zeldzame gevallen verliest een afkorting zijn betekenis. Dan is het niet meer mogelijk om de afkorting voluit te schrijven. Voorbeeld: DSM in Koninklijke DSM N.V.

Gebruik zelfstandige naamwoorden

Gebruik zelfstandige naamwoorden of eigennamen als titels. Probeer zoveel mogelijk te vermijden een pagina een bijvoeglijk naamwoord als naam te geven. Maak dus geen links of pagina's met titels als fatsoenlijk, Europees of goedgelovig, maar zet wat je op zo'n pagina zou willen zetten op fatsoen, Europa of goedgelovigheid.

Gebruik enkelvoud

Stel dat je een pagina wilt schrijven over 'viltstiften'. Dan moet je eerst ergens op de Wikipedia een link maken om de pagina te openen. Moet je de pagina dan 'Viltstiften' noemen (daar gaat het tenslotte over)? Of noem je het 'Viltstift'?

We kiezen voor enkelvoud, want dat maakt het gemakkelijker ernaar te linken. Wie het woord namelijk op een andere pagina gebruikt en naar de hoofdpagina 'Viltstift' wil verwijzen, kan het woord simpelweg tussen haken plaatsen om een link te maken. En je kunt in dat geval ook zó linken: [[Viltstift]]en, wat er in het artikel uitziet als Viltstiften. Staat de paginatitel echter in het meervoud ('Viltstiften'), dan moet je altijd linken met het meervoud van het woord, of je dat nu uitkomt of niet. Daarom geldt als regel: maak enkelvoudige paginatitels. Is het je niet helemaal duidelijk, lees dan nog eens de Instructies.

Meervoud

In slechts enkele gevallen is het wenselijk om toch meervoud te gebruiken, omdat het begrip in de meeste gevallen of zelfs uitsluitend in het meervoud beschreven wordt of zelfs een andere betekenis in het enkelvoud heeft.

Woorden met een pluralia tantum (woorden die enkel in het meervoud voorkomen)
bijvoorbeeld hersenen
Volkeren
bijvoorbeeld Vandalen, Germanen en Seltsjoeken
Talen
als het een taalfamilie is, bijvoorbeeld Mayatalen
Organisaties en andere meervoudige eigennamen
bijvoorbeeld Weerwolven, Verenigde Naties, Antillen, Seychellen, Pyreneeën, The Beatles, The Doors
Taxonomische groepen
bijvoorbeeld Adders
Collectieven die als collectief beschreven worden
bijvoorbeeld Oceaniden
Als onderdeel van een lijst titel
bijvoorbeeld Lijst van koningen van Griekenland

Overweeg een redirect

Voor veel pagina's blijft, ook als bovenstaande richtlijnen in acht worden genomen, meer dan één titeloptie verdedigbaar. Is het Wisla of Weichsel; Gdansk, Danzig of Danswijk? Het bestaan van twijfel rechtvaardigt het maken van een redirect. Een redirect is te vergelijken met een zie:-pagina in een papieren encyclopedie.

Hou op dit punt als vuistregel aan dat

  • als je de eerste bent om over X te schrijven, het artikel onder X komt;
  • als X de ondubbelzinnige naam is, maar iedereen kent het als Y, er een redirect Y naar X moet komen;
  • als X de naam is die iedereen kent, maar iedereen spelt het verkeerd als Z, dat er een redirect van Z naar X moet komen;
  • als iedereen het ondubbelzinnige X onder de naam Y kent, maar Y traditioneel verkeerd gespeld wordt als Z, er een redirect van Z naar X komt.

Twee keer dezelfde naam? Maak een doorverwijspagina

Er zijn veel plaatsen die Bergen heten of heersers die Willem II heetten. Geef de afzonderlijke plaatsen Bergen of heersers Willem II dan een eenduidige naam (bijvoorbeeld: Bergen (Noord-Holland), Bergen (Limburg) en Willem II van Holland, Willem II van Nederland) en maak een doorverwijspagina van Bergen en Willem II.

