Gebruiker:Benedict Wydooghe/Evoluties in het welzijns- en veiligheidsdenken deel8d

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

HOOFDSTUK 8: DE LAATSTE VOLLE EEUW

1919-2020

.

DEEL 4_RISICOMAATSCHAPPIJ (1990-2022)

.

Titelpagina van Engelse uitgave The End of History and the Last Man

Nooit is onze toekomst minder voorspelbaar geweest, nooit zijn we in die mate afhankelijk geweest van onbetrouwbare politieke krachten, die de wetten van het gezond verstand en het eigenbelang met de voeten treden – krachten die ronduit waanzinnig lijken, als we ze beoordelen met de normen van andere eeuwen. Het is alsof de mensheid verdeeld is: de ene helft gelooft in menselijke almacht (vanuit de gedachte dat alles mogelijk is, als men maar weet hoe de massa’s te organiseren), de andere helft beschouwt machteloosheid als de belangrijkste levenservaring. Binnen het historische en politieke denken geldt een slecht omschreven, maar algemeen aanvaarde overtuiging dat de beschaving overal ontzield raakt en op instorten staat. Alhoewel de beschaving in sommige delen van de wereld beter bewaard lijkt dan in andere, is ze nergens in staat om de hedendaagse verschikkingen afdoend het hoofd te bieden. Radeloze hoop en radeloze vrees lijken met het wezenlijke van de gebeurtenissen meer voeling te hebben dan weloverwogen oordelen en bedachtzame inzichten. De cruciale gebeurtenissen van onze tijd worden door onverbeterlijke doemdenkers niet minder drastisch vergeten dan door roekeloze optimisten.

Hannah Arendt in een voorwoord uit 1951 van The Origins of Totalitarianism.[1]

.

De actief ontevredenen, uw grote leermeesters bedachten de constructie van de gemeenschap, waarin de mens voor de mens geen wolf meer is. En ontdekten het verlangen van de mens naar volvreten en droogwonen en zijn wens, zijn zaken zelf te ordenen. Zij geloofden niet in het gezwets van de pastoors dat de verschrikkelijke honger gestild wordt, wanneer de magen verrot zijn. Ze gooiden de schotels met slecht eten weg. Ze herkenden in de mens, die men hen als vijand aanwees hun hongerige medemens. Ze waren geduldig, enkel in de strijd tegen de onderdrukkers. Verdraagzaam enkel voor hen, die de uitbuiting niet verdroegen. Enkel het onrecht moe.

Bertolt Brecht, De actief ontevredenen, vertaald door Klaas Tindemans.

.

De jaren negentig - gemarkeerd tussen de jaren 1989 en 2001 - is een optimistisch, laatste decennium van de eeuw: de muur valt, het postmodernisme viert hoogdagen en Francis Fukuyama heeft het over het einde van de geschiedenis in "The End of History?", een artikel dat hij in 1989 publiceert in The National Interest. Daarin stelt hij dat het einde van de Koude Oorlog het einde van de vooruitgang betekent. 'De gebeurtenissen waarvan we getuige zijn, betreffen niet enkel het einde van de Koude Oorlog, of het voorbijgaan van een specifiek tijdperk uit de naoorlogse geschiedenis, maar het einde van de geschiedenis als dusdanig: namelijk, het eindpunt van de ideologische evolutie van de mensheid en de universalisering van de Westerse liberale democratie als de uiteindelijke vorm van menselijk bestuur.' In deze jaren situeren veiligheidsproblemen zich op het vlak van...

.

♠ In Europa, 1989-1999

.

♠ Geert Mak, over de omwenteling in 1989 in Roemenië.

.

Tijdzone[bewerken | brontekst bewerken]

>>> 1989 ->> 1995 ->> 1998 ->> 2000 ->> 2001 >>>

.

.

Het laatste decennium van de eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

.

.

1990[bewerken | brontekst bewerken]

  • Einde Koude Oorlog
  • invasie Koeweit
  • Lancering Hubble.
  • ♣ André Colens ontwikkelt de eerste robot om gras te maaien.

