Overleg Wikipedia:Wikiproject/Schrijfweek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tips[brontekst bewerken]

Zie Wikipedia:Themaweek Polen 2013 en de bijbehorende evaluatie voor mogelijke tips voor het organiseren van thema- oftewel schrijfweken. Mathonius 18 dec 2013 19:46 (CET)

Nieuwe schrijfweek[brontekst bewerken]

Aanklikbare kaart van de Kaukasus

Wegens het succes van de dubbele schrijfweek over Zweden wil ik over enige tijd een nieuwe schrijfweek organiseren. Een combinatie van factoren heeft mijn oog laten vallen op de Olympische Spelen in Sotsji. Het succes van de dubbele schrijfweek over Zweden zit hem in het land waaraan ieder vrijelijk zijn eigen interessegebied aan kan koppelen. De keuze op puur de Olympische Spelen zelf lijken mij als onderwerp niet geschikt, omdat gebruikers die geen interesse in sport hebben dan buiten de boot vallen. Het gebied kan wel als breed onderwerp genomen worden. Tevens heb ik gekeken naar welke data een nieuwe schrijfweek zou moeten plaatsvinden. Een vakantie lijkt me een goed tijdsmoment. Wel liggen die wat lastig door de spreiding in Nederland. Samenvattend, mijn voorstel is om een nieuwe dubbele schrijfweek te organiseren van 22 februari tot en met 9 maart met als onderwerp de Kaukasus. Dit omvat het gebied van Sotsji, maar ook Georgië, Azerbeidzjan en de Kaukasus-republieken in Rusland. Romaine (overleg) 6 jan 2014 03:31 (CET)

Hoi Romaine, is het niet handiger heel Rusland als onderwerp te pakken? Dit maakt het selecteren van onderwerpen iets makkelijker. Rudolphous (overleg) 6 jan 2014 07:25 (CET)
Hallo Rudolphous, Het blijft een afweging natuurlijk, Rusland is erg groot terwijl de randen ervan wat onderbelicht zijn. Daarom lijkt mij het grensgebied van de Kaukasus erg geschikt, mede ook omdat daar diverse deelrepublieken zijn en semi-afhankelijke gebieden die onderling verband houden. Ik probeer de afweging te maken, niet te groot en niet te klein gebied, en dat lijkt met de Kaukasus goed gelukt. Groetjes - Romaine (overleg) 6 jan 2014 13:25 (CET)
Ik kan me wel vinden in de zienswijze van Rudolphous. Hoe wil je gaan bepalen welke onderwerpen behoren tot het thema? Bij geografische onderwerpen lijkt me dat nog wel te doen, maar bij personen (acteurs, zangers, politici, sporters en andere publiek bekende figuren) komt er dan een heel groot grijs gebied. Je zou ook kunnen kiezen voor Rusland met nadruk op de Kaukasusregio en de Olympische Winterspelen. Met vriendelijke groet, Steven8585 (overleg) 8 jan 2014 18:33 (CET)
Op minder dan 35 kilometer afstand van Sotsji ligt al het buurland en de Olympische Winterspelen wordt in de Kaukasus gehouden. Het olympisch park wordt zelfs aangelegd op 2 kilometer van die grens. De Kaukasusregio ligt voor de helft in het buitenland. Heel Rusland nemen omdat er bij de buitenste landsgrens de Olympische Spelen georganiseerd wordt vind ik geen eer aandoen aan dit gebied. Neuzende op Wikipedia naar de Kaukasus, kom ik erg weinig tegen, een half vergeten regio die door oorlogen wordt verscheurd en de grenzen van landen ook niet helpen daarbij. Het gebied waar ik aan denk heeft een iets kleinere oppervlakte dan Zweden maar is relatief onderbelicht. Het belangrijkste is niet dat gebruikers een duidelijk afgebakend stuk aangeboden krijgen, maar een onderbelicht gebied beschreven wordt. Toch denk ik dat het gebied duidelijk af te bakenen valt. Ten zuiden wordt het gebied afgebakend door Georgië, Armenië en Azerbeidzjan, in het noorden door Kraj Krasnodar, Kraj Stavropol en Dagestan van Rusland. Desondanks is het helemaal niet erg als iemand een artikel schrijft dat mogelijk net buiten dat gebied ligt, ook dat artikel is van harte welkom. En als het gaat om personen, iemand die hier geboren is, hier leeft, hier populair is, hier een functie heeft, of gewoon meedoet aan de Olympische Spelen, al die artikelen van die mensen zijn welkom, daarin verschillen we niet ten opzichte van Zweden. Groetjes - Romaine (overleg) 8 jan 2014 19:06 (CET)
Als dit aan alle belangstellenden duidelijk wordt gemaakt, dan wordt het kiezen van onderwerpen al een stuk makkelijker. Vraag ik me alleen nog af waarom je kiest voor de periode na de Olympische Spelen in plaats van tijdens de Olympische Spelen? Met vriendelijke groet, Steven8585 (overleg) 8 jan 2014 19:34 (CET)
We hebben slecht zicht op het gebied, daarom heb ik dit kaartje hier rechts gemaakt. Dan wordt al een stuk duidelijker over welk gebied we spreken.
De periode is een lastige als gevolg van vakantiespreiding. De vakanties zijn in Midden- en Zuid-Nederland van 15-23 feb, in Noord-Nederland 22 feb-2 mrt en in Vlaanderen 1-9 maart. Ergens geef ik de voorkeur aan de vakantieperiode, maar de vakanties vallen niet gelijk. Ik denk dat het goed is om de nieuwe schrijfweek wederom 2 weken te laten duren, dan geef ik de voorkeur aan de twee weken waarin de meeste mensen vakantie hebben. De Olympische Winterspelen zijn van 7-23 feb. Die periode lijkt mij bij uitstek geschikt te besteden aan de Olympische Spelen. Op het moment dat de Olympische Spelen afgesloten worden, kunnen we de vraag stellen in welk gebied ze gehouden werden. Ik heb overwogen of de periode van de Olympische Spelen een geschikte periode is, maar ik wil de gebruikers die daar hard aan werken niet voor het hoofd stoten dat hun artikelen opeens onderdeel zijn van een project. De schrijfweken lijken mij bij uitstek bedoeld om plaats te vinden buiten/naast andere projecten om. (Overigens zou 7 februari al wel erg snel zijn, en zie graag een iets ruimere periode dan een maand tussen twee opeenvolgende schrijfweken. Romaine (overleg) 8 jan 2014 22:09 (CET)
Je bent natuurlijk van harte welkom (net als alle anderen) om mee te schrijven aan artikelen over de Olympische Winterspelen wanneer deze bezig zijn. Met vriendelijke groet, Steven8585 (overleg) 8 jan 2014 22:28 (CET)
Of een nieuwe schrijfweek te snel is of niet wil ik in het midden laten. Wel wil ik een ideetje dat onlangs in me opkwam op tafel gooien: "schrijfweek etalage". In plaats van zoveel mogelijk nieuwe artikelen schrijven rondom een centraal thema eens kijken wat we al hebben en dat verbeteren (tot mogelijk etalagekwaliteit). --Meerdervoort (overleg) 8 jan 2014 19:25 (CET)
Ik ben het eens mer Meerdervoort. Er mogen heus wel eens wat meer artikelen uitgebreid worden in plaats van aangemaakt worden. Maar daar kan je iemand natuurlijk niet toe dwingen. Wat betreft het gebied Kaukasus, waar ik overigens nooit van heb gehoor: ik denk dat in ieder geval ik er wel veel van kan leren aangezien ik er nog nooit van heb gehoord, en daarom ook nooit echt aandacht heb gehad voor de landen die in dit gebied liggen en alles wat daar bij hoort. Met vriendelijke groeten Coldbolt Coldbolt (O/B) 8 jan 2014 20:53 (CET)
Omdat je er nog nooit van hebt gehoord even een samenvatting :). Er is bijna 100% kans dat jij iemand bent of kent die behoort tot het Kaukasische ras, namelijk alle mensen met afstamming uit Europa, midden-oosten en zuid-azie. De Ark van Noach landde op een berg Ararat in de Kaukasus, de vrouw van de vorige president van het land Georgië was een Nederlander, en ook Stalin komt uit de Kaukasus, als je op tv over Tsjetsjenië hoort, dat ligt dus daar. Mvg, Taketa (overleg) 8 jan 2014 23:30 (CET)
Goede timing, interessante keuze van onderwerp... mijn ganzenveer is geslepen en ligt reeds klaar. KroySquare.jpgDirkVE overleg 9 jan 2014 19:53 (CET)
Oke, dankjewel voor de korte samenvatting Taketa :D. Ik denk dat dit wel een leuke schrijfweek kan worden. MVG Coldbolt Coldbolt (O/B) 10 jan 2014 17:33 (CET)

