NPO Cultura

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo van NPO Cultura

NPO Cultura is een digitaal themakanaal van de NPO (Nederlandse Publieke Omroep). NPO Cultura zendt 24 uur per dag televisieprogramma's uit over kunst en cultuur. De zender is via digitale televisie en internet te ontvangen. Voor 2014 was dit kanaal bekend onder de naam Cultura 24.[1]

Het logo van Cultura 24 gebruikt van mei 2009 t/m 10 maart 2014

Doelstelling[bewerken]

Het kanaal programmeert, in samenwerking met de NTR (NPS, Teleac en RVU), 24 uur per dag culturele programma's uit eigen productie en van samenwerkende omroepen. Daarnaast worden geregeld programma's uit het Hilversumse omroeparchief vertoond. De zender is zowel via digitale televisie te ontvangen als via internet, onder andere via Nederland 24. De zender ging op 1 september 2006 van start. Cultura werkt samen met andere publieke omroepen. De introductie van dit themakanaal viel samen met de grootschalige herprofilering van de netten van de Publieke Omroep en de uitbreiding van het aantal digitale themakanalen.

Content[bewerken]

De content varieert van langlopende programma's als Hier is... Adriaan van Dis tot series als Bij Nader Inzien, documentaires, films, concerten, bekende programma's van weleer en eigen producties.

De eigen producties betreffen onder meer het literaire programma Knetterende Letteren, gepresenteerd door Kenneth van Zijl. Ook het klassieke muziekprogramma Spiegelzaal van de AVRO wordt door Cultura opgenomen en uitgezonden. In het verleden werd het programma 2 Meter Sessies speciaal voor Cultura opnieuw gemonteerd en voorzien van een inleiding over de artiest en anekdotes over de sessie door Jan Douwe Kroeske. Ook AVRO's Toppop Golden Years keert terug op televisie in de vorm van een nieuw programma, voor Cultura voorzien van een nieuwe inleiding door Ad Visser, en samengesteld op basis van archiefmateriaal uit legendarische Toppop-uitzendingen. Van oktober t/m december 2008 zond Cultura op de zondagavond Margreet Dolman zoekt schoonheid uit. Sinds 2009 biedt Cultura ook 3voor12 presenteert van de VPRO.

Elke maandag wordt het programma Vrw. zkt. Knst. uitgezonden. Presentator Isolde Hallensleben gaat in dit programma op zoek naar interessante films en muziek, boeken en beelden, theater en televisie.

Programmering[bewerken]

De programmering van NPO Cultura bestaat uit wisselende themablokken, steeds met een lengte van vier uur. Dagelijks om 20.00 uur start een nieuw blok, dat daarna op wisselende tijden herhaald wordt.

Elke genre heeft op werkdagen een vast tijdslot (horizontale programmering). Om 20.00 uur literatuur, om 21.00 uur pop/jazz/world, om 22.00 uur theater of beeldende kunst en om 23.00 uur klassieke muziek. Op zaterdag is de avond ingeruimd voor film en op zondag voor concerten.

Top 2000[bewerken]

Tussen Kerst en Oud en Nieuw wordt de jaarlijkse Top 2000 van Radio 2 naast de jaarlijkse uitzending op NPO Radio 2 ook non-stop live uitgezonden op Cultura24 met beelden vanuit het Top 2000-café in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Indeling van de genres[bewerken]

  • Literatuur - Documentaires over bekende schrijvers en uitzendingen van het literaire programma Knetterende Letteren.
  • Klassiek - Documentaires, registraties en programma's die in het teken staan van klassieke muziek.
  • Theater - Programma's over alle disciplines van over theater zoals toneel, ballet en kleinkunst
  • Kunst - Beeldende kunst, maar ook mode, architectuur en fotografie. Voorbeelden zijn Kunststof TV en AVRO Kunstuur.
  • Pop/Jazz/World - Uitzendingen en concerten in het teken van pop, jazz en wereldmuziek.
  • Film - Aandacht voor Films. Ook vaak korte films en specials over filmfestivals als het Nederlands Film Festival.

Externe link[bewerken]