.

1991[bewerken | brontekst bewerken]

  • Penitentiair complex Brugge in werking.
  • Golfoorlog
  • Joegoslavië valt uiteen
  • Einde Sovjet-Unie.
  • Een vliegtuig van de Argentijnse Aerolineas brengt tientallen met cholera besmette mensen van Lima naar Los Angeles, 4800 kilometer verder. Het vliegverkeer maakte de duur van de langste vluchten korter dan de duur van een infectieziekte. Exotische ziekten worden volop uitgewisseld.

.

1992[bewerken | brontekst bewerken]

.

.

.

  • ♣ In Hasselt opent de Japanse tuin de tuinpoorten met 225 Japanse kerselaars of Sakura (桜). De bloesems symboliseren magnifieke schoonheid, elegantie, mortaliteit en het accepteren van je lot en vooral: de wolken. Die 'bloeien' massaal en zijn even kortstondige als het leven van de samoerai of de kamikaze die kiezen voor een snel en eervol bestaan. Eén bloesem stelt niets voor, net zoals de mens. Samenwerking leidt tot één groot boeket. De kerselaar duikt op in de Japanse pop, de manga, de anime, de J-pop en de traditionele tattoo kunst, Irezumi die ze combineert met symbooldieren zoals kois, draken en tijgers. De chrysant is de antithese van de kersenbloesem. Ze is de zon die een lang en gelukkig leven brengt. Het keizerlijke wapen, geeft haar naam en beeld aan de hoogste ridderorde, de ‘Supreme Order of the Chrysanthemum’ en inspireerde de Japanse vlag.

1993[bewerken | brontekst bewerken]

.

1994[bewerken | brontekst bewerken]

.

.

.

.

.

Parklife, een hit van Blur komt er op het moment dat de britpophype in zijn kinderschoenen gaat concurreren met de Amerikaanse grunge van Nivana en Pearl Jam. Damon Albarn vindt niet de juiste tonen voor de strofe van zijn hit in voorbereiding en gaat wandelen in het park aan Kensington High Street in Londen, dicht bij zijn flat. Het sarcasme van zijn lied richt zich niet op de typische Englishness of de werkende klasse maar over de parkkaste van duiven en alcoholisten, joggers en vuilnisophalers. De song groeit dankszij de volkse acteur Phil Daniels (1958) met zijn Cockney-accent uit tot een alternatief Brits volkslied.

PARKLIFE

Confidence is a preference for the habitual voyeur / Of what is known as Parklife / And morning soup can be avoided / If you take a route straight through what is known as Parklife / John's got brewer's droop / He gets intimidated by the dirty pigeons / They love a bit of him / Who's that gut lord marching / You should cut down on your pork life mate / Get some exercise / All the people / So many people / And they all go hand-in-hand / Hand-in-hand through their parklife / Know what I mean? / I get up when I want / Except on Wednesdays / When I get rudely awakened by the dustmen / I put my trousers on, have a cup of tea / And I think about leaving the house / I feed the pigeons, I sometimes feed the sparrows too / It gives me a sense of enormous well-being / And then I'm happy for the rest of the day / Safe in the knowledge there will always be / A bit of my heart devoted to it / It's got nothing to do with Vorsprung durch Technik, you know? / (Parklife) and it's not about you joggers /Who go round and round and round...

— BLUR

Vertrouwen is een voorkeur voor de voyeur / Van wat bekend staat als (Parkleven) / En ochtendsoep kan worden vermeden / Als je een route neemt dwars door wat bekend staat als (Parklife) / John heeft bierzucht / Hij wordt geïntimideerd door de vieze duiven / Ze zijn dol op hem / Je moet minderen met je varkensleven maat / Zorg voor wat beweging / Alle mensen / Zoveel mensen / En ze gaan allemaal hand in hand / Hand-in-hand door hun parkleven / Weet je wat ik bedoel? / Ik sta op wanneer ik wil / Behalve op woensdag / Als ik ruw gewekt word door de stofmannen / Ik trek mijn broek aan, drink een kopje thee / En ik denk erover het huis te verlaten / Ik voer de duiven, soms voer ik ook de mussen / Het geeft me een gevoel van enorm welzijn / En dan ben ik gelukkig voor de rest van de dag / Veilig in de wetenschap dat er altijd / Een stukje van mijn hart eraan gewijd zal zijn / Het heeft niets te maken met Vorsprung durch Technik, weet je? / (Parklife) en het gaat niet over jullie joggers / Die rond en rond en rond gaan...

