Youp van 't Hek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Youp van 't Hek
Bij de Nederlandse Ig Nobel Night waar hij sprak als Cultural Professor van de TU Delft, 2013
Bij de Nederlandse Ig Nobel Night waar hij sprak als Cultural Professor van de TU Delft, 2013
Algemene informatie
Volledige naam Joseph Jacobus Maria van 't Hek
Geboortenaam Joep van 't Hek
Geboren Naarden, 28 februari 1954
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1973-heden
Beroep(en) Cabaretier
Bekend van o.a. oudejaarsconferences
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Joseph Jacobus Maria (Youp) van 't Hek (Naarden, 28 februari 1954) is een Nederlands cabaretier en columnist voor het NRC Handelsblad.

Biografie[bewerken]

Van 't Hek bezocht in zijn schooljaren het toenmalige internaat Hageveld, maar werd daarvan na zeven maanden verwijderd wegens onredelijk gedrag. Na een kort verblijf op het Goois Lyceum te Bussum behaalde Van 't Hek uiteindelijk met veel moeite zijn mavo-diploma op de Ministerpark Mavo (thans Sint-Vitusmavo) te Naarden. In zijn programma Schreeuwstorm (2007) vertelde hij dat zijn liefde voor cabaret op 17 december 1963 begon in Naarden, toen hij met zijn ouders naar een show van Toon Hermans in Carré ging.

Youp[bewerken]

Actie Youp van 't Hek in de Kleine Komedie i.v.m. sluiting, 1988

Zijn roepnaam was aanvankelijk "Joep", maar in 1973 maakte hij er "Youp" van, nadat een vriendin de letter P toevoegde aan de woorden op een T-shirt "We help you". Sindsdien schrijft hij zijn naam nooit meer anders. In dat najaar richtte hij Cabaret NAR op, samen met Debby Petter (toen nog vriendin, nu zijn vrouw) en Daan van Straaten. In het begin speelde NAR vooral in buurthuizen, jeugdsociëteiten of zelfgehuurde zaaltjes. De samenstelling wisselde, maar Van 't Hek was een constante factor. Vanaf het vijfde programma (1977) kreeg NAR enige bekendheid.

De doorbraak kwam in 1983 met Man vermist, het achtste en laatste NAR-programma, maar eigenlijk een verkapte solovoorstelling. Daarna zorgden met name Van 't Heks conferences Hond op het IJs (1988) en zijn Oudejaarsconference 1989 voor een doorbraak. Hij maakte anno 2009 inclusief Man vermist achttien soloprogramma's waarvan zeven oudejaarsconferences van 1989, 1995, 1999, 2002, 2005, 2008 en 2011.

Met de oudejaarsconference van 1989 bewerkstelligde Van 't Hek het Buckler-effect.[1]

In 1988 ontving hij de Johan Kaartprijs. In 1995 speelde Van 't Hek voor het eerst in Carré.

In november 2007 lanceerde Van 't Hek een eenmalige glossy getiteld "Youp", als antwoord op alle BN-glossies. De eerste oplage was binnen één dag uitverkocht, waarop het blad herdrukt werd.[2]

In december 2008 maakte Youp van 't Hek bekend dat hij na de "Omdat de nacht..."-voorstellingen zou stoppen met grote shows en zich zou gaan richten op kleinere voorstellingen en oudejaarsconference.[3]

Op 5 juli 2010 schreef en zong Youp samen met Guus Meeuwis het WK-lied Majesteit in NOS Studio Sportzomer in Zuid-Afrika. Dit lied werd geschreven ter gelegenheid van de halve finale van het Wereldkampioenschap voetbal 2010 van Nederland tegen Uruguay.