Onderscheidende paginanamen beginnen liefst met de gemeenschappelijke term en eindigen met een onderscheidende term tussen haakjes, bijvoorbeeld Luxemburg (land), Luxemburg (provincie), Luxemburg (stad). Dit is beter dan de paginanamen Groothertogdom Luxemburg, Provincie Luxemburg, Stad Luxemburg:

  • Met methode 1 staan de Luxemburgse artikelen alfabetisch bij elkaar
  • Je kunt dankzij de Wikipedia-software het deel tussen haakjes weglaten als je een link aanbrengt:
[[Luxemburg (provincie)|]]

Het resultaat is: Luxemburg.

Plaatsgebonden artikelen

Als er meerdere artikelen over het zelfde onderwerp gaan, maar wel met betrekking tot een verschillend gebied, zet dat gebied dan tussen haakjes achter de titel. De oude titel kan dan een Wikipedia:doorverwijspagina worden naar de verschillende artikelen. Voorbeeld: Het heeft weinig zin om een artikel te schrijven over zowel het Nederlandse als het Belgische Burgerlijk Wetboek. Gebruik dus de volgende titels: Burgerlijk Wetboek (Nederland), Burgerlijk Wetboek (België). De pagina Burgerlijk Wetboek wordt dan een doorverwijspagina naar Burgerlijk Wetboek (Nederland), Burgerlijk Wetboek (België) en eventuele andere burgerlijke wetboeken.

Centrale pagina's met deelonderwerpen

Wordt een pagina te lang, dan is aan te bevelen om min of meer zelfstandige stukken een eigen pagina te geven. Bijvoorbeeld bij een pagina over Frankrijk met een uitgebreide hoofdstukken over geschiedenis economie zou je pagina's kunnen maken als: Geschiedenis van Frankrijk, Economie van Frankrijk. Idealiter blijft er wel nog een korte samenvatting over de geschiedenis en economie op de pagina Frankrijk staan.

Lijsten

Bij het maken van een pagina waarin alleen een lijst voorkomt is het gewenst om de titel ook als dusdanig herkenbaar te maken. Een voorbeeld: In plaats van Poolse steden wordt de voorkeur gegeven aan Lijst van Poolse steden.

Naast lijsten met dit soort opsommingen, zijn er ook overzichtslijsten of zogenaamde Van A tot Z-lijsten. De naamgevingsconventie voor dit soort lijsten is ... van A tot Z, bijvoorbeeld Thailand van A tot Z.

Zie ook: Wikipedia:Navigatie

Getallen

Gebruik 'kale' getallen in een titel alleen voor jaartallen, zoals 1750. Specificeer in elk ander geval met een toevoeging, dus Levi's 505, Intel 386, Peugeot 504.

Jaartallen

Neem jaartallen Anno Domini op zonder toevoegingen. Gebruik bij andere jaartellingen de bijbehorende toevoeging, bijvoorbeeld 44 v. Chr.

Schrifttekens

Een pagina over een letter kan dat teken als paginatitel krijgen. Bijvoorbeeld ß.
Gaat het om leestekens, benoem het dan, bijvoorbeeld komma, punt (teken), puntkomma. Hetzelfde geldt voor pagina's over diakritische tekens.

Talen

Gebruik alleen het adjectief voor een taal. Bijvoorbeeld Noors en Russisch (dus niet: Russische taal, of Taal Russisch).

Programmeertalen

Programmeertalen dienen te worden gevolgd door (programmeertaal) als er anders verwarring ontstaat, dus Visual Basic (want geen verwarring mogelijk), Pascal (programmeertaal) (wel verwarring mogelijk).

Geografische benamingen

Spelling

Volg zoveel mogelijk de spelling van het Taalunieversum.