.

1995[bewerken | brontekst bewerken]

.

  • De hormonenmaffia vermoordt veearts-keurder Karel Van Noppen niet ver van zijn huis.

.

.

.

.

1996[bewerken | brontekst bewerken]

  • Marc Dutroux wordt opgepakt: Vlaanderen ondergaat de morele paniek omtrent kinderen en maakt een Witte mars.
  • Kettingbotsing op E17 in Nazareth. Zo'n 200 auto's rijden op elkaar.
  • Eerst Gay Pride in België.

.

1997[bewerken | brontekst bewerken]

.

1998[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kabelliftramp in Cavalese.
  • 22 september: Semira Adamu overlijdt bij haar uitzetting. De zaak leidt tot 1. het ontslag van minister Louis Tobback uit de federale regering, 2. tot een nieuw debat rond het uitwijzen van asielzoekers en 3. tot het rapport van Etienne Vermeersch over de uitwijzingsmethodes. Vier rijkswachters waren verantwoordelijk en kregen symbolische straffen. De Belgische staat betaalde de verwanten een vergoeding.

.

1999[bewerken | brontekst bewerken]


2000[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vuurwerkramp Enschede een wijk in as en 23 doden.
  • Het menselijk genoom in kaart gebracht.
  • Johny Turbo overlijdt, de Kortrijkse volkszanger werd bekend met 'Slekke', en 'Vis in de Leie'.

.

.

Kijken

.

VAN NINE ELEVEN - HEDEN (2001-2020)[bewerken | brontekst bewerken]

.

>>> 2001 ->> 2003 ->> 2005 ->> 2006 ->> 2008 ->> 2010 ->> 2013 ->> 2014 ->> 2015 ->> 2016 ->> 2019 ->> 2020 ->> 20xx>>>

.

Een nieuw millennium[bewerken | brontekst bewerken]

De tuin van Europa...

♣ De "huerta de Europa" of de tuin van Europa... Op satellietbeelden en Google Earth kan je er niet naast kijken: vanop twee kilometer hoogte is het grootste overdekte gebied ter wereld voor commerciële tuinbouw te zien als een witte vlek. In het zuidelijkste deel van de Spaanse provincie Almeria bedekken plastieken kassen sinds 1962 een terrein van twintig vierkante kilometer. Op deze oppervlakte overleefden tienduizend jaar geleden – theoretisch althans - ongeveer twee jager-verzamelaarsgroepen van de jacht en de vruchtenpluk, ruim gerekend gaat het om een kleine honderd mensen. Nu voedt ‘hun territorium’ miljoenen Europese monden tot in Scandinavië. Seizoen of geen seizoen, het maakt niet uit. Onder die plastieken zee (de "Mar de plástico") produceren Spaanse kwekers en Afrikaanse dagloners het jaar rond drie miljoen ton of 3.000.000.000 kilogram groenten: tomaten, aubergines, paprika’s, sperziebonen, meloenen en ander fruit. In de lage ruimtes lopen de temperatuur op tot boven de veertig graden.[2] Dit soort massaoogsten met de voedselgarantie voor groeiende populaties zijn mogelijk door de ontwikkelingen in de kunstmest-industrie die fosfor en stikstof introduceren. Vooral dit laatste element bleek lange tijd problematisch. Op het einde van de demografisch boomende negentiende eeuw, waarschuwt de schei- en natuurkundige William Crookes (1832–1919) in de Malthusiaanse traditie voor ‘een dodelijk risico op voedseltekorten’ die ‘alle beschaafde naties’ zal treffen als de wetenschap niet dringend ingrijpt. Als voorzitter van de Britisch Association for the Advancement of Science acht hij de fixatie van stikstof een noodzakelijke beschavingsopdracht. Tussen 1908 en 1913 slagen Fritz Haber, Robert Le Rossignol, BASF en Carl Bosch erin om stikstof via de ammoniakproductie te operationaliseren en financieel rendabel te maken met wat tot op heden het Haber-Boschproces heet. Na de tweede wereldoorlog draait het proces wereldwijd op volle toeren ten behoeve van de kunstmest. In zestig jaar tijd, van 1950 tot 2010 stijgt die van 4,8 miljoen tot 100 miljoen ton.[3]