Youp van 't Hek uitte via Twitter en een column in de NRC op 23 oktober 2010[4] zijn ongenoegen over de klantenservice van T-Mobile. Vervolgens kwam hij op 25 oktober 2010 in het programma Pauw & Witteman. Na maandenlang aan het lijntje te zijn gehouden, werden de problemen razendsnel opgelost toen Van 't Hek een simpele tweet op Twitter plaatste. Dit maakte Van 't Hek pas echt boos. Van ’t Hek maakte toen bekend een website of e-mailadres te starten waar mensen hun slechte ervaringen met helpdesks van grote bedrijven kwijt konden. Op 1 december 2010 bracht hij samen met NRC Handelsblad het (eenmalige) magazine 'De Help' uit, waarin een groot aantal e-mailreacties was opgenomen. T-Mobile liep door de acties van Van 't Hek direct meetbare reputatieschade op, waarbij ook werd verwezen naar de geschiedenis van het merk Buckler.[5]

Publicaties[bewerken]

Naast cabaretier is Van 't Hek columnist voor onder andere het NRC Handelsblad. [6] De meeste van zijn teksten zijn in boekvorm uitgegeven. Hij schreef in maart 2007 een toneelstuk, "Hexen". Het stuk ging in september 2008 in première. Zijn vrouw Debby Petter en de actrice Wivineke van Groningen speelden de hoofdrollen en Berend Boudewijn deed de regie. Een jaar later volgde "Mijn man", eveneens met Debby Petter en Wivineke van Groningen. Ditmaal was de regie in handen van Mike van Diem.

In oktober 2009 werd het boek Bob & Youp uitgegeven, dat Van 't Hek samen met Bob Bronshoff maakte. Zij vulden toen tien jaar lang samen de voorlaatste pagina in de VARAgids en in het boek stonden de meest opmerkelijke verhalen en foto's die de revue gepasseerd waren.[7]

Programma's[bewerken]

Met Cabaret NAR[bewerken]

 • Your Youp for you (1973)
 • Meer geluk dan wijsheid (1973)
 • Gele ellebogen (1974)
 • Blaffende honden (1975)
 • Alles in Wonderland (1976)
 • Romantiek met mayonaise (1977)
 • Geen vakantie voor Youp en Jan (1978)
 • Zat ik maar thuis met een goed boek (1979)
 • Zonder twijfel (1981)
 • Gebroken glas (1983)

Solo[bewerken]