Samenwerken met Armeense Wikipedia?[brontekst bewerken]

Beste gebruikers van de Nederlandse Wikipedia, hebben jullie interesse om eens een keer een "samenwerkingsweek" met de Armeense Wikipedia te organiseren? We hebben reeds dit soort samenwerkingsweken gehad met de Estse en Oekraïens Wikipedia's. Tijdens zo'n samenwerkingsweek zouden wij Armeense Wikipedianen artikelen maken over Nederland, en jullie over Armenië (cultuur, literatuur, geschiedenis, geografie, politiek, etc). Ik zie dat jullie al een schrijfweek Kaukasus hebben gepland, misschien zouden jullie beide kunnen combineren of een samenwerkingsweek voor dan wel na de Kaukasusweek. In elk geval, laat mij weten of jullie geïnteresseerd zijn. Groetjes, --vacio 24 jan 2014 13:39 (CET)

Hallo Vacio, Van 22 februari tot en met 9 maart hebben we gedurende twee weken schrijfweken over de Kaukasus, dat is inclusief Armenië. Een losse week erbij voor Armenië lijkt me niet handig. Merk overigens op dat de Nederlandstalige Wikipedia een project is van gebruikers die afkomstig zijn uit met name Nederland en België (Vlaanderen), en enkelen uit Suriname mogelijk. De Nederlandse taal wordt dus een aanzienlijk groter gebied gesproken dan alleen Nederland, puntje van aandacht daarvoor. Wat jullie op de Armeense Wikipedia kunnen doen is gedurende die twee weken een dubbele schrijfweek organiseren over de Benelux, of in die twee weken, de ene week een schrijfweek organiseren over Nederland en de andere week een schrijfweek over België. Ik zal denk ik in de centrale overlegruimtes op de verschillende Wikipedia's een bericht plaatsen dat we dit op de Nederlandstalige Wikipedia organiseren. Groetjes - Romaine (overleg) 25 jan 2014 00:58 (CET)


Beste Vacio, misschien is het mogelijk om Wikipedianen uit die hele regio warm te maken voor je idee. Misschien is er wat tact nodig in de formulering op die verschillende Wikipedia's, maar Wikipedianen zijn in de regel wat meer idealistisch dan 'een gewone burger'. PWester (overleg) 25 jan 2014 11:03 (CET)
Het lijkt me een heel goed idee. Kijken wat de reacties in de Armeense Wikipedia zijn. Jah, inderdaad. het had de Nederlandstalige Wikipedia moeten zijn, mijn excuses. --vacio 25 jan 2014 12:09 (CET)

Plannen voor een nieuwe schrijfweek[brontekst bewerken]

Baltische regio

De laatste schrijfweek was in juni, zijn er al (concrete) plannen voor een nieuwe week? Met vriendelijke groet, Steven8585 (overleg) 13 dec 2014 10:41 (CET)

