SLAM! (radiozender)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Slam!FM)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SLAM!
Slam! logo.png
Volledige naam SLAM! (Sound, Lifestyle And More!)
Voormalig New Dance Radio, ID&T Radio, Slam!FM
Slagzin Play Music, Play Life
Lancering 1996
Uitzendgebied
Land Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgebied Landelijk via FM, DVB-T en DAB+
Frequenties FM:

Zendmast
Alphen ad Rijn
Amersfoort
Amsterdam
Arnhem
Breda
Breskens
Dordrecht
Emmen
Hengelo
Hilversum
Hoogezand
Hoorn
Markelo
Megen
Mierlo
Rijswijk
Roosendaal
Rotterdam
Smilde
Tjerkgaast
Ugchelen
Utrecht
Venlo
Wieringerwerf
Zwolle

Frequentie
95.2 MHz
97.5 MHz
95.3 MHz
90.9 MHz
99.4 MHz
99.2 MHz
88.8 MHz
93.1 MHz
93.7 MHz
91.1 MHz
93.7 MHz
99.6 MHz
91.0 MHz
93.8 MHz
99.4 MHz
88.6 MHz
88.4 MHz
88.6 MHz
99.6 MHz
91.0 MHz
97.4 MHz
93.6 MHz
89.2 MHz
90.1 MHz
93.6 MHz


DVB-T Bouquet 2 (gecodeerd, te beluisteren met een Digitenne abonnement)
DAB+ VHF-kanaal 11C (220.352 MHz)
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

SLAM! (eerder SLAM!FM) is een Nederlands commercieel, landelijk radiostation. Een meerderheid van programmering heeft de neiging om een grote hoeveelheid EDM-producten te bevatten, maar zal af en toe andere Dance-genres en af en toe een pop spelen. Mixshows lucht de hele dag door elke vrijdag en zaterdag van 19 tot 6 uur. De zender is te ontvangen via de ether op FM, internet (via een livestream te beluisteren), en op kabel. Het pand van SLAM! is gevestigd in Naarden. In 2012 werd bekend dat SLAM! het grootste marktaandeel heeft onder de jongeren: 16,8%.[1]

Geschiedenis[bewerken]

De zender begon halverwege de jaren 90 van de 20e eeuw met uitzenden onder de naam New Dance Radio. Toentertijd was de zender uitsluitend via de kabel te ontvangen en de muziekkeuze bestond voornamelijk uit dancemuziek (techno, trance, hardcore). In 2000 werd de zender overgenomen door ID&T, dat hem vervolgens omdoopte in SLAM!FM. Destijds met Koen van Tijn, Emile van Schaik en Lucas Degen. Een jaar later kreeg de zender alweer een nieuwe naam, ID&T Radio, en Robin Albers werd aangenomen om het station te leiden.

Na de radiofrequentieveiling van 2003 kwam ID&T Radio in juni van dat jaar in de ether. Aanvankelijk werd nog volgens het oude format uitgezonden, maar vanaf eind 2004 werden ook gepresenteerde programma's uitgezonden en ging de zender meer Top 40-muziek draaien, al dan niet in alternatieve 'remixen' om te voldoen aan de regels die aan hun etherfrequentie-kavel waren opgelegd. Eind 2005 verkocht Duncan Stutterheim (ID&T) 66% van de aandelen van de zender aan Lex Harding en Ruud Hendriks. Op 31 januari 2005 kreeg de zender de naam weer terug die het eerder al een jaartje had: SLAM!FM. De zender ging zich vooral op jongeren richten.

Ook nadien volgden nog diverse lichte formatwijzigingen. Tegenwoordig wordt er niet meer alleen maar dance en R&B, maar ook pop en rock uitgezonden.

Tijdens de periode tussen kerst en nieuwjaar 2005 zond SLAM!FM de SLAM!500 uit, waarin "de 500 beste dancehits van Nederland worden uitgezonden".

In juni 2006 spanden Harding en Hendriks een rechtszaak aan tegen Stutterheim, omdat ze weigerden de overige 33% van de SLAM! FM-aandelen te kopen voor 2,5 miljoen euro. Ze vonden dat ze voor het eerdere pakket al te veel betaald hadden. De rechter was het daarmee eens.

Op 1 februari 2007 is SLAM!TV opgericht. SLAM!TV is televisie voor en door jongeren, een interactief jongeren-tv-kanaal met de populairste muziekclips. Daarnaast kunnen kijkers hun zelfgemaakte filmpjes, foto’s en geluidsbestanden uploaden en beschikbaar stellen voor vrienden en/of alle andere bezoekers van de site.