 • Man vermist (1982) - Van 't Hek is een kredietbewaker, die onder andere grote verhalen heeft over zijn studententijd. Als jongen uit de provincie kwam hij terecht in Amsterdam, maar raakte al snel de weg kwijt. Hans van Gelder van Cabaret Nar speelt de rol van Napels, de buurman.
 • Verlopen en verlaten (1984) - Van 't Hek speelt een zwerver, die op weg is naar één van zijn broers. Hij overnacht in een theater en treft daar publiek. Hij vervangt vervolgens cabaretier Van 't Hek, waar dit publiek voor is gekomen. Met de elpeeregistratie won Van 't Hek in 1987 een Edison in de categorie cabaret/theater.
 • Tunnel zonder vluchtstrook (1986) - Van 't Hek speelt een cabaretier en vertelt hoe hij zijn voorstelling voorleest aan zijn moeder in een tehuis. Ondertussen wordt Van 't Hek lastig gevallen door een man (gespeeld door acteur Onno Molenkamp), die zijn laatste dag in het theater heeft gewerkt. Deze man blijkt niet zomaar een man te zijn.
 • Hond op het ijs (1987) - Van 't Hek speelt voor de pauze een man met een mislukt huwelijk en een paar broers in een tehuis, die niet helemaal goed zijn. Na de pauze blijkt Van 't Hek zelf de broer die niet helemaal goed is te zijn en bekijkt op die manier de wereld van een heel andere kant.
 • Oudejaarsconference 1989
 • Alles of nooit (1991) - Van 't Hek loopt op een Centraal Station en is op weg. Op weg naar de dood. Maar voordat je sterft, moet je toch eerst geleefd hebben. Van 't Hek vertelt over hoe hij denkt dat een mens zou moeten leven voor deze uiteindelijk doodgaat.
 • Ergens in de verte (1992) - Van 't Hek vertelt over zijn jeugd, waarin hij als klein kind altijd met zijn twee beste vrienden Charley en David naar de bunker van de streng gereformeerde Boer Buitendijk ging. Hij vertelt wat er is geworden van hem en zijn twee goede vrienden.
 • Spelen met je leven (1994) - Van 't Hek is het thuis meer dan zat en heeft zich teruggetrokken op zolder, waar hij zijn eigen kroegje heeft gebouwd. Hij heeft een contactadvertentie geplaatst en krijgt telefonisch reactie van de twintigjarige Suzie. Diezelfde avond wil Van 't Hek met deze dame afspreken in zijn eigen café.
 • Oudejaarsconference 1995
 • Scherven (1997) - Van 't Hek gaat voor de laatste keer terug naar de oude fabriek, die hij samen met zijn broer heeft overgenomen van zijn vader. De vele ruzies tussen de twee broers hebben er echter voor gezorgd dat de fabriek gesloopt gaat worden. De muzikant wordt gespeeld door Rens van der Zalm.
 • De waker, de slaper & de dromer (1998) - Van 't Hek moet afscheid nemen van het oude studentenhuis, waar hij al die tijd nog in heeft gewoond, maar welke verkocht gaat worden. Van 't Hek vertelt over hoe het er vroeger aan toe ging in het studentenhuis en vooral over zijn oude vrienden en wat er van hen terecht is gekomen.
 • Mond vol tanden, oudejaarsconference 1999
 • De wereld draait door (2000) - Van 't Hek vertelt over zijn ervaringen met een lifter, die hij op weg naar het theater heeft meegenomen. De lifter is van huis weggelopen omdat hij het niet meer zag zitten. Van 't Hek vertelt tevens over de begrafenis van zijn goede vriend Willem.
 • Youp speelt Youp, oudejaarsconference 2002
 • Prachtige paprika's (2003) - Als eenzame paprikakweker heeft Van 't Hek zijn best gedaan de beste paprika's te telen. Desondanks is hij alles behalve gelukkig. Zijn gezin heeft hem verlaten, zijn personeel is vertrokken en zijn vrienden ziet hij zelden nog.
 • Het zelfmoordcommando, oudejaarsconference 2005
 • Louterliedjes, Youp & Matangi (2006)
 • Schreeuwstorm (2007) - Al toen hij een klein mannetje was wilde Van 't Hek niets liever dan in het theater staan. Inmiddels speelt hij al jaren allerlei voorstellingen, maar wil niet dat de voorstelling stopt. Daarom heeft hij zijn spullen meegenomen en verblijft hij, ook na de voorstelling, in het theater.
 • Troost, oudejaarsconference 2008
 • Omdat de nacht... (2009) - Na afloop van een voorstelling komt er een man naar Van 't Hek toe die, na lang aandringen, zijn verhaal aan hem kwijt mag. De man zit vooral in over een voor hem georganiseerd verrassingsfeest, waarna hij vlucht.
 • De tweede viool, oudejaarsconference 2011
 • Wigwam (2012) - Thema's zijn het ouder worden en Youp's jeugd. Hierbij komt de wigwam aan bod waar Youp als kind op zolder in ging zitten, en een verhaal dat Youp 's nachts bij zijn huis een vreemde man aantreft, waarna blijkt dat hij in beschonken toestand zijn eigen housewarming-party heeft verlaten en bij zijn oude huis is aanbeland.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album(s) met eventuele hitnoteringen in
de Nederlandse Album Top 100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Oudejaarsconference 1989 31-12-1989 20-01-1990 20 9
Alles of nooit 1991 27-06-1992 22 24
Ergens in de verte 1994 25-06-1994 9 27
Spelen met je leven 1995 15-07-1995 13 29
Oudejaarsconference 1995 31-12-1995 13-01-1996 1(1wk) 12
Scherven 1996 10-01-1998 12 13
Terugblik 1999 13-11-1999 53 10
Mond vol tanden - oudejaarsconference 1999 31-12-1999 15-01-2000 6 9
De wereld draait door 2000 05-01-2002 26 10
Youp speelt Youp - oudejaarsconference 2002 31-12-2002 11-01-2003 5 10
Prachtige paprika's 15-03-2003 19-03-2005 14 16
Zelfmoordcommando - oudejaarsconference 2005 31-12-2005 07-01-2006 19 7
Louterliedjes 04-05-2006 - met Matangi
Schreeuwstorm 2007 29-12-2007 40 7
Troost - oudejaarsconference 2008 2009 10-01-2009 35 5
Omdat de nacht 04-02-2011 12-02-2010 27 6 als Youp & Lotte /
met Lotte Horlings
De 2e viool - oudejaarsconference 2011 01-2012 07-01-2012 20 4 als Youp & Emmy /
met Emmy Verhey
Wigwam 2014 08-02-2014 8 1*