Ik zie liever een week waarin we beginnetjes uitbreiden en dus het backlog wegwerken op dat gebied. Sjoerd de Bruin (overleg) 13 dec 2014 11:17 (CET)
Ja, ik was bezig met het plannen van een nieuwe dubbele schrijfweek. Ik was daarvoor op zoek naar een goede aanleiding en kwam daarbij uit op Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Letland is per 1 januari de voorzitter. Omdat Letland een relatief klein land is denk ik dat het goed is om de drie Baltische staten samen te nemen in deze dubbele schrijfweek. Romaine (overleg) 16 dec 2014 13:16 (CET)
Ik vrees dat er niet veel mensen voor te porren zijn om in het algemeen beginnetjes uit te breiden. Een schrijfweek kan daarbij helpen, maar dan met de focus op beginnetjes over een deelgebied van de onderwerpen. Ik zou graag zien dat de keuze voor een schrijfweek zoveel mogelijk gezamenlijk wordt genomen (net als bij de Poolse themaweek het geval was). Dat kan bijvoorbeeld door mogelijke thema's voor te stellen (zoals Romaines idee), waarna iedereen aangeeft welke thema's ze het liefste hebben, zodat kan worden bekeken welk thema het meest gewild is. Mocht de keuze vallen op een thema dat aan een land of gebied is gekoppeld, dan moeten we tijdig contact opnemen met de gebruikers van de bijbehorende taalversie(s) van Wikipedia om wellicht met hen samen te werken. Mathonius 16 dec 2014 13:41 (CET)
Het leuke aan landen is het feit dat iedereen wel iets binnen zijn eigen themagebied vind binnen dat land. Door specifiek één thema te kiezen ga je je publiek al enorm inkrimpen. Landen lijken me dan ook perfect om schrijfweken rond te houden. Btw op 1 januari voert Litouwen de euro in. Dat kan een extra aanleiding zijn om te kiezen voor de Baltische staten. Globe.svg Druyts.t overleg 16 dec 2014 13:46 (CET)
Ja, daar ben ik het zeker mee eens. Ik bedoelde ook een land of gebied als thema. Glimlach Vriendelijke groet, Mathonius 16 dec 2014 13:51 (CET)
Wellicht is 29 december tot 11 januari een goed idee? Of anders nog een week opschuiven... Sjoerd de Bruin (overleg) 16 dec 2014 13:53 (CET)
Zal wat krap zijn. De 6de beginnen lijkt me beter. De Baltische staten vallen ook nog net onder het voorstel "nieuwe landen". Bij de aankondiging een extra vraag naar nieuwe voorstellen doen is wel goed denk ik. Dan kan een kleine groep van gebruikers (volgers van deze pagina) een keuze daaruit maken. Globe.svg Druyts.t overleg 16 dec 2014 14:00 (CET)
De euro-invoering hebben we ook nog inderdaad, die was ik helemaal vergeten. Inderdaad een mooie tweede aanleiding om onze aandacht eens te vestigen op de Baltische staten.
De schrijfweken heb ik met voorbije edities hoofdzakelijk in de vakantie georganiseerd omdat er dan veel gebruikers actief zijn op Wikipedia, zeker in de kerstvakantie. Deze week heb ik voor mezelf gepland om de voorbereiding te doen van deze schrijfweken en dan aanstaande zaterdag te laten beginnen, net als dat ik dat voor andere schrijfweken in de voorafgaande week heb voorbereid.
Zoals het artikel Baltische staten aangeeft, wordt ook de oblast Kaliningrad soms tot de Baltische regio gerekend. Ook al is dit gebied geen staat, mij lijkt het goed om ook artikelen over Kaliningrad te accepteren als onderdeel van deze schrijfweken, mede omdat dit gebied anders nergens echt thuishoort.
Regelmatig merk ik dat twee weken te kort is voor een aantal gebruikers om alles te beschrijven wat ze willen. Omdat het drie landen zijn, kunnen we deze keer er ook drie weken voor nemen. Wat denken jullie, twee of drie schrijfweken voor deze Baltische staten? Romaine (overleg) 16 dec 2014 15:19 (CET)
Romaine, wat vind jij van mijn procedurele voorstel? Mathonius 16 dec 2014 16:10 (CET)
Als ik eerlijk ben voel ik daar weinig voor om meerdere redenen. Allereerst is de diversiteit van gebruikers zodanig dat iedereen wel een ander land wil. Het kost een hoop tijd om te bepalen in die diversiteit waar er op dat moment enige meerderheid voor is, terwijl de keuze een discussie is van smaak, een discussie die ik liever mijd, waarbij een grote groep nog ontevreden is omdat zijn land niet is uitgekozen wat die zelf graag had gewild. Mij lijkt het beter om op basis van een aanleiding in de actualiteit een sterke keuze te maken. Op die manier heb ik de schrijfweken eind vorig jaar ook opgezet als wikiproject, geïnspireerd op de Poolse themaweek maar met iets andere opzet. Mijn inziens is het wikiproject van de schrijfweken vergelijkbaar met een wikiproject als Madagaskar. Eén gebruiker heeft een interessant idee voor een project en andere gebruikers sluiten daarbij aan. Er is daarbij geen peiling gehouden, maar één gebruiker heeft dit project opgezet en is gewoon begonnen. Ook is het wikiproject van de schrijfweken opgezet om te richten op een land of regio om de diversiteit van de schrijfweken te waarborgen. Dat is een bewuste filosofie die met opzet gekozen is. Te vaak zie ik voorstellen van gebruikers die vinden dat een schrijfweek alleen moet gaan over muziek, of sport, of politiek, etc, en daarmee wordt een belangrijk aspect overgeslagen. Overigens moet ik erbij zeggen dat de keuze van het land waar mijn meeste interesse thans naar uit gaat ook niet gekozen is, omdat er geen aanleiding toe is in de actualiteit. Dat ik weinig voor het voorstel voel, neemt niet weg dat ik open sta voor suggesties. Binnen dit wikiproject schrijfweken wil ik proberen om zo min mogelijk discussie te hebben over smaak, en zo veel mogelijk een land/regio te kiezen op basis van een aanleiding in de actualiteit en onderbouwing op basis van rationaliteit. Als er dan meerdere sterke aanleidingen zijn kan daar over gesproken worden. Net als met de inzendingen van het Eurovisiesongfestival denk ik algemeen gesteld dat het niet handig is als we breed gaan bespreken wat het land/regio moet worden, want dan krijg je een zwak resultaat en geen sterke keuze. De schrijfweken heb ik met bepaalde uitgangspunten voor ogen opgezet, die probeer ik te waarborgen. Romaine (overleg) 16 dec 2014 16:47 (CET)
Ik waardeer je openheid en ik ben blij met je uitleg, ook al verschillen we denk ik op sommige punten van mening. Ik ben het wel met je eens over de wenselijkheid om onnodige discussies te voorkomen, tegelijkertijd vind ik ook dat het mooi zou zijn als deze beslissingen niet slechts door één persoon worden genomen. Sterker nog, ik vind het belangrijk om in de voorbereidende fase samen te werken, juist ook om onenigheid tegen te gaan. Ik weet niet of ik het me goed herinner, maar ik geloof dat op de Poolstalige Wikipedia alleen vóórstemmen worden uitgebracht. Daar worden trouwens vrij vaak themaweken gehouden. Als we die uitgangspunten (bijv. aanleiding in de actualiteit en louter landen of gebieden) op schrift zetten en binnen dat kader thema's laten voorstellen en dan alleen maar positieve reacties (nl. vóórstemmen) geven, dan kan het onderwerp van de schrijfweek zonder discussies over smaakkwesties worden gekozen, in harmonie en met steun van onze medegebruikers. Dat zou volgens mij veel mooier zijn. Ik hoor graag ook wat anderen hiervan vinden en of er misschien nog andere uitgangspunten nodig zouden zijn. Mathonius 16 dec 2014 17:39 (CET)
We kunnen gerust nadenken over hoe dat met volgende schrijfweken anders kan, tevens het op schrift stellen, wel wil ik aanstaande zaterdag beginnen met de schrijfweken, voor een periode van drie weken als experiment omdat het hier drie landen zijn. Dan zal 11 januari de einddatum worden. Romaine (overleg) 17 dec 2014 17:53 (CET)
Dat vind ik goed. Mathonius 17 dec 2014 18:04 (CET)

Planning?[brontekst bewerken]

Is er ergens een planning bekend zodat er van te voren vastgelegd kan worden wanneer de volgende (dubbele) schrijfweek plaats zal vinden? We hebben net de Baltische gehad, maar er wordt nu al over een volgende gesproken (was heel vluchtig i.v.m. de nieuwe Griekse regering). Wanneer vindt de volgende plaats en waar wordt er overlegd zodat er een ministemming plaats kan hebben voor het thema. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Dqfn13 (overleg · bijdragen)

Ik denk dat 4 schrijfweken per jaar het maximum moet zijn, anders is het overkill. Over 2 maand dus naar mijn mening. Maar ja, wie ben ik? Sjoerd de Bruin (overleg) 27 jan 2015 11:49 (CET)
Tja... ik zie het liefst maximaal eens in de twee maanden een schrijfweek... dus voor mij zou 6 het maximum zijn. Misschien bij hoge uitzondering een extra als er iets heel erg bijzonders plaats gaat hebben, of heeft gehad. Dqfn13 (overleg) 27 jan 2015 12:05 (CET)
Meer dan 4-6 schrijfweken per jaar is inderdaad teveel, voor 1 maart hoeft er van mij nog niet begonnen te worden met een nieuw thema. Wellicht handig als iedereen wat voorstellen doet. Hieronder een paar ideeën van mijn kant, meer ideeën zijn natuurlijk welkom. Met vriendelijke groet, Steven8585 (overleg) 27 jan 2015 18:40 (CET)
Mooi! Ik heb hierboven in december (16 dec 2014 17:39 (CET)) een voorstel gedaan om de keuze(s) te maken door alleen aan te geven welke ideeën je steunt, zodat deze procedure een positievere uitstraling krijgt dan bij (mini)stemmingen. Mathonius 27 jan 2015 21:55 (CET)
Misschien is het een idee om in april een te houden (een land of regio uit een werelddeel dat onderbelicht is hier) en dan in juni Azerbeidzjan te doen? Ook dat land is namelijk zwaar onderbelicht hier op nlwiki. Ik weet helaas niet of er ergens nog een land is dat in april een bijzondere gebeurtenis zal krijgen, zoals een onafhankelijkheid (75 jaar of meer, bijvoorbeeld) of bijvoorbeeld een bezoek van de paus (zoals de Filepijnen recentelijk) of iets anders groots. Dqfn13 (overleg) 27 jan 2015 22:46 (CET)
Iran werd, volgens Wikipedia, op 1 april 1979 een islamitische republiek en 1 april is er daarom de nationale feestdag. Mathonius 27 jan 2015 22:59 (CET)
Misschien is dat een idee dan... Iran lijkt mij ook niet echt een oververtegenwoordigd land... Dqfn13 (overleg) 27 jan 2015 23:05 (CET)
Mathonius, was jouw idee niet dat we uit twee of drie thema's konden kiezen? Met vriendelijke groet, Steven8585 (overleg) 28 jan 2015 22:15 (CET)
Land Aanleiding Periode
Duitsland 25 jaar Duitse eenwording 3 oktober
Azerbeidzjan Europese Spelen 2015 12 - 28 juni
Italië Expo 2015 1 mei - 31 oktober
Japan Wereldjamboree 28 juli - 8 augustus
?
?
?
?
?
?