.

.

2001

.

.

  • Hans Op de Beeck, een dertiger bouwt de kunstinstallatie 'Room with a view' in een paardenwijde in Speelhoven. Het is een eenvoudig eenmanshuis met een breed raam en een tekentafel die doen denken aan Streuvels huis in Ingooigem. De beschutte ruimte werkt als een gewijde plaats vol creatieve contemplatie. Een idyllisch landschap stroomt er binnen tot de kijker uit ruimte stapt. Dan overvalt hem het eeuwige geruis van de snelweg waar in Vlaanderen niet aan te ontsnappen valt. Deze 'Room with a view' werkt als een tijdcapsule en als een tijdsmachine. Het is een terugkeren in de tijd, maar de cabine kan je niet verlaten, tenzij je terug naar het heden wil. Van hieruit maakte Op de Beek zijn video 'Gardening'. Het is een opeenvolging van verzonnen zwart-witte landschaps- en tuintekeningen die de tijd vooruit spoelen. Alle seizoenen passeren bijzonder snel. Een dode en een levende boom die vanuit de 'Room' te zien zijn, vormen de rode draad doorheen de video. Zo toont die de continue landschappelijke transformatie en de snelheid ervan in tegenstelling tot de transformaties die in het verleden veel trager verliepen. In één veeg is weg wat langzaam tot stand kwam, het landschap lijkt op een tekening, na veel inspanning, zo weggegumd. Op de Beecks beelden contrasteren met de muziek. Die doet aan het vroegere harmonische landschap denken. Het Huelgas Ensemble van Paul Van Nevel versterkt met (Engelse) polyfonie van de componist Thomas Tallis de emotie. Interessant is Van Nevels hypothese. Na een studie over de Frans-Vlaamse polyfone muziek uit de vijf- en de zestiende eeuw legt hij een relatie tussen het landschap en de oorsprong van de polyfonie. Ongewoon veel polyfonische muzikanten woonden in de vierhoek Boulogne-sur-Mer, Cambray, Veurne en Brugge. Dat ligt glooiende landschap bepaalde hun kindertijd. Stiltes, voetreizen, de nooit afwezige horizon en hier en daar een verticale lijn: de duiventil, het belfort, de kerktoren die ritmisch en in harmonie terugkeren. En dat is wat polyfonie doet, de ene stem herhaalt de andere. Het woord paysage is voor het eerst in deze streek gebruikt en Joachim Patinir (1480–1524) begint zijn carrière in Brugge als een van de eersten om het landschap als autonome eenheid te schilderen, niet als decor.[4] En als kers op de taart schrijft Hans Op de Beeck een literair kortverhaal 'De tuinen van mijn broer', een verhaal waarin fictie en realiteit samenvallen. Het verscheen in Dietsche Warande & Belfort en beschrijft de wederkerigheid van landschap, de gemeenschap en individu waarbij het opzoeken van 'niet-plaatsen', een begrip van de Franse antropoloog Augé een thema vormt. De lelijkheid van ziekenhuizen en zwembaden, het braakland, een café met tafelbladen van formica, de flat met buislampen, het wegrestaurant, de snelweg en zijn lichten... de natuur in crisis toont de mens in crisis. De achthonderd papieren tuinontwerpen van het hoofdpersonage blijven steken in hun ontwerp als een fantasievolle neurose die het gat met de realiteit niet kan dichten. Niets wijst op een tuin als een begrensde orde, een volmaakte eenheid of het een samenvallen van vorm en gedachte. Het enige wat rest is het verlangen er naar en de betonnen werkelijkheid. Die is te zien in Staged Memory 2: een tuin - noem het een antilandschap - omsingeld door betonnen platen. Alleen in Vlaanderen zijn rijhuistuinen zo vol tristesse afgeboord.