Singles[bewerken]

Single(s) met eventuele hitnoteringen in
de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Flappie 1981 -
Eerlijk delen 1984 -
Ik kan er niets aan doen 1996 -
Majesteit 2010 - met Guus Meeuwis /
Nr. 2 in de Single Top 100
Flappie 01-2011 - Nr. 59 in de Single Top 100
Flappie 12-2011 - Nr. 64 in de Single Top 100

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer(s) met noteringen
in de Radio 2 Top 2000
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13
Flappie - - - - 1856 245 316 379 456 441 427 361 571 751 650

Dvd's[bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in
de DVD Top 30
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
20 jaar - 15 voorstellingen - 10 dvd's 2004 17-01-2004 16 2

Trivia[bewerken]

 • In 1981 bracht Van 't Hek het nummer Flappie uit, dat inmiddels jaarlijks terugkeert in de oudejaarslijst van de Radio 2, de Top 2000.
 • In 1991 was Youp presenterend artiest van Kinderen voor Kinderen.
 • Op 5 juli 2010 bracht hij samen met Guus Meeuwis het WK-lied van 2010 ten gehore, getiteld Majesteit, tijdens Studio Sportzomer van Jack van Gelder.
 • Als ambassadeur van de Stichting Varkens in Nood trok hij veel aandacht met zijn campagne voor een diervriendelijker kerstfeest.
 • Hij heeft een cameo in de stripreeks De Kiekeboes door Merho. In het album De Aqua-rel duikt hij op als "Youp Piyé".
 • Youp heeft meegespeeld in twee clips van Kinderen voor Kinderen deel 12. Hij was in de clips 'Alles is te koop' en 'Ramons verjaardag' te zien als marskramer. In 'Alles is te koop' zong hij ook. Tevens was hij de presentator van KvK12.
 • Van 't Hek was een slaapgast tijdens Serious Request 2009, alwaar hij zijn nummer Flappie zong[8].
 • Tijdens Serious Request 2009 hield hij ook voor het eerst een koptelefoonconference.[9]
 • Tom van 't Hek, zijn jongere broer, was hockeyinternational en bondscoach van de Nederlandse vrouwenhockeyploeg; hij presenteert het radioprogramma Langs de Lijn op Radio 1 en is sinds 2010 regelmatig te gast bij Studio Voetbal van de NOS.
 • In 2010 speelde Van 't Hek de rol van scheidsrechter in de Nederlandse film Sterke verhalen.
 • Youp van 't Hek is benoemd tot Cultural Professor van de TU Delft voor 2012.
 • Youp van 't Hek spreekt de stem van Obelix in in de Nederlandse versie van Asterix & Obelix: On Her Majesty's Service[10].
 • In februari 2014 werd hem de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst toegekend, een prijs die incidenteel wordt uitgereikt bij bijzondere gelegenheden. Van 't Hek is onderscheiden vanwege zijn omvangrijke oeuvre en zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek ter gelegenheid zijn zestigste verjaardag, zijn dertigste album en de tweehonderdste keer dat hij in Carré staat.

Externe links[bewerken]

Logo Wikiquote
Wikiquote heeft een collectie citaten gerelateerd aan Youp van 't Hek.
Bronnen, noten en/of referenties
 1. Buckler-drinkers met uitsterven bedreigd, in Trouw, op 22 september 1993
 2. Youp wordt toch bijgedrukt, NU.nl, 4 december 2007
 3. Van 't Hek stopt met grote shows, in De Pers, 22 december 2009
 4. Klantenservice, NRC, 23 oktober 2010
 5. ‘Youp van ‘t Hek brengt T-Mobile reputatieschade van een ton’, Marketing Tribune, 25 oktober 2010
 6. Youp van 't Hek in NRC Handelsblad
 7. Youp van 't Hek over Bob & Youp, tijdens Pauw & Witteman, 6 november 2009
 8. 'Flappie' op de vroege ochtend, op de website van 3FM, 21 december 2009
 9. Koptelefoonconference, in de column van het NRC Handelsblad, 24 november 2009
 10. http://www.ad.nl/ad/nl/1023/Film/article/detail/3282098/2012/07/05/Youp-van-t-Hek-leent-stem-aan-Obelix.dhtml