Statistieken[brontekst bewerken]

Eventjes het archief aangevuld met de Baltische regio en meteen ook de statistieken toegevoegd. Echt wijzer (welke periode en welke landen het goed zouden kunnen doen in de toekomst) word je er niet van. Globe.svg Druyts.t overleg 27 jan 2015 23:42 (CET)

Suggestie nieuwe schrijfweek[brontekst bewerken]

Moet een schrijfweek over een of meerdere landen gaan?

Op 8 maart as. is het Internationale vrouwendag. Misschien is het een idee om één of twee schrijfweken te organiseren rondom het thema 'vrouw'. Bijkomend voordeel is dat we kunnen pogen op die manier de feminiene lacune binnen wp te overbruggen. Vr gr, netraaM • 13 feb 2015 01:40 (CET)

Hallo Netraam, Het antwoord is ja op je vraag. Een van de principes bij het organiseren van deze schrijfweken is dat ze bedoeld is om een zo breed mogelijk onderwerpengebied beschreven te krijgen en er altijd vanuit een bepaald land of regio gedacht wordt. Daar zit hem ook de kracht. Daarmee is het schrijven over specifiek alleen een thema te beperkt. Groetjes - Romaine (overleg) 13 feb 2015 02:20 (CET)
Dus een thema als De Vrouw is niet een optie? Zelfs met mijn heraldiek kan ik daarbij aansluiten want er zijn ook daar zaken die vrouwen betreffen: vrouwenwapen is bijvoorbeeld nog een rode link (ruitvormig of ovaal wapenschild), er zijn vele wapens met een vrouw(elijke heilige) er op, het wapen van Margeret Thatcher kan ook nog beschreven worden aangezien zij twee bestaande personen als schildhouders had. Er zijn vele vrouwelijke politici en topbestuurders die nog beschreven kunnen worden, net als vrouwelijke heiligen, vrouwelijk blauw bloed, kunstenaars, sporters, etc. Op zich ben ik er dus best voor te porren. Dqfn13 (overleg) 13 feb 2015 09:47 (CET)
Merk even op dat het hier puur gaat om schrijfweken, dit wikiproject. Dit betekent niet dat er geen themaweek, vrouwenweek, of wat voor andere schrijfactiviteit georganiseerd kan worden rond een bepaald thema, alleen niet binnen het project van de schrijfweken. Romaine (overleg) 13 feb 2015 09:55 (CET)
Ik koppel die twee wel enigszins aan elkaar... maar voor een "vrouwenweek" is dus Wikipedia:Themaweek bedoelt... Helaas is dat een niet bestaand project... Dqfn13 (overleg) 13 feb 2015 10:08 (CET)
Het is een kwestie van ermee beginnen, dat heb ik destijds ook met de schrijfwekenserie gedaan. Ik zou zelf overigens eerder de pagina Wikipedia:Wikiproject/Themaweek kiezen, omdat het eigenlijk een project is. Romaine (overleg) 13 feb 2015 10:39 (CET)
Mocht ik daar binnenkort tijd voor hebben dan kan ik daar nog eens over nadenken. Ik zou het dan wel in samenspraak met dit project willen doen omdat we niet teveel schrijfweken moeten hebben. Dqfn13 (overleg) 13 feb 2015 10:43 (CET)
Het belangrijkste onderdeel zijn in ieder geval lijstjes met rode links van artikelen die we missen. Dan kunnen gebruikers echt zien wat ze missen en op basis daarvan schrijven. Dergelijke lijstjes kunnen nu al begonnen worden. Romaine (overleg) 13 feb 2015 10:58 (CET)
Dat klopt ja, er kunnen nu zeker al lijsten gemaakt worden van vrouwelijke politici, kunstenaars, etc. die nog ontbreken. Dqfn13 (overleg) 13 feb 2015 11:25 (CET)
Is het niet wat dubbelop om twee projecten te hebben die uiteindelijk hetzelfde doen: een week organiseren waarin wordt getracht 1 onderwerp zoveel mogelijk aan te vullen? Vr gr, netraaM • 13 feb 2015 12:29 (CET)
Is ook wel mijn idee, de schrijfweek kan ook omgezet worden naar een project waarbij ook niet geografische onderwerpen beschreven kunnen worden. Of geef er een geografische draai aan: wereldvrouwen (okay... dat is te erg), of hou het beperkter: Afrikaanse vrouwen. Dqfn13 (overleg) 13 feb 2015 12:32 (CET)
Beperk je het dan juist niet nog meer? Je sluit mensen buiten die over Afrika willen schrijven maar niet zozeer over vrouwen en mensen die wat over vrouwen te melden hebben, maar dan niet per se Afrikaanse.
Ik was al bezig te kijken op Wikipedia:Gewenste artikelen, alleen al naar aanleiding van die pagina valt er een behoorlijke lijst op te stellen, maar heeft t zin daarmee te beginnen? - netraaM • 13 feb 2015 15:24 (CET)
Het gin toch om een thema? Ik doe dan een voorstel voor een thema, wat voor Romaine iets anders is dan een schrijfweek. Ikzelf zou het juist leuk vinden als er een keer wat met andere thema's gedaan wordt, andere thema's dan geografische gebieden. Denk aan het thema "film", "vrouw", "leeuw", "monument". Hou die thema's zo dat het bijna ondefinieerbaar breed wordt. Film kan ook een camera zijn, of een regisseur, acteur, type film (niet alleen genre, maar ook 18mm film, etc). Vrouw kan gaan over vrouwen, maar ook staan er vrouwen in wapens en heb je vrouwen met wapens. Leeuw kan over beelden, dieren, maar ook mensen ("De Leeuw") en meer gaan. Monument kan over panden, bouwwerken, bomen, schilderijen (monumentaal kunstwerk) maar ook over de makers ervan gaan. Dqfn13 (overleg) 13 feb 2015 15:33 (CET)
@Netraam: Ieder project doet hetzelfde: artikelen schrijven en/of verbeteren. Het verschil tussen al die projecten is de manier waarop het wordt georganiseerd. Het wikiproject van de schrijfweken organiseert schrijfweken altijd rondom een geografisch gebied. Daar zit hem juist de kracht en de kern.
@Dqfn13: Nee, de schrijfweken kunnen niet omgezet worden naar niet-geografisch gebonden onderwerpen beschreven worden, want daarmee wordt de kern van dit project onderuit gehaald. Dit is hetzelfde als je op het project over de Tweede Wereldoorlog je suggereert dat het project ook gebruikt kan worden om over de Eerste Wereldoorlog te schrijven. Romaine (overleg) 16 feb 2015 08:05 (CET)
Ik vind het thema 'vrouw wel heel erg breed. Beter lijkt het een bepaald soort vrouw, bij voorbeeld een (beeldend) kunstenares (Wiki Loves Art), politica, sportvrouw of srtieste centraal te stellen.  Klaas|Z4␟V:  16 feb 2015 08:53 (CET)
@Romaine bij die projecten ligt het thema juist al vast in de titel. Bij het project Gemeentewapens zou een verandering van het thema (nu gemeentewapens BeNeLux) zelfs kunnen, dan stel je voor om een week lang alleen wapens met vrouwen erin te beschrijven. Het lijkt erger dan dat het is als je het onderwerp niet goed hebt beschreven. bij dit project (Schrijfweek) staat alleen dat het om een land moet gaan, waar het project zich overigens met de Balkan en de Baltische regio zich ook al niet aan heeft gehouden. Dqfn13 (overleg) 16 feb 2015 09:00 (CET)
Er is geen schrijfweek over de Balkan geweest. Bij het wikiproject van de Schrijfweken is er veelvuldig reeds gezegd dat het om een land of ander geografisch gebied zou moeten gaan. Romaine (overleg) 16 feb 2015 09:11 (CET)