.

2002

.

2003

.

2004

.

Deze cursus liet bij aanvang Milan Kundera aan het woord met de passage waarin het zichzelf betrapt 'op een ongelooflijk gevoel'. Hij bladert door een boek over Hitler en voelt ontroering. De Hitlerfoto's herinneren Kundera aan zijn kindertijd tijdens de oorlogsjaren. Ook al verloor hij familieleden in de kampen lijkt de herinnering tot een 'verzoening' te leiden. Hij noemt het een 'diepe morele perversiteit' en stelt vervolgens de vraag: ‘wat stelt hun dood voor, in vergelijking met het feit dat deze tijd nooit terugkeert?’ De controverse rond de film Der Untergang riep een gelijkaardige ambivalentie op. Die film belicht Hitlers laatste dagen in zijn Berlijnse bunker en toont de gruwelijke én de menselijke dictator: charmant, vriendelijk bij momenten, empathisch als het past. Het portret roept bij de kijker een onbekend en paradoxaal gevoel op dat heen en weer tussen de 'diepe perversie' van de genegenheid voor de massamoordenaar. Wie de humane Hitler en wat hem bezielde komt de kijker liever niet te weten.[5]  

.

.

2006

.

2007
  • De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens verontschuldigt zich bij de Joodse gemeenschap voor de rol van de overheid tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  • Bart De Wever reageert en moet zich herpakken.
  • Twee 'college shootings' halen de pers: In het Virginia Polytechnic Institute and State University vallen 33 doden in het Finse Tuusula vallen 8 doden.

.

2008
  • Na de cyberoorlog van vorig jaar tegen Estland, richt de NAVO het Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCD CoE) op in Tallinn.
  • Mark Lynas publiceert zijn Six Degrees bij HarperCollins, een samenvatting hoe de aarde er uit zal zien als het 1, 2, 3, 4, 5 of 6 graden opwarmt.

.

2009

.

.

Kijken

.

.

De jaren tien[bewerken | brontekst bewerken]

.

2010[bewerken | brontekst bewerken]

.

.

.

  • Een aardbeving verwoest Haïti.

.

2011[bewerken | brontekst bewerken]

.

  • Een tsunami treft Japan

.

.

  • Osama bin Laden gedood.

.

.

  • 2012

.

.

.

2013[bewerken | brontekst bewerken]

.

.

.

.

2014[bewerken | brontekst bewerken]

.

.

.

.

  • Sabotage zorgt dat een oliereservoir van een turbine in Doel 4 leegloopt en beschadigt raakt.[6]

.

2015[bewerken | brontekst bewerken]

.

  • Het Maximiliaanpark krijgt veel media-aandacht tijdens de massale instroom van vluchtelingen uit Irak, Syrië en Afghanistan. In het park tegenover de Dienst Vreemdelingenzaken ontstaat een tentenkamp waar meer dan 5.000 vluchtelingen een onderkomen vinden.

.

.

.

.

.

  • Vluchtelingen verdrinken in Middellandse Zee.

.

2016[bewerken | brontekst bewerken]

.

.

.

  • De Wet-Jambon, ingevoerd na de aanslagen krijgen private bewakingsfirma's meer armslag. Vanaf nu kunnen ze kazernes, gevangenissen, asielcentra en psychiatrische instellingen bewaken.

.

2017[bewerken | brontekst bewerken]

.

.

.

.

  • Eind januari is er ophef. Op een flat in de Brusselse Brigitinnenstraat is een muurschildering ontdekt die verwantschap toont met Jan de Baens schilderij De lijken van de gebroeders De Witt.

