Guusje ter Horst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Guusje ter Horst
Guusjeterhorst2012.jpg
Algemene informatie
Naam Guus ter Horst
Geboren 22 maart 1952
Functie Lid Eerste Kamer
Partij PvdA
Titulatuur dr.
Politieke functies
1986-1992,
1994-2001
Lid gemeenteraad Amsterdam
1994-2001 Wethouder in Amsterdam
2001-2007 Burgemeester van Nijmegen
2007-2010 Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
2011-2012 Voorzitter HBO-raad
2011-heden Lid Eerste Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Guus (Guusje) ter Horst (Deventer, 22 maart 1952) is een Nederlandse politica en bestuurder. Van 22 februari 2007 tot 20 februari 2010 was zij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Balkenende IV. Eerder was ze burgemeester van Nijmegen. Na haar ministerschap was zij korte tijd voorzitter van de HBO-raad. Sinds 7 juni 2011 is zij lid van de Eerste Kamer. Ter Horst is lid van de Partij van de Arbeid.

Levensloop[bewerken]

Ter Horst bezocht het gymnasium in Den Haag. Daarna studeerde zij psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1984 promoveerde zij daar in de sociale wetenschappen op de vraag hoe mensen die nooit naar de tandarts gaan, toch daartoe kunnen worden bewogen. Van 1986 tot 1994 was zij universitair hoofddocent bij de vakgroep Sociale Tandheelkunde, subfaculteit Tandheelkunde van de Universiteit van Amsterdam, later het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA).

Ter Horst werd in 1984 lid van de PvdA. Van 1986 tot 1992 zat zij in de Amsterdamse gemeenteraad. Daarna was ze voorzitter van de universiteitsraad van de Universiteit van Amsterdam. In 1994 werd ze in Amsterdam benoemd tot wethouder, met in haar portefeuille openbare ruimte, bedrijven, personeelszaken, monumentenzorg en gezondheidszorg. Ze initieerde een grootscheepse en gefaseerde renovatie van de stad, die thans nog in uitvoering is. Haar beleid werd vooral vanuit de homobeweging bekritiseerd, ze werd "Guusje tegen" genoemd omdat ze "tegen kermis op de Dam, tegen haringkarren op bruggen, tegen het culinair festijn op het Amstelveld en tegen winkelopenstelling op zondag" was.[1]

In 2006 was ze tevens voorzitter van de Libris literatuurprijs, die ze uit mocht reiken aan K. Schippers voor zijn boek Waar was je nou?

In oktober 2014 werd zij gekozen tot voorzitter van de beroepsgroep voor fysiotherapeuten, het KNGF

Burgemeesterschap[bewerken]

Op 15 april 2001 werd Ter Horst benoemd tot burgemeester van Nijmegen. Als burgemeester verhuisde zij elk jaar naar een andere wijk om heel de stad goed te leren kennen.

In augustus 2006 kwam in het nieuws dat zij een maand eerder was betrapt op rijden onder invloed. Bij een alcoholcontrole tijdens de Vierdaagsefeesten was een promillage van 0,57 gemeten, 0,07 boven de maximaal toegestane 0,5 promille. Zij kreeg hiervoor een rijontzegging van een uur en een bekeuring van 220 euro opgelegd. Hiervan bracht Ter Horst zelf meteen de commissaris van de Koningin van Gelderland, de wethouders en de fractievoorzitters op de hoogte. De politieke partijen in de Nijmeegse raad en de commissaris van de Koningin waren van mening dat de overtreding geen politieke consequenties hoefde te hebben voor de burgemeester.

Ter Horst had al in 2006 bekendgemaakt per 1 januari 2007 te willen stoppen als burgemeester. Zij is op 8 januari 2007 opgevolgd door Thom de Graaf (D66).

Ministerschap[bewerken]

In het vierde kabinet-Balkenende was Ter Horst minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Begin maart 2009 kwam de bewindsvrouwe in het nieuws nadat zij de benoeming van een nieuwe korpschef in Zuid-Holland had geblokkeerd omdat ze niet opnieuw een blanke man in de Nederlandse politietop wilde.[2] In februari 2010 was er wederom aandacht voor Ter Horst in de vorm van de Big Brother Awards.[3] De bewindsvrouw 'won' de prijs in de categorie Personen voor haar gebrek aan nuance in het privacydebat. Daarnaast kreeg de nieuwe vingerafdrukdatabank de prijs in de categorie Overheid. Deze databank is onder Ter Horst tot stand gekomen.

Na in februari 2010 met haar PvdA-collega's uit het kabinet-Balkenende IV te zijn gestapt, gaf Ter Horst aan niet op de kandidatenlijst te willen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2010. "De Tweede Kamer is niet mijn ding".[4]

HBO-raad[bewerken]

Van 1 januari 2011 tot 1 februari 2012 was Ter Horst, als opvolger van Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad.

Voorzitter KNGF[bewerken]

Per 1 december is Guusje ter Horst voorzitter van het KNGF.(Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) [5]

Eerste Kamer[bewerken]

Sinds juni 2011 is Ter Horst lid van de Eerste Kamer. Na het opstappen van Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf, stelde Ter Horst zich in juni 2013 kandidaat om de nieuwe voorzitter te worden.[6] Ter Horst haalde in de eerste ronde 9 stemmen, in de tweede ronde 6 stemmen, en werd derde achter partijgenoot Marijke Linthorst. Uiteindelijk werd de VVD'er Ankie Broekers-Knol de nieuwe voorzitter.

Op 16 december 2014 stemde zij samen met collega PvdA-senatoren Marijke Linthorst en Adri Duivesteijn tegen een voorstel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers om de vrije artsenkeuze (artikel 13) uit de Zorgverzekeringswet te schrappen, waardoor de verplichting om door niet-gecontracteerde aanbieders verleende zorg (gedeeltelijk) te vergoeden zou komen te vervallen. Er volgde een kabinetscrisis in het Kabinet-Rutte II.

Bronnen, noten en/of referenties
Voorganger:
Joop Tettero (wnd.)
Burgemeester van Nijmegen
2001-2007
Opvolger:
Thom de Graaf
Voorganger:
Johan Remkes
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties
2007-2010
Opvolger:
Ernst Hirsch Ballin