@ Romaine, het gaat er mij om dat het alleen in de inleiding vermeld staat en onder de inleiding meteen al ideeën voor onderwerpen. Allemaal zaken die heel gemakkelijk aangepast zouden kunnen worden.
@ Patio, ik weet dat je aandacht wilt, maar zou je niet in mijn commentaar willen gaan zitten pennen? Sjoerddebruin heeft je nu teruggedraaid, laat het bij die ene keer alsjeblieft. Ik laat de voorgestelde thema's juist zo breed omdat er dan door meer mensen over geschreven kan worden en je dus meer potentiële deelnemers kan krijgen. Als je alleen vrouwelijke kunstenaars voorstelt dan krijg je alleen mensen die daarin geïnteresseerd zijn, dat zijn er dan hooguit een tiental in plaats van tientalleen tot wel een stuk of honderd schrijvers. Dqfn13 (overleg) 16 feb 2015 09:15 (CET)
Als het over alle vrouwen in de wereld mag gaan krijg je duizenden schrijvers :-)  Klaas|Z4␟V:  16 feb 2015 09:19 (CET)
Uiteraard wel over relevante vrouwen, maar dat weten de schrijvers hier ook wel. Het gaat er mij om dat vrouwen ondervertegenwoordig zijn. Er zijn vrouwelijke politici, kunstenaars, actrices (oei, dat is dubbelop), academici, etc. die wel een artikel verdienen, maar niet hebben. Dqfn13 (overleg) 16 feb 2015 09:33 (CET)
Nee, niet noodzakelijk dubbel, beste Dqfn (doet denken aan DisQualiFicatioN); een actrice is wel een kunstenares, maar niet elk kunstzinnig persoon acteert in theater en/of op televisie. Er zijn er ook die schilderijen, gedichten, romans en/of beelden vervaardigen.  Klaas|Z4␟V:  16 feb 2015 10:51 (CET)
Ik doelde op actrice is vrouwelijk en aan het begin schreef ik al dat het om vrouwelijke ... zou gaan. Mijn naam is overigens Dutch Queen FaN13... heb ik al meermalen op verschillende pagina's gemeld. Dqfn13 (overleg) 16 feb 2015 11:27 (CET)
@Romaine, vind je jezelf niet een klein beetje halsstarrig in dit verhaal? Netraam en Dqfn13 komen met een voorstel voor een onderwerp waarmee een breed publiek aangesproken wordt, tot dusver is dit het enige onderwerp wat in de buurt van een land c.q. geografische regio. Persoonlijk vind ik niet dat de kern van het project onderuit wordt gehaald als er een schrijfweek over vrouwen wordt gehouden.
@Dqfn13, waar Romaine wel gelijk in heeft is het feit dat een land c.q. geografische regio voor bijna elke gebruiker onderwerpen herbergt om over te schrijven. Maar voor een schrijfweek over vrouwen heb ik, als sportliefhebber, genoeg inspiratie. Met vriendelijke groet, Steven8585 (overleg) 16 feb 2015 20:35 (CET)
@ Steven8585, daarom gaf ik al voorbeelden als vrouwen in wapens (heraldiek), maar denk ook aan plaatsen vernoemd naar vrouwen (Sofia, Anna-Paulowna), actrices, kunstenaressen, sporters, politici, etc. Het is heel erg breed te trekken, slechts een enkeling zal niet geholpen zijn. Bijvoorbeeld mensen die over vulkanen schrijven, ja dat wordt lastiger dan. Dqfn13 (overleg) 16 feb 2015 20:55 (CET)
Hoewel ik er in eerste instantie anders tegen aankeek, lijkt het me bij nader inzien een erg goed idee om de schrijfweek eens niet-geografisch in te steken. In zo'n geval kan ik namelijk ook eens meedoen. In de huidige geografische opzet kan ik alleen meedoen als de Filipijnen tot onderwerp gemaakt worden. Bij thema's als "vrouwen", "film" of "monumenten" etc.. kan ik wel meedoen met Filipijnen-gerelateerde artikelen. Magalhães (overleg) 17 feb 2015 12:00 (CET)
Dát is juist mijn bedoeling! Door bredere onderwerpen te nemen kan je veel breder gaan, veel meer mensen bereiken. Dqfn13 (overleg) 17 feb 2015 12:03 (CET)
Voor het thema vrouwen ivm vrouwendag begint het allicht kortdag te worden (internationale vrouwendag is op 8 maart) en bovendien kan het ook niet de bedoeling zijn de schrijfweekenden over vrouwen en kunst voor de wielen te rijden. Net als Magalhães schrijf ik ook graag vanuit het perspectief van een klein groepje landen (laten we zeggen zuid-west Europa) en zou een niet-geografisch thema deelname voor mij ook een stuk aantrekkelijker maken. netraaM • 17 feb 2015 12:51 (CET)
Vind het een goed plan om een themaweek/schrijfweek over vrouwen te organiseren. Het onderwerp is net als geografische regio's lekker breed. Er bestaat een lijstje met vrouwen die op meer dan 22 andere wiki's wel een pagina hebben, maar hier niet: Wikipedia:GLAM/Gender_Gap/Missende_vrouwen. Dat het pas na vrouwendag begint, lijkt mij geen bezwaar. Femkemilene (overleg) 18 feb 2015 12:38 (CET)
Sorry, had deze week een internetprobleem dat op Mediterraanse wijze op wordt gelost (maw. het is nog niet opgelost maar ook al geen probleem meer).
Kunnen we dan voortgaan met het opzetten van een themaweek over het thema vrouw? Wordt dat een schrijfweek, dus binnen dit project, of een themaweek, buiten het schrijfwekenproject? - netraaM • 20 feb 2015 01:25 (CET)
De schrijfweken binnen dit project hebben bepaalde uitgangspunten die met opzet en doelbewust gekozen zijn. Als iemand een themaweek wil organiseren die een ruimer of een ander uitgangspunt wil organiseren, is dat vrij om te doen, alleen niet binnen dit wikiproject.
Een themaweek kan eenvoudig georganiseerd worden op Wikipedia:Wikiproject/Themaweek. Romaine (overleg) 20 feb 2015 02:11 (CET)
Goed, als Romaine zo halstarrig vol blijft houden dan ben ik klaar met de discussie hier. Dan komt er wel een ander project en zullen er dus misschien soms twee schrijfweken tegelijkertijd georganiseerd worden, het was juist mijn bedoeling om de boel te stroomlijnen zodat men niet het gras voor de ander zijn voeten zou gaan maaien omdat er geen ander is... blijkbaar dus toch wel. Dqfn13 (overleg) 20 feb 2015 09:52 (CET)
Als er een of andere (al dan niet geldige) reden is om de schrijfweek over vrouwen niet hier te houden, zou ik me daar vooral niet door laten ontmoedigen. Ik vind het een heel goed idee en was zelf al langer aan het 'wachten' op een boeiende, niet-geografische schrijfweek :-). Hopelijk komt er iets van de Themaweek Vrouw; er is alvast animo voor! Mvg, Flag of California.svg DimiTalen 20 feb 2015 17:40 (CET)
De vrouw wordt begin maart ook behandeld vanwege de Internationale Vrouwendag. Daar ga ik niet mee knoeien. We kunnen eventueel later nog wel themaweken opstarten. Wanneer de eerste zal zijn moeten we nog uitzoeken, door het als Schrijfweek via dit project te organiseren wilde ik het dus zo organiseren dat er niet teveel themaweken/schrijfweken zou den gaan ontstaan. Nu ben ik dus bang dat er dus wel teveel gaan komen, omdat de schrijfweken dus niet voor niet-geografische onderwerpen gebruikt mogen worden van Romaine. Dqfn13 (overleg) 20 feb 2015 18:09 (CET)
Het is eigenlijk te zot voor worden dat één gebruiker meent te kunnen bepalen dat er enkel geografische onderwerpen gebruikt mogen worden voor schrijfweken. Volgens mij is wikipedia een samenwerkingsproject. Steven8585 (overleg) 20 feb 2015 19:19 (CET)