Exoniemen vs. endoniemen

Bij veel belangrijke geografische benamingen (zoals landen en grote steden) zijn twee namen beschikbaar: een plaatselijke variant (een endoniem) en een Nederlandse variant (een exoniem). Gebruik voor geografische benamingen altijd het Nederlandse exoniem, mits dat een redelijke mate van inburgering bezit (dus Praag in plaats van Praha, maar wel Helsinki en niet het ongebruikelijke Elsenfors). Maak van de andere variant eventueel een doorverwijspagina en zet die in de beginregel van de tekst, bijvoorbeeld:

Praag (Tsjechisch: Praha)

Friesland

Deze richtlijn geldt ook voor Friesland. Ook al hebben enige Friese overheden besloten om de officiële benamingen van plaatsen te verfriezen, het Nederlandse exoniem blijft natuurlijk gewoon bestaan. Omdat dit de Nederlandstalige Wikipedia is, worden geen Friese namen in de titel gebruikt.

Nationaliteiten

Laat nationaliteiten (bijv. Duits) bij voorkeur verwijzen naar het land (Duitsland of anders het volk (Duitsers), want Duits verwijst naar de taal.

Namen van volkeren

Niet aan een land gebonden volkeren krijgen sinds de laatste spellingshervorming ook een hoofdletter: bijv. Kelten, Joden (maar joden als het om de godsdienst gaat).

Stammen

Bij de benaming van stammen is het 't beste om de meest gebruikelijke naam te kiezen. Daarover kan soms wat discussie bestaan. Dat Galliërs gebruikelijker is dan Galli is evident, maar hoe zit het met Boii vs. Boiers, Haedui vs. Haeduers? Hoe minder bekend de stam is, des te vaker wordt een Latijnse naam gebruikt.

Persoonsnamen

Gebruik de meest gangbare naam (roepnaam achternaam) in de titel (bijv. Bill Clinton), en niet alle doopnamen, tenzij dat het meest gangbaar is (zoals bij Willem Frederik Hermans). Gebruik wel de volledige naam in de eerste regel van de pagina (bijv. William Jefferson Clinton, roepnaam Bill)
Dit levert de grootste kans op dat een ander correct naar de pagina linkt en dat zoekmachinegebruikers de pagina zullen vinden. Zo komen er eerder mensen bij ons terecht en dat willen we graag.

Namen in het Latijnse alfabet

Namen die in het Latijnse alfabet geschreven worden, kunnen direct onvertaald worden overgenomen. Neem bij voorkeur de diakritische tekens in de naam over, tenzij technische beperkingen dit verhinderen.

Namen in andere alfabetten

Een naam die uit een ander alfabet komt, zal getranslitereerd moeten worden, omdat die anders niet leesbaar is. Zie hiervoor de Transliteratiegids.

Spaans-, Portugees- en Catalaanstalige namen

Personen uit Spaans-, Catalaans- en Portugeestalige landen hebben vaak twee achternamen: die van de vader gevolgd door die van de moeder. Meestal wordt alleen de eerste achternaam gebruikt (bijv. Fidel Castro, Salvador Allende) dus doe dat ook zo in de titel. Zet de volledige naam in de eerste zin (bijv. Fidel Castro Rúz, Salvador Allende Gossens)

Bij sommige personen is het gebruikelijk om wel de naam van de moeder te gebruiken, meestal als de achternaam van de vader een veelvoorkomende naam (zoals Sanchez, González, López of García) is. De pagina over Gabriel García Márquez heeft dus niet Gabriel García als titel.

Maak in beide gevallen van de niet gebruikte naam een redirect te maken naar de andere naam. Zo is Salvador Allende Gossens een redirect naar Salvador Allende, en Gabriel García naar Gabriel García Márquez.

Romeinse namen

Gebruik praenomen nomen (evt.) cognomen. Bijvoorbeeld Gaius Julius Caesar. Schrijf bij de bekendste Romeinen een J als de naam eigenlijk met een I begint (dus niet Gaius Iulius Caesar). Zie voor keizers ook onder het kopje #Monarchale namen. Bij gelijke namen moet er iets worden toegevoegd. Voor twee personen waarbij de een ouder is dan de ander is het gebruikelijk dat bij de oudere maior wordt toegevoegd, bij de andere minor. Bijvoorbeeld:

Maak in zo'n geval altijd een redirect vanaf Marcus Licinius Crassus.