.

2018[bewerken | brontekst bewerken]

Augustus 2018: als de scholen opnieuw beginnen, besluit de vijftienjarige Zweedse Greta Thunberg om één dag te spijbelen voor een beter klimaat. Ze gaat voor het parlement van Zweden op de grond zitten. 'Sommigen zeggen dat ik beter naar school kan gaan' speecht ze even later, op 31 oktober bij de Verklaring van Extinction Rebellion. 'Sommigen zeggen dat ik moet studeren voor klimaatwetenschapper, om de crisis op te lossen. Maar die is opgelost, zegt ze. 'We beschikken over alle feiten en oplossingen. We hoeven alleen maar wakker te worden en te veranderen.' Met haar verzet sleept ze een nominatie voor de Nobelprijs voor de vrede in de wacht. Ze heeft het over klimaatrechtvaardigheid en de noodtoestand van de planeet. Ze duidt een kleine groep verantwoordelijken aan die de beschaving en de planeet opofferen voor geldgewin. De speech die ze op de klimaattop van de V.N. in Katowice presenteert, op 15 december eindigt ze met: 'De echte macht ligt bij het volk.' Dat volk, zo weet ze, dient geschoold. Velen hebben geen idee wat er gaande is, kennen de basale feiten noch de gevolgen, kregen nooit de juiste grafieken te zien. De crisis is het prominentste en het ingewikkeldste probleem van de Homo Sapies. Op World Summit in Wenen roept ze op 28 mei 2019 politici op tot beïnvloeding. 'Ik wil niet dat jullie hoopvol zijn, ik wil dat jullie panikeren.'[7]

.

  • Eind november: Jean-Pascal van Ypersele schrijft een brief aan zijn achterkleinkinderen over zijn onmacht en de klimaat-impasse.

.

  • Zondag 2 december: In Brussel komen 65.000 mensen op straat voor schone lucht, hernieuwbare energie en politieke daadkracht.

.

.

  • Dinsdag 4 december: Energieminister Marie-Christine Marghem reist met een privéjet naar de klimaattop en oogst op sociale media veel kritiek.

.

  • Woensdag 5 december: België en Tsjechië stemmen tegen de richtlijn rond energiebesparing.

.

2019[bewerken | brontekst bewerken]

.

Januari

.

  • Jonathan Keirse en Ward Winters (beiden 17) schrijven het manifest "Bewuste belastingen".

.

  • Zeven scholieren uit Rotselaar starten een petitie voor een ecologische belastinghervorming.

.

  • Donderdag 10 januari: Drieduizend klimaatspijbelaars in Brussel.

.

  • Woensdag 16 januari: Vlaams Minister Joke Schauvliege (CD&V) ontvangt met de Vlaamse regering een delegatie jongeren.

.

  • Donderdag 17 januari: 12.5000 klimaatspijbelaars in Brussel.

.

  • Woensdag 23 januari: In Essen overhandigen leerlingen van het Don Bosco-Mariaberginstituut twaalf klimaatvoorstellen aan de burgemeester.[8]

.

  • Donderdag 24 januari: 35.000 klimaatspijbelaars in Brussel.

.

  • Vrijdag 25 januari: Grootouders voor het klimaat start.

.

  • Zondag 27 januari: 70.000 deelnemers op klimaatmars in Brussel, waaronder heel wat jongeren.[9]

.

  • Maandag 28 januari: Pieter De Crem (CD&V) waarschuwt voor het ontstaan van een 'ecoproletariaat'.

.

  • Dinsdag 29 januari: Koning Filip geeft zijn morele steun aan de actievoerders.

.

  • Woensdag 30 januari: Het Wevelgemse gemeentebestuur gaat in gesprek met klimaatjongeren.

.

  • Donderdag 31 januari: De klimaatacties verspreiden zich van Brussel naar Luik en Leuven. Op vraag van Belgian Youth For Climate gaat een denktank van experten van start, onder andere gesteund door klimaatexpert Jean-Pascal van Ypersele en Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck, met de bedoeling oplossingen aan te reiken en het debat te objectiveren.[10]

.