@Romaine: (na BWC) Bedankt voor het maken van een opzetje voor themaweken. Als ik het goed begrijp, wordt een schrijfweek omschreven als volgt:

 • ze [zijn] bedoeld om een zo breed mogelijk onderwerpengebied beschreven te krijgen
 • er [wordt] altijd vanuit een bepaald land of regio gedacht
 • het schrijven over specifiek alleen een thema [is] te beperkt

Een themaweek 'vrouw' of 'film' voldoet op zich aan criterium één. Er kan over Spaanse vrouwen worden geschreven, over vrouwelijke politici, over (sorry voor het vooroordeelbevestigende van het volgende) bijvoorbeeld cosmetica en over andere onderwerpen aangaande vrouwen. Dqfn13 noemt zelfs wapens met vrouwen erin. Film kan gaan over films, over acteurs en regisseurs, over studios, over filmmateriaal, prijzen, van alles en nog wat aangaande film. Hieruit volgt dat criterium 3 voor dit soort brede thema's niet opgaat. Blijft criterium 2, die, eerlijk is eerlijk, ook al duidelijk op de projectpagina staat.

Schrijfweken over niet geografische onderwerpen komen er waarschijnlijk wel, binnen of buiten het huidige schrijfwekenproject. Maar er is een duidelijke roep om criterium 2 overboord te zetten en de schrijfweken open te stellen voor andere thema's:

 • de opzet en organisatie van beiden is exact hetzelfde, behalve dat het in het ene geval wel om een geografisch begrensd thema gaat en in het andere geval niet.
 • door het binnen de schrijfweken te houden wordt versnippering tegen gegaan en juist zoveel mogelijk gecoördineerd
 • schrijfweken beperkt tot enkel geografie zullen onvermijdelijk verzwakken door een concurrerend project, terwijl de verbreding van de schrijfweken met andere mogelijke thema's ze juist zullen versterken
 • en tenslotte, voor de volledigheid zet ik dit erbij, ik zie slechts 1 collega die zich verzet tegen het openstellen van de schrijfweken voor andere thema's.

Denk er even over na. Vr gr, netraaM • 20 feb 2015 19:28 (CET)

Schrijfweek Amersfoort[brontekst bewerken]

Beste allemaal,

van 5 tot en met 11 oktober is er een schrijfweek over de gemeente Amersfoort. Dit is een test om te zien of een schrijfweek over een Nederlandse of Belgische gemeente of provincie werkt. Bij een lokale regio kunnen we samenwerken met de lokale pers en overheid, wat goed is voor het creëren van nieuwe vrijwilligers en de toekomst van Wikipedia. Voor deze test heb ik gekozen voor Amersfoort omdat dit de enige gemeente in Nederland is (naast het kantoor in Utrecht) waar een lokale Wikipedia gemeenschap bestaat, die maandelijks bijeenkomt. Deze gemeenschap is geinformeerd en werkt mee. De schrijfweek is gepland in de week dat zij hun bijeenkomst houden. Ik zal een persbericht schrijven over de schrijfweek en Wikimedia Nederland vragen deze op hun website te melden. In het persbericht zal ik de schrijfweek noemen en de bijeenkomst. Hierna zal ik lokale media (huis-aan-huis, krant, tv) benaderen. Ik hoop dat iedereen die zin heeft mee schrijft!

Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 21 sep 2015 22:45 (CEST)

Sorry, maar dit is geen schrijfweek in het kader van dit project. Dit project is ontworpen voor schrijfweken die gaan over landen of gebieden van meerdere landen. Voor alle andere onderwerpen waarvoor men graag een schrijfweek-achtig project wil organiseren kan men gebruik maken van Wikipedia:Wikiproject/Themaweek of men kan zelf een ander project hiervoor opzetten. Romaine (overleg) 22 sep 2015 19:28 (CEST)
Romaine, ik sprak je op IRC toen je spontaan besloot om te vertrekken en toen dit ging doen. Dit is mijns inziens een foute actie die je neemt, en dat zonder te praten, en terwijl je boos bent. Ik vind dit fout, maar ga simpelweg geen deelnemen meer aan jou project. Ik heb de Schrijfweek Lokaal opgericht. Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 22 sep 2015 19:35 (CEST)
Zonder te praten? Wel ja zeg, dat is helemaal een goeie. Je doet nu alsof de hele discussie die we net hadden niet gevoerd is. Ik heb je duidelijk aangegeven dat de schrijfweken zoals binnen dit project gehouden zijn en worden, allen volgens een bepaald format georganiseerd zijn en Amersfoort wijkt duidelijk daarvan af. Ik heb je tevens aangegeven dat ik het opzetten van een themaweek over Amersfoort een goed idee vind, alleen dan binnen een andere projectcontext/format. De oplossing die je nu verkiest lijkt me prima. Ik denk dat het goed is als we op Wikipedia meer schrijfweek-achtige projecten zouden organiseren die als doel hebben om meer artikelen te schrijven over een bepaald onderwerp en ben dan ook blij met een nieuw initiatief gericht op het schrijven. Romaine (overleg) 22 sep 2015 19:58 (CEST)
Je wilt niet meer praten, en een minuut later doe je dit. Hoe moet ik het anders interpreteren dan dat je niet wilt praten hierover. Ja we hebben gesproken. Ik heb aangegeven dat het een regio is. Dat je voor Nederland en België niet op land-niveau een schrijfweek kunt houden. En dat alle onderwerpen beschreven kunnen worden, net zoals bij een land. Jij stelt dat Amersfoort geen regio is, maar een thema. Te klein voor dit project. En te klein voor dit project. Ik vind het jammer dat er nu een apart project hiervoor moet zijn. Ik denk dat het makkelijk allebei in 1 project had gepast. Desnoods maak je een kopje lager een stukje met schrijfweek lokaal. Een beetje nutteloos dat zoiets op een andere pagina moet staan. Het is niet alsof dit in de praktijk iets verandert. Het is een schrijfweek, die wordt aangekondigd en georganiseerd. Maar als dit de enige manier is dan moet het maar. Ik denk dat schrijfweken over landen een geweldig project vormen. Ik denk dat schrijfweken lokaal zeker iets kunnen bereiken. Ik ben in blij dat je de mening deelt dat het een positief project kan zijn. Verwacht geen honderden artikels, maar tientallen. Maar er zijn nieuwe mogelijkheden. Onze lezers worden betrokken. Wie weet kunnen we enkele artikels in de pers publiceren. Wikipedia bij de lokale politiek aan huis brengen. En via de pers mensen bereiken die misschien vrijwilligers worden. En dat zonder dat we iets nieuws hoeven te bedenken. Enkel zoals altijd een schrijfweek. Alleen nu lokaal. Mvg, Taketa (overleg) 22 sep 2015 20:14 (CEST)
Als ik Romaine goed begrepen heb mag je het dus niet schrijfweek noemen, omdat het niet over een land of gebied gaat. Amersfoort bevat overigens twee "landen" t.w. Hoogland en Nieuwland ;-). Noem het dan WP:Themaweek Amersfoort. Geen gevrij, iedereen blij.  Klaas `Z4␟` V:  25 sep 2015 10:57 (CEST)
Taketa en ik zijn goed in 10-minuten-ruzietjes. Ze zijn over voordat we het zelf doorhebben! :-) Ondertussen hebben we een mooie lokale schrijfweek Amersfoort gehad. Romaine (overleg) 16 okt 2015 01:05 (CEST)

