Naar inhoud springen

RTL Z

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
RTL Z
Logo
Land Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Luxemburg Luxemburg
Eigenaar RTL Group
Uitzendgroep RTL Nederland
Programmadirecteur Peter van der Vorst
Startdatum 6 juni 2001
(als programma op RTL 5)
12 augustus 2005
(als programma op RTL 7)
7 september 2015
(als eigen kanaal)
Omroepsoort Commerciële omroep
Genre Documentaires, nieuws/actualiteit, opinie, politiek & zakelijk
Marktaandeel 0,9% (2017)
Adres Media Park
Barend en Van Dorpweg 2
1217 WP Hilversum
Nederland
Ontvangst
Ether Vlag van Nederland KPN
Vlag van Luxemburg RTL Télé Lëtzebuerg
Kabel Vlag van Nederland Ziggo
Vlag van Nederland Caiway
Vlag van België Telenet
(gemeente Baarle-Hertog)
Vlag van Luxemburg Eltrona Luxembourg
Vlag van Luxemburg Imagin
IPTV Vlag van Nederland KPN Interactieve TV
Vlag van Luxemburg POST Luxembourg
Satelliet Vlag van Nederland CanalDigitaal
Vlag van Luxemburg SES Astra
Online Vlag van Nederland NLZIET
Vlag van Nederland Videoland
OTT Vlag van Nederland Youfone
Officiële website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

RTL Z (Radio Télévision Luxembourg Z) is een Nederlandstalige Luxemburgse commerciële 24-uurszender van RTL Nederland. Op werkdagen is er 's ochtends van 8 uur tot in de avond 6 uur financieel-economisch nieuws te zien. In de avondprogrammering en in het weekend zijn documentaires te zien over thema's als techniek, innovatie, bedrijven, lifestyle en financiën. RTL Z heeft ook vaak autoriteiten aan tafel en interviewt beleidsmakers en bestuurders. Jarenlang zond RTL Z alleen overdag uit via RTL 5 (2001-2005) en RTL 7 (2005-2015).

RTL Z is in tegenstelling tot RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8 niet algemeen beschikbaar voor alle tv-huishoudens. RTL Z is bij circa 98% van de Nederlandse huishoudens te ontvangen.

RTL Z is officieel, net als de rest van de Nederlandse RTL-familie, een Luxemburgse zender die zich niet aan de Nederlandse Mediawet hoeft te houden. Aangezien Luxemburg geen echte toezichthouder kent, wordt op de zender geen toezicht gehouden.

RTL Z begon op 6 juni 2001 als onderdeel van RTL 5. Het eerste jaar werkte men samen met de Belgische televisiezender Kanaal Z.[1] In de allereerste programmering werd er op werkdagen tussen 09.30 en 18.00 uur RTL Z Magazine uitgezonden. Dit was een half uur durende uitzending met korte items over de belangrijkste ontwikkelingen van de voorgaande dag. Het magazine werd gedurende de dag herhaald en ververst. Na een paar maanden werden de bulletins uitgebreid en was er overdag elk uur een volledig nieuw bulletin te zien. In november 2004 werd de programmering uitgebreid met algemene RTL Nieuws-uitzendingen. Sindsdien was er van 09.00 tot 18.00 uur telkens aan het begin van het uur een nieuw blok met algemeen nieuws (ongeveer 7 minuten) en financieel-/economisch nieuws (ongeveer 8 minuten). Het complete blok werd daarna doorgaans twee keer herhaald. In 2005 verhuisde RTL Z van RTL 5 naar RTL 7 (Nog tot net voor de transfer van RTL Z Yorin) en bleef op die zender van 2005 tot 2015.

Sinds 2011 begint RTL Z om 8.30 uur met RTL Z Voorbeurs, waarbij de vijf belangrijkste economische nieuwsfeiten worden besproken voordat de beurs in Amsterdam open gaat.

Op 7 september 2015 werden de nieuwsuitzendingen vernieuwd. Sindsdien is er een lang blok van 10 tot 15 minuten met het laatste algemene en financieel economische nieuws. Aansluitend aan de nieuwsuitzendingen van 09.00, 11.00, 13.00 en 16.00 uur wordt het programma RTL Z Beurs uitgezonden. Hierin volgt een beursupdate van circa 5 minuten vanaf Beursplein 5 in Amsterdam waarin de commentatoren het actuele beursnieuws duiden.

In de middag wordt als vanouds de opening van de beurzen op Wall Street besproken op en om 17.30 uur wordt de laatste uitzending van RTL Z Nieuws van de dag uitgezonden, waarin het belangrijkste economische nieuws van de dag wordt behandeld, verder wordt er onder meer stilgestaan bij de eindstand van de Europese beurzen (met beurscommentator) en ook worden er veel kruisgesprekken gevoerd. Deze uitzending duurt ongeveer 20 minuten en wordt tot 18:30 herhaald.

Elke dinsdagmiddag wordt omstreeks 15.15 uur Het wekelijkse gesprek met de Minister van Financiën uitgezonden. Dit is een wekelijks live-gesprek met de minister van Financiën onder leiding van Frits Wester in Den Haag. Er wordt ingegaan op financieel-economische onderwerpen en alles wat daarbij komt kijken.

Veranderingen in 2017

[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 werden de uitzendingen van het RTL Z Nieuws ingekort. RTL Z Beurs verdween uit de programmering. Voortaan zit het gesprek met een van de beurscommentatoren inbegrepen in de uitzending van RTL Z Nieuws. Ook werden de uitzendingen korter. Eerst was er vanaf 09:00 uur tot 17:30 elk uur een nieuwsuitzending van ongeveer 10 minuten. Nu is dat alleen om 09:00, 10:00, 16:00, 17:00 en 17:30 uur. Tussen die tijd is er elk uur een nieuwsupdate van 1 tot 2 minuten. Daarna wordt er meestal een documentaire uitgezonden, tot aan de volgende nieuwsupdate. Een toevoeging is het nieuwe bulletin Z First. Dit begint iedere werkdag om 08:00 uur en deze uitzending duurt ongeveer 10 minuten. Hierin wordt besproken naar wat de beursdag zal gaan brengen en het algemene en economische nieuws wordt bekeken.

Tegelijk met de programmering veranderde de vormgeving van het nieuws. Op het scherm achter de presentator is sindsdien de redactie te zien en niet langer een afbeelding die behoort bij het nieuwsonderwerp. In plaats daarvan worden er pictogrammen getoond boven de titelbalk waarin het nieuwskop staat.

RTL Z bezuinigt op lineaire TV en richt zeer meer op online activiteiten met livestreams zoals Beurs Inside.[2]

Terugkeer nieuwsuitzendingen

[bewerken | brontekst bewerken]

Na lange tijd afwezigheid is er in 2019 besloten om meer actualiteit uit te zenden op televisie. Er kwamen meer nieuwsuitzendingen en eigen geproduceerde journalistieke programma's, die te zien zijn tussen de nieuwsuitzendingen door. Door het succes van de zender zouden er weer meer mogelijkheden zijn om toch weer in te zetten op lineaire TV.[3]

Avondprogramma's (2015-heden)

[bewerken | brontekst bewerken]
  • Undercover Boss
  • Z60 (RTL Z Nieuws in 60 seconden)
  • Z Docs (documentaires)
  • Bright TV
  • Storage Hunters
  • The Profit
  • RTL Nieuws (gehele nacht herhaling van half 8- en late uitzending)
Lijst van medewerkers van RTL Z voor een overzicht van medewerkers van RTL Z

Gesprek met de minister van financiën

[bewerken | brontekst bewerken]