Op 20 maart 2007 verbood de rechter SLAM! om nog langer op oneigenlijke wijze met Radio 538 te concurreren door 're-edits' en remixen van muziek uit de hitlijsten te draaien. SLAM!FM zendt namelijk uit op een geclausuleerde frequentie waarop dat niet is toegestaan. Ook telde de zender volgens de rechter onterecht achtergrondmuziek bij gesprekken mee als muziek, waardoor het dacht te kunnen voldoen aan de eis dat er tussen 7 en 19 uur overdag 95% van de tijd muziek gedraaid moet worden. In hoger beroep bij het CBb is hierin op 5 december 2007 uitspraak gedaan en heeft SLAM!FM gelijk gekregen qua "te veel spraak" maar ongelijk gekregen qua 're-edits'. De uitspraak heeft echter geen consequenties voor de huidige muziekinvulling omdat SLAM! al geruime tijd geen eigen edits meer uitzendt.[2]

De voormalige jingles werden gemaakt door ReelWorldEurope. Dat jinglepakket is een resing op dat van het Amerikaanse radiostation WKTU in 2005. Die jingles zijn echter vervangen door een custompakket.

Op 19 november 2008 werd bekendgemaakt dat SLAM!FM gaat reorganiseren. Door de kredietcrisis lopen ook de mediabestedingen en inkomsten van bedrijven terug. Aandeelhouder 2HMedia stelde geen extra budget beschikbaar, waardoor SLAM!FM noodgedwongen efficiënter met personeel moet omgaan. Van de gemiddeld 31,6 mensen die er in 2007 een volledig dienstverband hadden, blijven er na de reorganisatie nog ongeveer 20,4 over. In totaal verlaten 14 mensen het radiostation, waaronder meerdere diskjockeys zoals Daniël Lippens en Timo Kamst. Ook zijn een aantal personeelsleden hun aflopende contract niet verlengd.[3]

Op 27 april 2011 werd bekend dat RTL Nederland het Zerobase Kavel A05 heeft overgenomen. Deze overname is per 1 juni 2011 geëffectueerd. Per 1 januari 2012 is SLAM!FM in handen gekomen van Talpa Holding als gevolg van de deal tussen Talpa en RTL Group. Sindsdien is het station onderdeel van de 538 Groep.[4]

Op 2 november 2013 verliet Menno de Boer SLAM!FM, en stapte over naar de radiozender 538. Dit leidde tot overname van het programma 'Most Wanted' door DJ Martijn La Grouw.

Op 6 januari 2014 verhuist De Avondploeg naar Radio 538. De Avondploeg neemt bij Radio 538 het oude tijdslot van Mark Labrand over. Het oude tijdslot op SLAM!FM zou per 6 januari worden overgenomen door Igmar Felicia met het programma Bij Igmar. Hij presenteert dit programma samen met Rens Goseling & Joep Schrijvers.

Op 31 augustus 2015 wijzigde de naam van SLAM!FM in SLAM![5]

Toen Talpa in mei 2016 volledige controle over RadioCorp verwierf door Telegraaf Media Groep (TMG) uit te kopen, werd beslist om SLAM! af te stoten.[6] SLAM! en 100% NL werden verkocht aan een van de oorspronkelijke eigenaren van RadioCorp, Karl Habsburg.

Programma's[bewerken]

1rightarrow blue.svg Klik hier voor een lijst met voormalige en huidige diskjockeys
Programma DJ('s)
Normale programma's
SLAM! Non Stop
Joey van der Velden Joey van der Velden
Joost Burger Joost Burger
Housuh in de Pauzuh Joost Burger
Dimitris Kops
Dimitris Kops Dimitris Kops
Michiel Jurrjens Michiel Jurrjens
SLAM!40 Michiel Jurrjens
Club Ondersteboven Tom van der Weerd
Bram Krikke
Gert-Jan van Ackooij Gert-Jan van Ackooij
Anoûl Hendriks Anoûl Hendriks
SLAM! Weekendmix Martin Pieters
Dance programma's
SLAM! Mix Marathon Joost Burger
Tom van der Weerd
Michiel Jurrjens
Kris Kross Amsterdam
Don Diablo
Sam Feldt
Oliver Heldens
Dimitri Vegas & Like Mike
W&W
Sander van Doorn
Nicky Romero
Mike Williams
Blasterjaxx
Firebeatz
R3hab
Claptone
Zaterdagavond
The Boom Room Gijs Alkemade
Spectrum Radio Joris Voorn
DAYS like Nights Eelke Kleijn
Gem FM Secret Cinema
SLAM!A.M. Jochem Hamerling
Flow Franky Rizardo
Weiter Radio Olivier Weiter

Slogans[bewerken]

  • 2006-2010: Your New Music Station (Je nieuwe muziek station)
  • 2010-2011: The New Music Station (Het nieuwe muziek station)
  • 2011-2015: Power To The Beat
  • 2015-: Play Music, Play Life (Speel muziek, speel het leven)

Beeldmerk[bewerken]

Externe link[bewerken]