Cornjum: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Dagdeel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 51: Regel 51:
==Cultuur==
==Cultuur==
[[File:De brugwijzers.JPG|{{largethumb}}|Brugwijzers]]
[[File:De brugwijzers.JPG|{{largethumb}}|Brugwijzers]]
De drie dorpen hebben een gezamenlijk toneelvereniging, des Vriendenkring geheten. Vaste plek is in Jelsum. In Cornjum staat het [[dorpshuis]] van de drie dorpen, De Bining geheten.
De drie dorpen hebben een gezamenlijk toneelvereniging, des Vriendenkring geheten. Vaste plek is in Jelsum. In Cornjum staat het [[Buurthuiswerk|dorpshuis]] van de drie dorpen, De Bining geheten.


==Onderwijs==
==Onderwijs==
Regel 57: Regel 57:


== Jabikspaad ==
== Jabikspaad ==
De oostelijke route van het [[Jabikspaad]], de Friese [[Camino de Santiago]], gaat door Cornjum. Het Jabikspaad is 130 kilometer lang en loopt van [[Sint Jacobiparochie]] naar [[Hasselt (Overijssel)|Hasselt]].
De oostelijke route van het [[Jabikspaad]], de Friese [[Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella|Camino de Santiago]], gaat door Cornjum. Het Jabikspaad is 130 kilometer lang en loopt van [[Sint Jacobiparochie]] naar [[Hasselt (Overijssel)|Hasselt]].


==Bevolkingsontwikkeling==
==Bevolkingsontwikkeling==

Versie van 15 jul 2019 11:51

Cornjum
Koarnjum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Cornjum (Friesland)
Cornjum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Leeuwarden Leeuwarden
Coördinaten 53° 15′ NB, 5° 47′ OL
Algemeen
Inwoners
(2018)
420
Overig
Postcode 9056
Netnummer 058
Belangrijke verkeersaders N357
Detailkaart
Kaart van Cornjum
Locatie in de voormalige gemeente Leeuwarderadeel
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Cornjum (Officieel, Fries: Koarnjum) is een dorp in de gemeente Leeuwarden, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noorden van Leeuwarden, tussen de dorpen Jelsum en Britsum. Het werkt ook op veel fronten samen met deze dorpen. Cornjum en Jelsum hebben gezamenlijk ook een dorpsbelangenvereniging. De dorpskern ligt ten oosten van de N357. Langs het dorpsgebied stromen onder meer de Cornjumervaart, De Joussen en de Zwette.

In 2018 telde het dorp 420 inwoners.

Geschiedenis

Grote boerderij in het buitengebied van het dorp

Het dorp is ontstaan op een terp dat rond de start van de christelijk jaartelling is opgeworpen. De terp werd op een kwelderwal opgeworpen dat ten oosten van de Middelzee loopt. Op het einde van 19e eeuw is het merendeel van de terp afgegraven.

Het dorp werd in 1423 vermeld als Coernem, in 1427 Coernum, in 1482 als Kornyem en Kornijem, in 1484 als to Korningen, in 1499 als Coernijum, in 1536 als tot cornium en in 1579 als Cormom. Uit de gereconstrueerde namen Korninga-hem en Curringa-hem gaat men ervan uit dat de plaatsnaam mogelijk verwijst nar het feit dat het de woonplaats (heem/um) was van de familie Curringa.

Tot 2018 behoorde Cornjum tot de gemeente Leeuwarderadeel.

State en kasteel

Martenastate

In Cornjum stond de oude Martenastate die in 1899 is vervangen door een kasteel van de hand van de architect Willem Cornelis de Groot. In 2014 werd bij opgravingen een paardenwed gevonden dat waarschijnlijk bij de state hoorde.

Kerk

Kerk van Cornjum

De huidige kerk van Cornjum dateert uit 1873 en verving een oudere maar vervallen kerk. Het is op de oude fundamenten van die kerk gebouwd.

Molen

Ten zuidwesten van het dorp staat aan de N357 een Amerikaanse windmotor, die rond 1925 werd gebouwd.

Stopplaats spoorlijn

Het dorp was een stopplaats aan de voormalige spoorlijn Leeuwarden - Anjum. Het station van Cornjum was geopend van 1901 t/m 1930.

Sport

Sinds 1939 kennen de dorpen Jelsum, Cornjum en Britsum de voetbalvereniging VV DTD, (De Trije Doarpen) dat twee velden heeft op de grens van Cornjum en Jelsum. En sinds 2013 zijn de kaatsverenigingen van de dorpen ook samengegaan onder de naam KF It Partoer.

Cultuur

Brugwijzers

De drie dorpen hebben een gezamenlijk toneelvereniging, des Vriendenkring geheten. Vaste plek is in Jelsum. In Cornjum staat het dorpshuis van de drie dorpen, De Bining geheten.

Onderwijs

Sinds 2015 is na fusies de samenwerkingsschool De Swirrel in Britsum ontstaan en vormt sindsdien de basisschool voor de drie dorpen.

Jabikspaad

De oostelijke route van het Jabikspaad, de Friese Camino de Santiago, gaat door Cornjum. Het Jabikspaad is 130 kilometer lang en loopt van Sint Jacobiparochie naar Hasselt.

Bevolkingsontwikkeling

1999 2003 2004 2005 2006 2018
466 496 490 484 489 420

Bekende (ex-)inwoners

Geboren in Cornjum

Overleden in Cornjum

Zie ook

Externe link

Zie de categorie Koarnjum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.