Schrijfweek 2016/17[brontekst bewerken]

Wordt het niet eens tijd dat er over een nieuwe (dubbele) schrijfweek nagedacht gaat worden? Bij de suggesties zie ik Wallonië staan, dat lijkt mij een prima idee. Mocht dat onvoldoende ver weg of interessant bevonden worden, dan lijkt een land in Afrika mij een prima idee. Dan lijkt iet als... <pakt kaart en wijst willekeurig land aan> Burkina Faso mij ook wel een goede optie. Dqfn13 (overleg) 20 sep 2016 14:46 (CEST)

Waar kijk jij precies?
De dubbele schrijfweek over Italië loopt nog t/m 25 september, voor december staat Koninkrijk Denemarken, incl. Faeröer en Groenland op de planning. Ciell 20 sep 2016 15:21 (CEST)
My bad, Denemarken is al geweest, de pagina is niet bijgewerkt. Ciell 20 sep 2016 15:25 (CEST)
Ik wou net zeggen: Italië zou best kunnen (is een banner voor geloof ik, maar die kan ik niet zien als ik ingelogd ben) en Denemarken was inderdaad december-januari j.l. Dqfn13 (overleg) 20 sep 2016 15:26 (CEST)
Sluit Wallonië niet beter aan bij Wikipedia:Wikiproject/Schrijfweek Lokaal? Steven8585 (overleg) 21 sep 2016 11:00 (CEST)
Lokaal is voor mij meer provinciaal of zelfs gemeentelijk. Wallonië is tenslotte een gewest en kan zelfs gezien worden als een landstreek. Dqfn13 (overleg) 21 sep 2016 11:01 (CEST)
De laatste lokale schrijfweek ging over het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een van de andere twee gewesten in België. Steven8585 (overleg) 21 sep 2016 11:17 (CEST)
Het is ook maar net hoe je het bekijkt en wat je in de overwegingen meeneemt. Het gewest Brussel is ook een heel stuk kleiner. Dqfn13 (overleg) 21 sep 2016 11:47 (CEST)
Hoi, in dec/jan komt een schrijfweek over Canada, naar aanleiding van Wikimania Canada in augustus 2017. Romaine stelde dat tijdens een informeel gesprek voor voor de Nederlandstalige Wikipedia. Ik ga een poging doen om er een internationale schrijfmaand van te maken in de maand januari, en een leuke prijs te verzorgen (een trip naar Canada waar je wordt bedankt door Jimmy Wales [die is daar immers toch al en hoeft enkel naar de kamer ernaast te lopen]). Misschien tevens in maart een bedankje door de Canadese ambassadeur in Den Haag/Brussel, en de Canadese Europese radio omroep in Brussum betrekken. Maar totdat ik iets meer heb geregeld kan ik niks beloven :). Wallonië is zeker een optie. Ik ben van plan om een internationale schrijfmaand te organiseren over een Europees land mid/eind 2017. Afhankelijk of ik een staatshoofd kan overtuigen mee te doen en welk staatshoofd (persoonlijk liefst Nederland, om praktische redenen omdat Wikimedia Nederland een betere infrastructuur heeft dan Wikimedia België, en ik dus minder werk heb). Indien we een schrijfmaand België houden dan is elke bijdrage over Wallonië natuurlijk ook welkom. Daarom houd ik schrijfweken over Wallonië graag nog even af totdat ik meer weet. Mocht een ander land gekozen worden, dan kunnen we altijd eind 2017 of begin 2018 alsnog een Nederlandstalige schrijfweek over Wallonië organiseren. Mvg, Taketa (overleg) 21 sep 2016 17:47 (CEST)
PS: Iedereen die internationale schrijfweken wilt aanmoedigen is zeer welkom om mee te doen aan meta:Wikipedia Writers Group (Wikipedia Schrijvers Groep). Een informele groep om schrijfweken te organiseren. Hoe meer mensen steun uiten hoe beter :). Je hoeft niet zelf te organiseren om de groep te steunen. Mvg, Taketa (overleg) 21 sep 2016 17:51 (CEST)

Caraïben en Suriname?[brontekst bewerken]

Hallo iedereen! Ik ben bezig met een (extreem korte) Wikipedian-in-Residence-opdracht bij een aantal Nederlandse organisaties die UNESCO-documentair werelderfgoed (Memory of the World) in huis hebben. We willen graag aan het eind van mijn residency, in september 2017, een aantal activiteiten en schrijfthema's lanceren. Een gemeenschappelijk thema waar 'mijn' organisaties (onder andere het Zeeuws Archief) veel voeling mee hebben, en interessant materiaal in hun collecties: de Caraïben en Suriname en de historische relaties van Nederland met die regio. Is er hier animo om daar een echte schrijfweek rond te organiseren? En/of collega's die graag meedenken en meeschrijven? Hartelijke groet, Spinster (overleg) 15 jun 2017 12:34 (CEST)

Wist je dat de Nederlandse WLM dit jaar ook een speciale focus op deze gebieden heeft? Misschien leuk om mee te nemen? Ciell 15 jun 2017 12:46 (CEST)
Nee, dat wist ik niet en vind ik zeker extreem interessant om mee te nemen! Dank voor de tip :-D Spinster (overleg) 15 jun 2017 13:03 (CEST)
September loopt Wiki Loves Monuments. Begin oktober is schrijfweken Gelderland. Beter iets in augustus doen. Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 15 jun 2017 21:31 (CEST)
In augustus komt er een dubbele themaweek natuur. Ciell 16 jun 2017 17:20 (CEST)

Schrijfweek Japan?[brontekst bewerken]

