Slam!FM

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
SLAM!FM
Volledige naam SLAM!FM
Voormalig ID&T Radio
Slagzin Power To The Beat
Lancering 1996
Eigenaar 538 Groep
Website www.slamfm.nl
Uitzendgebied
Land Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgebied landelijk
Frequenties N-Holland: 99,6, Friesland: 91,0
Z-Holland: 95,2, Zeeland: 88,4 & 99,2
Utrecht: 91,1, Brabant: 93,8 & 99,4
Limburg: 89,2, Gelderland: 93,8 & 97,4, Overijssel: 93,7, Amsterdam, Het Gooi & Flevoland, 91,1, Drenthe: 93,1 & 99,6, Groningen: 99,6
Overig, 91,0
Portaal  Portaalicoon   Media

SLAM!FM (Sound Lifestyle And More) is een Nederlands commercieel, landelijk radiostation dat voornamelijk muziek gericht op jongeren uitzendt. De zender is te ontvangen via de ether op FM, internet (via een livestream te beluisteren), en op kabel. Het pand van SLAM!FM is gevestigd in Hilversum. In 2012 werd bekend dat SlamFM het grootste marktaandeel heeft onder de jongeren: 16,8%.[1]

Geschiedenis[bewerken]

De zender begon halverwege de jaren 90 van de 20e eeuw met uitzenden onder de naam New Dance Radio. Toentertijd was de zender uitsluitend via de kabel te ontvangen en de muziekkeuze bestond voornamelijk uit dancemuziek (techno, trance, hardcore). In 2000 werd de zender overgenomen door ID&T, dat hem vervolgens omdoopte in SLAM!FM. Destijds met Koen van Tijn, Emile van Schaik en Lucas Degen. Een jaar later kreeg de zender alweer een nieuwe naam, ID&T Radio, en Robin Albers werd aangenomen om het station te leiden.

Na de radiofrequentieveiling van 2003 kwam ID&T Radio in juni van dat jaar in de ether. Aanvankelijk werd nog volgens het oude format uitgezonden, maar vanaf eind 2004 werden ook gepresenteerde programma's uitgezonden en ging de zender meer top-40-muziek draaien, al dan niet in alternatieve 'remixen' om te voldoen aan de regels die aan hun etherfrequentie-kavel waren opgelegd. Eind 2005 verkocht Duncan Stutterheim (ID&T) 66% van de aandelen van de zender aan Lex Harding en Ruud Hendriks. Op 31 januari 2005 kreeg de zender de naam weer terug die het eerder al een jaartje had: SLAM!FM. De zender ging zich vooral op jongeren richten.

Ook nadien volgden nog diverse lichte formatwijzigingen. Tegenwoordig wordt er niet meer alleen maar dance en R&B, maar ook pop en rock uitgezonden.

Tijdens de periode tussen kerst en nieuwjaar 2005 zond SLAM!FM de SLAM!500 uit, waarin "de 500 beste dancehits van Nederland worden uitgezonden".

In juni 2006 spanden Harding en Hendriks een rechtszaak aan tegen Stutterheim, omdat ze weigerden de overige 33% van de SLAM! FM-aandelen te kopen voor 2,5 miljoen euro. Ze vonden dat ze voor het eerdere pakket al te veel betaald hadden. De rechter was het daarmee eens.

Op 1 februari 2007 is SLAM!TV gelanceerd. SLAM!TV is televisie voor en door jongeren. Een interactief jongeren-tv-kanaal met 24 uur per dag, 7 dagen per week de populairste muziekclips. Daarnaast kunnen kijkers hun zelfgemaakte filmpjes, foto’s en geluidsbestanden uploaden en beschikbaar stellen voor vrienden en/of alle andere bezoekers van de site. Binnenkort is het ook mogelijk om de filmpjes aan te bieden voor uitzending op SLAM!TV.

