Biervliet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Biervliet
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Biervliet Wapen van Biervliet
Biervliet
Biervliet
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Terneuzen
Coördinaten 51° 20′ NB, 3° 41′ OL
Algemeen
Inwoners (31-12-2009) 1631
Detailkaart
Biervliet in de gemeente Terneuzen
Biervliet in de gemeente Terneuzen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Biervliet is een dorp in de gemeente Terneuzen, in de Nederlandse provincie Zeeland. Biervliet had in het verleden stadsrechten en had eind 2009 een inwonertal van 1.631.

Geschiedenis[bewerken]

De naam Biervliet heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat in de middeleeuwen hier bier werd overgeslagen voor de steden in Vlaanderen. Het tweede deel, Vliet, betekent 'aan getijden onderhevige stroom'.

De plaats heeft een lange geschiedenis. Biervliet kreeg in 1183 al stadsrechten en behoort tot de reeks van havensteden die door de Vlaamse graven Diederik van de Elzas en Filips van de Elzas ter bevordering van het economische leven langs de Noordzeekust gesticht werden. Andere steden die tot deze reeks behoren, zijn Grevelingen, Mardijk, Duinkerke, Nieuwpoort en Damme[1].

Rond 1400 waren er watersnoden en kwam Biervliet op een eiland te liggen. In 1573 werd het veroverd door de Watergeuzen en kwam Biervliet onder Noord-Nederlands bestuur. Maurits van Nassau liet een vesting bouwen op het eiland om het scheepsverkeer naar Gent onder controle te houden.

Het oorspronkelijke stadje verdween in de zestiende eeuw in de golven bij een overstroming. Een nieuwe plaats verrees na 1600 verder landinwaarts.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • De Nederlands-hervormde kerk in het centrum werd gebouwd in 1659-1660
  • De rooms-katholieke kerk van de parochie H. Maagd Maria Onbevlekt Ontvangen werd ingewijd in 1858. De kerk stond toen nog buiten de bebouwde kom. Het gebouw werd uitgebreid in 1920 en in 1965 heringericht. Naast de kerk kwam in 1878 een pastorie. De parochie van Biervliet was heropgericht in 1855, nadat in de middeleeuwen Biervliet reeds twee parochies met bijhorende kerken had gekend, vóór het verval van het stadje. Onlangs is besloten dat de kerk buiten gebruik wordt gesteld op 31 december 2014.
  • De windmolen De Harmonie dateert uit 1842. Het was aanvankelijk een olie- en pelmolen, maar werd in 1885 tot korenmolen omgebouwd.
Nuvola single chevron right.svg Lijst van rijksmonumenten in Biervliet

Bekende inwoners[bewerken]

Willem Beukelszoon is waarschijnlijk de bekendste inwoner; hij is een vermoedelijke uitvinder van het haring kaken waardoor de vis beter geconserveerd en dus getransporteerd kon worden.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Ed Taverne en Irmin Visser (redactie). Stedebouw: De geschiedenis van de stad in de Nederlanden van 1500 tot heden. Uitgeverij SUN, Amsterdam, 2004, ISBN 90 6168 401 3. Pagina 57