Ik kom tot de ontdekking dat er nog heel wat te schrijven valt over Japan, een interessant land trouwens. Misschien een idee voor een volgende (dubbele) schrijfweek in bijvoorbeeld december 2017/januari 2018? Deze suggestie werd nog al eens gedaan. Iemand die dit voorstel steunt? KroySquare.jpgDirkVE overleg 11 aug 2017 11:34 (CEST)

Ik steun! Vorig jaar het land nog bezocht, ik kijk er wel naar uit om te beginnen bijdragen :-). Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 11 aug 2017 14:43 (CEST)
Apparently, it's just you and me, Dirk :-P. Flag of California.svg DimiTalen 9 sep 2017 14:11 (CEST)
Ik vind het een leuk idee! Maar ik vind Suriname en de Caraïben ook een leuk idee voor de winter! Misschien die eerst doen en dan Japan in April? Ciell 11 sep 2017 18:38 (CEST)

Schrijfweek 2017/2018[brontekst bewerken]

Komt er dit jaar een dubbele schrijfweek rond Nieuwjaar? (De afgelopen jaren is er namelijk in die periode een dubbele schrijfweek geweest.) Is er al een land gekozen of loopt die discussie nog? Ik zie hierboven suggesties voor o.a. Suriname en Japan. (niet te verwarren met Schrijfweek Lokaal en Themaweken)Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 18 okt 2017 16:04 (CEST)

Misschien een schrijfweek over België & Luxemburg, en dan met name gericht op de Oostkantons en de Ardennen? The Banner Overleg 19 okt 2017 15:50 (CEST)
Allemaal goede suggesties. Wat ook interessant zou zijn, is werken rond een land zoals Pakistan, Nigeria of India. Zeer populatierijke landen in opkomst waar we betrekkelijk weinig informatie over hebben. Mvg, GreenDay2 22 okt 2017 20:28 (CEST)
In datzelfde licht is ook Iran een zeer interessante optie. - GreenDay2 22 okt 2017 20:29 (CEST)
Mijn voorkeur gaat uit naar een niet-EU-land. En dan vind ik Suriname een goede suggestie, met name omdat na 1975 veel Surinamers naar Nederland zijn gegaan. Trijnstel (overleg) 22 okt 2017 23:48 (CEST)
Of, misschien ook aardig: vanwege de komende Olympische Spelen voor Zuid-Korea (en Noord-Korea?) kiezen? Trijnstel (overleg) 22 okt 2017 23:55 (CEST)
Ja, in de kerstvakantie organiseer ik weer een dubbele schrijfweek. Met de schrijfweken in de kerstvakantie wordt er steeds bewust gekozen voor een land buiten het Nederlands taalgebied dat op enige afstand ligt, maar toch ook niet te ver weg.
In andere jaargetijden kunnen andere landen aan bod komen. Zuid-Korea kan wegens de actualiteit mooi in februari aan bod komen, net als met eerdere edities van grote sportwedstrijden. Romaine (overleg) 23 okt 2017 00:14 (CEST)
Misschien leuk om de andere taalversie, net zoals ooit bij Polen, te informeren en te vragen of ze niet ook een schrijfweek over Nederland of Belgie willen houden. Bijvoorbeeld de Japanse Wikipedia die over Belgie schrijft. Een vriendschappelijke competitie tegen een andere taal is misschien eens een leuke afwisseling en motivator. Kijken wie het hardst werkt. Wat denken jullie. Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 24 okt 2017 18:05 (CEST)
Ik ben misschien wat laat, maar ik ontdek deze pagina nu pas... Maar mij lijkt het leuk om een schrijfweek over Cuba te houden. Het land is vrij onbekend door de geslotenheid van het land en mist daardoor nog veel informatie in artikelen op Wikipedia. Toch zijn er veel mensen die er tegenwoordig naartoe reizen en kunnen bijdragen aan mooie artikelen. Het zou leuk zijn om hier ergens komende tijd mee aan de slag te gaan. Rico22 (overleg) 29 nov 2017 00:23 (CET)

Andere keuzes[brontekst bewerken]

Hallo allemaal, Sinds de start van dit project in 2013 heb ik diverse schrijfweken georganiseerd/gecoördineerd. De schrijfweken zijn bedoeld om te focussen op een gebied (buiten het Nederlands taalgebied) en de lacune ontstaan doordat daar veel minder Nederlandstaligen woonachtig zijn te verminderen. Door te focussen op een land/gebied kan eenieder blijven schrijven over diens interesse, zoals sport, geschiedenis, politiek, cultuur, etc, maar dan van een gebied elders dan het Nederlands taalgebied waar men meestal over schrijft. Verspreid over het jaar zijn er verschillende geweest, vaak vanwege een groot sportevenement of een andere aanleiding. Traditiegetrouw was echter de dubbele schrijfweek in de kerstvakantie het meest populair. De kerstperiode is de tijd in het jaar waarin veel vrijwilligers van de wiki thuis zijn en de energie hebben om samen met elkaar te focussen op een onderwerp. Omdat dit de tijd in het jaar is van geborgenheid, dicht bij huis zijn en een culturele activiteit (kerstboom, etc) in onze eigen cultuur, is er steeds gekozen voor een land in Europa omdat dat het meest aansluit bij onze cultuur en niet een of andere exotische bestemming ver weg. Dat heeft allemaal bij elkaar voor duizenden nieuwe artikelen gezorgd en voor uitbreidingen van bestaande artikelen.

Met de afgelopen dubbele schrijfweken in december merkte ik dat mijn interesse in het (weer opnieuw) organiseren afgenomen was en nu er gewijzigde omstandigheden zijn in de privésituatie, ga ik stoppen met de coördinatie van dit project en zal niet langer deze schrijfweken gaan organiseren. Ook stop ik met het organiseren van lokale schrijfweken over gebieden in België of Nederland.

Voor wie aan de slag wil gaan met de coördinatie van schrijfweken een aantal tips:

 • Je kunt opnieuw het wiel uit proberen te vinden, maar eenvoudigste is denk ik om de opzet van eerdere schrijfweken te kopiëren.
 • Op tal van andere Wikipedia's worden er ook regelmatig schrijfweken georganiseerd. Wellicht is het mogelijk samen iets te organiseren. Praktische tip: zorg altijd voor een projectpagina op die lokale Wikipedia (en in samenspraak uiteraard met lokale gebruikers), op nl-wiki is het moeilijk vindbaar en op Meta is het vaak afstandelijk ervaren.
 • Er is een verzendlijst beschikbaar en zo kun je eenvoudig vele gebruikers met mogelijke interesse informeren. De mailing wordt doorgaans vlak voor de start uitgezonden, doorgaans hooguit enkele uren vooraf of na de start, omdat gebruikers dan geprikkeld worden om mee te doen. Eerder versturen kan zorgen dat gebruikers het alweer vergeten zijn als het echt begint. Indien je een tekstje hebt, kan ik die nog steeds voor je rondsturen.
 • Als je een lokale schrijfweek wilt organiseren, laat dit dan even weten aan Wikimedia Nederland of Wikimedia België op info apenstaart punt nl/be. Beide verenigingen hebben doorgaans budget beschikbaar als je iets wilt organiseren.

Ik wens eenieder veel succes wie een (internationale) schrijfweek over een land, een lokale schrijfweek of een themaweek gaat organiseren, om zo lacunes op Wikipedia te reduceren. Dit blijft mijn inziens lovenswaardig. Romaine (overleg) 23 mei 2019 02:13 (CEST)