Op 20 maart 2007 verbood de rechter SLAM! om nog langer op oneigenlijke wijze met Radio 538 te concurreren door 're-edits' en remixen van muziek uit de hitlijsten te draaien. SLAM!FM zendt namelijk uit op een geclausuleerde frequentie waarop dat niet is toegestaan. Ook telde de zender volgens de rechter onterecht achtergrondmuziek bij gesprekken mee als muziek, waardoor het dacht te kunnen voldoen aan de eis dat er tussen 7 en 19 uur overdag 95% van de tijd muziek gedraaid moet worden. In hoger beroep bij het CBb is hierin op 5 december 2007 uitspraak gedaan en heeft SLAM!FM gelijk gekregen qua "te veel spraak" maar ongelijk gekregen qua 're-edits'. De uitspraak heeft echter geen consequenties voor de huidige muziekinvulling omdat SLAM! al geruime tijd geen eigen edits meer uitzendt.[2]

De voormalige jingles werden gemaakt door ReelWorldEurope. Dat jinglepakket is een resing op dat van het Amerikaanse radiostation WKTU in 2005. Die jingles zijn echter vervangen door een custompakket.

Op 19 november 2008 werd bekendgemaakt dat SLAM!FM gaat reorganiseren. Door de kredietcrisis lopen ook de mediabestedingen en inkomsten van bedrijven terug. Aandeelhouder 2HMedia stelde geen extra budget beschikbaar, waardoor SLAM!FM noodgedwongen efficiënter met personeel moet omgaan. Van de gemiddeld 31,6 mensen die er in 2007 een volledig dienstverband hadden, blijven er na de reorganisatie nog ongeveer 20,4 over. In totaal verlaten 14 mensen het radiostation, waaronder meerdere diskjockeys zoals Daniël Lippens en Timo Kamst. Ook zijn een aantal personeelsleden hun aflopende contract niet verlengd.[3]

Op 27 april 2011 werd bekend dat RTL Nederland het Zerobase Kavel A05 heeft overgenomen. Deze overname is per 1 juni 2011 geëffectueerd. Per 1 januari 2012 is Slam!FM in handen gekomen van Talpa Holding als gevolg van de deal tussen Talpa en RTL Group. Sindsdien is het station onderdeel van de 538 Groep.[4]

Op 2 november 2013 verliet Menno de Boer SLAM!FM, en stapte over naar de radiozender 538. Dit leidde tot overname van het programma 'Most Wanted' door DJ Martijn La Grouw.

Op 6 januari 2014 verhuist De Avondploeg naar Radio 538. De Avondploeg neemt bij Radio 538 het oude tijdslot van Mark Labrand over. Het oude tijdslot op Slam!FM zou per 6 januari worden overgenomen door Igmar Felicia met het programma Bij Igmar. Hij presenteert dit programma samen met Rens Goseling & Joep Schrijvers.

Programma's[bewerken]

1rightarrow blue.svg Klik hier voor een lijst met voormalige en huidige diskjockeys
Programma DJ('s)
Normale programma's
Warming Up Joost Burger
Slam!FM Nonstop Joost Burger
(dj's alleen voor weer & verkeer)
Middag! Michael Blijleven (Vanaf 2 maart Dimitris Kops )
Most Wanted Robin Leféber
Bij Igmar Igmar Felicia
Rens Goseling (Sidekick)
Joep Schrijvers (Sidekick)
The Partysquad Weekend Takeover The Partysquad
Recharge Dimitris Kops
SLAM!40 Joost Burger
Vol gas met Frans Lange Frans & Sanne van der Meijden
Igmar Felicia Igmar Felicia
Playlist Takeover Floris Tausent
Juize DJ Jeff
Dance programma's
Donderdag 00.00-01.00 uur en vrijdag en zaterdag 20.00-06.00 uur
SLAM!HARDER MC Villain
Brennan Heart
D-Block & S-te-Fan
Digital Punk
FLOW Franky Rizardo
Identity Sander van Doorn
Sexy By Nature Sunnery James & Ryan Marciano
W&W W&W
Heldeep Radio Oliver Heldens
Firebeatz FM Firebeatz
Maxximize On Air Blasterjaxx
SLAM!SESSIONS Jochem Hamerling
Lightstate GLOWINTHEDARK
The Boom Room Gijs Alkemade
Before.Now.After Eelke Kleijn & Olivier Weiter
Toolroom Knights Mark Knight
In The Mood Nicole Moudaber
SLAM!A.M. Jochem Hamerling
Defected In The House Sam Divine

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. http://hetnieuws24.nl/mediaentertainment/slam-fm-haalt-hoogte-marktaandeel-jongeren-ooit/400238/ SlamFM ziet marktaandelen stijgen, HetNieuws
  2. Persbericht op Radiofreak, geraadpleegd op 6 december
  3. Persbericht op DutchMedia, geraadpleegd op 19 november 2008
  4. Persbericht op RadioFreak