Februari 2019

.

  • Youth4Climate ontwikkelt een burgerplatform om voorstellen te bundelen die het klimaat helpen.

.

  • Dinsdag 5 februari: Joke Schauvliege neemt ontslag na het verspreiden van foute informatie: ze beweerde dat de klimaatprotesten "opgezet spel" zijn en dat daar aanwijzingen voor zijn vanuit de Staatsveiligheid. Die instelling spreekt dat tegen en maakte Schauvlieges positie politiek onhoudbaar.

.

Verder dit jaar

.

  • Staatsveiligheid bundelt tips in brochure.

.

  • Farid Bamouhammad (51) alias Farid le Fou, Belgiës meest onhandelbare gevangene overlijdt aan kanker.

.

  • Bloedbad in Nieuw Zeeland: in twee moskeeën in Christchurch vallen 49 doden en 48 raken gewond.

.

♣ In de zomer bezoekt Ben Rawlence een Diana Beresford-Kroeger. Als hij haar ontmoet, is ze bezorgt. 'De zomer is te heet. Het heeft al maanden niet meer geregend in Ontario. De bloemen in haar tuin lijden. Haar moestuin kan ze bewateren, maar op de weg van het vliegveld staan rijen en rijen strak verwelkte maïsstengels zo ver hun oog reikt. Toen Diana hier veertig jaar geleden kwam wonen, waren vele velden bebost. Aan de overkant van de weg raast een industriële gewasbesproeier het gezelschap tegemoet op wielen zo hoog als een huis. Zijn lange stuiterende gevouwen armen achter druppelen gif op het asfalt. Diana deinst zo abrupt terug dat het lijkt alsof ze uit het autoraam wil springen.[1]

.

.

Kijken

De jaren twintig[bewerken | brontekst bewerken]

.

  • 2020

.

  • 2021

.

  • 2022

.

.

Een dagboek bijhouden, zoals ik doe, is een ijdelheid onder vele andere, de bezigheid van de maniak waarvoor men mij houdt, en daar leg ik me bij neer. Ik heb die verplichting uit vrije wil op me genomen, vanuit een hang naar orde, maar in de wetenschap dat de onbeduidende feiten die ik nu neerschrijf me niet meer zullen boeien wanneer ik ze later overlees. Wat maakt het ook uit! Gewoonten, hebbelijkheden helpen je door het leven... Mochten mijn dagen en mijn nachten gedenkwaardige gebeurtenissen opleveren, dan zou ik die nooit aan het papier toevertrouwen, ze nooit opbiechten.

Examen[bewerken | brontekst bewerken]

A-vragen[bewerken | brontekst bewerken]

.

S&V.Wat je weet over: de Eerste Wereldoorlog, het interbellum, het surrealisme, Paul Delvaux, de nazituin, Zigmund Bauman, de Tweede Wereldoorlog, kazerne Dossin, de jodenvervolging, het postmodernisme, Al Gore, informatiesnelweg, discipline, internet optimisten, internet pessimisten, sitting duck, web 0.0, web 1.0, web 2.0, web 3.0, web 4.0, web 5.0, web 6.0. the internet of things, de cyborg, statistiek, Gausscurve, J. Edgar Hoover, Jozef Stalin, Michail Gorbatsjov, Richard Nixon, Abraham Harold Maslow, Primo Levi, primaire sector, secundaire sector, tertiaire sector, quartaire sector, Ulrich Beck, Richard Sennett, Max Weber, risicomaatschappij, ecologische risico’s, socio-economische risico’s, tijdsrisico’s, individualiseringsrisico’s, dioxinecrisis, world water wars.


.

B-vragen[bewerken | brontekst bewerken]

.

.

.

  • S&V.Wat zijn de oorzaken en de gevolgen van de koude oorlog?

.

C-vragen[bewerken | brontekst bewerken]

.

