Gebruiker:Gyte75/Kladblok: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
12 bytes toegevoegd ,  2 maanden geleden
 
[[Bestand:Sheikh Sherif, Sheikh Said, Kasim, Sheikh Abdullah.jpg|links|miniatuur|Van links naar rechts voorste rij: Seyit Sherif, [[Seyit Said]]. Achterste rij: Seyit Hamid, majoor Kasım Ataç, Seyit Abdullah. Jaar 1925.]]
Toen na de bevrijdingsoorlog de staat Turkije werd opgericht, beweerde Koerdisch stamhoofd [[Seyit Said]], die meegewerkt had met het Turks bevrijdingsleger, dat Atatürk hem land beloofd had en het niet nagekomen was. Seyit Said was tevens een soennitische geestelijke van de Nakşibendi-orde was en was tegen Atatürks seculaire hervormingen. Toen Atatürk in 1924 het kalifaat afschafte, werd dit onacceptabel gevonden door Seyit Said, die vervolgens een opstand organiseerde. Deze opstand had meer het karakter van een soennitisch islamitische opstand in plaats van een Koerdenopstand. Om deze reden deden de alevitische Koerden niet mee met de opstand, omdat zij niets hadden met het soennitische kalifaat. De opstand duurde vanaf 8 februari 1925 tot maart 1925, waarna het uiteindelijk onderdrukt werd door het Turks leger. Seyit Said en zijn volgelingen werden gearresteerd en daarna opgehangen.
 
Na de Seyit Said-opstand besloot de Turkse regering om maatregelen te nemen om verdere Koerdische opstanden te voorkomen. Op 25 september 1925 deed een commissie de volgende aanbevelingen.
4.588

bewerkingen

Navigatiemenu