Japanse en Chinese namen

Voor Japanse en Chinese adellijke namen gelden eigen regels.

Misdadigers en verdachten

Op Wikipedia is na enige discussie afgesproken dat namen van misdadigers en verdachten niet geanonimiseerd worden. Het is dus Mohammed Bouyeri en niet Mohammed B..

Namen van heersers

Monarchale namen

Met koningen, keizers, groothertogen en andere adellijke heersers is iets bijzonders aan de hand: zij verkrijgen bij aanvang van hun regering een monarchale naam. Die naam is vaak hetzelfde als hun voornaam (bijvoorbeeld Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk), maar dat hoeft niet (bijvoorbeeld George VI van het Verenigd Koninkrijk, wiens voornaam Albert was. De monarchale naam bevat dus in de regel geen familienaam. Gebruik de volgende richtlijnen om te bepalen hoe de titel van de pagina moet luiden:

  1. Het is soms gebruikelijk (met name bij al wat oudere namen) om die monarchale naam te vertalen in het Nederlands (bijv. Jacobus II van Engeland in plaats van James II van Engeland.
  2. Voorkom verwarring door bij moderne monarchen de naam van het land te vermelden in het formaat Monarchale naam getal van land. Zet titels als 'koning' en 'keizer' niet in de paginatitel, maar wel in de eerste zin van de pagina.
  3. Deze richtlijn geldt niet voor troonpretendenten, omdat zij geen monarchen zijn. Gebruik in zo'n geval naam titel, bijvoorbeeld Karel Hugo van Bourbon-Parma en Alfonso van Bourbon-Dampierre
  4. Voormalige monarchen (afgetreden, gestorven of afgezet) worden nog steeds met hun monarchale naam aangeduid, behalve als ze nog in leven zijn en meestal met een niet-monarchale naam worden aangeduid. Na hun dood krijgen ze in Wikipedia hun koninklijke titel terug omdat ze immers zo de geschiedenisboeken ingaan: Constantijn II van Griekenland (niet Constantijn Gluckberg), Edward VIII van het Verenigd Koninkrijk (en niet Prins Edward, Hertog van Windsor), maar Simeon van Saxen-Coburg-Gotha, niet Simeon II van Bulgarije. #*Maak doorverwijzingen vanaf andere plausibele namen (ook al zijn ze incorrect).
  5. Bepaalde historische vorsten zijn beter bekend onder een andere stijl: bijvoorbeeld Karel de Grote, Lodewijk de Vrome, Filips de Schone, Karel de Stoute. Maak in dergelijke gevallen een uitzondering op bovenstaande regels en neem die benaming over.
  6. Bij klassieke heersers zoals Griekse tyrannen is het vermelden van het land niet altijd nodig: Pericles, Septimius Severus, Caracalla, maar wel Dionysius I van Syracuse.
  7. Wees consequent in de spelling van adellijke geslachten: Bourbon en niet de Spaanse variant Borbón of het Italiaanse Borbone.

Stamhoofden

  1. Gebruik na de naam van het stamhoofd eventueel de naam van het volk als dat nodig is om onderscheid te maken. Dus Arminius, Vercingetorix, Brennus, Valuas, maar Cingetorix van de Treveren en Cingetorix van Kent, Diviciacus van de Haeduers en Diviciacus van de Suessiones.

Clericale namen=

  • De paus is ook een monarch met een monarchale naam. We nemen pausen steeds op volgens de monarchale regels, dus Johannes Paulus II.
  • Bij kardinalen is het gebruikelijk om het woord kardinaal tussen de voor- en achternaam te zetten (Godfried kardinaal Danneels); in de titel is het echter beter om het woord kardinaal weg te laten: Godfried Danneels.
  • heilig en zalig verklaarde personen kunnen beter worden opgenomen zonder Sint in de titel: Nicolaas (heilige), Johannes de Doper, Servatius, Martinus van Tours.