  • Niet in 2021.Schets een chronologie en bespreek de krachtlijnen en de personages die de koude oorlog maakten tot wat die was. Of met andere woorden: wat weet je over de koude oorlog?

.

  • S&V.Hoe verklaar je dat een militaire toptechnologie na 1989 in publieke handen komt?

.

  • S&V.Al Gore gebruikt voor het internet een ruimtelijke metafoor. Waarom doet hij dat? Wat zijn de gevolgen van zijn metaforisch taalgebruik?

.

  • S&V.Welk tuintype kennen we dat verwijst naar de eerste wereldoorlog? Wat weet je over deze oorlog, dateer en vertel het verhaal dat doet herinneren aan deze strijd.

.

  • S&V.Welk tuintype ken je dat verwijst naar het interbellum?

.

  • S&V.Hoe zie je de relatie tussen de nazi-tuin en de maatschappij in die dagen. Beperk je niet tot WOII, ga gerust terug tot 1933 of 1918.

.

  • S&V.In de zilveren jaren vijftig zijn er twee tuintypes gangbaar, eentje bovengronds, eentje ondergronds.

.

  • S&V.We komen in de jaren zestig. Welk tuintype is relevant om de maatschappij te representeren en waarom?

.

  • S&V.Wat betekent de tuin in de jaren zeventig?

.

  • Maak een vergelijking tussen het panopticum zoals Jeremy Bentham het in de jaren negentig van de achttiende eeuw beschreef en de internetmaatschappij.

.

.

  1. HANNAH ARENDT, vertaald door Remi Peeters & Dirk De Schutter. Totalitarisme. Boom, Amsterdam, 2022, p. 39-40.
  2. Omdat de geografie erg goed op het zuidwesten van de V.S lijkt, is deze provincie het toneel voor spaghettiwesterns. In de omgeving van Tabernas zijn cowboystadjes gebouwd waar Sergio Leone en Clint Eastwood kwamen. In 1966 botsten twee Amerikaanse bommenwerpers waarbij er atoombommen op land of in de zee belanden. Een groot gebied werd afgezet en onbruikbaar. DAVID GRAEBER & DAVID WENGROW, vertaald door Rogier van Kappel en Bart Gravendaal. Het begin van alles. Een nieuwe geschiedenis van de mensheid, Maven, Amsterdam, 2022, p. 84.
  3. DAVID GRAEBER & DAVID WENGROW, vertaald door Rogier van Kappel en Bart Gravendaal. Het begin van alles. Een nieuwe geschiedenis van de mensheid, Maven, Amsterdam, 2022, p. 112
  4. JEROEN LAUREYNS. Weg van Vlaanderen. Hedendaagse landschappen in de beeldende kunst 1968-2013, Hannibal, sp., 2013, p. 68-73.
  5. HESSEL ZONDAG. Zinloos geweld bestaat niet. In: RENE MUNNIK (Ea.). Geweldig! Over de vanzelfsprekendheid van geweld. Valkhof Pers, Nijmegen, 2005, p. 60-91.
  6. PASCAL SERTYN. Nucleaire mol in het vizier. In: De Standaard, 11 maart 2019, p. 18-19.
  7. GRETA THUNBERG, vertaald door Nico Groen. Niemand is te klein om het verschil te maken. Bezige Bij, Amsterdam, 2019, p. 18, 22, 31, 34, 48, 55, 72.
  8. Marthe Saelens. We leren alles over de Romeinen, niets over het klimaat. In: De Standaard, 25.01.2019, p. 3.
  9. Grootste klimaatmars ooit in ons land: maar liefst 70.000 mensen op de been, Het Laatste Nieuws, 28 januari 2019
  10. Anuna De Wever: ‘Klimaat niet alleen op politieke agenda gezet, maar ook bij mensen thuis gebracht’. De Standaard (31 januari 2019). Geraadpleegd op 1 februari 2019.
  11. MICHEL DE GHELDERODE, vertaald door Chris van de Poel & Hilde Rits. Reis door mijn Vlaanderen en andere verhalen. Houtekiet, Antwerpen, 2008, p. 113.